Ses Bilgisi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
ANLATIM BOZUKLUKLARI UYGULAMALAR
Tarafından yayınlanmaktadır
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
SES BİLGİSİ 1. Gurbete düşmüşlerin başına çöktü damlar
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
Ses Bilgisi Soru 1: İkinci hecesinde dar ünlülerin olduğu bazı sözcüklere ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde ikinci hecedeki dar ünlü düşer. Bu ses.
SORULAR 1)Aşağıdakilerden hangisinde büyük ünlü uyumuna uymayan kelime vardır? A)Sabahtan beridir ince bir yağmur B)Yağıyor soğuk bir sisle karışık C)Kafesler.
BENİM EŞŞİZ YUVAM Çevremizdeki canlıların yuvaları nelerdir?
İSTANBUL 'da Gün Doğumu Tayfun AVINCA.
Ses bilgisi.
I.Dönem Türkçe performans Ödevi
1/20 Sıfat A B C D Bu adamların her iş kötüdür. Evcil hayvan yetiştirmek oldukça zordur. İstanbul’a ancak on iki saatte varabilirsiniz. Köy evinde yalnız.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
ÜNSÜZ BENZEŞMESİ (ÜNSÜZ SERTLEŞMESİ)
ÖRNEK SORU:1 “Senin resmini defterimin arasına sakladım” Cümlesinde hangi sözcükte ünlü düşmesi var? A)Senin B)resmini C)Defterimin D)sakladım.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ SORULAR.
ÜNSÜZ YUMUŞAMASI Sonu (p, ç, t, k) sert ünsüzleri ile biten bir sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında "pb'ye, çc'ye, t  d'ye, k  g, ğ'ye" dönüşür.
SES BİLGİSİ.
İSTANBUL ŞİİRLERİ.
BAYKUŞ KARDEŞİN PARTİSİ.
Kazanım 6. Kültürümüzün sözlü ve yazılı öğelerinden yola çıkarak doğal afetlerin toplum hayatı üzerine etkilerini örneklendirir.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi düz-geniş ünlülerinden meydana gelmiştir? A)Yapraklar B)Korkusuz C)Azimli D)duygusal.
Ses bilgisi.
SES BİLGİSİ SORULAR.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
TAMLAMALAR.
Ses bilgisi ses bilgisi.
TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur? A) Köydeki çocuklara okumayı Fatma Hanım öğretti.
DEĞERLENDİRME SORULARI
YAZIM KURALLARI.
1.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi Türkçenin ses yapısına uymaktadır ? A. Telefon B. Spor C. Yosun D. Saat.
Ders kitabımızda ömrü anlatan metin vardı.Hangi ses olayları vardır?
1. "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."
Ses Bilgisi.
Ses bigisi soruları.
1.Soru "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."
1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
TEST SORULARI YAZIM KURALLARI.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
‘’de’’nin Yazımı.
SES BİLGİSİ Test Soruları.
Binsem hülyaların beyaz atına
SES BİLGİSİ.
CÜMLEDE ANLAM.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
EDATLAR.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
Ses bilgisi.
=>YAZIM KURALLARI<=
SES BİLGİSİ AÇ.
Kapattık kapılarımızı dostlarımıza Mesafeler koyduk araya... Not bıraksınlardı,sonra arardık, Başka zaman... Bir merhaba demek için, Girmeleri gerekti.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.  Bahanelerle kendinizi küçültmeyin  Sizi engelleyen tek şey kendinizsiniz  Kendinizi engellemeyeceğinize söz verin Birbirinizden.
ÖZNEL VE NESNEL GÖRÜŞ HAZIRLAYAN Zişan Hakverdi
2 ZİYA IŞIK 3 4 eşyalara poşetleri AliMerve ZiyaVeli’ye Orhan Şu testi o testte Annemin 4 öğrenci.
Kapattık kapılarımızı dostlarımıza Mesafeler koyduk araya... Bir merhaba demek için, Girmeleri gerekti sıraya... Bize çok ihtiyaçları olduğu an meşguldük.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
DEĞERLENDİRME SORULARI
ADI: ECE SOYADI:ARSLAN SINIFI-NO:6/K   Dilimizde 8 tane ünlü harf vardır. Bunlar ;  A,e,ı,i,o,ö,u,ü ÜNLÜ HARFLER.
Sunum transkripti:

Ses Bilgisi

1. "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu." Cümlesinde altı çizili sözcükteki ses olayı aşağıdakilerin hangisinde vardır? A) Onu sevdiğimi biliyor B) Onun yolunu gözlüyor C) Yeni arabasını satıyor D) Herkes sıraya giriyor. E) Çiftçi tarlasını sürüyor

Cevap:B

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem ünlü düşmesi hem de ünsüz benzeşmesine örnek bir sözcük var­dır? A) Namık Kemal "vatan şairi" olarak tanınır. B) Yahya Kemal Beyatlı yıllarca değişik ül­kelerde elçilik yapmıştır. C) Orhan Veli İstanbul'u bir tepeden seyret­mişti. D) Hamit, "Makber" adlı şiirini Fatma Hanım için yazmıştır. E) Ziya Paşa'nın pek çok sözü vecize olarak günümüze kadar gelmiştir.

Cevap:C

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasına örnek vardır? A) Bol bol örnek vererek konuların daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. B) Dersanelerde her konuda bol bol test bu­labilirsiniz. C) Buraya park edemezsiniz, levhasını gör­memiştim. D) Mavi renkteki bütün kalemlerini almıştı. E) Arkadaşlarından bazıları hiç konuşmaz­lardı, hep dinlerlerdi

Cevap:A

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması (değişimi) örneklenmiştir? A) Bu resme bakarak seni anıyoruz. B) Çocuk, akşama kadar sokakta oynuyor. C) Sana olan borcumuzu unu­tamayız. D) Serap da pek anlayışlı ve özverili sayılmazdı. E) Düşünceleriyle herkesi derinden etki­ledi

Cevap:C

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ulama"ya bir örnek vardır? A) Yazın köyüne gider, çocukluk özlemini gi­derirdi. B) Çocukları sorunları gün geçtikçe azalıyor. C) Gümrük Birliği'ne girmemize az bir zaman kaldı. D) Umutsuz dertlerin de elbet bir çözümü vardır. E) Okullar cıvıl cıvıl çocuklarla dolup taşa­cak.

Cevap:A

6. Benim de vaktim olsa belki ben de büyük bir profesör olurdum, böyle körleşip kalmazdım, dedi. Yukarıdaki parçada büyük ünlü uyu­muna uymayan kaç sözcük vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

Cevap:B

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesine örnek vardır? A) Bu sözler karşısında bakışları gittikçe kü­çüldü. B) Medyumlar olacakları önceden hissedebi­lir mi ? C) Sonbahar geldi, yapraklar yavaş yavaş sararıyor. D) Zifiri karanlık bastırınca hepimiz bunaldık. E) Bir çeşme başında yarım saatlik mola verdik.

Cevap:C

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert sessizlerin yumuşamasına örnek yoktur? A) Gecikince evdeki herkes onu merak etmişti. B) Çalışma odasının kapısını sonunda tamir etmişti. C) Geldiğinde beni arar sanmıştım ama ya­nılmışım. D) Rapor hakkındaki görüşlerinizi buraya kaydettim. E) Sınavı bitiren öğrenciler sınav kağıdını gö­revliye verip çıkabilir.

Cevap:A

9. Aşağıdakilerin hangisinde ünsüz benzeşmesine uymamaktan kaynaklanan bir yazım yanlışı vardır? A) Bugün saat 1.30'da buluşacağız. B) Okul anılarından hasretle bahseder. C) Gerçekden bütün bunları biz mi yaşadık? D) İnsan olgunlaştıkça çevresindekilere daha çok önem veriyor. E) Duygular aldatıcı ve geçicidir bazı insan­lara göre.

Cevap:C

10. Vefakâr kardeşim Zehra, işte ben Ömrümü tamamlayarak Sana dualar, selamlar ederek Gidiyorum.... Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisi yoktur? A) Büyük ünlü uyumuna uymayan sözcükler B) Ünlü düşmesi C) Ünsüz benzeşmesi D) Ünlü daralması E) Ünsüz yumuşaması

Cevap:D