Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Advertisements

Eylem Planı Sonraki Adımlar
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH Kimyasal Risk ve Güvenlik değerlendirme rehberi Nisan 2010, Türkiye.
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Önemli su yönetim konuları: farklı nehir havzalarından örnekler
MODÜL 1 Nehir Havzası Yönetim Planlaması Senad Ploco
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Su Bütçesi Temel Bilgiler Senad Ploco.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Avrupa’da Önemli Su Yönetimi Konuları Senad Ploco.
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Çevresel Hedefler Yannick Pochon Afyon, 2015.
Önemli Su Yönetimi Konuları nasıl seçilir? Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Önemli.
Türkiye’de Biyolojik Su Kalite Standartları
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Yeraltı Suyu Statüsü ve Eğilim Değerlendirmesi Kaan.
Tedbirler Programı (TP) uygulaması:
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Yüzey suları izleme Biyolojik boyut Yannick Pochon.
Referans Şartların Belirlenmesi
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
Yüzey Suları Risk Analizi Yannick Pochon Antalya Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Türkiye’deki Yüzey ve Yeraltı Su Kaynakları Dengesi.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Tedbirler Programı uygulaması: Yukarı Tisza örneği Yukarı Tisza örneği Alexei.
Modül 4: Mavi Belge (Blueprint) ilişkili Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Eğitim Becerileri, Sınır Aşan Su Konuları, Halkın Katılımı, Müzakere Becerileri.
Rahime POLAT Orman ve Su İşleri Uzmanı
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 04 Aralık 2013, Bursa İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum.
ÖZEL HÜKÜM BELİRLEME ÇALIŞMALARINDA MODELLEME Ertuğrul Kahveci Uzman Kasım 2015 ANTALYA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Altunkaya ÇAVUŞ Orman ve Su İşleri Uzmanı
ÜLKEMİZDE ATIKSU SEKTÖRÜNDE PLANLAMA, KALİTE İZLEMESİ, DENETİM VE İŞLETMEYE İLİŞKİN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Hatice DUMAN Uzman Yardımcısı Kasım 2015.
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü
 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARMARA DENİZİ KİRLİLİK RAPORU
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Hassas Alanlar Şube Müdürlüğü
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
YERÜSTÜ SULARI KALİTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
1. 2 RG: Tarih ve Sayı Yönetmelik ile; Yüzeysel sular ile kıyı ve geçiş sularının biyolojik, kimyasal, fiziko-kimyasal ve hidromorfolojik.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
TÜRKİYE’DE BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ Türkiye'de Kıyı Yönetimi: Son Gelişmeler Ulusal Çalıştayı Marmaris/Muğla, Nisan 2013 Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Havza Yönetimi Daire Başkanı
Su Yönetiminde STK’lar ile İşbirliği Çalıştayı 19 Temmuz 2012.
Havza Paydaşlar Toplantısı Genel Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok DSİ 6. Bölge Müdürlüğü Tesisleri Adana 19 Kasım 2015.
1. 2 Kuruluşu 4 Temmuz 2011 tarihli ve 645 sayılı KHK.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
1 İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI İçme ve Yeraltı Sularını İzleme Şube Müdürlüğü Hale DUMAN Şube Müdürü.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Ekim Sürdürülebilir.
Sunum İçeriği Ülkemizde İçme Suyu Kaynaklarının Korunması ile İlgili; –Yasal Çerçeve –Kurumsal Yapı –Özel Hüküm Belirleme Çalışmaları.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GEDİZ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Haziran 2015 DSİ 2. Bölge Müdürlüğü- İzmir’de.
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VAN GÖLÜ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Aralık 2015 DSİ 17. Bölge Müdürlüğü-
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
08 Aralık 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi Eğitim Nermin ANUL Şube Müdür V. İZLEME İLE İLGİLİ ULUSAL MEVZUAT VE İZLEME.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜÇÜK MENDERES HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Haziran 2015 DSİ 2. Bölge Müdürlüğü-
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey AB Eşleştirme Projesi SU KALİTESİ İZLEME KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME Türkiye,
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
Nermin ANUL Laboratuvarlar Şube Müdürü Mayıs 2013 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İzleme Dairesi Başkanlığı SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ.
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUH HAVZASI İZLEME PROGRAMI Özge YILDIRIM Aralık 2015 DSİ 26. Bölge Müdürlüğü-Artvin’de yapılan.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ergene Havzası Yeraltı Suyu İzleme Noktalarının Belirlenmesi Çalışması İzleme ve Su Bilgi Sistemi.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
KONTROL LİSTELERİNİN AVANTAJLARI Kullanımları kolaydır
Sunum transkripti:

Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco

Nehir Havzası Yönetim Planlaması Kim? Ne? Nerede? Ne kadar süreyle?

Nehir Havzası Yönetim Planı hazırlamadaki durum raporu İçerik Nehir Havzası Yönetim Planı hazırlamadaki durum raporu Raporun ana bileşenleri Rapora eklenmesi gereken haritalar – Sava Nehri çalışması (Bosna Hersek)

NHY Planı – SÇD Ek VII Nehir havzası bölgesinin genel karakterizasyonu Yüzey ve yeraltı suları üzerindeki baskı ve etkiler (noktasal ve yayılı kaynaklar, su çekimi, hidromorfolojik baskılar, ...) Korunan alanlar (içme suyu kaynakları, önemli sucul türler, yüzme ve rekreasyonel sula, nutrien-hassas alanlar, habitat koruma) İzleme ağları (yüzey suyu, yeraltı suyu ve korunan alanlar) Çevresel hedefler Ekonomik analiz Önlemler Programı Diğer program ve yönetim planlarının kaydı Halkın bilgilendirilmesi ve danışma süreçlerinin özeti Yetkili kurumların listesi İletişim noktaları (kaynak belgeler ve diğer prosedürler)

Karakterizasyon Raporu – SÇD Madde 5 Giriş Nehir havzasının genel karakterizasyonu Yüzey sularının karakterizasyonu Yeraltı sularının karakterizasyonu Korunan alanlar Baskı ve etkilerin analizi Veri boşlukları ve belirsizlikler Sonuçlar ve ilerki adımlar Kaynakça Karakterizasyon haritalarının listesi 80 – 120 sayfa (odaklanın!)

1. Giriş (3-5 p.) SÇD’nin ana prensipleri Daha büyük bir nehir havzasının parçası olarak nehir havzası (?); Ana stratejik planlama belgeleri Belgenin amacı NHY Planı hazırlama üzerine eylem planının genel çerçevesi

2. Genel karakteristikler (25-40 p.) İdari-kurumsal; Doğal; Sosyo-ekonomik

2.1 İdari-kurumsal karakteristikler (5-10 p.) Uluslararası anlaşmalar, Ulusal idari yapı Ana kamu kurumları ve sorumlulukları Ana kamu-dışı paydaşlar En uygun mevzuat

2.2 Doğal karakteristikler (15-20 p.) Morfoloji/topoloji İklim (zonlar, sıcaklık, yağış, ...) (Hidro)jeoloji Hidrografi (alt-havzalar > 10km2); Hidroloji (su akışları, su dengesi, ...) Arazi örtüsü; Arazi kullanımı; Flora ve fauna (sucul ve suya bağlı karasal)

2.3 Sosyo-ekonomik karakteristikler (5-10 p.) Nüfus (hane, gelir, dağılım, eğilimler, ...); Kentsel gelişim (yerleşimler > 2.000 kent sakini); Su tedariki ve atıksu berteraf/arıtma (önemli rakamlar) Endüstriyel gelişmenin ana eleman ve eğilimleri Tarımsal gelişmenin ana eleman ve eğilimleri Diğer ekonomik aktivitelerin ana eleman ve eğilimleri

3. Yüzey suyunun karakterizasyonu (15-20 p.) Yüzey suyu kategorileri; Tipoloji tanımlaması (metodoloji ve kriter); Su kütlelerinin belirlenmesi (metodoloji ve kriter); Su kütlelerinin listesi; Referans koşullar; Yapay ve ağır bir şekilde bozulmuş su kütlelerinin öncelikli olarak belirlenmesi; Veri boşlukları ve belirsizlikler

4. Yeraltı sularının karakteriszasyonu (10-15 p.) Ana yeraltı suyu akiferler tipleri (Hidro)jeolojik karakteristikler; Su tutma alanının üzerini kaplayan katmanlar Besleme yön ve oranı Yeraltı suyunun kimyasal yapısı Yeraltı suyu kütlelerinin belirlenmesi ve gruplanması Karasal ekosistemleri besleyen yeraltı su kütleleri Veri boşlukları ve belirsizlikler

5. Korunan Alanlar (5-10 p.) İçme suyu çekimi için kullanılan alanlar (SÇD + İçme Suyu Direktifi) Ekonomik öneme sahip türlerin korunması için ayrılmış alanlar (Yumuşakça ve Tatlısu Balıkları Direktifler) Rekreasyonel sular (Yüzme suyu Direktifi) Nutrient-hassas alanlar (Nitrat + Kentsel Atıksu Direktifi) Habitat ve türlerin korunması için ayrılmış alanlar (Kuş + Habitat Direktifleri) Korunan alanların hedeflerinin değerlendirilmesi Veri boşlukları ve belirsizlikler

6. Baskı ve etkilerin analizi (20-30 p.) Noktasal kirlilik kaynakları(Kentsel + Sanayi + Tarım); Yayılı kirlilik kaynakları (Kentsel + Sanayi + Tarım); Su çekimi ve akış düzenlemeleri; Hidro-morfolojik değişimler; Diğer insan baskısı ve etki analizleri; Tüm baskılardan etkilenen su kütlelerinin özeti; Yüzey ve yeraltı sularına etkiler; Genel eğilimler ve gelecekteki baskılar Veri boşlukları ve belirsizlikler

7. Ekonomik Analiz Su hizmetleriyle ilgili hacim, ücretler ve masrafların değerlendirilmesi; Öngörülen yatırımlar da dahil olmak üzere ilgili yatırımların değerlendirlimesi; Su kullanımı ile ilgili, Önlemler Programına (PoM) dahil edilecek, en maliyet-etkin tedbirler kombinasyonuyla ilgili uzman değerlendirmesi

7. Sonuçlar ve ilerki adımlar Temel bulgular; NHY Planı hazırlamak için eylem planı