CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

CÜMLENİN ÖGELERİ Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin ögeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Cümlenin ögeleri(dolaylı tümlec ve edat tümleci)
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
VURGU CÜMLEDE VURGU.
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
Köylü ulusun efendisidir.
FİİLLERDE ÇATI.
CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLENİN ÖĞELERİNDEN ‘ÖZNE’
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
KONU HAKKINDA GENEL BİLGİ
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
CÜMLENİN ÖGELERİ NECİP YAĞCI GAZİANTEP VEHBİ DİNÇERLER FEN LİSESİ
CÜMLENİN ÖĞELERİ Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
TEST – 1.
CÜMLE TÜRLERİ VE CÜMLENİN ÖĞELERİ
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö) 2.SINIF
TÜRKÇE / ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
YAPI BİLGİSİ.
1 CÜMLENİN ÖGELERİ Öge: Bir cümleyi oluşturan sözcük veya sözcük gruplarına öge denir. Ögeler bulunurken önce temel ögeleri (yüklem, özne), daha sonra.
CÜMLENİN YARDIMCI ÖGELERİ
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
HAZIRLAYAN: KISMET YAŞAR 8-A ÖĞRETMEN : SELMA ERASLAN
CÜMLENİN ÖĞELERİ Evlerin bölümleri odalardır; cümlenin bölümleri de öğelerdir. Cümle öğeleri, cümlenin parçaları demektir. Evin bölümleri odalar, salon,
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
CÜMLENİN ÖĞELERİ /ÖZNE
TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Nesne) 1 1 ) N E S N E Öznenin yaptığı işten, hareketten etkilenen varlığı gösteren ögedir. Nesneler ek alıp almamasına göre.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
CÜMLE ÇEŞİTLERİ.
TC.ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
CÜMLENİN YAPISI.
CÜMLENİN ÖGELERİ Cümle; bir düşünceyi, bir duyguyu, bir olayı, bir isteği, bir yargıyı tam olarak anlatan sözcük veya söz grubuna denir. Cümleyi oluşturan.
ADIN DURUMLARI (İSMİN HALLERİ)
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
CÜMLENİN ÖĞELERİ 1. YÜKLEM Türkçe bir cümlede, yüklem mutlaka olmalıdır. Yüklemi olmayan bir cümle olmaz. Yüklem, tümcede iş, oluş, hareket, davranış,
CÜMLENİN ÖGELERİ.
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Mustafa DİNÇ Türkçe Öğretmeni
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Kelime Grupları. KELİME GRUPLARI Birden çok sözcükten oluşan,aralarında anlamca bağ kurulduğu için cümlede sadece bir öğe olarak ele alınan dil birliklerine.
CÜMLENİN ÖGELERİ TEMEL ÖGELER YARDIMCI ÖGELER NESNE YER TAMLAYICISI
CÜMLENİN ÖĞELERİ Yüklem Özne Nesne Dolaylı Tümleç Zarf Tümleci.
TÜRKÇE DİL BİLGİSİ CÜMLE ve ÖGELERİ
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
Hazırlayan:Süleyman Duman s_4
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
Sunum transkripti:

CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği anlatmak için kullanılan ve yargı bildiren söz veya söz dizisine cümle denir. CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE

Okula sabah yürüyerek gideceğim. TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) Örnekler Gideceğim. Okula gideceğim. Okula sabah gideceğim. Okula sabah yürüyerek gideceğim.

Nesne (Belirtili- Belirtisiz) Dolaylı Tümleç Zarf Tümleci TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) Yüklem Özne Cümlenin temel ögeleri Nesne (Belirtili- Belirtisiz) Dolaylı Tümleç Zarf Tümleci Cümlenin yardımcı ögeleri

1) YÜKLEM TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) Yüklem, cümlenin temel ögesidir. İş, oluş, hareket bildirir ve cümleyi bir yargıya bağlar. Yüklemsiz cümle olmaz.

Eve gitmeyi düşünüyorum. Dersten sonra eve gitmeyi düşünüyorum. TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) Örnekler Düşünüyorum. Y. Eve gitmeyi düşünüyorum. Dersten sonra eve gitmeyi düşünüyorum.

TÜRKÇE SÖZ DİZİMİ Özne + Tümleç + Yüklem TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) TÜRKÇE SÖZ DİZİMİ Özne + Tümleç + Yüklem

Sakla samanı gelir zamanı . Y. Y. Kara bulutları kaldır aradan. TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) Örnekler Gel buraya! Y. Sakla samanı gelir zamanı . Y. Y. Kara bulutları kaldır aradan.

Her sözcük ya da sözcük grubundan yüklem yapılabilir. TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) ! Her sözcük ya da sözcük grubundan yüklem yapılabilir.

Kar bir gün boyunca yağdı. FİİL Y. Suyun sesi gürül gürüldü. İKİLEME TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) Örnekler Kar bir gün boyunca yağdı. FİİL Y. Suyun sesi gürül gürüldü. İKİLEME Ona yardım eden kişi bendim. ZAMİR Sevinçten etekleri zil çalıyordu. DEYİM

Diğer ögeler yükleme sorular sorularak bulunur. TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) ! Cümlenin en önemli ögesi yüklemdir. Diğer ögeler yükleme sorular sorularak bulunur.

Yüklemin bildirdiği işi, hareketi yapan ögedir. TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) 2) ÖZNE Yüklemin bildirdiği işi, hareketi yapan ögedir. Özneyi bulmak için yükleme KİM, NE soruları sorulur.

Arkadaşım yeni kıyafetimi çok beğendi. Ö. Y. TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) Örnekler Arkadaşım yeni kıyafetimi çok beğendi. Ö. Y. Ben bu yüzden yalnızlığa hasretim. Ö. Y. Sulamayınca kurumuş çiçekler. Y. Ö. Beğenen kim? Hasret olan kim? Kuruyan ne?

2) Sözde Özne 1) Gerçek Özne TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) ÖZNE ÇEŞİTLERİ 2) Sözde Özne 1) Gerçek Özne Açık Özne Gizli Özne

A) Açık Özne 1) GERÇEK ÖZNE TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) 1) GERÇEK ÖZNE A) Açık Özne Cümle içinde açık bir şekilde gösterilen öznedir.

Kuşlar yuvalarına döndü. Ö. Y. Çocuk ödevlerini bitirdi. Ö . Y. TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) Örnekler Kuşlar yuvalarına döndü. Ö. Y.  Çocuk ödevlerini bitirdi. Ö . Y. Dönen ne? Bitiren kim?

B) Gizli Özne 1) GERÇEK ÖZNE TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) Cümlede doğrudan yer almayan ancak yüklemin taşıdığı eklerden anlaşılan öznedir.

Küçükken sürekli ağlardın. TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) Örnekler Ben G.Ö. Beğenmeyen kim? Yemekleri beğenmedim. Y. Küçükken sürekli ağlardın. Sen G.Ö. Ağlayan kim?

Cümlede, aslında nesne olan öge özne olarak kullanılır. TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) 2) SÖZDE ÖZNE Cümlede, aslında nesne olan öge özne olarak kullanılır.

Düğün için giysiler alındı. TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) Örnekler  Çöpler atıldı.  Ö. Y.  Düğün için giysiler alındı. Atılan ne? Alınan ne?

Her sözcük ya da sözcük grubu özne olabilir. TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) ! Her sözcük ya da sözcük grubu özne olabilir.

Örnekler TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne) İSİM TAMLAMASI Okulun bahçesi temizlendi. Ö. Y. O konuya çalışan soruları çözer. Ö. Y.  Herkes söylenilenleri dikkatle dinledi. Ö. Y. SIFAT – FİİL GRUBU ZAMİR

TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Yüklem-Özne)