Bankacılığın Arka Planı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Advertisements

Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
İşletmelerde Finans Faaliyetleri 9
MALİ BORÇLAR Dr. Ergün Kaya
Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü
Bölüm 22 Para ve Banka David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill, 2005 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
GENEL MUHASEBE I HAZIR DEĞERLER
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
Menkul Sermaye İradı.
Bülent Şenver Ekonomik Gelişmelerin İşletmelere Etkisi.
Finans Sistemine Genel Bakış
Finansal Piyasalar Genel Bakış
ÖZKAYNAĞIN İŞLEVİ EKONOMİK VE FİNANSAL KRİZ DÖNEMLERİNDE BANKANIN SÜREKİLİĞİNİ SAĞLAMAK FAALİYET ZARARLARININ KARŞILANMASI GÜVEN VERME KURULUŞ DÖNEMİNDE.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
Bazı anahtar sorular Neden toplumun paraya ihtiyacı vardır?
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Merkez Bankasının Rolü
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Bankacılık Sektörü Temel Göstergeler (Aralık 2007)
ORAN (RASYO) ANALİZLERİ
BANKACILIK HİZMET VE ÜRÜNLERİ
Para ve Tahvil Piyasaları
Duran Varlıklar Rasyosu
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
Bölüm 4 Ticari Bankacılık. Bireysel Bankacılık Bankacılık Servisleri: Mevduatlar : Cari hesaplar (faiz, masraf, çek bozdurma süresi?) Mevduat hesapları.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Bankacılıkta Risk Yönetimi ve KKTC Bankacılık Sektörü
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Finansal Tablolar Analizi (muhasebe sistemi tekrarı)
Menkul Kıymet Borsaları
MALİ VE TİCARİ BORÇLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
BANKALAR Bankalar para ve kredi alanında önemli fonksiyonları olan mali kuruluşlardır.Bankaların işlevi kredi ticareti yapmaktır.
HAZIR DEĞERLER ile MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
GÖZETİM DENETİM ve FİNANSAL SİSTEM
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
1 5. Bölüm Kaydi Para Yaratılması ve Para Arzı Hazırlayan: Doç. Dr. Ahmet ÇALIŞKAN.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
Tahviller ve Değerlemesi
FİNANSMAN KAYNAKLARI  İşletmelerde kullanılan kaynaklar vade yapısına göre kısa, orta ve uzun süreli olarak sınıflanabilir. Diğer bir ifade ile bu ülkelerdeki.
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
Finans Sistemine Genel Bakış
PARA VE BANKACILIK.
BANKA İŞLEMLERİ VE TEKNİKLERİ
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
DENETİM VE GÖZETİM
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
FİNANSAL SİSTEM.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
ULUSLARARASI BANKACILIK
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
BANKALARDA FON KAYNAK VE KULLANIM YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
Finans Sistemine Genel Bakış
İÇİNDEKİLER KISIM-I Faaliyet Raporu, Finansal Tablolar, Amortismanlar, Vergiler, Nakit Akımları Finansal Tablolar ve Yıllık Raporlar Amortismanlar Firmalarda.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Finansallaşma ve sektöre bakış 2018
HESAP PLANI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Bankacılığın Arka Planı Bölüm 2 Bankacılığın Arka Planı

Bankalardan kim sorumludur? Almanya: Federal Denetleyici Kurum(BaFin) Fransa: Bankacılık Komisyonu İsviçre: Federal Bankacılık Komisyonu Japonya: Finansal Hizmetler Kurumu U.S.: Merkez bankası, bireysel olarak eyaletler, Tasarruf ve Mevduat Sigorta Fonu, OCC ve Tasarruf ve Kredi Derneği İngiltere: 2012’ye kadar Finansal Hizmetler Kurumu(FSA) fakat şimdi İngiltere Merkez bankasının Finansal Yönetim ve İhtiyati Regulasyon Kurumları Çin: Çin Merkez Bankası Hindistan: Hindistan Merkez Bankası

Banka Türleri: Merkez Bankası Ticari Bankalar Yatırım Bankaları Tasarruf Bankaları Kooperatif Bankaları İpotek Bankaları Ciro Bankaları ve Milli Tasarruf Bankaları Kredi Birlikleri İslam Bankaları

Banka Türleri (Devam) Ticari Bankalar mevduat toplayan ve kredi veren kurumlardır ve bireysel ve toptan bankacılıkları içerir. Birçok Avrupa ülkesinde (Fransa, Almanya, İtalya, Avusturya, Hollanda ve İspanya gibi ülkelerde), dışarıdan hissedarları olmayan ancak kendi üyelerinin müştereken sahip olduğu Tasarruf ve Kooperatif bankaları vardır.

Banka Türleri (Devam) Takas bankacılığı terimi, çoğunlukla çek takas işlemleri yapan bankalar için kullanılır. Bunlar, yoğun olarak bireysel bankacılık servisi veren büyük yerel bankalardır. Sermayeleri kamuya ya da kamu adına hazineye bağlı olan bankalara kamu bankası denir. Merkez bankasından farklıdırlar ve genellikle kamu sektörü faaliyetleri ile ilgilidirler.

Banka Bilançosu Üç Temel Kaynakları: Özkaynaklar ve dağıtılmamış karlar Mevduatlar (en yüksek rakam) Borçlanmalar (örneğin tahvil ihracı).

Banka Bilançosu(Devam) Banka varlıkları (fonların harcandığı yer) en likit olandan en az likit olana doğru sıralanır. Nakit para Merkez bankasındaki hesaplar Kısa süre içinde dönecek olan fonlar Banka ve ticari senetler Hazine bonosu Menkul kıymetler Müşterilere verilen avanslar Bina ve ekipmanlar

Banka Bilançosu(Devam) Yükümlülükler (fonların geldiği yer): Adi (İmtiyazsız)hisse senedi Diğer hisse sentleri Rezervler Dağıtılmamış kar Kredi karşılıkları Tahvil ihracı Müşteri mevduatları Diğer borçlanmalar Ticari borçlar Vergi.

Bilanço Özeti AKTİFLER (Varlıklar) PASİFLER (Yükümlülükler) Nakit Mevduatlar Para Piyasası Fonları Borçlar Diğer Menkul Kıymetler Özkaynaklar Krediler

Kredinin Oluşturulması Bankalarda kredi oluşturlmasının birçok implikasyonu (belirtisi) vardır: 1. Bankacılığın güvene dayalı olduğunu hatırlatatır, 2. Hükümet ve Merkez bankası kredileri, ithalat ve enflasyon üzerindeki olası etkilerini kontrol etmek ister, 3. Bankalar ‘likidite oranları’ ile iç kontrola, 4. ‘Sermaye Oranı’ ile de -banka denetçileri tarafından- dış kontrola tabi tutulurlar.

Sermaye Oranı Yönetmelikleri G10 ulusları, Lüksemburg ile birlikte, standart kurallar tasarlanması için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Uygulamaları Komisyonu kurmuşlardır. Komite, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) himayesinde İsviçre Basel’de toplanır ve bu Basel Komitesi olarak adlandırılır.

Sermaye Oranı Yönetmelikleri (Dvm) ‘Tier 1’ ana sermaye olarak bilinir ve gerekli miktarın en az yarısı kadar olmalıdır ve aşağıdaki öğelerden oluşur: Özkaynak Dağıtılmamış kar Birikimsiz imtiyazlı hisse senetleri ‘Tier 2’ ana sermayeden arta kalan kısma denir ve içerikleri: Daimi imtiyazlı hisse senetleri Yeniden değerlendirme karşılıkları Açıklanmamış Rezervler Vadesi beş yılı aşkın teminatlı krediler Minimum sermaye rasyonu oranı % 8 dir ve bu 1 Ocak 1993’ten beri uygulanır. ‘Tier 3’ de minimum sermaye oran %10,5 cıkacaktır.

Risk ağılığına örnek Varlıklar Değer m$ Risk Ağırlığı % Risk Ağırlığı (m$) Nakit 50 0 - Hazine bonosu 100 10 10 İpotekler 500 50 250 Krediler 1000 100 1000 Toplam 1650 1260 Tier 1 için olması gereken sermaye 4% × $1,260m = $50.4m Tier 2 için olması gereken sermaye 8% × $1,260m = $100.8m

Sermaye Oranı Yönetmelikleri (Dvm) Basel II güncellemeler: Kredi notlarının kullanımı Bankaların iç istatistiksel modellerinin kullanımı AB’nin sermaye yeterliliği direktifi Yeni gereksinimleri karşılamak için iki olasılık: Sermayenin arttırılması Varlıkların azaltılması