Kullanıcı Pratik Eğitimi Özgür Erbaş

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kabuk ve Kısayollar-I.
Advertisements

Kullanıcılar için EGEE ve TR-Grid araçları
LİNUX DİZİN YAPISI Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Ahmet DERVİŞ Ahmet DERVİŞ LKD Seminerleri Linux Kullanıcıları Derneği
I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı Deprem Merkezi Bulma Uygulamasının JDL İş Akışları ile Paralelleştirilmesi M.Yilmazer, R. Arikan, M. S. Geden,
Arama işlemleri ve Dosya İzinleri
Makine Müh. & Jeoloji Müh.
FreeRADIUS ile Kimlik Denetimi
Değişkenler ve bellek Değişkenler
gLite Grid Servisleri ve Güvenlik Aslı Zengin – Onur Temizsoylu –
WEB SERVİCE İDRİS YÜRÜK MAHMUT KAYA.
WSDL -SOAP Murat tezgider
SEE-Grid Eğitim Altyapısı. Pratik eğitimler SEE-Grid eğitim sanal organizasyonu (sgdemo) üzerinden verilecektir. Bu sanal organizasyona.
INTERNET ve AĞLAR.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
Grid Ortamında İş Gönderme I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı Nisan 2009, ODTÜ, Ankara
2. ULUSAL GRİD ÇALIŞTAYI, 1-2 Mart 2007, TÜBİTAK, ANKARA Peter Kacsuk’un sunumundan alıntılarla P-GRADE Portalı Cevat Şener Bilgisayar Mühendisliği Bölümü,
OKULU, 30 Nisan – 2 Mayıs 2008, ANKARA GRİD VERİ YÖNETİMİ OKULU 30 Nisan – 2 Mayıs 2008, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Ankara.
Grid Ortamında İş Gönderme TR-Grid Okulu 30 Nisan 2008, TAEK, Ankara.
h/.  XPath bir W3C standardıdır  XPath XML dökümanlarının kısımlarını seçmek için kullanılan bir sintakstır.  XPath sorguları.
GLite Grid Servisleri Aslı Zengin – Onur Temizsoylu – /38.
TÜBİTAK ULAKBİM YÜKSEK BAŞARIMLI BİLGİ İŞLEM MERKEZİ TÜBİTAK ULAKBİM Küme Bilgisayar ve Grid Üzerine İş Gönderimi Onur Temizsoylu – Kürşad.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN.
Fırat Fehmi Aygün Aybars Moralı Dokuz Eylül Üniversitesi
Grid Bilgi Sistemleri (Grid Information Systems) ‏ TR-Grid Kullanıcı Eğitimi (9-10 Temmuz 2007) ‏ Hakan Bayındır.
Çerez(Cookie) Kullanımı Oturum Yönetimi
TR-Grid Servisleri I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı Nisan 2009, ODTÜ, Ankara Bu sunum.
EGEE GRID UYGULAMALARI Dr. Burcu Akcan TÜBİTAK ULAKBİM Ankara, Şubat 2007.
TR-GRID Servisleri ve Grid Güvenliği (Küme Bilgisayar ve Grid Mimarileri) Aslı Zengin Ankara, Nisan 2008 Bu sunum Bob Jones’un ve Christos.
Dumlupınar Üniversitesi
Grid Veri Yönetimi Aslı Zengin /38.
Grid Hesaplaması Özgür Erbaş GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul.
Grid İş Gönderme Emrah Akkoyun,
Küme Bilgisayarlarda PBS Kuyruk Sistemi
Grid Veri Yönetimi Emrah Akkoyun, Feyza Eryol,
Kabuk ve Kısayollar BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
MPI İle Paralel Programlama Tunahan Altıntop
Lınux Command arch:Makine mimarisi hakkinda bilgi verir. “uname -m” komutu ile ayni isleve sahiptir. cat [dosya]:Dosyalari ardarda siralayarak standart.
DEĞİŞKENLER, VERİ TÜRLERİ VE OPERATÖRLER
Dosya İşlemleri BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
C#.NET 5.0 C# .NET 5.0 Eğitimleri Volkan KANAT.
TR-GRID Servisleri ve Grid Güvenliği
9-10 Temmuz 2007, Tübitak Ulakbim, Ankara Peter Kacsuk’un sunumundan alıntılarla P-GRADE Portalı Birsen Omay
Kullanıcılar için EGEE ve TR-Grid araçları GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN.
Internette iki çe ş it adresleme kullanılır. IP numarası herhangi bir bilgisayar internete ba ğ landı ğ ı anda, dünya üzerinde sadece ona ait olan bir.
PBS Betiği Hazırlama ve
TÜBİTAK ULAKBİM YÜKSEK BAŞARIMLI BİLGİ İŞLEM MERKEZİ Küme Bilgisayarlar ve GRID Servisleri Onur Temizsoylu TÜBİTAK ULAKBİM
Kullanıcı Pratik Eğitimi. Kullanıcı Arayüzüne Erişim Kullanıcı arayüzüne ssh ile bağlanın ssh –l egitim(1-20) somon.ulakbim.gov.tr.globus.
Grid Orta Katmanı ve İş Akışı TR ATLAS Gaziantep Grid Workshop Haziran, Gaziantep Üniversitesi.
Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Üniversitesi3.
JAVA’DA DİZİLER Dr.Galip AYDIN.
TR-Grid Altyapısında Çalışan Uygulamalar.
Dosya İzinleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Dosya İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Dosya İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Hayrettin Bucak Sistem yöneticisi TÜBİTAK ULAKBİM Ekim 2003.
Paralel Programlamaya Giriş
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Grid Ortamında Veri Yönetimi Emrah AKKOYUN I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı.
Grid Site Kurulumu deployment/documentation/LCG2-Manual-Install/
Grid Ortamında İş Gönderme Feyza Eryol, Emrah Akkoyun,
Yardım Komutları Linux’ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
BM-308 Paralel Programlamaya Giriş Bahar 2016 (1. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
 Linux’te temel dosya sistemi güvenliği kullanıcıların dosya ve dizinler üzerindeki erişim izinlerinin belirlenmesiyle sağlanır. Bir dosya veya dizinlere.
Linux Komutları.
Paralel Programlamaya Giriş
C Programlama Dili Bilgisayar Mühendisliği.
JAVA’DA DİZİLER. Özet  Dizi: belirli sayıda ve aynı veri türünden de ğ işkenlere aynı adla erişilmesini sa ğ layan bir yapıdır.  Dizilerde döngü işlemleri.
Bilgisayar Bilimi Problem Çözme Süreci-2.
Dosya/Dizin İzinleri - Dosya sahibinin izinleri (Dosyanın sahibi : u)
Sunum transkripti:

Kullanıcı Pratik Eğitimi Özgür Erbaş

Kullanıcı Arayüzüne Erişim Kullanıcı arayüzüne ssh ile bağlanın - Putty - Kullanıcılar: egitim(1-50) - Sunucu: egitim-ui.ulakbim.gov.tr globus dizininin varlığını kontrol edin ls –laR.globus drwxr-xr-x 2 root root 4096 Aug 15 13:57. drwx root root 4096 Feb 10 15:32.. -rw-r--r-- 1 root root 0 Mar usercert.pem -rw root root 963 Mar userkey.pem Pratik eğitim için gerekli örnek dosyaları kullanıcı dizininize açın: cd ~ tar zxvf /home/egitim.tar.gz

Çalışabileceğiniz Kaynakları Görüntülemek Herhangi bir sanal organizasyon için o an geçerli çalışabileceğiniz kaynakları görüntülemek için: lcg-infosites --vo sgdemo sanal organizasyonunda çalışılabilecek işlemcileri görmek için: lcg-infosites --vo sgdemo ce sgdemo sanal organizasyonunda veri saklama alanını görmek için: lcg-infosites --vo sgdemo se lcg-infosites --vo sgdemo closeSE Sorgulanabilecek diğer özellikleri görmek için: lcg-info --list-attrs sgdemo sanal organizasyonu içinde MPI destekleyen kümelerin işlemci ve lcg-info –vo sgdemo --list-ce --query 'Tag=MPICH' --attrs 'FreeCPUs'

Kullanıcı Sertifikanız Bir X.509 sertifikası şu bilgileri içerir: Kullanıcı açık anahtarı; Kullanıcı hakkında bilgi; Sertifika otoritesi bilgisi; Geçerlilik süresi; Sertifika otoritesinin imzası Sertifikanızı incelemek için: grid-cert-info Açık Anahtar Subject: C=TR, O=TRGrid, OU=TUBITAK-ULAKBIM, CN=Onur Temizsoylu Issuer: C=TR, O=TRGrid, CN=TR- Grid CA Validity Not Before: Feb 5 10:05: GMT Not Before: Feb 5 10:05: GMT Not After : Feb 5 10:05: GMT Not After : Feb 5 10:05: GMT Sertifika Otoritesi İmzası

Proxy Oluşturmak Çalışmak için proxy oluşturun: voms-proxy-init --voms sgdemo Passphrase: keyforcert Oluşturduğunuz proxy hakkında bilgi edinin voms-proxy-info --all Oluşturduğunuz proxy’i yok etmek için voms-proxy-destroy

İşinizi Çalıştırmadan Önce Bilmeniz gerekenler: Hangi programlar gönderilecek? Hangi veriye erişilecek, veri program ile birlikte mi gidecek? Herhangi bir işletim sistemi, kütüphane bağımlılığı var mı? Gönderdiğiniz uygulama: Bilinmeyen bir sistemde çalışabilmeli Çalışma dizini dışında yer alacak şekilde sabit olarak belirlenmiş dizinler ve dosyalar içermemelidir.

Grid Dünyasının Dili - JDL Job Description Language (JDL) Condor ClassAd dili standardında geliştirilmiştir. Bir JDL dosyası niteliklerle oluşturulur: = ; Nitelikler temel olarak ikiye ayrılabilir: - İş nitelikleri, işin kendini tanımlar -Kaynak nitelikleri, işe uygun kaynakları bulunmasını sağlar. #, // veya /* */ ile JDL içine açıklama satırları yazılabilir.

JDL Dosyası Nitelikler, JDL parçalayıcının(parser) hatasız bir şekilde çözümleme yapması için... Tüm iş tanımlar köşeli parantezler içinde olmalıdır. Örnek: [ ] Her tanım satırı noktalı virgul ile ayrılmalıdır. JDL boşluk karakteri ve tablara duyarlıdır.

JDL Nitelikleri (1) JobType Normal (basit, seri iş), Interactive, MPICH, Checkpointable Executable – Çalıştırılacak komut Arguments – Komuta verilecek argümanlar StdInput, StdOutput, StdError – Standart girdi, çıktı ve hata dosyaları Environment – Çevre değişkenleri InputSandbox – Kullanıcı arayüzünden çalışacağı siteye gönderilecek dosyalar OutputSandbox – İş bitiminde alınacak dosyalar Requirements – Gerekli kaynak nitelikleri Rank – Bulunan kaynakların sıralanması

Akademik Bilişim 2007, Dumlupınar Üniversitesi10/32 JDL Nitelikleri (2) Executable = Çalıştırılacak programı göstermektedir. - Aynı dosya ismi InputSandbox da da belirtilmelidir. Özel karakterler izin verilmez.. ( Örnek: Executable = {“/opt/sw/sgdemo/test.sh”}; ) StdOutput, StdError, StdInput = Çıktı, hata ve giriş dosyaları - Aynı dosya isimleri OutputSandbox da da belirtilmelidir. Bu nitelik, etkileşimli işler için (interactive jobs) gerekli değildir.

Akademik Bilişim 2007, Dumlupınar Üniversitesi11/32 JDL Nitelikleri (3) InputSandbox, OutputSandbox = InputSandbox, çalıştırılacak işin ihtiyacı olan giriş dosyaları - UI (User Interface) den WN (Worker Node) OutputSandbox, Sonuç dosyaları - WN (Worker Node) dan UI (User Interface) InputSandbox da gösterilen dosyaların toplam boyutu 20 MB dan az olmalıdır.

Akademik Bilişim 2007, Dumlupınar Üniversitesi12/32 JDL Nitelikleri (4) Job Type Normal (simple, sequential job), Interactive, MPICH, Checkpointable, –Checkpointable, Interactive –Checkppointable, MPI MPICH ve NodeNumber - RB (Resource Broker) uygun CE leri seçmek için kullanır. Örnek: NodeNumber = 5; Arguments Komut satırı parametreleri vermek için kullanılır. Örnek: Executable = “/bin/sh”; Arguments = “Merhaba Grid Dünyası”; Environment Çevre ayarları listesini. Örnek: Environment = “JAVABIN=/usr/local/java”;)

Akademik Bilişim 2007, Dumlupınar Üniversitesi13/32 JDL Nitelikleri (5) Requirements Uygun kaynak koşulları Örnek: Requirements=other.GlueCEUniqueID == “adc006.cern.ch:2119/jobmanager-pbs-infinite” Rank Requirements niteliğindeki koşullara uygun CE ler sıralanır. Örnek: Rank = other.GlueCEStateFreeCPUs;

Akademik Bilişim 2007, Dumlupınar Üniversitesi14/32 JDL Nitelikleri (6) InputData Giriş(input) dosyalarını gösteren (LFN) Logical File Name veya (GUID) Global Unique Identifier belirtilir. Örnek: InputData = {“lfn:cmstestfile”,“guid:135b7b23-4a6a-11d7-87e7- 9d101f8c8b70”}; ) DataAccessProtocol SE(Storage Element) ulaşmak için kullanılacak Protokol yada protokoller Örnek: DataAccessProtocol = {“file”,“gsiftp”}; StorageElement Çıkış(output) dosyalarını tutmak için depolama elemanı

JDL Dosyası ornek.jdl [ Executable = "/bin/sh"; Arguments = "HelloWorld.sh"; Stdoutput = "stdoutput"; StdError = "stderror"; InputSandbox = {"HelloWorld.c","HelloWorld.sh"}; OutputSandbox = {"stdoutput","stderror"}; Requirements = (other. GlueHostOperatingSystemName == “linux"); Rank = other.GlueCEStateFreeCPUs; ]

İşi göndermeden önce JDL dosyasında yer alan niteliklere göre işin çalışabileceği siteleri görebilirsiniz. glite-job-list-match İşinizin belli bir sitede çalışması için Requirement satırı ekliyebilirsiniz. Requirements = other.GlueCEUniqueID == "ce.ulakbim.gov.tr:2119/jobmanager-lcgpbs-sgdemo";

İş Göndermek glite-job-submit [--vo ] [-o ] --vo Sanal organizasyon, proxy oluşturulurken tanımlandı ise gerek yoktur -o Oluşacak JobID bu dosyaya yazılır glite-job-status –i (veya jobId) -i İş gönderilirken verilen dosya ismi burada kullanılabilir

İş Göndermek glite-job-submit testJob.jdl **** Warning: UI_VOMS_OVERRIDE **** The Virtual Organisation name "dteam" you have specified with the UI conf file will be overriden by the default VO in your proxy credentials: "sgdemo" Selected Virtual Organisation name (from proxy certificate extension): sgdemo Connecting to host wms.ulakbim.gov.tr, port 7772 Logging to host wms.ulakbim.gov.tr, port 9002 ********************************************************************************************* JOB SUBMIT OUTCOME The job has been successfully submitted to the Network Server. Use glite-job-status command to check job current status. Your job identifier is: -  JobID *********************************************************************************************

Diğer İş Komutları glite-job-cancel Belirtilen işi iptal eder glite-job-status İş hakkında bilgi verir glite-job-output İşin çıktı torbasını getirir glite-job-logging-info İş hakkında detaylı bilgi verir, hata gidermek için yararlı bir komuttur

Akademik Bilişim 2007, Dumlupınar Üniversitesi20/32 İş Durumları

Akademik Bilişim 2007, Dumlupınar Üniversitesi21/32 Submitted – İş UI makinası aracılı ğ ı ile yollandı. Job State Machine

Akademik Bilişim 2007, Dumlupınar Üniversitesi22/32 Waiting – İş kabul edildi ve WMS sunucusunda beklemede

Akademik Bilişim 2007, Dumlupınar Üniversitesi23/32 Ready – İş WMS tarafından incelendi ve uygun CE makinasına yollanmak için hazır.

Akademik Bilişim 2007, Dumlupınar Üniversitesi24/32 Scheduled - İş CE makinasına yolladı ve kuyrukta bekliyor.

Akademik Bilişim 2007, Dumlupınar Üniversitesi25/32 Running – İş çalı ş maya ba ş ladı

Akademik Bilişim 2007, Dumlupınar Üniversitesi26/32 Done – İş tamamlandı. Job State Machine

Akademik Bilişim 2007, Dumlupınar Üniversitesi27/32 Aborted- İş WMS tarafından iptal edildi.

Akademik Bilişim 2007, Dumlupınar Üniversitesi28/32 Cancelled – İş kullanıcını iste ğ i üzerine iptal edildi Job State Machine

Akademik Bilişim 2007, Dumlupınar Üniversitesi29/32 Cleared- İş için “Çıktı Torbası” UI makinasına alındı veya zaman a ş ımından dolayı silindi.