Sıvı ve Gaz Kapanımları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE ve ISI.
Advertisements

MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir. Solduğumuz.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR
Mağmatik Kayaç Dokuları
İzotoplar   İZOTOP JEOKİMYASI, “JEOKRONOLOJİK” VE “JEOKİMYASAL” OLMAK ÜZERE İKİ ANA UYGULAMA ALANINA SAHİPTİR. “JEOKRONOJİK” OLARAK KAYAÇ VE MİNERAL YAŞLARININ.
MAĞMATİK KAYAÇ YAPILARI
Isının yayılma yolları
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
Bölüm 5 kristal yapıIı kusurlar
Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı sıvı ve gaz halde bulunabilir.Bu hallere ise FİZİKSEL HALLER denir.
YERKABUĞUNUN MALZEMESİ TAŞLAR
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
ISININ YAYILMA YOLLARI
Madde Ve Enerji.
JEO 2001 GENEL MİNERALOJİ (202) Ders Notları
HAL DEĞİŞİMLERİ.
KATILARDA KRİSTAL YAPILAR
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
Maden Mühendisliğine Giriş
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
Karbürizasyon.
MADEN MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
RANPLASMAN (YERİNİ ALMA).
KONU 9 PETROL JEOLOJİSİNDE KULLANILAN HARİTA ve KESİTLER
Moleküller arası çekim kuvvetleri. Sıvılar ve katılar.
SİSMİK YORUMLAMA DERS-3
Elektrik Enerjisi Üretimi
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
MADDE VE ISI.
9. KONU: AMİNLER.
ALAŞIM
YAĞMUR, KAR, SİS.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Mis Gibi Koktu Hasan Berke Bozkurt 3-C.
MADDEYİ TANIYALIM.
SU: YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Hazırlayan : Nigar BAYRAM
MADDE Madde kütlesi hacmi  ve eylemsizliği olan her şeydir.
ISI VE SICAKLIK.
KONU: 4 HİDROKARBON AKIŞI, İKİNCİL GÖÇ, KAPANLANMA ve SIZMA
“METAMORFİK KAYAÇLAR”
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
STRATİGRAFİ (JFM-203) Giriş Dersi
Petrol Jeolojisi (JFM- 435)
Karbonlu Sedimanter Kayaçlar
a)ISINMA-SOĞUMA * Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı art * Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan çorba ya da yemek bir süre sonra ısınır. *
KAYAÇLAR.
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
BETONUN FİZİKSEL VE MEKANİK ETKENLERLE BOZULMASI
Petrol Kapanları Sedimanter bir ortamda ana kaya özelliğine sahip bir birimden oluşmaya ve birikmeye başlayan hidrokarbon damlacıkları kendilerine daha.
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
Madde Ve Enerji
SU: YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN HALLERİ Her maddenin yapısı gözle görülemeyecek kadar küçük taneciklerden oluşmuştur. Madde sahip olduğu sıcaklık derecesine göre dört halde bulunur.Bunlar;
Faz kavramı Kristal yapılı malzemelerin iç yapılarında homojen ve belirli özellikler gösteren bölgelere faz (phase) adı verilir. Fazlar; bu atom düzenlerinden.
Uzay ve Uzay Çalışmaları.
DİNAMİK METAMORFİZMA Dislokasyon, kataklastik adı da verilen dinamik metamorfizma kontakt metamorfizma gibi lokal (yersel) bir metamorfizma türüdür. Yerkabuğunda.
GİRİŞ EDS; Enerji Dispersiv Spektrum , SEM, TEM’e eklenmek suretiyle, elementlerin enerjilerinden faydalanarak kantitatif kimyasal analiz yapmakta kullanılır.
MADDE VE ISI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
I. MİKROSKOP Minerallerin büyütülerek incelenmesinde mikroskop kullanılır. Bu yöntemde incelenecek örnek üzerine foton (ışık) demeti göndermek suretiyle.
Difüzyon Kaynağı.
SIVI KAPANIM.
Sunum transkripti:

Sıvı ve Gaz Kapanımları   SIVI KAPANIMI NEDİR ? SIVI KAPANIMI NASIL OLUŞUR ? SIVI KAPANIMLARINDAN HANGİ BİLGİLER ELDE EDİLİR ? ÖLÇÜMLER NASIL DEĞERLENDİRİLİR ? SIVI KAPANIMLARI NERELERDE KULLANILIR ? SIVI KAPANIM ÇALIŞMASI İÇİN ÖRNEK ALIMI NASIL YAPILIR ?

Sıvı kapanımı nedir? SIVI KAPANIMI   KRİSTAL BÜYÜMESİNİN HERHANGİ BİR NEDENLE DURMASI, YÖN DEĞİŞTİRMESİ VEYA YAVAŞLAMASI GİBİ NEDENLERLE OLUŞAN, KRİSTALLERİN BİRİM KAFES YAPISINDAKİ DÜZENSİZLİKLER, BÜYÜMENİN YENİDEN BAŞLAMASI İLE GELİŞİRLER VE KRİSTAL İÇİ BOŞLUKLARI OLUŞTURURLAR. KRİSTAL İÇİNDEKİ BOŞLUKLARDA, BULUNDUĞU ERİYİĞİN DAMLACIKLARI KORUNABİLİRLER. BU ŞEKİLDE KORUNAN ERİYİKLERE SIVI KAPANIM ADI VERİLİR.

Sıvı Kapanım Oluşumları SIVI KAPANIM OLUŞUMLARI a. HIZLI DENDRİTİK SOĞUMA b.YENİLENEN KRİSTAL BÜYÜMESİ ESNASINDA KAPANLANMA c. BÜYÜME SPİRALLERİ ARASINDA KAPANLANMA d.YARI PARALEL OLARAK BÜYÜYEN KRİSTAL BLOKLARI ARASINDA KAPANLANMA e. BÜYÜYEN BİR KRİSTALİN YÜZEYİNDEKİ ÇATLAKDA f. BÜYÜYEN BİR KRİSTALİN YÜZEYİNDEKİ YABANCI MADDE SEBEBİYLE OLUŞAN KAPANLANMA

Sıvı Kapanım Oluşumları    

Sıvı Kapanımların Sınıflandırılması KRİSTAL İÇERİSİNDEKİ KAPANIMLAR, İÇERİKLERİNE GÖRE VE OLUŞUMLARINA (KÖKENLERİNE) GÖRE OLMAK ÜZERE İKİ ŞEKİLDE SINIFLANDIRILIRLAR:   İÇERİKLERİNE GÖRE: KATI KAPANIMLAR GAZ KAPANIMLAR SIVI KAPANIMLAR OLUŞUMLARINA (KÖKENLERİNE) GÖRE: BİRİNCİL KAPANIMLAR İKİNCİL KAPANIMLAR YALANCI İKİNCİL KAPANIMLAR   

SIVI KAPANIMLARDAN ELDE EDİLEN BİLGİLER   SICAKLIK BASINÇ YOĞUNLUK BİLEŞİM

Sıvı Kapanımların Kullanım Alanları  •UZAY ÇALIŞMALARINDA GEMOLOJİDE STRATİGRAFİ VE SEDİMANTOLOJİDE PALEONTOLOJİDE İNTRÜZİF VE METAMORFİK ARAZİLERDE PETROL ARAMALARINDA TUZ DOMLARINDA JEOTERMAL SAHALARDA NÜKLEER REAKTÖR VE ATOM SANTRALLERİNİN KURULACAĞI BÖLGELERDE MADEN YATAKLARI KONUSUNDA YAPILACAK OLAN ÇALIŞMALARDA SIVI KAPANIMLARDAN YARARLANILMAKTADIR.  

Örnek Alımı Nasıl Yapılır? SIVI KAPANIM ÇALIŞMALARI İÇİN ÖRNEK ALIMI   SIVI KAPANIM İNCELEME YÖNTEMLERİ ANCAK, KUVARS, FLORİT,BARİT GİBİ SAYDAM MİNERALLERE UYGULANABİLMEKTEDİR. BU NEDENLE ARAZİDE ÖRNEK ALIMI YAPILIRKEN; JEOLOJİK AMACA UYGUN HANGİ SAYDAM MİNERALLERİN BULUNDUĞU BELİRLENMELİDİR MİNERALLERİN JEOLOJİK KONUMLARI BELİRLENMELİDİR. İRİ KRİSTALLİ ÖRNEKLERİN ALINMASINA DİKKAT EDİLMELİDİR.

SIVI KAPANIM ÇALIŞMALARI İÇİN KULLANILAN ALETİN GENEL ÖZELLİKLERİ   POLARİZAN MİKROSKOP KULLANILMAKTADIR. TEFLON SOĞUTMA TABLASI BULUNMAKTADIR. 0.5 MM KALINLIĞINDA, İKİ YÜZÜ PARLATILMIŞ ÖZEL KESİTLER KULLANILMAKTADIR. ORTAMIN ISISINI DÜŞÜRMEK İÇİN SIVI AZOT KULLANILMAKTADIR. ISI İLETİMİNİ SAĞLAYAN TERMO COPPLE’LAR BULUNMAKTADIR. EKRAN SICAKLIK DERECELERİNİ GÖSTEREN DİJİTAL GÖSTERGE DE BUNLARA İLAVE EDİLMİŞTİR.

Sıvı ve Gaz Kapanımlar

Tuzluluk Ölçümü