Dersler 1.Hafta : Tanışma, Turunçgil Meyvelerinin Üretimi, İhracatı, İthalatı 2.Hafta : Turunçgillerin Tarihçesi, Dağılımı, Kullanımı, Sınıflandırma, Çeşitler ve Islah 3.Hafta : Turunçgillerin Büyüme, Gelişme ve Fizyolojisi Üzerindeki Çevresel Sınırlamalar 4.Hafta : Turunçgillerde Anaçlar, Turunçgillerde Bitki Yetiştiriciliği 5.Hafta : Kurban Bayramı 6.Hafta : II. European Chestnut Congress, Debrecen, Macaristan 7.Hafta : Cumhuriyet Bayramı 8.Hafta : Turunçgillerde Yabancı Otlar, Zararlılar, Hastalıklar, Turunçgil Meyve Kalitesi, Derim ve Sonrası Teknolojisi 9.Hafta : International Plant Breeding Congress, Antalya 10.Hafta : Arasınav 11.Hafta : İncir 12.Hafta : Zeytin 13.Hafta : Trabzon hurması / Yenidünya 14.Hafta : Kivi / Nar 15.Hafta : Uygulama sınavı BB301 Zeynel DALKILIÇ
BB301 SUBTROPİK İKLİM MEYVE TÜRLERİ 2 teorik + 2 uygulama Pazartesi 13:15-16:55 Yrd. Doç. Dr. Zeynel DALKILIÇ BB301 Zeynel DALKILIÇ
BÖLÜM 5. BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Fidanlık İşlemleri s.113 Yer Seçimi s.113 Tohum Seçimi s.113 Ekim ve Tohum Yatağının Hazırlanması s.114 Arazi Fidanlığı s.114 – >28 ayda üretilebilir Sera Fidanlığı s.116 – ~16 ayda üretilebilir
5 Fidanlık Uygulamaları s.116 Arazi işlemleri s.116 Sera işlemleri s.118 Çoğaltım s.118 – T veya ters T göz aşısı Fidanlıktaki Kültürel İşlemler s.121 Satış ve Dağıtım s.121
Turunçgil Bahçesi Kurulması s.122 Yer Seçimi s.122 Bahçe Düzeni ve Dikim Sıklığı s.124 Sık Aralıklı Dikimler s.126 – 9x9m, 1.5x3.0m Bahçeye Dikim ve Bahçe Kurulması s.s.129 Dikim İşlemleri s.129
Su Yönetimi s.130 Su Stresi s.132 Sulama s.134 Sulamanın Programlanması s.135 Sulama Sistemleri s.137– damla, mikro sulama Tuzluluk s.139 Drenaj ve Su Taşkını s.139 Turunçgil Ağacının Su Taşkınına Tepkisi s.140
Dona Dayanıklılık ve Dondan Korunma s.142 Dondan Korunma Yöntemleri s.144 Pasif yöntemler s.144: yer seçimi, çeşit, rüzgâr kıran, yabancı ot kontrolu, sera Aktif yöntemler s.145: ısıtmak, rüzgâr makinesi, sulama (yağmurlama, mikro, salma) Dondan Zarar Gören Ağaçların Bakımı s.147 – sonraki yazın donarak kurumuş dallar kesilir. Don Zararlanmasının Değerlendirilmesi s.147 Dondan Zararlanan Ağaçlara Yapılacak Kültürel Uygulamalar s.148
Mineral Besin Maddeleri s.149 Makro Elementler s.149: N, P, K, Mg, Ca, S Mikro Elementler s.153: Mn, Cu, Zn, B, Mo, Fe Toprak Analizi s.154 pH s.155 Yaprak Analizi s.155 Gübreleme Genç, meyve vermeyen ağaçlar için gübreleme Olgun, meyve veren ağaçlar için gübreleme
Ağaç Büyüklüğünün Kontrolu s.163 Budama s.163 Seçici budama s.163 Çitleme ve tepe alma s.165 Büyümeyi Düzenleyici Maddeler s.167 Çiçeklenme zamanında uygulanan GA 3 meyve tutumunu, verimi, çekirdeksiz meyve sayısını↑ Ethephon, NAA mandarin meyvelerini seyreltir. 2,4-D meyve dökümünü↓