Betül GÜLEBENZER, Berivan KARATAŞ, Merve ERDOĞAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
Advertisements

Postmenopozal Osteoporoz Tanı ve Tedavide Güncel Yaklaşım
TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJELERİ
DİŞ VE KEMİK SAĞLIĞINA ETKİLERİ
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
TÜRKİYE MEME VAKFI FARKINDAYIM KORKMUYORUM “ ARKADAŞIMA ANLATIYORUM ” MEME SAĞLIĞI EĞİTİMİ.
OSTEOPOROZ NEDİR? En sık görülen metabolik kemik hastalığı olan osteoporoz düşük kemik kütlesi ve kemik mikro yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığının.
ROMATİZMAL HASTALIKLARDA DİYET ve EGZERSİZ
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
Multivitamin Use and the Risk of Mortality and Cancer Incidence
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
NEDEN TIP FAKÜLTESİ. Derya SEZEN. , Aysun KELEŞOĞLU. , Emine KARAHAN
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
OBEZİTE.
TEST İSTATİSTİĞİNİN SEÇİLMESİ
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Osteoporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
OSTEOPOROZ RTM.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
OSTEOPOROZ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
MENOPOZ VE BESLENME.
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
1. Sağlık ve Sağlık Düzeyini Etkileyen Faktörler
Sağlıklı Yaşlanma Yrd.Doç.Dr.Ümit Dündar Afyon Kocatepe Üniversitesi
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
OSTEOPOROZ Doç.Dr.Naim NUR Halk Sağlığı AD.
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
14 MART TIP BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
TIP ÖĞRENCİLERİNDE DERSLERE KATILIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER İnsan hayatının yegâne bekçisi olan doktorların şüphesiz ki nitelikli bir eğitim almaları hem.
1 Her şekil 3 kişiyi gösterir. 3 Her şekil 3 meyveyi gösterir.
BEL AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
BOYUN AĞRILI HASTA AYIRICI TANISI
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK.
Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi.
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
T.C. Sağlık Bakanlığı Özel Sektör Tetra Pak Ltd. Şti. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tıp Fakültesi Osteoporozdan Korunma ve Osteoporozlular.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Örnek: Kalple ilgili bir çalışmada 25 yaşındaki 24 erkek ve 40 yaşındaki 30 erkeğin sistolik kan basınçları ölçülmüştür. Elde edilen verilere göre 0.05.
Doç.Dr. FİKRET RAMAZANOĞLU Hazırlayanlar ELİF OFLU & K.TANYA ŞAMDAN
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
Habibe GÜLER1, Nazan ÜZÜM1, Kurtuluş OLGUN1
VİTAMİNİ KABUĞUNDA.
GRUP: VİTAMİNİ KABUĞUNDA
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Balneoterapi uygulama
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
SODYUM VALPROAT VE LEVETİRASETAMIN KEMİK METABOLİZMASI ÜZERİNE ETKİLERİNİN HASTA GRUPLARI VE ANTİEPİLEPTİK ALMAYAN BENZER YAŞ GRUBUNDAKİ POPULASYONLA KARŞILAŞTIRILMASI.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OSTEOPOROZ Uzm Dr Duygu KURTULUŞ HNH FTR Kliniği K.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OSTEOPOROZ Uzm Dr Duygu KURTULUŞ HNH FTR Kliniği K.
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Sunum transkripti:

OSTEOPOROZLU ve OSTEOPENİLİ KADINLARDA DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER ve BESLENME ALIŞKANLIKLARI Betül GÜLEBENZER, Berivan KARATAŞ, Merve ERDOĞAN Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. Sınıf Öğrencileri

OSTEOPOROZ (Kemik Erimesi)

Osteoporoz nedir? Azalmış kemik kütlesi ve kemik dokusundaki mikro yapıda bozulma ve kırılganlık artışıyla sonlanan sistemik bir iskelet hastalığıdır.

Kemik mineral yoğunluğu Osteoporoz gibi sistematik hastalıkların tanı ve takibinde en önemli nesnel değerlendirme parametrelerinden birisidir. Ortopedik protez çevresindeki kemik dokunun sağlık durumu hakkında bilgi vererek cerrahi tedavi tercihlerinin gözden geçirilmesine de olanak sağlamaktadır.

Kemikteki kırılganlık kemiğin yapısındaki düzen ve mineral madde (Ca ve P) miktarı ile doğru orantılıdır. Lokal bir patoloji veya sistematik bir hastalık sonucu kemiğin birim alanındaki mineral madde azlığı (-ki hacimsel kemik mineral yoğunluğu ile yüksek uyumluluk gösterir) kırılma riskini artırır.

Klinik sınıflandırma için Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) tarafından açıklanan tanı kriterleri* Normal: Kemik mineral yoğunluğunun genç erişkine göre 1 standart sapmanın (SD) altında olması. Osteopeni: Kemik mineral yoğunluğunun genç erişkine göre -1.0 SD ile -2.5 SD arasında olması. Osteoporoz: Kemik mineral yoğunluğunun genç erişkine göre -2.5 SD nin üzerinde olması. *Dual Enerji X Ray Absorbsiyometre (DEXA) yöntemi kullanılarak elde edilen kemik mineral yoğunluğu değerlerine göre yapılan tanımlar.

AMAÇ Araştırma konumuzu osteoporoz ve osteopenili kadınlar arasında demografik özellikler ve beslenme alışkanlıkları açısından fark olup olmadığını araştırmak oluşturmaktadır.

GEREÇ ve YÖNTEM Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne 2012 yılı içerisinde başvurmuş ve yapılan incelemeler sonucunda 19’u osteopeni ve 25’i osteoporoz tanısı almış toplam 44 kadın hastaya (yaş ortalaması 59.07 yıl) hazırlanan anket soruları yöneltildi. Elde edilen kategorik veriler Chi-Square ve Fischer Exact testleri, numerik veriler ise Student-t ve Mann-Whitney U testleri ile analiz edildi.

YAŞANILAN YER

EĞİTİM DÜZEYİ

ANNENİN EĞİTİM DÜZEYİ

BABANIN EĞİTİM DÜZEYİ Lise

ÇOCUK SAYISI

ET ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ

TAHIL ÜRÜNLERİ TÜKETİMİ

MEYVE TÜKETİMİ

KAHVE TÜKETİMİ

SİGARA TÜKETİMİ

ALKOL TÜKETİMİ

DÜZENLİ EGZERSİZ

AİLEDE OSTEOPOROZLU BİREYLERİN VARLIĞI* *Osteoporozlu kadın bireylerde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.05).

BULGULAR Ailede osteoporozlu bireylerin varlığı açısından yapılan değerlendirmede osteoporozlu kadın bireylerde elde edilen veriler osteopenili kadın bireylere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0.05). İki grup arasında diğer veriler açısından ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanamadı (p>0.05).

Osteoporoz, tüm toplumu ilgilendirmekle birlikte özellikle postmenopozal kadınlarda sık görülen ve multifaktöriyel etiyolojiye sahip olan, bireylerin hayat kalitesini etkileyebilen önemli bir sağlık sorunudur. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı populasyonun her yıl artması ile osteoporoz ve osteoporoza bağlı gelişen komplikasyonların toplum sağlığını tehdit edecek düzeylere erişmesi kaçınılmazdır.

Osteoporozda etkin tedavi ve korunma amacıyla toplumun osteoporoz farkındalık düzeyinin saptanması ve topluma osteoporoz hakkında daha doğru ve etkili bilgilerin nasıl ulaştırılacağı konularında yeni çalışmaların yapılması gerekmektedir.

TEŞEKKÜRLER 