BAZI VERİ YAPILARI Yılmaz KILIÇASLAN. Sunu Planı Bu derste, çizgeler gibi bazı teorik nesnelerin bellekte nasıl tutulduğunu ve algoritmalarca nasıl işlendiğini.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ders İçeriği Ağaç Veri Modeli Tanım ve Gerçekleştirim İkili Ağaç
Advertisements

MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Veri Yapılarına Giriş
Diziler.
Bölüm 8 Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama
Göstericiler (Pointers)
Listeler.
Yığın ve Kuyruk.
Ders İçeriği Bağlantılı Liste İki Yönlü Bağlantılı Liste
Nesneye Yönelik Programlama
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
String Diziler(Katarlar)
C++ STACK SINIFI.
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
SANAL FONKSİYONLAR VE ÇOK BİÇİMLİLİK
Java Programlama Koleksiyon(Collection) Sınıfları
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Veri Yapılarına Giriş
İçerik: Graflar Tanım Gösterim Dolaşma Algoritmaları
While Döngüsü Tekrarlama deyimidir. Bir küme ya da deyim while kullanılarak bir çok kez yinelenebilir. Yinelenmesi için koşul sınaması döngüye girilmeden.
ÇİZGELERİN GÖSTERİMİ Yılmaz KILIÇASLAN. Sunu Planı Bu derste, çizgelerin bilgisayarda gösterimine ilişkin iki standart yaklaşımı inceleyeceğiz.
Veri Yapıları Ve Algoritmalar
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Veri ağaçları
Nesneye Yönelik Programlama
Görsel C# Programlama Güz 2009 (6. Hafta).
GRAF TEORİSİ Ders 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Chapter 6: Using Arrays.
ÇİZGELERİN GÖSTERİMİ Yılmaz KILIÇASLAN.
VERİTABANI ve YÖNETİMİ
Veri Yapıları Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT.
PROLOG PROGRAMLAMA DİLİNDE
SINIFLANDIRMA VE REGRASYON AĞAÇLARI
KUYRUKLAR (QUEUES).
Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler.
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA
Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL
C PROGRAMLAMA DİZİLER (ARRAYS).
Diziler (Arrays).
SINIFLAR VE DİNAMİK BELLEK YÖNETİMİ VE SINIFLARIN DİĞER ÖZELLİKLERİ Yılmaz Kılıçaslan.
Ders İçeriği Liste Soyut veri yapısı (ADT)
Diziler. Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler.
BAZI VERİ YAPILARI Yılmaz KILIÇASLAN.
SANAL FONKSİYONLAR VE ÇOKBİÇİMLİLİK Yılmaz Kılıçaslan.
DİZİLER Arrays.
Hosoya Üçgeninin Üçgenleri
İlk Değer Alma Sırası İlk Değer Alma Sırası Nesnelere ait global alanlara başlangıç değerleri hemen verilir; üstelik, yapılandırıcılardan (constructor)
Veri Yapıları.
Chapter 11: Dosya Sistem Arayüzü
Veri yapıları Hafta3 Dizi Yapıları.
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
pointerverisonraki 0Tülay 1Vedat6 LB3=22Pelin15 3Burak9 4Kadir 5Seyhan13 6Utku16 LB1=77Ayşe3 8 9Ceyda Dilek 12 13Şükrü4 LB2=1414Zeynep17.
KUYRUK (QUEUE).
Yığıt Soyut Veri Tipi (Stack ADT) Yığıt Veri Yapısı
AVL(Adel’son-Vel’skiĭ and Landis) Ağacı AVL ağacı, iki alt ağacının yükseklikleri farkının en fazla 1 olabildiği dengeli ikili arama ağacıdır. AVL ağacında.
C Programlamada, benzer tipte tanımlaman değişkenleri kontrol etmede bize en çok yardım eden dostlarımız dizilerdir. Örneğin: 100 Öğrencinin bilgilerini.
Temel Veri Yapıları Veri Yapıları 1. Bölüm 1. 2 Programlarımızda tanımladığımız nesneler ya tek parçadan ya da birden fazla parçadan oluşurlar. Tek parçadan.
Fonksiyonlar ve Diziler
Ünite 5 UYAP Genel İşlemler.
Çizgeler Çizge G=(V,E), ikilisine denir, burada V sonlu bir kümedir, E ise bu kümenin elemanları arasında ikili bir bağıntıdır. V kümesine G çizgesinin.
C Sharp 9. hafta - dIZILER.
C Programlama Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM211-H11
Algoritmalar II Ders 11 Çizgeler. Çizgelerin bilgisayarda gösterimi. BFS algoritması.
C++ Programming:. Program Design Including
YAPISAL PROGRAMLAMA Hafta-7
YZM 2116 Veri Yapıları Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çizge Algoritmalari 5. ders.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yapılar, Kolleksiyonlar,Kutulama,Indeksçi
Sunum transkripti:

BAZI VERİ YAPILARI Yılmaz KILIÇASLAN

Sunu Planı Bu derste, çizgeler gibi bazı teorik nesnelerin bellekte nasıl tutulduğunu ve algoritmalarca nasıl işlendiğini anlamak için gereksinim duyacağımız şu veri yapılarını kısaca gözden geçireceğiz: - Diziler (Arrays) - Bağlı Listeler (Linked Lists) - İşaretçiler (Pointers) - Yığıtlar (Stack) - Kuyruklar (Queues)

Diziler MÜŞTERİAdamsBrownClarkDrewEvansFarmerGellerHillerInfeld SATICISmithRay JonesSmithJonesRaySmithRay Bu tür bir veri üzerinde iki işlem yapabiliriz: İşlem A: Verilen müşteri adı için, satıcıyı bulmak. İşlem B: Verilen satıcı adı için, müşterileri bulmak. Bu veriyi bellekte saklamak için ilk akla gelen yapı, iki boyutlu bir dizi olabilir. Müşteriler alfabetik sırayla listelendiği için, A işlemi kolaylıkla gerçekleştirilecektir. Fakat, B işlemi için bütün diziyi taramak gerekecektir. ÖRNEK:

Bağlı Listeler ve İşaretçiler - 1 Bağlı liste, doğrusal olarak birbirine bağlanmış bir veri elemanları toplululuğudur. Veri elemanları, düğümler (nodes) olarak adlandırılır. Elemanların doğrusal sıralanışı, işaretçi barındıran alanlar aracılığıyla gerçekleştirilir. X Adres alanı Bilgi alanı Başlangıç Null İşaretçi

Bağlı Listeler ve İşaretçiler - 2 Müşteri – Satıcı örneğimizi aşağıdaki gibi yapılandırabiliriz: - Müşterileri ve satıcıları alfabetik olarak sıralayan iki ayrı matriks kullanmaktayız. - Müşteri dizisine paralel, her müşterinin satıcısının konumunu belirleyen bir işaretçi dizisi bulunmaktadır. - Ayrıca her satıcının müşteri listesi bir bağlı liste içinde verilmiştir. - Artık, bir satıcının müşteri listesini belirlemek için (işlem B), bütün müşteri listesini taramak gerekmeyecektir.

Yığıtlar ve Kuyruklar Yığıt (stack): “Son giren ilk çıkar” (last-in first-out (LIFO)) kuralıyla işler. Ekleme ve silme işleminin yalnızca bir uçtan (top) gerçekleştirildiği doğrusal listelerdir. Kuyruk (queue): “İlk giren ilk çıkar” (first-in first-out (FIFO)) kuralıyla işler. Ekleme işleminin bir uçtan (front), silme işleminin ise diğer uçtan (rear) gerçekleştirildiği doğrusal listelerdir.

Öncelik Kuyrukları Öncelik Kuyruğu (Priority Queue): Elemanların periyodik olarak eklendiği ama silme işleminin “en yüksek önceliği taşıma” kriterine göre gerçekleştirildiği sistemlerdir. “Öncelikli olarak çocuklar ve kadınlar” ve “güzellikten önce yaş” kuralları, öncelik kuyruğu örnekleridir. Ayrıca, yığıtlar ve kuyruklar özel türden öncelik kuyruklarıdır.