FİİL ÇATISI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Advertisements

1/30 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki tümcelerden hangisinin yüklemi edilgen yapılıdır? Kardeşi yıkandı, temizlendi, tarandı. Yaşlı adam söylenenlere kulak.
1/25 Fiil Çatısı A B C D Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi, işteş çatılıdır? Kalkmak üzere olan otobüse koşarak yetişti. Çocuk, annesini görünce.
ÇATILAR.
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
GEÇİŞLİ - GEÇİŞSİZ FİİL
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
HÜSEYİN OKAN EROĞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
DİL ve ANLATIM DERSİ ÖĞRETMEN:EROL AYDIN
Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.
FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ
YA ÖĞRENİRSİNİZ Ya da….
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA Çamkent Ortaokulu.
Köylü ulusun efendisidir.
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
FİİLLERDE ÇATI.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ
1- Nesnelerine göre fiiller 2- Öznelerine göre fiiller
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
CÜMLENİN ÖĞELERİNDEN ‘ÖZNE’
FİİLLERDE (EYLEMLERDE) ÇATI
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
1) Eşyalar yerleştirilince, otobüse yolcular da bindi
FİİLLERDE (EYLEMLERDE) ÇATI
FİİL ÇATISI.
TÜRKÇE DERSİ FİİLLERDE ÇATI.
Fiiller çatı bakımından ikiye ayrılarak incelenir.
FİİLDE ÇATI.
Serap çalIşkan akdenİz ünİversİtesİ türkçe öğretmenlİğİ
NESNESİNE GÖRE FİİLLER
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
FİİLLERDE ÇATI Öznenin ve nesnenin yaptığı, etkilendiği, birlikte yaptığı fiillere denir. Fiilde çatı ikiye ayrılır: A) Nesnesine Göre B) Öznesine Göre.
FİİLLERDE ÇATI.
FİLLERDE ÇATI.
Özel Sevgi İlköğretim Okulu
Amacımız bu konuyu da hemen çözümleyip bilgilerimize bilgi eklemek.
Yüksek Türk!Senin için yüksekliğin sınırı yoktur.İşte parola budur.
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
1 CÜMLENİN ÖGELERİ Öge: Bir cümleyi oluşturan sözcük veya sözcük gruplarına öge denir. Ögeler bulunurken önce temel ögeleri (yüklem, özne), daha sonra.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
Fiillerde Çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde.
FİİLDE ÇATI.
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
1.Soru Anlattıkları şeylerin niteliğine göre fiiller, kılış fiilleri (almak, taşımak, kazmak... gibi), durum fiilleri (yatmak, susmak, durmak... gibi),
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Nesne) 1 1 ) N E S N E Öznenin yaptığı işten, hareketten etkilenen varlığı gösteren ögedir. Nesneler ek alıp almamasına göre.
A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
CÜMLE TÜRLERİ.
FİİL ÇATISI KONU ANLATIMI Eylem cümlelerinin nesne alıp alamama durumunu ve öznenin yapılan eylemi geçekleştirme biçimini inceler. Eylem cümlesi olmayan.
FİİLLERİN GRAMER KATEGORİLERİ. Gramer kategorisi nedir? Fiillerin üç gramer kategorisi vardır: I. Çatı; II. Çekimlilik; III. Kişi. Bu gramer kategorileri,
Adların Yerini Tutan Sözcükler
FİİLDE ÇATI *Çatı: Fiillerin öznelerine ve nesnelerine göre aldıkları durumdur. *Çatı, fiillerle ilgili bir özelliktir. *İsim cümlelerinde çatı özelliği.
CÜMLENİN ÖĞELERİ 1. YÜKLEM Türkçe bir cümlede, yüklem mutlaka olmalıdır. Yüklemi olmayan bir cümle olmaz. Yüklem, tümcede iş, oluş, hareket, davranış,
FİİLLERDE KİP.
Mustafa DİNÇ Türkçe Öğretmeni
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
FİİLLERDE ÇATI. Çocuklar ben Dedektif Gadget. Ama Siz bana kısaca Hasan Abi diyebilirsiniz. Önemli bir görev için Türkiye’ye getirildim. Burada sizinle.
GENEL TEKRAR - 07 FİİL ÇATISI FEM DERSHANELERİ TÜRKÇE.
 Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara “fiillerde çatı”
ÇATILARINA GÖRE FİİLLER
FİİL ÇATISI.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Yüklem Özne Nesne Dolaylı Tümleç Zarf Tümleci.
Fiilde Çatı Öznesine Göre Etken Edilgen Dönüşlü İşteş
FİİL ÇATISI A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Geçişli Fiiller 2. Geçişsiz Fiiller 3. Oldurgan Fiiller 4. Ettirgen Fiiller B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Etken.
FİİLLERDE ÇATI Öznenin ve nesnenin yaptığı, etkilendiği, birlikte yaptığı fiillere denir. Fiilde çatı ikiye ayrılır: A) Nesnesine Göre B) Öznesine Göre.
Hazırlayan:Süleyman Duman s_4
Sunum transkripti:

FİİL ÇATISI

Eylemlerin özne ve nesnelerine göre gösterdikleri özelliklere eylemin çatısı denir.

Eylem çatıları ikiye ayrılır: Öznelerine göre Nesnelerine göre GEÇİŞLİ EYLEM GEÇİŞSİZ EYLEM ETKEN EYLEM EDİLGEN EYLEM

ETKEN EYLEMLER Özneleri yapıcı olan eylemlere etken eylem denir.

Örnek: Elif kitap okuyor. Ayşe okula gitti Örnek: Elif kitap okuyor. Ayşe okula gitti. Bu cümlelerde özneler (Elif ve Ayşe), eylemlerin anlattığı işi yapandır.Bu yüzden, okuyan ve gitti eylemleri etken çatılıdır.

EDİLGEN EYLEMLER Özneleri, yapılan işten etkilenen eylemlere edilgen eylem denir.Edilgen eylemler, etken eylemlere –il ve –(i)n eki getirilerek yapılır.

ÖRNEK: Yeliz işe çağrıldı. Büşra’ya yeni oyuncaklar alındı. Bu tümcelerde özneler (Yeliz ve oyuncaklar), eylemlerin anlattığı işi yapan değil, bu işlerden etkilenenlerdir.Bu yüzden, yukarıdaki cümledeki çağrıldı ve alındı eylemleri edilgen çatılıdır.

GEÇİŞLİ EYLEMLER Öznesinin yaptığı iş başka bir varlığa geçen ya da nesne alan eylemlere geçişli eylem denir. ÖRNEK: Can, şarkı söylüyor. Yelda, yemeğini bitirdi.

GEÇİŞSİZ EYLEMLER Öznesinin yaptığı iş başka bir varlığa geçmeyen ya da nesne almayan eylemlere geçişsiz eylem denir. ÖRNEK: Dağlara kar yağmış. Fatih yurt dışına çıktı.

SORULAR CEVAPLAR

1-Hangi tümcenin yüklemi edilgen çatılıdır? A)Öğrenciler çiçekleri suladılar. B)Arkadaşım yeni elbisesini giydi. C)Kardeşimin kitapları alındı. D)Kızlar aynanın karşısında taranıyorlar. Cevap:c

A)Etken-geçişli B)Etken-geçişsiz C)Edilgen-geçişli D)Dönüşlü-geçişli 2- Ayrılık olursa öz ile sözde İçimiz dışımız kavrulur sözde Bu dizelerin yükleminin çatı özellikleri, aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? A)Etken-geçişli B)Etken-geçişsiz C)Edilgen-geçişli D)Dönüşlü-geçişli

3-Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi etken çatılıdır? A)Bizim okulumuz dün boyandı. B)Mezuniyet töreni biletleri satıldı. C)Yarının tatil olduğu söylendi. D)Çocuk, ağacın arkasına saklandı.

4-Aşağıdaki tümcelerin hangisinde ‘ağlamak’ fiili edilgen çatılıdır? A)Komedi filmi seyrederken ağlanmaz. B)Sulu göz çocuk hemen ağlar. C)Biraz dokununca ağlayıverdi. D)Annesinden ayrılınca çok ağladı.

5-’Gelebilir’ sözcüğünün olumsuz şekli aşağıdakilerden hangisidir? A)gelemedi B)gelemez C)gelmez D)gelmeyebilir

6-Aşağıdaki eylemlerden hangisinin kişisi diğerlerinden farklıdır? A)bilirlermiş B)biliyorlarmış C)başlamazlarmış D)başlarmış

7-Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişsiz fiildir? A)Cümledeki yardımı fiilleri bulunuz. B)Çocuklar güle oynaya geliyorlar. C)Dağılmış oyuncaklarını topluyordu. D)Evin kapısını değiştirmişler.

8-Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi etken çatılıdır? A)Semtimizde yeni parklar yaptırılıyor. B)Otomobilimiz on gündür boyanıyor. C)Hırsızlar her gün birer ikişer yakalanıyor. D)Çocuklar, oyun sahasının yokluğundan yakınıyor.

MERVE SEPTİOĞLU 7-B