MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Advertisements

Yüzme Suyu Uygulamalarında Yeni Direktifle Gelen Değişiklikler
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Önemli su yönetim konuları: farklı nehir havzalarından örnekler
MODÜL 1 Nehir Havzası Yönetim Planlaması Senad Ploco
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
MODULE 1 Water Framework Directive, Relation of WFD with Daughter Directives, RBMP planning, Water Bodies, Typology, Characterization Ecological status.
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi Senad Ploco. Avrupa Birliği 22 Aralık 2000 tarihli Resmi Gazetesi’nde yayınlanmıştır. Su Çerçeve Direktifi geçen 14 yıl zarfında.
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Su Bütçesi Temel Bilgiler Senad Ploco.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Hidromorfolojik kalite elemanları, değerlendirme.
Ekonomik Analiz John Joyce
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Avrupa’da Önemli Su Yönetimi Konuları Senad Ploco.
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Çevresel Hedefler Yannick Pochon Afyon, 2015.
Önemli Su Yönetimi Konuları nasıl seçilir? Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Önemli.
Türkiye’de Biyolojik Su Kalite Standartları
Hidromorfolojik izleme
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Yeraltı Suyu Statüsü ve Eğilim Değerlendirmesi Kaan.
Tedbirler Programı (TP) uygulaması:
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Yüzey suları izleme Biyolojik boyut Yannick Pochon.
Referans Şartların Belirlenmesi
Yüzey Suları Risk Analizi Yannick Pochon Antalya Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Modül 3: Çevresel Hedefler, Tedbirler Programı, Ekonomik Analiz, Muafiyetler Tedbirler Programı uygulaması: Yukarı Tisza örneği Yukarı Tisza örneği Alexei.
Modül 4: Mavi Belge (Blueprint) ilişkili Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Eğitim Becerileri, Sınır Aşan Su Konuları, Halkın Katılımı, Müzakere Becerileri.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNE GÖRE NHYP VE İNTERKALİBRASYON
Rahime POLAT Orman ve Su İşleri Uzmanı
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 04 Aralık 2013, Bursa İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Altunkaya ÇAVUŞ Orman ve Su İşleri Uzmanı
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi.
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Hassas Alanlar Şube Müdürlüğü
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
YERÜSTÜ SULARI KALİTE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ
Tehlikeli Kimyasal Nedir Tehlikeli Kimyasalların Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar.
Modelleme Eylem Planı (MODEP)
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Tehlikeli Madde Nedir Tehlikeli Maddelerin Sucul Çevre Açısından Önemi ve Kontrolü Çevresel Kalite Standartları Yasal Dayanak Yürütülen Çalışmalar Ulusal.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
1. 2 RG: Tarih ve Sayı Yönetmelik ile; Yüzeysel sular ile kıyı ve geçiş sularının biyolojik, kimyasal, fiziko-kimyasal ve hidromorfolojik.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
TÜRKİYE’DE BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ Türkiye'de Kıyı Yönetimi: Son Gelişmeler Ulusal Çalıştayı Marmaris/Muğla, Nisan 2013 Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
1. SUNUM İÇERİĞİ Kirleticiler 2008/105/EC sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif 2013/39/EU sayılı Direktif ile Getirilen Yenilikler 2.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜYÜK MENDERES HAVZASI İZLEME PROGRAMI 29 Ağustos 2014 DSİ 21. Bölge Müdürlüğünde (Aydın) yapılan.
1. 2 Kuruluşu 4 Temmuz 2011 tarihli ve 645 sayılı KHK.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Ekim Sürdürülebilir.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GEDİZ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Haziran 2015 DSİ 2. Bölge Müdürlüğü- İzmir’de.
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Feyza SANCAK Uzman Haziran 2015 DSİ 13. Bölge Müdürlüğü -Antalya’da yapılan havza paydaş toplantısı.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VAN GÖLÜ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Aralık 2015 DSİ 17. Bölge Müdürlüğü-
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
08 Aralık 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi Eğitim Nermin ANUL Şube Müdür V. İZLEME İLE İLGİLİ ULUSAL MEVZUAT VE İZLEME.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜÇÜK MENDERES HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Haziran 2015 DSİ 2. Bölge Müdürlüğü-
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey AB Eşleştirme Projesi SU KALİTESİ İZLEME KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME Türkiye,
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
Nermin ANUL Laboratuvarlar Şube Müdürü Mayıs 2013 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İzleme Dairesi Başkanlığı SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ.
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUH HAVZASI İZLEME PROGRAMI Özge YILDIRIM Aralık 2015 DSİ 26. Bölge Müdürlüğü-Artvin’de yapılan.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVZA İZLEME PROGRAMLARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DOĞU KARADENİZ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Aralık 2015 DSİ 22. Bölge Müdürlüğü -Trabzon’da yapılan.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Sunum transkripti:

MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma Nehir havza bölgeleri, yüzey su kütlelerinin tanımlanması, Büyük ölçüde değiştirilmiş su kütlelerinin (HMWB) ön tanımlanması Alexei Iarochevitch Antalya Aralık 4, 2014

İçerik 1.Nehir havzası ve nehir havza bölgeleri 2.Su kütlesi 3.Su kütlelerinin belirlenmesinin nedenleri 4.Büyük ölçüde değiştirilmiş ve yapay su kütleleri 5.Yüzey suyu belirleme çalışmaları

Nehir havzası ve nehir havza bölgeleri  ‘Nehir havzası’ yüzeyde kalan tüm yağmur suyunun bir dizi dere, nehir ve/veya göller aracılığıyla tek bir nehir ağzı, haliç ya da delta üzerinden denizle buluştuğu alana verilen addır.  ‘Nehir havza bölgesi’ ise, bir ya da birden çok komşu nehir havzasının, nehir havza yönetiminin ana bölümü Madde 3(1) altında tanımlanmış, havza ya da havzaların ilgili oldukları yeraltı ve kıyı sularının bulunduğu alana verilen addır.

Nehir havzası ve nehir havza bölgeleri Madde 3 Nehir havza bölgelerinin idari düzenlemelerinin koordinasyonu Üye Ülkeler, kendi milli sınırları kapsamındaki her bir ayrı nehir havzasını tanımlamak durumundadır ve bu Direktife yönelik olarak, her birini ayrı nehir havza bölgelerine dahil etmelidir. Küçük nehir havzaları daha büyük nehir havzalarıyla birleştirilebilirler ya da yakınlarındaki küçük havzalara birbirlerine eklenerek ayrı bir nehir havza bölgesi oluşturulabilirler Yeraltı suları kendi başlarına ayrı bir nehir havzası oluşturmuyorlarsa, belirlenerek en yakındaki ya da uygun olan nehir havza bölgesine eklenecektir. Kıyı suları belirlenerek en yakındaki ya da uygun olan nehir havza bölge ya da bölgelerine eklenecektir.

10 RBDs 10 RBDs Vistula – 59% Oder – 38% All other seven – 3%  Map Poland

 Map Ukraine

Ortak Uygulama Stratejisi  Su Kütlelerinin Belirlenmesi, 2003

Yüzey suyu kütlesinin tanımı  “Yüzey suyu kütleleri”  “Yüzey suyu kütleleri” means göl, baraj gölü, dere, nehir ya da kanal, akarsuyun bir parçası ya da kıyı suyunun bir uzantısı olan yüzey suyunun kesikli ya da önemli bir bölümüdür. “su kütlesi”  Bu “su kütlesi” direktifin çevresel hedeflerinin uygulanması gereken nehir havzasının (bölgesinin) birleşik bir alt birimi olmalıdır. Dolayısıyla, “su kütleleri”nin belirlenmesinin ana amacı, durumun doğru biçimde tanımlanması ve çevresel hedeflerle kıyaslanmasını sağlamaktır.

Su Kütlesi  Nehir, göl, kanal, baraj gölü tamamı / ya da(!) parçaları  Tek parça olmalıdır (birbirine geçmiş ya da birkaç parçadan oluşmuş olmamalıdır)  Bir ya da birkaç coğrafik ya da hidrolojik özellikler açısından özel (tek) olmalıdır

Su Kütlesi Ekolojik şartların değerlendirilmesi gereken idari bir birimdir (nehir havzası değil, tüm nehir ya da göl değil!)

Su Kütlesi Nehir havzasının ekolojik durumu = nehir havzasındaki tüm tanımlanmış su kütlelerinin durumu Her su kütlesi değerlendirilmeli ve herbiri için Program önlemleri geliştirilmelidir: Çok iyi İyi  Muhafaza ve bakım (Çok iyi ve İyi durumdaki su kütleleri) OrtaKötü Çok kötü  Restorasyon (water bodies with Orta, Kötü ve Çok kötü durumdaki su kütleleri)

Su kütlelerinin belirlenmesinin nedenleri 1.Kategori farklılıkları 2.Jeolojik ve jeomorfolojik özellikler 3.Hidromorfolojik değişiklikler 4.Ekolojik durum 5.Koruma alanları 6.Tipolojide değişiklik

1. Kategori farklılıkları  Bir yüzey suyu (nehirler, göller, geçiş suları ve kıyı suları gibi) farklı yüzey suyu kategorilerine sahip olmamalıdır. Bu kategorilerden birine ait olmalıdır. Bu su kütleleri arasındaki sınır, farklı kategorilerdeki su kütlelerinin birleştiği yerdir.

2. Physical characteristics 2. Physical characteristics Fiziksel özellikler  jeolojik  hidromorfolojik

2. Physical  Eko-bölgeler  Coğrafi bölgeler

2. Physical characteristics  Eko-bölgeler  Coğrafi bölgeler

 Eko-bölgeler  Coğrafi bölgeler

3. Hidromorfolojik değişiklikler değişikliğin yeri  dereler  nehir yatağı  sahil  taşkın yatağındaki değişikliğin türü  önemli  geniş kapsamlı  kalıcı

Büyük ölçüde değiştirilmiş su kütleleri (HMWB) Büyük ölçüde değiştirilmiş su kütlesi Fiziksel değişim yaratan insan faaliyetleri nedeniyle karakteri önemli ölçüde değişmiş olan Üye Ülke tarafından Annex II uyarınca tanımlanmış olan yüzey sularıdır.

Büyük ölçüde değiştirilmiş su kütleleri (HMWB)  Ekolojik potansiyelleri iyi fakat durumları kötüdür.  Belirleme adımları: 1. geçici (hidrolojik ve hidromorfolojik özellikler) 2. nihai – evet ya da hayır (biyolojik parametreler)

Yapay su kütleleri (AWB) Yapay su kütlesi insan tarafından oluşturulmuş yüzey suyudur Picture

4. Ekolojik durum  Bir “su kütlesi” Direktif’in izleme programları çerçevesinde, tek bir ekolojik durum sınıfa dahil edilebilmelidir.  5 sınıf: çok iyi iyiortalamakötü çok kötü

5. Koruma alanları  insan kullanımı için su çekimi yapılmak üzere ayrılmış alanlar (10 m 3 ya da 50 pax’tan daha fazla);  ekonomik açıdan önemli sucul türlerin korunması için ayrılmış alanlar;  76/160/EEC Direktifi kapsamında yüzme alanları da dahil olmak üzere, rekreasyonel alanlar olarak ayrılmış sular;  91/676/EEC Direktifi kapsamında hassas bölge olarak belirlenmiş alanlar da dahil olmak üzere besin maddesi (nutrient) açısından hassas alanlar;  92/43/EEC ve 79/409/EEC Direktifleri kapsamında tanımlanmış Natura 2000 alanları da dahil olmak üzere, suyun kalitesi ve korunmasının önemli olduğu habitat ve türlerin korunması için ayrılmış alanlar

6. Tipoloji farklılıkları

Tuna Nehir Havzası Bölgesinde nehir su kütlelerinin belirlenme kriterleri

Teşekkürler!