HALK EDEBİYATI DERLEME SUNUMU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarih Bilimleri.
Advertisements

Küçük bir jest….
Çok samimi iki dost ve arkadaşlardı
OBJEKTİF BİR GÖZLE KEMAH VE KEMAHLILAR Türkiye’de çok sık kullanılan bir “memleketim” kavramı vardır. Bu kavram insanın kendisinin veya ailesinin doğduğu.
Çok samimi iki dost ve arkadaşlardı
Çok samimi iki dost ve arkadaslardi
BOŞANMA SEBEBİ.
IŞÇILERIN ARAŞILAŞTIRILMASI
KADINLAR VE ERKEKLER. Ev islerinde kadınlar, annelerimiz, ablalarımız, kızkardeşimiz,halamız, teyzemiz…
P a z a r S a b a h l a r ı.
Bu India’dan gelen TANTRA.
HAZRETİ ALİ’NİN VASİYETNAMESİ (Hazreti Ali’den oğlu Hasan’a)
SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ.
YAS 5 Anne ve babamın birbirlerine bağırmalarının beni ne kadar korkuttuğunu öğrendim. YAS 7 Meşrubat içerken gülersem içtiğimin burnumdan geleceğini.
KOŞULSUZ KABUL Kazanım: İnsanları olduğu gibi kabul eder.
İSİM GRUBU.
ÖĞRETİCİ METİN ÖRNEKLERİNİ OKUMA
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT VE SADAKA
CAHİT KÜLEBİ Hayatı Sanatı Eserleri Seçme Şiirleri.
ÜÇ İHTİYAR MİSAFİR ÖYKÜSÜ
İSLAMİ TERİMLERİN AÇIKLAMALARI
Yeşim (12) Böbrek Nakli : Mayıs Sağlık durumu iyi,
Mazi Kalbimde Yaradır Sesli Dinleyiniz.
EYŞAN ALTIOK  Bir mal ya da hizmeti para karşılığı alma ve satma işidir..
DE Ğ ERLER İ M İ Z Kazanım: De ğ erlerini fark eder. 9. Sınıf 21 nolu kazanım etkinli ğ i.
Sarı Yumak ile Kara Yumak arkadaş olmuşlardı
KAZA VE KADERE İMAN AHİRET GÜNÜNE İMAN RABİA DOĞAN ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAK. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİL. EĞİTİMİ ÖĞRT.
Tutum yatırım ve Türk malları haftası
YEŞİM ÇAKIR 8/A 535.
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
BEN BİR KÜÇÜK KİLİMİM.
CÜMLEDE ANLAM.
Hayatın Anlamı üzerine
At ile arabacı geldiler yokuşa, Tepeleme yüklenmişti araba. Eskiden hızla koşuyordu at burada, Gençti,kuvvetliydi o yıllarda, Şimdi ise düşmüştü kuvvetten.
Zaman içinde bilim.
23 Nisan Çocuk Bayramı Kutlu Olsun 
Mitat Zorlu 1 Bu varlıklar kelebek, kurbağa, horoz, horoz ve penguen şeklinde dizilmişler. Adı ve Soyadı: ……….……………………………. 04 Mayıs 2009 Pazartesi Matematik.
SENİ SEVİYORUM.
Ders Sorumlusu : Yrd.Doc. Dr Hakan TÜZÜN Hazırlayanlar : Mustafa SARITEPECİ Yeşim YENİLMEZ Yeşim YENİLMEZ Ebru KIRMAN Ebru KIRMAN Ramadan ŞEN Selahattin.
Gözlerine Selam Söyle gözlerine selam söyle benden Selamlarımı söyle benden O güzel gözlerine Dalıp dalıp gidersem.
ANADOLU BİLGELERİNİN AHLAK ANLAYIŞI
1. Müzik( ) sanatların en zevklisidir( ) ama bir şey öğretmez( ) Buna karşılık şiir( ) hem ruhun gıdası hem de iyi bir öğretmendir. Yukarıdaki cümlede.
  Sevgili TEDP ;    Başlangıçta sen benim için angarya bir çalışmaydın. Sabah uyan, evin işini yap, TEDP etkinliklerine katıl, okulda ders yap…Çok yoğun.
HAYATIN ANLAMI.
YA KİMSEYE GÜVENEMESEYDİK
Lev Nikolayeviç Tolstoy 9.Eylül 1828 – 20 kasım 1910
GENÇ RESSAM.
TEŞEKKÜR EDERİM Cem Yurtsev
Anadolu’da “Beylikler Dönemi’nde (13. yy.) yaşamıştır. Kesin olmamakla birlikte ailesiyle Belh şehrinden Akşehir’e gelmişlerdir. Babası Şeyh Hasan Paşa’dır.
Türk-İslam Arkeolojisi
ÇİVİ.
BOŞANMA SEBEBİ.
MİT-(MİTOLOJİNİN KISALTMASI)
Biraz zamanınızı alacağım Seyredin, dinleyin ve OKUYUN.
7/… ANADOLU’DA TÜRK KÜLTÜRÜ Ad, Soyad, No
Bilal BİLGİN - Gazi Anaokulu- Rehber Öğretmeni
20 Aralık Aralık 1936 İSTİKLAL MARŞIMIZIN MÜELLİFİ
TURİZM HAFTASI.
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
AİLELERİN KABUL SÜREÇLERİ Nazim DUMAN Müdür Yardımcısı Maltepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi Kasım 2012.
O kitap okumakokuyor. O masada oturmakoturuyor. O kapı açmak açıyor. O ekmek almak alıyor. O gelmek geliyor. O dışarıda beklemek bekliyor. O şarkısöylemek.
Eğlenceyi çok seven bir ağustos böceği varmış.
Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi.
Kılış (İş) Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır. Kadın.
CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ
İSİM GRUBU.
ZEKÂT; Kelime anlamı: ‘Artma, çoğalma, arınma ve bereket’
AŞIK MAHSUNİ ŞERİF.  Asıl ismiyle Şerif Cırık, mahlasıyla Âşık Mahzunî Şerif, 1940'ın başlarında Kahramanmaraş iline bağlı Afşin'in Berçenek Köyünde.
Sarı Gelin türküsü hikayesi Sarı Gelin türküsü, Kuzeydoğu Anadolu Erzurum coğrafyasında ortaya çıkmıştır. Türklerin büyük bir kolunu teşkil eden Kıpçakların.
GAZİANTEP KÜLTÜRÜ VE TIP EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

HALK EDEBİYATI DERLEME SUNUMU SERAP FİDAN HALK EDEBİYATI DERLEME SUNUMU

AYDIN HALK HEKİMLİĞİ HALK EDEBİYATI ÜRÜNLERİ MARDİN TELKARİ SANATI

AYDIN HALK HEKİMLİĞİ KAYNAK KİŞİLER KARADERE ABDULLAH KAZIM ERAT EMİR TULLAH ERAT

ABDULLAH KARADERE AMCAMIZ 70 yaşında ilkokul mezunu olmasına rağmen kendini geliştirmeyi bilmiş.Halk inanışlarıyla ilgili sadece eskiden okuttuklarını ayrıca bazı otların yararlı olacağını söylüyor.Ama kendisinin hoca hacı okutmalarını pek inanmadığını söylüyor.Bazı hastalıklar hakkında bilgi veriyor :Kurdeşen,it dirseği,çıban…

EMİR TULLAH ERAT TEYZEMİZ Umurlu’da yaşayan hiç okuma yazması yok.Ama vikis yağı ve buharla bazı hastalıkları tedavi ettiğini söylüyor.Bunları da ninesinden, dedesinden baka baka öğrenmiş. En ilginç olanı da sadece masajlama yöntemiyle iyi olduklarını da belirtiyor.Bebeği olmayanlar,diz,bel ağrısı gibi hastalıkları tedavi ettiriyormuş.

Kazım ERAT KAZIM amcamız da ilkokul okumuş ve Umurlulu.Her ne kadar eşi hastalıkları iyileştirdiğini söylese de o daha çok ilaçlarla tedavinin olacağını söylüyor.Ve ne eskiye dair ilaçlara inancı var ne de onların tedavi şekillerine.O sadece doktorlara inanır ve güvenirmiş.

HALK EDEBİYATI ÜRÜNÜ KAYNAK KİŞİ: ABDULLAH KARADERE HİKAYE ŞİİRLER

Kendisine ait olduğunu söyleyen şiirleri,hikayeleri var Kendisine ait olduğunu söyleyen şiirleri,hikayeleri var.Bunları canı sıkıldığı için yazdığını ve torunu tarafından da çok beğenildiğini anlatıyor.Şimdi de amcamızın bazı şiirlerine göz atalım:

Hür yapma ağzını yararsın yorarsın, Ölüm düşünme kalbin temiz olsun, Kişinin yaradılışına karışma, Cennet yolun olsun, Yaradan’a karışma gönlün rahat olsun   Güvenme huzurun olsun, Kurulup kasılma şöhretin olsun, Her duyduğunu inanıp kalp kırma, Gönlün şen olsun, Görmeden söylemen söz sadece bilgin olsun, Paran varsa yardım et, Düşmüşe sevgi bulursun, Yardım yaparken dikkat et huysuz olmasın, Düşmüşse dikkat et sapkın olması, Her kapısını her kapını çalanı çalanı verme para sonra aç kalırsın, Zenginim diye kurulma elbise gibi soyunup çıplak kalabilirsin, Çalışıp kazanırsan helal bulursun huzur Hür yapma ağzını yararsın yorarsın, Ölüm düşünme kalbin temiz olsun, Doğru yoldan sapma önünü görürsün. Yapılmış eseri bozma hüsran olursun, Kimseyi aşağılama sende düşebilirsin, Paranı malını güvenme…

KAYNAK KİŞİ Özlem ÖZMEN TELKARİ KAYNAK KİŞİ Özlem ÖZMEN ÖZELLİĞİ TARİHİ MALZEMELER ANLAMI

MARDİN VE TELKARİ SANATI Mardin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde küçük bir kültür mozaiğidir adeta hatta benim için şirin bir kasabadır. Venedik’ten sonra bozulmamış ikinci dokudur. Mardin kültürü o kadar çeşitli ki hangisinden başlayacağınızı bilemezsiniz. Gece gerdanlığıyla meşhurdur. Bu kadar çeşitli kültürün arasından ben sadece Telkari Sanatını derleyebildim . Hadi gelin kısaca bir Telkari Sanatına göz atalım;

Telkari; tel ile yapılan sanat demektir. Aynı zamanda vav işi de denir Telkari; tel ile yapılan sanat demektir.Aynı zamanda vav işi de denir. Bu motif olarak da çok sık kullanmasından dolayı böyle bir isim verilmiş. Her tel ile yapılana telkari denilmez çünkü Trabzon ‘da tel ile sanat yapılıyor ama telkari denilmez. Özellikle Güneydoğu’nun yerli halkı bu sanatı çok benimsediğinden burada daha çok gelişim gösterilmiş ve burayla özdeşleşmiş. Mardin ‘de daha çok Süryaniler yaptığından onlar bu işi üstlenmişler ve bu yüzden de Süryani işi olarakta anılmaktadır. Şimdi kaynak kişim Özlem Özlem’le birlikte gümüş atölyesine gidip resimler üzerinden Telkari Sanatını hissedip anlamaya çalışalım:

Özlem ÖZMEN, Gaziantep Üniversitesi takı tasarım bölümü mezunu Özlem ÖZMEN, Gaziantep Üniversitesi takı tasarım bölümü mezunu.Mardinli kendisi çalışmalarını halk eğitim merkezinde sürdürüyor.Ayrıca bildiklerini de Remzi Öztekin hocasından öğrenmiş.

TELKARİ

KULLANILAN MALZEMELER

SON