AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Hazırlayan: İpek Kayacan /E
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
DUYU ORGANLARI
Geometrik Optik Genel Fizik III Sunu 5.
Simetri ekseni (doğrusu)
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Kalın ve İnce Kenarlı Mercekler ve Kullanım Alanları
KARMA Ş IK SAYILAR Derse giriş için tıklayın... A. Tanım A. Tanım B. i nin Kuvvetleri B. i nin Kuvvetleri C. İki Karmaşık Sayının Eşitliği C. İki Karmaşık.
JEODEZİ I Doç.Dr. Ersoy ARSLAN.
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
Yarbaşı İlköğretim Yarbaşı İlköğretim.
IŞIK.
IŞIK VE SES.
HAZIRLAYAN BAYRAM TOSUN
Hazırlayan: FEHMİ ÇABUK Fen ve Teknoloji Öğretmeni
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
ZAMBAK 1 SORU BANKASI UĞUR CESUR 1 ZAMBAK 1 SORU BANKASI ÖZEL SORULARI Hazırlayan: UĞUR CESUR.
KONU : IŞIK 6.SINIF FEN BİLGİSİ.
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
KÜRESEL AYNALAR çukur AYNA TÜMSEK AYNA
ÇEŞİTLİ YÜZEYLERDE YANSIMA
TEST – 1.
PRAMİTLER KARE DİK PRAMİT KONİ DÜZGÜN DÖRTYÜZLÜ DÜZGÜN SEKİZYÜZLÜ
KALIN VE İNCE KENARLI MERCEKLER
FİZİK DÖNEM ÖDEVİ OPTİK mehmet keskin Yansıma Kanunları Sapma Açısı
IŞIK Mercekler Mustafa ÇELİK.
2 ve 1’in toplamı 3 eder..
RENK.
Beyaz Işığın Renklere Ayrılması Şekildeki prizmaya gönderilen beyaz ışık demeti, prizmadan çıktıktan sonra renklere ayrılır. Bu renkler perde üzerine düşürüldüğünde.
Anadolu Öğretmen Lisesi
Çeşitli Yüzeylerde Yansıma
Ek-2 Örnekler.
HAZIRLAYAN: AYNA VE IŞIK HAZIRLAYAN:
AYNALAR TUĞÇE ÇINARLI.
Aynalar ve Kullanım Alanları
DÖNÜŞÜM GEOMETRİSİ ÖRÜNTÜ VE SÜSLEMELER
Küresel Aynalar Yansıtıcı yüzeyi küre kapağı şeklinde olan aynalara küresel ayna denir. Asal eksen F M r Çukur ayna Tümsek Kürenin M merkezi aynanın merkezidir.
DALGALAR Ses ve Depram Dalgaları.
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması
DÜZLEMDE ŞEKİLLERİN YANSIMA SONUCU OLUŞAN GÖRÜNTÜSÜ
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
IŞIK.
AÇI VE AÇI ÇEŞİTLERİ NELERDİR? ÖZEL AÇILAR AÇIORTAY
IŞIK VE SESİN YAYILMASI 5.SINIF 4.ÜNİTE
Kalemin suda olan kısmından gözümüze gelen ışınlar sudan havaya kırılarak geçerler. Bu nedenle kalem suyun yüzeyinde kırılmış gibi görünür.
GÖZLÜK CAMLARI MERCEK ÇEŞİTLERİNE GÖRE
HAZIRLAYAN: DENİZ KÜÇÜK
AYNA ÇEŞİTLERİ.
ÜNİTE -5 IŞIK.
GEOMETRİK OPTİK.
Suya atılan küçük bir taşın su yüzeyinde oluşturduğu hareketler dalga hareketine örnek olarak verilebilir. Su yüzeyinde oluşan dalgalar suyun alt tabakalarını.
PERSPEKTİF.
4.ÜNİTE AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI 1.BÖLÜM: AYNALAR
Mercek Ve Çeşitleri.
YÜZEY ve DÜZLEM
Prizma Özellikleri kullanım alanları tek renkli ışığın izlediği yol
Doç. Dr. Ömer Faruk Özdemir
Mercek Ve Çeşitleri.
PERSPEKTİFPERSPEKTİF. PERPEKTİF (İZDÜŞÜM) 1)Cisimlerin yükseklik, genişlik ve derinlik boyutları ile ön, üst ve yan görünüşleri aynı anda birlikte görünecek.
PERSPEKTİFPERSPEKTİF. PERPEKTİF (İZDÜŞÜM) 1)Cisimlerin yükseklik, genişlik ve derinlik boyutları ile ön, üst ve yan görünüşleri aynı anda birlikte görünecek.
KANUNİ İLKÖĞRETİM OKULU KAHRAMANMARAŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İnce Kenarlı (Yakınsak) Mercekte Özel Işınlar. Asal eksene paralel gelen F odak noktasından geçecek şekilde kırılır.
Sunum transkripti:

AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI MERVE KÖK

A. AYNALAR 1. DÜZLEM AYNA: Yüzeye paralel gelen ışın demeti paralel olarak yansıtan aynalardır. ÖZELLİKLERİ (1/2) Görüntünün boyu cismin boyuna eşittir. Cismin aynaya olan uzaklığı, görüntünün aynaya olan uzaklığına eşittir.

ÖZELLİKLERİ (2/2) Cismin görüntüsü sanaldır. Sanal görüntüler düz olup perde üzerine düşürülemez. Bir cisim aynaya V hızı ile yaklaşıyorsa görüntüsü aynaya -V hızıyla, kendisine ise - (2V) hızıyla yaklaşır. Cisim ile birlikte, aynada hareket ediyorsa görüntünün yere göre hızı aşağıdaki eşitlikten bulunur.

(V)görüntü = 2(V)ayna = - (V)cisim

2. ÇUKUR (KÜRESEL) AYNALAR: Bir küreyi ikiye ayıralım 2. ÇUKUR (KÜRESEL) AYNALAR: Bir küreyi ikiye ayıralım. Bu yarı kürenin iç yüzeyinden ışığı yansıtan aynaya çukur ayna denir. Bu aynanın eğrilik yarı çapı R, merkezi M ve odak noktası F‘ dir. Odak noktası ile merkezden geçerek çukur aynanın ortasında birleşen çizgiye asal eksen denir. Asal eksen ile çukur aynanın birleştiği noktaya tepe noktası denir.

ÇUKUR AYNADA ÖZEL IŞINLAR Çukur aynaya paralel gelen ışın, odaktan geçecek şekilde yansır. Çukur aynada, odaktan geçecek şekilde yansıyan ışınlar paralel olarak yansırlar. Çukur aynaya merkezden gelen ışın merkezden geçecek şekilde yansır. Tepe noktasına gelen ışın geldiği açı ile yansır.

MERKEZDE BULUNAN CİSMİN GÖRÜNTÜSÜ Merkezde bulunan cismin görüntüsü gerçek görüntü oluşturur. Oluşan görüntü, cisim ile aynı büyüklükte ve görüntüye terstir. Görüntü merkezde oluşur. NOT: Çukur aynaya baktığımızda kendimizi ters ve aynı büyüklükte gördüğümüz nokta, merkezdir.

MERKEZ İLE ODAK ARASINDA BULUNAN CİSMİN GÖRÜNTÜSÜ Merkez ile odak arasında bulunan cismin görüntüsü gerçek, cismin boyundan büyük ve görüntü terstir. Görüntü merkezin dışında oluşur. ODAKTA BULUNAN CİSMİN GÖRÜNTÜSÜ Odakta bulunan cismin görüntüsü sonsuzda oluşur. Işınlar kesişmez.

TEPE NOKTASI İLE ODAK ARASINDA BULUNAN CİSMİN GÖRÜNTÜSÜ Tepe noktası ile odak arasında bulunan cismin görüntüsü gerçek değildir. Görüntü düz ve boyu cismin boyundan büyüktür. Görüntü aynanın arkasında oluşur.

3. TÜMSEK AYNALAR: Bir küreyi ikiye ayıralım 3. TÜMSEK AYNALAR: Bir küreyi ikiye ayıralım. Bu yarı kürenin dış kısmından ışığı yansıtan aynaya tümsek ayna denir. Bu aynanın eğrilik yarı çapı R, merkezi M ve odak noktası F‘ dir. Odak noktası ile merkezden geçerek tümsek aynanın ortasında birleşen çizgiye asal eksen denir. Asal eksen ile tümsek aynanın birleştiği noktaya tepe noktası denir.

TÜMSEK AYNADA ÖZEL IŞINLAR Asal eksene paralel gelen ışınlar, uzantısı odaktan geçecek şekilde yansır. Uzantısı odaktan geçecek şekilde gelen ışın, asal eksene paralel yansır. Merkeze gelen ışın, geldiği doğrultuda geri yansır. Tepe noktasına gelen ışın, yine aynı açı ile yansır.

TEPE NOKTASI İLE ODAK ARASINDAKİ CİSMİN GÖRÜNTÜSÜ Tepe noktası ile odak arasındaki cismin görüntüsü gerçek değildir. Oluşan görüntünün boyu cismin boyundan küçüktür ve görüntü düzdür. Cisim aynaya yaklaştıkça görüntüsü büyür.

B. IŞIĞIN SOĞRULMASI: Işığın maddesel ortamlar tarafından emilmesidir B. IŞIĞIN SOĞRULMASI: Işığın maddesel ortamlar tarafından emilmesidir. Bir atoma orbitalleri arasındaki enerji farkına denk dalga boyundaki bir ışık gönderilirse temel haldeki elektronlar bir üst enerji seviyesine çıkarak veya elektronlarını fırlatarak ışığı soğururlar. Bu olaya ışık soğurulması denir.

IŞIĞIN SOĞRULMASI DEVAMI Işığı en çok soğuran renk siyahtır. Gelen ışıktaki bütün renkleri emer. Fakat diğer renkler örneğin yeşil sadece yeşil ışığı yansıtır gerisini emer.

KAYNAKÇA http://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCzlem_ayna http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ukur_ayna http://tr.wikipedia.org/wiki/Yans%C4%B1ma