Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE ve ISI.
Advertisements

MADDENİN HALLERİ ve ISI
ZAYIF ETKİLEŞİMLER Neşe ŞAHİN.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
GAZLAR.
Katılar & Kristal Yapı.
POLİMERLERDE BAĞLANMA
Madde ve Maddenin Özellikleri
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞİM
Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı sıvı ve gaz halde bulunabilir.Bu hallere ise FİZİKSEL HALLER denir.
Kimyasal ve Fiziksel Bağlar
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
Kimyasal türler arasindaki etkilesimler
Bölüm 13: Sıvılar, Katılar ve Moleküller Arası Kuvvetler
Moleküller arasındaki çekim kuvvetleri genel olarak zayıf etkileşimlerdir. Bu etkileşimler, molekül yapılı maddeler ile asal gazların fiziksel hâllerini.
HAL DEĞİŞİMLERİ.
Maddenin Tanecikli Yapısı
ISI ve SICAKLIK.
Maddenin tanecikli yapısı
Kimyasal Bağlar.
9. SINIF KİMYA 24 MART-04 NİSAN.
Maddenin Hali Maddeler katı, sıvı, gaz halinde bulunurlar.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Moleküller arası çekim kuvvetleri. Sıvılar ve katılar.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
MADDENİN HALLERİ ve ISI ALIŞVERİŞİ
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler
MADDENİN HALLERİ VE YAPISI
Katılar & Kristal Yapı.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Mis Gibi Koktu Hasan Berke Bozkurt 3-C.
MADDE VE ÖZELLİKLERİ MADDE.
London Kuvvetleri.
Madde ve özellikleri.
HOMOJEN KARIŞIMLAR.
ZAYIF ETKİLEŞİMLER.
Kimya Koligatif Özellikler.
MADDE Madde kütlesi hacmi  ve eylemsizliği olan her şeydir.
MADDE Madde kütlesi hacmi  ve eylemsizliği olan her şeydir.
KİMYASAL BAĞLAR.
+ = Çözelti Çözücü ve çözünenden oluşmuş homojen karışımlardır.
KİMYASAL BAĞLAR Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir.
SIVI ve KATILAR VII.DERS.
GAZLAR VE GAZ KANUNLARI
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI 6.SINIF KONU ANLATIMI
Artarsa. artarsa 4 KATILAR tipik geometrik şekilli şekilsiz 5.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
1 Moleküller Arası Kuvvetler Sıvılar ve Katılar. 2 Moleküllerarası Kuvvetler Moleküller arası kuvvetler molekülleri bir arada tutan çekim kuvvetleridir.
Moleküller Arası Kuvvetler
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için
ZAYIF ÇEKİM KUVVETLERİ
Moleküller Arası Kuvvetler
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için
Maddenin Halleri.
MADDENİN HALLERİ VE ÖZELLİKLERİ
Bağlar Molekül içi bağlar Moleküller arası bağlar Kovalent bağ
GENEL KİMYA Çözeltiler.
MADDENİN HALLERİ MADDENİN KATI HALİ MADDENİN SIVI HALİ
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
Kimyasal ve Fiziksel Bağlar
Kimyasal Bağlar.
KAYNAMA ve SÜBLİMASYON
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR GAZLAR.
Moleküller Arası Etkileşimler
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler. Molekülleri birarada tutan kuvvetlere moleküllerarası kuvvet denir. iyon –iyon etkileşimi iyon –dipol kuvvetleriİyonik.
Sunum transkripti:

Katılar, Sıvılar ve Moleküllerarası kuvvetler

Molekülleri birarada tutan kuvvetlere moleküllerarası kuvvet denir. iyon –iyon etkileşimi iyon –dipol kuvvetleri İyonik bir tür ile polar moleküller arasında oluşur moleküllerarası kuvvetler genel olarak van der Waals kuvvetleri adını alırlar Dipol –dipol etkileşimleri polar moleküller arasındaki etkileşimdir London dispersion kuvvetleri Apolar moleküller arasında mevcuttur. Hidrojen bağları Yapısında Hidrojen atomu ile bağ yapmış ve bağ yapmamış elektron çifti taşıyan Oksijen, Azot, Flor atomları içeren (NH3, H2O HF) moleküllerde görünür.

H2 CCl4 SCO NH3 bileşiklerinde hangi tür moleküllerarası kuvvetler vardır.

Moleküller arası kuvvet Moleküller arası çekim kuvveti arttıkça maddenin erime/kaynama noktası yükselir. (london) Dağılım kuvvetleri tüm moleküllerde mevcuttur. Molekül ağırlığı attıkça dağılım kuvvetleri daha güçlü hale gelir ve maddenin erime/kaynama noktası yükselir. Moleküller arası kuvvet Gücü özellik İyon – Dipol Orta (10-50 kJ/mol) İyonlarla –polar moleküller Dipol- Dipol Zayıf (3-4 kJ/mol) Polar moleküller arasında London dağılım Zayıf (1-10 kJ/mol) Tüm moleküller arasında Hidrojen Bağları Orta (10-40 kJ/mol) O-H, N-H, F-H arasında

Aşağıdaki maddeleri artan kaynama noktalarına göre sıralayınız BaCl2 H2 HF CO Ne

Katı ve sıvıların Bazı özellikleri

Katılar sıkıştırılamazlar, akışkan değildirler Katılar sıkıştırılamazlar, akışkan değildirler. are incompressible, do not flow. Katı maddenin yapısında tanecikler (atomlar, iyonlar veya moleküller) birbirleri ile yakın temas halindedir ve moleküller arası kuvvetler tarafından belli bir şekil ve hacimde olmaya zorlanırlar Sıvılar sıkıştırılamazlar ama akışkandırlar. Sıvı halde atom veya moleküller birbirlerine yakın dururlar ve moleküller arası kuvvetler nedeniyle belli bir hacim kaplarlar ancak şekilleri değişebilir.

Phase changes. Erime katı sıvı Donma sıvı katı buharlaşma gaz yoğunlaşma gaz  süblimleşme Deposition gaz

Faz diyagramı

Üçlü Nokta Faz diyagramında maddenin üç halinin bir arada (katı, sıvı, gaz) mevcut ve dengede olduğu sıcaklık ve basınç noktası. Kritik nokta Sıvı ve buhar fazı ayıran yüzeyin olmadığı maddenin akışkan gaz halde olduğu nokta. (süperkritik akışkan) Kritik Sıcaklık Maddenin hiçbir şekilde sıvılaştırılamadığı en düşük sıcaklık. Bir madde kritik sıcaklığın üzerindeyse basınç uygulanarak sıvılaştırılamaz. Kritik Basınç Kritik noktadaki basınç

Supercritical Fluids

Carbon dioxide

Iodine

Some Properties of Liquids Kohezyon kuvvetleri Benzer moleküller arası moleküller arası kuvvetlerdir. Adhezyon kuvvetleri Birbirinden farklı, benzemeyen moleküllerarası çekim kuvvetleri. Yüzey gerilimi Sıvının yüzeyindeki moleküllerin bir kuvvetle içe doğru çekilmesi sonucudur, sıvı en en küçük yüzey alanı değeri alır. Sıvının yüzey alanını arttırmak için gerekli enerji olarak tanımlanır. Viscosity Sıvının akmaya karşı gösterdiği direnç tir. Moleküllerarası kuvvetler güçlü ise molekülleri birarada tutar ve hareketlerini sınırlandırır.

Surface Tension The resistance of a liquid to spread out and increase its surface area. Energy or work required to increase the surface area of a liquid.

Buhar basıncı Sıvının gaz haline geçmesine buharlaşma denir. Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşabilir. Kapalı bir kapta sıvı ile dengede olan buhar fazının basıncına buhar basıncı denir. Buhar basıncı sıcaklık artıkça artar (molekülerarası çekim kuvvetini yenen molekül sayısı artıp buhar fazına geçen molkül sayısı artacağından)

∆H buharlaşma entalpisi PBuh= T sıcaklığında sıvının buhar basıncı

Buharlaşma entalpisi 5. 31 x 10^4 J. mol olan ve 40°C 91 Buharlaşma entalpisi 5.31 x 10^4 J.mol olan ve 40°C 91.0mmHg buhar basıncı bulunan bileşiğin 25 °Cdeki buhar basıncını hesaplayınız

Naftalinin (C10H8) 25 °C de buhar basıncı 0.300mmHg, İse, 500,0 ml kapalı kap içinde sublime olan naftalin miktarını bulunuz.

Propilamin Bileşiği için aşağıdaki soruları cevaplayınız Hangi tür moleküllerarsı kuvvetlere sahiptir Kaynama noktasını azot, metiamin CH3NH2 ve amonyum klorür ile karşılaştırın Elektriği iletir mi? Normal kaynama sıcaklığı 48,7 C normal donma noktası -83 ° C, kritik sıcaklığı 234 ° C ve katı haldeki yoğunluğu sıvı halinden daha fazla olduğuna göre faz diyagramını çiziniz Buharlaşma entalpisi 30,7kJ/mol ve normal kaynama sıcaklığı 48,7 ° C olduğuna göre 25°C deki buhar basıncını bulunuz Hangi sıcaklıkta 0,500 atm buhar basıncına sahip olur. 1ml propilamin 1 L lik kapalı kaba konduğunda 22 ° C de dengehalinde kapta sıvı propiamin kalırmı? (22 ° C de propilaminin buhar basıncı 269mmHg, yoğunluğu 0,719g/ml)