Şenel KARAMAN Psikolog. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki çalışanların %75’lik bir kısmı hala hayallerindeki işin arayış içinde. Çalışanların mutluluğu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
Advertisements

Hedef Belirleme ve Hedeflerlerin Eyleme Dönüştürülmesi
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
Meslek Nedir? Kişinin geçimini sağlamak üzere yapmış olduğu sürekli işe meslek denmektedir. Hayatımızda en önemli seçimlerden birisi de uygun bir meslek.
DERS VE MESLEK SEÇİMİ MUSTAFA KAYNAK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ Mustafa Kaynak Anadolu Lisesi.
DÖNEMLERE GÖRE GELİŞİM GÖREVLERİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
OKUL REHBERLİĞİNDE MESLEK DANIŞMANLIĞI
AŞKIN SIĞIRLI & MELİK NAMLI
Aile eğitimi.
TAHSİN YENTUR İLKOKULU
REHBERLİK DERSİ III.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROĞRAMI
Hazırlayan Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ VE GÖREVLERİ
BİREYİN YAŞAMINDAKİ GELİŞİM ALANLARI
BAŞARI VE MOTİVASYON.
KENDİMİ TANIYORUM Kazanım: Kendini tanımanın ders seçimindeki önemini fark eder. 9. Sınıf 74 nolu kazanım etkinliği.
Meslek Giysi mi Aksesuar mı? Şenel KARAMAN Psikolog
Hatice ÇETİNKAYA Cemil Özgür İ.Ö.O.
MESLEK SEÇİMİ.
AKRAN DANISMANLIGI Şenel KARAMAN Psikolog
Psikolog Şenel KARAMAN Bedeninizin yaşam tarzına cevap veriş şeklidir. Büyük ölçüde fiziksel kaynaklıdır. Hepimiz stresle birlikte.
1 M ESLEK S EÇIMI H. HÜSNÜ TEKIŞIK REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ.
TRABZON İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ
MESLEK NEDİR ? Meslek ,bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı,kuralları toplum tarafından belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere.
OKULÖNCESİNİN ÖNEMİ.
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ. MESLEK SEÇİMİ NEDEN HAYATINIZIN DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİDİR?
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.
MESLEKİ GELİŞİM DÖNEMLERİNDE AİLELERİN ÖNEMİ.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİ TANITIM VE YÖNELTME SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ.
MESLEK LİSELERİ Ç ARESİZLİK SONUCU VARILAN BİR DURAK DEĞİL, YAŞAMA A Ç ILAN BİR PENCEREDİR`
 Meslek seçimi neden hayatınızın dönüm noktalarından biridir?  Mesleğin insan yaşamındaki yeri  Mesleğe yönelme  Meslek seçme döneminde gençleri etkileyen.
BEP NEDİR?. Akdeniz Rehberlik ve Araştırma Merkezi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı.
GELECEĞİ PLANLAMAK MESLEK SEÇİMİ.
1 2 Meslek Seçimi 3 Meslek Seçmek, Hayat Biçimini Seçmektir. Yalnız Okul İçin Değil, Hayat İçin Öğreniyoruz. Yalnızca Meslek İçin Değil, Hayatımız İçin.
MURAT İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ OKULA YENİ BAŞLAYAN ÇOCUKLAR.
MESLEĞİMİ SEÇİYORUM PROJESİ 7 İlköğretim + 5 Liseden toplam 24 formatör öğretmen 5 gün formatör eğitimi aldı.
HAZIRLAYAN ÖZGÜL ÇELİKKALELİ KUTLUK
BAŞARI ÇALIŞMA ve KARİYERLER
EMİRDAĞ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ TOPLANTISI
D İ KKA T EKS K L Ğ Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar 3 gruba ayrılır: a) Hem dikkat sorunları hem aşırı hareketlilik ve dürtüsellik.
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
Ki ş inin ya ş amı boyunca edindi ğ i i ş e yönelik deneyim ve faaliyetlerle ilgili algıladı ğ ı tutum ve davranı ş lar dizisidir.
ORTAK DERSLER, zorunlu alınması gereken derslerdir, 33 saat ortak zorunlu alınması gereken ders vardır.  SEÇMELİ DERSLER, Genel kültür derslerini kapsar.
Kişisel Rehberlik.
Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ
Bireysel Kariyer Planı Oluşturma
MESLEK TERCİHİNDE AİLE Dr.M.Zeki İLGAR Biruni Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dr.M.Zeki İLGAR.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ. Meslek Nedir? Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli.
KARİYER GELİŞTİRME.
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
Mesleki Rehberlik - I Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
MESLEK SEÇİMİ.
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ KAL PDR SERVİSİ
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ Hayat Boyu Rehberlik
Sağlık Bilimleri Fakültesi
REHBERLİK DERSİ III.
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
Sunum transkripti:

Şenel KARAMAN Psikolog

Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki çalışanların %75’lik bir kısmı hala hayallerindeki işin arayış içinde. Çalışanların mutluluğu açısından Türkiye, 28 ülke arasında yalnızca Rusya ve Macaristan’ı geride bırakarak 26’ıncı olabildi. En mutlu çalışanlar ise Danimarka, Meksika ve İsveç’te.

…biz yetişkinlerin çocuklarımız ile ilgili belki de en önemi görevimiz onları geleceğe hazırlamak. Ülkemizde meslek bilincinin henüz oluşmadığını ve insanlarımızın çoğunlukla tesadüfen bir mesleğe ve iş alanlarına yöneldiklerini biliyoruz. Hepimizin sorunları var. İşi ve mesleği olmayan ve belli bir yaşa ulaşmış (liseyi bitirmiş) genç aile ve toplum için daha ciddi bir sorundur.  Şenel KARAMAN

“ömür boyu istihdam kavramı” geçerliliğini yitirirken “transfer edilebilir beceriler” kavramı ön plana çıkıyor.

Hangisini/hangilerini ihmal ediyorum? Hangisi/hangilerini desteklemeliyim? Beden= %..... Kariyer= %.... İlişki=%..... Gelecek=%..... Toplam=%100

Mahcup olmak istemiyoruz…. Olumsuz telkinler veriyoruz….

“Ben olamadım sen olacaksın” “Komşunun çocuğu oldu ama...” “Bak kardeşin.....” “Ancak senin gibi bir tembel bu alanı seçer...” “Kararına güveniyorum “

 Şenel KARAMAN

Karar verilecek meslek: istenilir yönleri en fazla, istenmeyen yönleri en az ve erişme olasılığı yüksek

Erkek ÖğrencilerKız Öğrenciler

Doğru meslek tercihinin çoğunlukla bireyin kişisel özellikleri ile ilgili olduğu iddia edilse de bu konuda pek çok sübjektif faktörün: Aile, arkadaş vb. çevre baskısı, Mesleğe biçilen toplumsal değer, Mesleğin ekonomik itibarı, bireyin doğru seçim yapmasını engellediği bilinmektedir. YÖNLENDİRME YÖNELME YÖNELTME YÖN VERME

BaşlangıçAdım 1 Adım 2 Adım 3 Adım 4 YÖNLENDİRME YÖNELME YÖNELTME YÖN VERME

ilgi alanları kişisel özellik, tarz aile değerler hedefler gelişmeye yönelik kariyer dönemi beceriler kabiliyetler

kariyerhazırlama kariyer araştırması kariyer gelişim dayanakları (en iyi yapabildiklerim) kendini keşfetme, araştırma Hangi aşamadayız?

MESLEK SEÇİMİNDE BENİM ROLÜM NE OLACAK? Çocuğumuzu gözlemlemek, Gerektiğinde yüreklendirmek, Gerçekçi, uygulanabilir ve kabul edilebilir tercih ortaya çıkıncaya kadar üzerinde çalışarak. Okul Rehberlik Servisi ve öğretmenlerle iletişiminizi hep sürdürerek, Araştırma ve toplanan bilgilerin sürekli değerlendirilmesi ile bu sorunu çözebiliriz.  Şenel KARAMAN

Şenel KARAMAN Psikolog

MESLEK İLE İŞ ARASINDAKİ FARK NEDİR? Meslek, bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı, kuralları toplumca belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan sistemli etkinlikler bütünüdür. Meslek, belli bir tür alanda etkinlikte bulunabilme gücüdür. İş ise ; belli bir işyerinde sürdürülen benzer etkinlikler grubudur.  Şenel KARAMAN

MESLEK TERCİHİ NASIL OLUR ? Bir mesleğe yönelebilmek için başlangıç, meslek alanının belirlenmesidir yaş arasındaki gençlerin, gelişim görevi “Bir Mesleki Tercihi Billurlaştırmadır. Meslek secimi belli bir olgunluğu gerektirir. Mesleki olgunluğun yeteneklerle; ilgilerini geliştirme ve ilgileriyle yeteneklerini ortaya koyma olanaklarıyla; ayrıca bu olanaklardan yararlanmayla ilişkili olduğu söylenebilir.  Şenel KARAMAN

MESLEK SEÇİMİNDE SORUMLULUK KİMİN?  Şenel KARAMAN

4. Anne-Baba belirler çocuktan uyması beklenir. İşbirliği olmadığından çatışmalar çıkar. 1. Meslek seçimi sorumluluğu çocuğa aittir. 1. Meslek seçimi sorumluluğu anne-baba veya eğiticilere aittir 2. İçten kontrolü geliştirir. 2. Dıştan kontrole bağımlılığı artırır. 3. Sorumluluk duygusunu geliştirir. 3. Sorumluluk duygusundan çok bağımlılık duygusunu geliştirir. 4. Herkesin rolü belirlidir, çatışmadan çok işbirliğine dayalıdır. YÖNLENDİRME YÖNELME YÖNELTME  Şenel KARAMAN

MESLEK SEÇİMİNDE BENİM ROLÜM NE OLACAK? Çocuğumuzu gözlemlemek, Gerektiğinde yüreklendirmek, Gerçekçi, uygulanabilir ve kabul edilebilir tercih ortaya çıkıncaya kadar üzerinde çalışarak. Okul Rehberlik Servisi ve öğretmenlerle iletişiminizi hep sürdürerek, Araştırma ve toplanan bilgilerin sürekli değerlendirilmesi ile bu sorunu çözebiliriz.  Şenel KARAMAN

Mesleki yönlendirmede ülkemizde çokça rastladığımız gibi yön verme olmamalıdır.  Şenel KARAMAN

Çocuklarımızın Bir Projesi Olmalıdır  Şenel KARAMAN

Beklenti yüksek, çaba ve performans düşük.

Beklenti, çaba ve performans benzer düzeyde.

Beklenti düşük, çaba ve performans benzer düzeyde.

Yeteneklerimizle hayallerimiz buluşmuşsa iyi noktadayız. Revize edilebilir bir planımızın olması lazım. Kariyerimizi her zaman planlamamız, zaman içinde değiştirebilmemiz gerekir. Plan yapma alışkanlığı varsa bir gencin eninde sonunda hedefine ulaşacaktır. Yetkinliklerimizi geliştirerek hayallerimize ulaşabiliriz. Ailelerin fikirleri önemli. Farkındalık yaratabilirsek işe yarıyor. Aileler koruyucu özellikleri var. Bazen koruyuculuğun sınırı aşıldığında ters tepebiliyor. Riski mi seviyorum, sevmiyor muyum? Sorulacak çok soru var. Meslek seçerken bir çok yöntem kullanılıyor: burçlara göre, Hint Astrolojisine göre bile seçim yöntemleri var. Bizim senaryolarımız var. Bizim senaryolarımız bazen uymuyor. Bazen tam uyacakken sırf zıttını yapayım diye farklı meslek seçiyorlar. Önce küçük seçimler yaptırın. Küçük secimler beyni eğitir, pratik yapalım. Küçük hamleler beyni büyük seçimlere azırlar.

Çocuk ziyan olacağına puan ziyan olsun. İşinde çok mutlu ise, kendisiyle bütünleyebilmişse, tatmin oluyorsa parada gelir.