DİABET VE GEBELİK Doç. Dr. Oluş APİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Advertisements

TALASEMİ “Akdeniz Anemisi”
Şeker Hastalığı-DİYABET
Doz Ayarı İçin Online Veri Tabanları
DİYABETİK NEFROPATİNİN KLİNİK EVRELERİ
TALASEMİ “akdeniz anemisi”
AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİNDE DİYALİZ-DIŞINDAKİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
KİBAS -Olgu tartışmaları-
Yüksek Riskli Gebelikler
TÜRKİYE’DE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ANNE ÖLÜMLERİNİN ANALİZİ
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
DM Minimal Veri Seti.
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
Böbrek Yetmezliği ve Tedavisi
DİYABETİK HASTA TAKİBİ VE DİYABETİK AYAK
MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
TND SÜREKLİ EĞİTİM TOPLANTILARI 10 Mart 2007, Antalya
NEFROLOJİDE KLİNİK ECZACININ ROLÜ
Böbrek Yetmezliğinde ilaç tedavisi
ÜREME SAĞLIĞI ALANINDA
Birinci Basamakta Böbrek Fonksiyon Bozukluğu Olan Hastaya Yaklaşım
Tip 2 Diyabette İnsülin Tedavisine Geçiş ve İzlem
Gebelik ve Hipertansif Hastalıklar
ERKEN DOĞUMDA UZUN SÜRELİ TOKOLİZ
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
Gestasyonel diabet Dr. Yeşim özkaya.
DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) Eğitim Birimi Eğitim Birimi 2013.
GESTASYONEL DİABET Doç. Dr. Oluş APİ.
DİYABETES MELLİTÜS Doç. Dr. Ayşin ÖGE Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü.
Cerrahide yandaş hastalıklar
Birinci Basamakta Hipertansiyon
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Hazırlayan:Stj.Dr.Yasin YARDİBİ Prof.Dr.Itır YEĞENAĞA
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
Diabetes Mellitus ve İnsülin Tedavileri
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
GEBE DİYABETİKTE YAKLAŞIM
Doç.Dr. Oğuzhan Deyneli Marmara Üniv. Endokrinoloji ve Metab. Hast. BD
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Gestasyonel Diyabet için Riskli Hastaların Saptanması
Dr. Hayati ÇAKIR Didim 112 Acil Sağlık İstasyonu / AYDIN Ekim 2010 / 15. PRATİSYEN HEKİM KONGRESİ METABOLİK SENDROM.
DİYABETİK DİYALİZ HASTALARINDA KAN ŞEKERİ KONTROLÜ
Henüz Hasta Olmadan Hipertansiyon
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
TİP 2 DİYABETİN KOMPLİKASYONLARINI NASIL İZLEYELİM?
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Aile Sağlığı Merkezleri için ‘Riskli Gebelik Eğitim Programı’
KRONİK HASTALIKLAR EPİDEMİYOLOJİSİ
Toplum kökenli pnömoni
Güncellemelerden Özetler
KARBOHİDRAT METABOLİZMA BOZUKLUKLARI II
7. Metabolik Sendrom Sempozyumundan Önemli Başlıklar
Doç.Dr. Naim NUR CÜTF Halk Sağlığı A.D
Eskişehir Osmangazi Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD
DİYABET.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı
Kanda Şeker Ayarlanması Sunusu
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME PROGRAMI
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
Low Thiamine Levels in Children With Type 1 Diabetes and Diabetic Ketoacidosis: A Pilot Study.
Çocuklarda Diyabet ve Hemşirelik Bakımı Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ.
Gebelikte kalsiyum ve D vitamini
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
DİABET VE GEBELİK Doç. Dr. Oluş APİ.
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu Akdeniz Üniversitesi
Sunum transkripti:

DİABET VE GEBELİK Doç. Dr. Oluş APİ

(İstanbul Tıp Fakültesi, Sağlık Bakanlığı, DSÖ) Türkiye’de Diabetes Mellitus (2000 yılı 20+ yaş erişkin nüfus sayımına göre) (İstanbul Tıp Fakültesi, Sağlık Bakanlığı, DSÖ) Oran Hasta sayısı Diyabet. %7.2 2.600.000 Yeni DM %32.3 832 000 Bilinen DM %67.7 1.768.000 IGT %6.7 1.800.000 (Satman İ, TURDEP Group: D Care 2002)

Gebelik ve diabet Artan anne yaşı Artan obesite Daha fazla diabetik anne İNSİDANS: Tüm diabetik gebelerin %10’ında PreGDM vardır. Tüm gebelerin % 0.3 - % 0.5’inde PreGDM vardır (15,000 – 25,000 kadın/yıl)

GEBELİĞE HAZIRLIK-I Konsepsiyon öncesi ve sırasında iyi metabolik kontrolün sağlanması, konjenital anomalilerin önlenmesi için esastır. Konjenital malformasyonlar, diabetik gebelerdeki perinatal mortalitenin başlıca nedenidir. %2-3 Normal gebeler vs. %8.7 Diabetik gebeler Gebelik MUTLAKA planlanmalıdır.

HbA1c nedir? Glikozile Hb veya Hb’e bağlanan glikozu ifade eder. Eritrositlerin yaşam süresince (120 gün civarında) gerçekleşen KŞ düzeylerine bağlı olarak değişim gösterir. Son 2-3 aydaki (1-12 hf) KŞ düzeylerinin ağırlıklı ortalamasını, yani metabolik kontrolü yansıtır. DM tedavisinin etkili sürdürülmesinde ana hedef ve komplikasyonlar için risk parametresidir. KŞ ortalamalarının 35 mg/dl’lik dilimi HbA1c’yi yaklaşık %1 yükseltir.

HBA1C ve Ortalama Glukoz Düzeyi HBA1C Glisemi %6 135mg/dl %7 170mg/dl %8 205mg/dl %9 240mg/dl %10 275mg/dl %11 310mg/dl %12 345mg/dl GEBELİK ÖNCESİ ÖNERİLEN DEĞER: %6 - % 6.5

GEBELİĞE HAZIRLIK-II 3-6 ay önceden yapılması gerekenler Retinal muayene (Proliferative retinopati için lazer tedavisi) Böbrek fonksiyon testleri: Elektrolitler, üre, kreatinin, 24 saatlik idrarada protein, kreatinin klirensi ve mikroalbumin düzeyleri Mikroalbuminüri, preeklampsi ve dolayısıyla preterm doğum riskini arttırır. Tiroid fonksiyon testleri

GEBELİĞE HAZIRLIK-III 3-6 ay önceden yapılması gerekenler Kan basıncı değerlendirmesi: Tüm ACE inhibitörleri gebeliğe yakın sürede bırakılmalıdır. AntiHT ilaçların çoğu C kategoridir: Beta-blokerler (Propranolol) Kalsiyum kanal blokerleri (Nifedipine) Alfa-methyl dopa Aspirin (mikrovasküler komplikasyonlar ve kronik HT varlığında)

GEBELİĞE HAZIRLIK-VI 3-6 ay önceden yapılması gerekenler Rutin gebelik öncesi kan testleri Hospitalizasyon Diet Hipoglisemi tedavisi için hazırlık: Özellikle agresif insulin tedavisi ve gebeliğin ilk haftalarında, hipoglisemi beklenir. Hastalar hipoglisemi semptomları ve tedavisi konusunda eğitilmelidir. Glukagon hazır olmalı ve kullanımı hasta yakınlarına öğretilmelidir.

GEBELİĞE HAZIRLIK-IV 3-6 ay önceden yapılması gerekenler Vitaminler: Folik asid (400 mcg/gün) planlanan gebelikten 3 ay önce başlanmalıdır. Vizitler: Her ay doktor ve diyetisyen beraber değerlendirmelidir. Sigara: Bırakılmalıdır. Egzersiz

GEBELİĞE HAZIRLIK-V 3-6 ay önceden yapılması gerekenler Kardiak değerlendirme: EKG, EKO Nörolojik değerlendirme: Şüpheli nöropati varlığında Tüm OAD’ler stoplanmalı ve insuline geçilmelidir. Optimal HbA1C için etkili insulin tedavisi başlanmalıdır.

GEBELİĞE HAZIRLIK-VII 3-6 ay önceden yapılması gerekenler Kontinü Subkütan Insulin Infüzyonuna geçilebilir (CSII) Kontraendikasyonlar: Sık glukoz monitorizasyonu yapamayan hastalar Düzenli takibe gelmeyen hastalar Teknik destek yetersizliği: Setler 2-3 günde bir değiştirilir, pıhtılaşma ve lokal iritasyon nedeniyle tıkanma gelişebilir ve DKA ortaya çıkabilir.

Kontinü Subkütan Insulin Infüzyonu Özellikle gebelik öncesinde ve Fetal tıp konusunda eğitilmiş kadın-doğum uzmanı Endokrinolog Diabet hemşiresi Diyetisyen Teknik destek verilen bir yüksek riskli gebelik ünitesinde başlanmalıdır.

Gebelik için Kontraendikasyonlar Ciddi nefropati ( CCT < 40 veya kreatinin > 2.5) Kontrol edilemeyen hipertansiyon Tedavi edilemeyen proliferatif retinopati Aktif koroner arter hastalığı

Hedef glukoz değerleri Zaman Glukoz düzeyi Öğün öncesi 60-95 Öğünden 1 saat sonra 140 Öğünden 2 saat sonra 120 Ortalama 95-105

Diabetik Gebenin Takibi-I Glukometre ile, öğünler öncesi, öğünlerden 1-2 saat sonra ve yatarken, gece yarısı (gerekirse) HbA1C: Her 4-6 hafta Kilo, KB, idrar proteini: İki haftada bir, 36. haftadan sonra haftalık Böbrek fonksiyonu: Her trimesterde 24 saatlik idrar ve CCT Göz: Her trimester retinal inceleme, lazer yapılabilir. Kilo alımı: 11-13 kg’ı aşmamalı

Diabetik Gebenin Takibi-II Nutrisyonel tedavi: 1g protein/ 1kg vücut ağırlığı Nefropati varlığında: 0.6-0.8 g protein/kg ideal ağırlık Diabet polikliniği takibi: Her 1-3 haftada izlenmeli. Hipoglisemik ataklar, KŞ izlem tekniği, egzersiz, tedaviye uyum kontrol edilmeli.

Diabetik Gebenin Takibi-III Obstetrik takip: Birinci trimester: 8-10 hafta: TVS gebelik yaşının tayini amacıyla 12 hafta: NT ölçümü İkinci trimester: 15 hafta: TVS erken anomali taraması 20-24 hafta: Detaylı USG 20-24 hafta: Fetal EKO

Diabetik Gebenin Takibi-IV Üçüncü trimester: Fetal büyüme ve kilo tahmini (20. haftada başlanarak, 3-4 hafta ara ile devam edilerek) Fetal ağırlığın tahmini (37-38 hafta) Haftalık biofizik profil (32-34. haftalardan başlayarak), Doppler akım değerlendirmesi Fetal hareket takibi

Doğum ve Doğum sonrası Tamamlanmış 39. haftada doğum indüksiyonu veya > 4000g C/S Doğum sonrası insulin dozu % 50 azaltılmalıdır. Laktasyon önerilmelidir. OKs ve Progesterone içeren RIA’lar kullanılabilir.

Erken doğum tehdidi Beta-mimetik ajanlar dışında nifedipine ve Mg kullanılabilir. Akciğer matürasyonu için kortikosteroid uygulanımı rutin olmasa da gerekirse yapılmalıdır. Enjeksiyonu takip eden ilk 72 saat içinde insulin dozunun % 50 arttırılması gerekebilir. PreGDM hastasında, DKA için izlem yapılmalıdır. GDM hastalarında böyle bir risk bulunmamaktadır.

Sorunlar-I İyi prenatal takip İyi endokrinolojik takip ANCAK, İki birim arası iletişim arttırılmalı, haftada 1 gün ortak poliklinik hizmeti?, ortak konsensus yok. Fazla hasta sayısı, geç randevular, geç takip ve tedavi

Sorunlar-II Biyokimya birimi ile ortak görüş: 50-g GCT tokken yapılmıyor. 50-g OGTT 24-28 hafta öncesi veya sonrasında asla yapılmıyor. Ortak toplantılar ile fikirbirliğine varılmalı!

TEŞEKKÜRLER