ÖNERMELER MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
Advertisements

ÖNERMELER VE MANTIK HAZIRLAYAN: AYDIN EREN KORKMAZ
MANTIK Mantığın Konusu.
ÖNERME ANALİZİ VE YÜKLEM MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN.
mantIKSAL OPERATÖRLER
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
Makine Müh. & Jeoloji Müh.
DİLİMİZDE İKİ TÜRLÜ “DE” VARDIR:
1- İki kanadı , birde küçük gagası var . Cik cik deyip durmadan uçar..
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
ÖNERME ANALİZİ VE YÜKLEM MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
YA ÖĞRENİRSİNİZ Ya da….
VURGU CÜMLEDE VURGU.
‘’De’’nin Yazımı.
CÜMLE TÜRLERİ.
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
ÜNİTE 2: KILASİK MANTIK KONU KAVRAM ÇEŞİTLERİ.
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ DERLEYENLER: Ahmet Can ÇAKIL Ali Murat GARİPCAN Özgür AYDIN Şahin KARA KONTROL : Prof. Dr. Asaf VAROL KONU : KAPSÜLLEME.
MANTIK BİLİMİNE GİRİŞ VE ÖNERMELER MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN.
MANTIK BİLİMİNE GİRİŞ VE ÖNERMELER MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN.
SEMANTİK VE DİZİMSEL ÇIKARIM
HALKALI GÜNEŞ ORTA OKULU
ÖNERMELER MANTIĞI VE WUMPUS DÜNYASI Yılmaz KILIÇASLAN.
Herkes Ve Birkaç Kişi.
Bilgisayar Bilimlerinin Kuramsal Temelleri “UBİ 501: Discrete Math and Its Application to Computer Science” 2010 – 2011 Güz Dönemi İlker Kocabaş E.Ü Uluslararası.
ÇİZGELERİN GÖSTERİMİ Yılmaz KILIÇASLAN.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
Derleyici Teorisine Giriş
FONKSİYONLAR f : A B.
SORULAR.
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
EXCEL FORMÜL ÇUBUGU Hazırlayan:ali BALCI.
MANTIK BİLİMİNE GİRİŞ Yılmaz KILIÇASLAN.
İLETİŞİM Gönderen:Genel Müdür Gönderilen :Departman Müdürü Yarın sabah saat dokuzda tam bir güneş tutulması olacaktır. Bu her gün rastladığımız bir olay.
‘’de’’nin Yazımı.
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
TEMEL KURAM VE AÇMAZLARIYLA BİLGİSAYAR BİLİMİ
TEMEL KURAM VE AÇMAZLARIYLA BİLGİSAYAR BİLİMİ
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
Bilgisayar Bilimlerinin Kuramsal Temelleri
KENAN ZİBEK.
CEBİRSEL İFADELER.
MANTIK BİLİMİNE GİRİŞ VE ÖNERMELER MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN.
MANTIK VE MANTIK PROGRAMLAMA Yılmaz KILIÇASLAN.
EDATLAR.
SEBEP – SONUÇ İLİŞKİLERİ.
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
ÖNERMELER MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN. Önermeler Mantığı - Bağlaçlar Yalnızca doğruluk değerleri üzerinden fonksiyonel olarak tanımlanabilen bağlaçlar ve.
MANTIK BİLİMİNE GİRİŞ VE ÖNERMELER MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN.
Dr. Mehmet Dikmen BİL551 – YAPAY ZEKA MANTIK Dr. Mehmet Dikmen
ÖNERME ANALİZİ VE YÜKLEM MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN.
TBF Genel Matematik I DERS – 11: Belirsiz İntegral
EŞ SESLİ (SESTEŞ) KELİMELER
Cümle Bilgisi.
İçinde değişken bulunduran ifadelere cebirsel ifadeler denir. Örnek: 3x+1, 6x²+23x+7, 2xy+y gibi….
MANTIK VE MANTIK PROGRAMLAMA Yılmaz KILIÇASLAN. Sunu Planı Bir bilgisayım yöntemi olarak mantıksal çıkarım Prolog programlama dilinin temel yapıları Prolog.
TEMEL KURAM VE AÇMAZLARIYLA BİLGİSAYAR BİLİMİ - Sayılabilirlik - Yılmaz Kılıçaslan.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
SÖZ DİZİMİ İLE İLGİLİ İŞARETLER
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
GENEL TEKRAR - 07 FİİL ÇATISI FEM DERSHANELERİ TÜRKÇE.
9.SINIF MANTIK ÖZEL ÇAKABEY OKULLARI
Mantık Sistemleri ve Mantık Programlama
MANTIK Doğru düşünmenin kurallarını ortaya koyan bir disiplindir. Mantık, Arapça konuşmak, söylemek, dile getirme anlamlarına gelen “nutuk” kelimesinden.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilgi Yönetimi ve Matematik Önerme Mantığı
Sunum transkripti:

ÖNERMELER MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN

Önermeler Mantığı - Bağlaçlar Yalnızca doğruluk değerleri üzerinden fonksiyonel olarak tanımlanabilen bağlaçlar ve olumsuzluk operatörü, Önermeler Mantığı için Mantık Sabiti olabilirler. Örnekler: (1) Ali kafasını duvara çarptı ve ağlıyor. (2) Ali ağlıyor çünkü kafasını duvara çarptı. (3) Ali ağlıyor. (4) Ali kafasını duvara çarptı. (5) Ali ağlıyor çünkü yağmur yağıyor. (6) Yağmur yağıyor.

Önermeler Mantığı – Doğruluk Tabloları (1) OLUMSUZLUK: φ ¬φ ----------------- 0 1 1 0 VE: φ ψ (φ  ψ) ----------------------- 0 0 0 0 1 0 1 0 0 1 1 1

Önermeler Mantığı – Doğruluk Tabloları (2) VEYA: φ ψ (φ  ψ) --------------------------- 0 0 0 0 1 1 1 0 1 1 1 1 İSE φ ψ (φ  ψ) ----------------------- 0 0 1 0 1 1 1 0 0 1 1 1

Önermeler Mantığı – Doğruluk Tabloları (3) ANCAK VE ANCAK: φ ψ (φ  ψ) --------------------------- 0 0 1 0 1 0 1 0 0 1 1 1

Önermeler Mantığı ve Küme Kuramı

Önermeler Mantığı – Bir Formel Dil-L0 (1) SÖZDİZİM: A. Temel İfadeler 1. Mantık Sabitleri: ¬, , , ,  2. Önerme Değişkenleri: p, q, r, p1, q1, r1, … B. Oluşum Kuralları 1. Her önerme değişkeni L0’a ait bir formüldür. 2. Eğer φ L0’a ait bir formül ise ¬φ da öyledir. 3. Eğer φ ve ψ L0’a ait formül iseler (φ  ψ), (φ  ψ), (φ  ψ), (φ  ψ) de öyledir. 4. Başka bir şey formül olamaz.

Önermeler Mantığı – Bir Formel Dil-L0 (2) L0 için bir BNF (Backus-Naur Form) Gramer: Formül  p | q | r | p1 | q1 | r1 | … Formül  ¬ Formül | ( Formül  Formül ) | ( Formül  Formül ) | ( Formül  Formül ) | ( Formül  Formül )

Önermeler Mantığı – Bir Formel Dil-L0 (2) SEMANTİK: L0 için modelimiz bütün önerme değişkenlerine 1 yada 0 değerini atayan bir F fonksiyonudur. []F = F(), bütün  önerme sabitleri için. Eğer [φ]F = 0 ise [¬φ]F = 1’dir (ve diğer durumlarda [¬φ]F = 0’dır). Eğer [φ]F = 1 veya [ψ]F = 1 ise [φ  ψ]F = 1’dir. Eğer [φ]F = 1 ve [ψ]F = 1 ise [φ  ψ]F = 1’dir. Eğer [φ]F = 0 veya [ψ]F = 1 ise [φ  ψ]F = 1’dir. Eğer [φ]F = 1 ve [ψ]F = 1 veya [φ]F = 0 ve [ψ]F = 0 ise [φ  ψ]F = 1’dir.

Hep-Doğrular ve Hep-Yanlışlar

Alıştırmalar - 1 Aşağıdaki ifadelerin L0’a ait birer formül olup olmadığını gösteriniz. ¬(¬p  q) (p  ((p  q))) (p  (q  r)) (¬p  ¬¬p) (p  (p  q)  q)

Alıştırmalar - 2 Aşağıdaki cümleleri L0’ın ifadeleri olarak formüle ediniz. Kimse gülmedi veya alkışlamadı. Güneş parlarken yağmur yağarsa, gökkuşağı görünür. Ahmet işe arabayla veya bisiklet ve trenle gider. Annem ve babam birlikte giderlerse ben gitmeyeceğim, ama sadece babam giderse ben de gideceğim. Yardımına ihtiyacım olduğunda bana yardım etmezsen, bana ihtiyacın olduğunda da ben sana yardım etmem.