Okulöncesi dönemde okuma yazmaya hazırlık çalışmaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYAR VE İNTERNETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Advertisements

A-BİLİŞSEL GELİŞİM İlk İki Yılda Görülen Bilişsel Gelişim : Bebek doğumunun ilk gününden itibaren çevresini keşfetme çabasına başlar. Keşif çabasında.
Matematik Öğrenme ve Öğretme Süreci
EĞİTİM SETİ TANITIMI.
Duran Uygur
ZiHiNSEL ÖZELLiKLER.
EĞİTSEL YAZILIMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SEÇİMİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
ÖĞRETİM MODELLERİ S.59-74; 1-Carroll’in Okullarda Öğrenme Modeli 2-Bloom’un Tam Öğrenme Modeli 3-Gardner’in Öğretimde Çoklu Zeka Kuramı Kaynak;Öğretimi.
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
FIRST ENGLISH 4. ve 5. Sınıflar için by İrfan BOY
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
OKUMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç. Dr. Dilek BELET.
Problem Çözme Süreci.
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR ( OKUDUKLARIM, GÖZLEM VE TECRUBELERİM)
Hazırlayan: Çağlar KÜPELİ
OKULÖNCESİNDE BİR GÜNLÜK EĞİTİM PROĞRAMI UYGULAMALARI
Gagné’in Öğrenme Koşulları Modeli
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
OKULÖNCESİ DÖNEMDE MATEMATİK EĞİTİMİ
Çoklu ortam mesajları hazırlanırken “zihin nasıl çalışır?” kavramı neden önemlidir ?
BÖLÜM 6.
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Okul Öncesi Eğitimden İlköğretime Geçiş.
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR (ÖZGÜL ÖĞRENME BOZUKLUKLARI) kaynak:Prof
ELEŞTİREL DÜŞÜNME BECERİLERİ VE DAVRANIŞLARI
Uzm.Psk.Dan. Elvan Ucur 15 Ekim 2006 Seminer Özeti ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE BİLİŞSEL GELİŞİM Z. Elvan UCUR Uzman Psikolojik Danışman Altis Nöroloji ve.
Öğrenme Düzeyi Araştırması 3:
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL GELİŞİM
BİLİŞSEL (KOGNİTİF) GELİŞİM
Oyunun Özellikleri ve Önemi
BÖLÜM 10 OYUN. BÖLÜM 10 OYUN 1. Fiziksel Büyüme ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler Oyun, çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden gelişimini.
Öğrenme Güçlüğü (Özgül Öğrenme Güçlüğü)
ETKİLİ OKULUN ETKİLİ ÖĞRETMENİ Öğrencilerin, Fiziksel Ve Zihinsel Yeteneklerini Keşfettirir. ETKİLİ OKULUN ETKİLİ ÖĞRETMENİ.
Eğitsel Rehberlik. Rehberlik hizmetlerinin önemli bir işlevi de öğrenmeyi kolaylaştırmak, başarıyı artırmaktır. Bu amaca yönelik yapılan rehberlik hizmetleri.
GELİŞİM VE ÖĞRENME GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Ders 4 BİLİŞSEL GELİŞİM
Eğİtİcİ Oyuncaklar Öğr. Gör. Özlem BAĞCI.
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 11 Okumayı Öğrenme.
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
1. Fiziksel Büyüme ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler 0-2 ay (refleks tepkiler) Ay (Birinci Devri Tepkiler) Ay (İkinci Devri Tepkiler) 8.
BRUNER’İN BİLİŞSEL GELİŞİM DÖNEMLERİ
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
BİLİŞSEL GELİŞİM: İYİ SEYİRLER .
BİLİŞSEL GELİŞİM.
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR.
Sembolik Düşünce Nedir
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
İŞLEM KAVRAMI.
RAKAM NEDİR? Rakamlar sayı sembolleridir. Her rakam bir miktarı, yani verilmek istenilen nesnenin ne kadar olduğunu belirtir.
GÖRME ENGELLİLER.
Ders 13 Okuma-yazmaya hazırlık becerileri
12. Ders Bilişsel becerilere hazırlık öğretimi
ARAÇ - GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
AZE216 KÜÇÜK ADIMLAR ERKEN EĞİTİM PROGRAMI
VE İŞTE DİĞER 6 BECERİ.
Erken çocukluk dönemi fen ve matematik eğitimi için ortam hazırlama
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
PRESTİJ ANAOKULU VELİ TOPLANTISINA HOŞ GELDİNİZ.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM 6-11 YAŞ
İlköğretime Hazır Bulunuşluğun Değerlendirilmesi
Öğretim Yöntemleri Prof. Dr. Recai Doğan.
Uzamsal Düşünme Mekanda konum Parça-bütün ve Alan ilişkisi
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ Problem çözme yöntemiyle öğrenme yaklaşımı, bilimsel araştırma yöntemini temel almaktadır. Bu yaklaşımın özü John dewey’ in genel.
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
FEN VE DOĞA ETKİNLİKLERİ HAZIRLAMA. Etkinlik 1: Rüzgâr Gücünü Gözleme.
Sunum transkripti:

Okulöncesi dönemde okuma yazmaya hazırlık çalışmaları

Okuma yazmaya hazırlık çalışmaları çocukların ilköğretime geçişini kolaylaştırmak, hazırbulunuşluk düzeylerini artırmak amacıyla yapılan etkinlikleri içermekte, asla okuma ya da yazma öğretmek amacını taşımamaktadır. Bu çalışmalar yalnızca son aylara yoğunlaştırılmamalıdır. Okuma yazmaya hazırlık çalışmaları tüm yıl içinde, çeşitli etkinliklerde gerçekleştirilmelidir.

Aşağıda belirtilen çalışmalar ilköğretime hazırlık çalışmalarının bir bölümünü oluşturmaktadır. Görsel algılama çalışmaları El göz koordinasyonu Şekil zemin ayrımı Şekil sabitliği Mekanda konum Mekansal ilişkiler İşitsel algı çalışmaları Dinleme Konuşma Sesleri ayırt etme Seslerle nesneleri ya da nesne resimlerini eşleştirme

Dikkat ve bellek çalışmaları Temel kavram çalışmaları Problem çözme çalışmaları El becerisi çalışmaları Çizme, boyama, kesme, katlama, yoğurma, yapıştırma vb. Özbakım becerilerini geliştirme çalışmaları Güven ve bağımsız davranış geliştirme çalışmaları (MEB porgram)

Okuma yazmaya hazırlık çalışmalarının, okul öncesi dönemdeki çocukların, algılarını geliştirmelerini, dikkatlerini toplayabilmelerini, hatırlayabilmelerini, akıl yürütme, problem çözme, el-göz koordinasyonu ve kalem tutma becerilerini geliştirebilmelerini, eşleştirme, ilişki kurma, sıralama, gruplama gibi bilişsel fonksiyonlarını kullanabilmelerini kolaylaştırmayı sağlayan resimli araştırmaları içerdiği ifade edilmektedir. buna göre okul öncesi dönem çocuğun okuma yazma becerilerinin gelişimi yönünden temel olan kritik bir dönemdir.

Birçok beceri ve yetenek gibi okuma ve yazma becerileri de, basit becerilerin daha karmaşık olanlardan önce edinildiği gelişim sürecinde ortaya çıkmaktadır. İlk adım farkındalık ve keşiftir. Bu süreçte çocuk, öykü kitaplarını dinlemekten ve onları tartışmaktan hoşlanır ve basılı materyallerin bir mesaj taşıdığını anlamaya başlar, okuma yazma girişiminde bulunur, çevresindeki etiket ve işaretlerle ilgilenir, tekerlemelere katılır, harfleri tanımlar, ses ve harf eşleştirmeleri yapar, harflerle yazıyı ve yazıyı temsil eden işaretleri yakınlaştırmaya çalışır. Bu yönüyle de okul öncesi yılları bu tür deneyimler için en önemli zamandır.

Çocukların okuma yazmaya hazırlık becerileri; görsel, işitsel, bilişsel, sosyal duygusal gelişim alanlarındaki becerileri ile paralellik göstermektedir. Bu anlamda erken yaştan itibaren çocuklara bu süreç içinde kitap ve farklı okuma yazma materyallerinin sunulması oldukça önemlidir. Bu şekilde çocuğun problem çözme becerisi gelişecek, hayal dünyası genişleyecek, çocuk sayılar gibi harflerinde sembollerle ifade edildiğini fark edecek, olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurmayı öğrenecektir (Üstün, 2007; 15)

Okuma yazma öğrenmeye temel olacak becerilerin öğretilmesini etkileyen çeşitli faktörler vardır. sosyo-ekonomik faktörler : sosyo ekonomik faktörler çocukların bakım, sağlık, temizlik gibi pek çok noktada yeterli ya da yetersizlikle karşılaşmasına neden olmaktadır. kültür etkisi genel kültür bilgisi ev ortamı aile katılımının etkileri öğretmenin rolü

Teşekkürler….