BİRİNCİ HAFTA Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
Advertisements

Saf madde: Hep aynı birimlerin (taneciklerin)yan yana gelmesiyle oluşan maddelere saf madde denir.
Madde doğada üç halde bulunmaktadır
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
BALIN YAPISI VE ANALİZLERİ
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
Kimyasal Reaksiyonlar (Tepkimeler)
Bileşikler Ve Formülleri
LABORATUARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
ASİT_! BAZLAR_!.
Canlılarda madde ve enerji
Maddenin Halleri.
gıda sanayinde kullanılan asitler
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI
İKİNCİ HAFTA Limon tuzu, sentetik tatlandırıcılar,
YEDİNCİ HAFTA Deterjanlar, asitler ve temizleme tozları. 1.
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞİ 17-21/03/2014
KARBON HİDRATLAR Yapısında C,H,O atomları bulunduran ve doğal olarak oluşan maddelerdir. Genel olarak basit formülleri CH2O ve Genel formülleri Cn(H2O)m.
KARIŞIMLAR.
ASİT_! BAZLAR_!.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
KARIŞIMLAR.
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
ALKOL NEDİR? Alkol daha kesin bir ifade ile kimyada elementin
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Karboksilli Asitler.
Fiziksel ve Kimyasal Değişim
Prof. Dr. Baki Hazer Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Günlük Yaşantımızdaki Kimyasallar.
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
2. Maddenin Halleri.
ASİTLER & BAZLAR.
ASİTLER VE BAZLAR.
KARIŞIMLAR.
TENEKE TİPİ ZEYTİN İŞLENMESİ
Maddeler doğada karışık halde bulunur
ASİT VE BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
1. Giriş.
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
2. Maddenin Halleri Maddenin Sıvı Hali
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
(HİDROLİZ).  Bir bileşiğin su vasıtası ile bölündüğü kimyasal bozunma reaksiyonu. Bu reaksiyonda su da bölünmeye uğrar. Hidroliz reaksiyonunun genel.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
SOLUNUM NEDİR.
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
1 ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
TOPRAK OLUŞUMUNDA MEYDANA GELEN KİMYASAL OLAYLAR
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
Sunum transkripti:

BİRİNCİ HAFTA Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri. Tuz, şeker, bal, sirke, kabartma tozu. 1

TUZLAR Nötralleşme reaksiyonları. Kimya Biliminde tuzun genel anlamı asit-baz reaksiyonlarından elde edilen maddelerdir. Mutfak tuzu denilince bunlardan biri olan NaCl anlaşılır. Doğal olarak tuz madenlerinden kaya tuzu ve tuzlu göl sularının rafine edilmesiyle elde edilir.

ŞEKER Früktoz ve glükozun sakkaroz vermek üzere ortaya çıkan bileşenidir. Ülkemizde şeker pancarından üretilmektedir. Tropikal bölgelerde şeker kamışından elde edilir.

BAL Arı çiçeklerden aldığı nektar ve seyreltik şeker çözeltisini mide bölgesinde özel ürettiği enzim ile bal olarak peteklere boşaltır. Bal kabaca % 80 şeker ve %17 sudan ibarettir. Bal enzimleri sakkarozu glikoz ve früktoza dönüştürür. Bir başka enzim de glikozu glukonalaktona dönüştürür. Buda daha sonra balın yegane asidi glukonik aside hidroliz olur.

SİRKE Elma üzüm gibi meyvelerin içerdikleri şekerlerinin çözeltilerinin fermantasyon yoluyla hava oksijeni ile yükseltgenerek etil alkol, aset aldehit ve asetik aside yükseltgenmesiyle elde edilen çözeltileridir. Kabaca asetik asit çözeltisidirler.

KABARTMA TOZU Hamur içinde CO2 gazı üreterek küçük gaz kabarcıkları oluşturarak ekmeği yumuşak ve kolay yenebilir yapmak için kullanılır. Esas içeriği sodyum bikarbonat ile asit etkisi yapan sodyum alüminyum sülfat ve kalsiyum sekonder fosfattan ibarettir. H+ + HCO3- H2O + CO2