Prehospital Triaj Öğr. Gör. Sinan YENAL Dokuz Eylül Üniversitesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
Advertisements

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU.
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
Acil Olguya İlk Yaklaşım
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
ACİL SERVİSTE TRİAJ Doç. Dr. İbrahim İKİZCELİ
ERGANİ DEVLET HASTANESİ EĞİTİM BİRİMİ
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
KBRN Ajanı Maruziyetinde Acil Tıbbi Müdahale Prosedürleri
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ (PARAMEDİC)
ACİL DURUMLAR Kazanım: Acil durumlarda nasıl davranacağını açıklar.
ŞEYHMUS BAYTAK KALİTE YÖNETİM BİRİMİ SRM.
TEMEL İLKYARDIM BİLGİSİ BURSA ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI EĞİTİMİ 29.Ocak.2011 Dr. Ersan TAŞCI.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Yard. Doç. Dr. FATİH ESAD TOPAL İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
KIRIK,ÇIKIK,BURKULMALARDA İLKYARDIM
Travmalı hasatalara yaklaşım
İlkyardım: Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
AFETLER Öğr. Gör. Sinan YENAL Dokuz Eylül Üniversitesi
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Mahmut AĞIRAĞAÇ Kalite Yönetim Birimi
İLKYARDIM GENEL BİLGİLERİ
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
Ambulans ve İtfaiye Çalışanlarına Yönelik Özellikli Kurtarmalar Tekniği – RESFAS Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi OPERASYON PROSEDÜRLERİ VE KURTARMA.
Hayvan Isırıkları Ve Sokmalarında İlkyardım Uygulama
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ İAY 103 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ YÜK.HEM.DAĞHAN AYLANÇ.
Nişantaşı MYO Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri Ekim 2015
İLK YARDIM.
İlk Yardım Nedir ve İlk Yardımcı Kimdir?
HOŞGELDİNİZ. İLK YARDIM Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın.
AFETLERDE TRİYAJ DOÇ.DR. DENİZ ÖZTEKİN
Yaralanmalar Bölüm 5.
İLKYARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
TAŞIMA TEKNİKLERİ.
İLK YARDIM ALANININ KURULMASI
1.  2 3 S imple T riage A nd R apid T reatment.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ VE AFET YÖNETİMİ
1.  2  Afet durumları için uluslar arası bir tıbbi ağı organize etme ihtiyacı bulunmaktadır.  Bu ağda yer alacak sağlık servislerinin çeşitli tıbbi.
1. 2  Acil bir olayın bildirilmesinden kesin tedavi verilinceye kadar yerinde  En iyi acil bakımı en kısa zamanda  Güçlü acil servislerin kılavuzluğu.
İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ. İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık.
İLK YARDIM TEMEL BİLGİLER
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
ANKARA TREN GARI TERÖR SALDIRISI
Diyarbakır bombalı saldırısı: bir afet deneyimimiz
İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ’NE
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
AFETLERDE TRİAJ HEMŞİRELİĞİ
Mükerrer Vaka Başvuruları (Ankara, Mart-2005) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay,Sevinç Türkdemir Ankara 112 Acil Sağlık.
ÇUBUK SÜNLÜ KÖYÜNDE HORTUM OLAYI
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
11/5/2000 tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği (Madde28) MADDE 28 – Ambulans ve acil bakım teknikerleri.
Hastane Afet Planı ve Acil Servis Organizasyonu
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
AD:Ömer Siraç Soyad:Çiçekdağ Sınıf:11/F Numara:341.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PRM.KÜBRA NUR DEMİRCİ.
Sunum transkripti:

Prehospital Triaj Öğr. Gör. Sinan YENAL Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği Programı

22 TEMMUZ 2004 PAMUKOVA

Sağlık Bakanı Ünüvar: "15 ambulans gönderildi"       Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, hızlandırılmış trenin raydan çıktığı bölgeye Bursa ve Kocaeli'nden afet ilkyardım ekipleri ve Düzce, Bolu, Ankara ve Bursa'dan 15 ambulans gönderildiğini söyledi.

Afet ve Kitle Yaralanmaları Mevcut hasta sayısının mevcut kaynakları aşmasıdır Eldeki mevcut kaynaklar verimli şekilde kullanılmalıdır Kaç tane hazır ambulansınız var, ek yardım nereden alınabilir

Sınırlı kaynaklar en etkili ve verimli bir şekilde nasıl kullanabilirim?

Triaj Fransızca Trier isimli fiilden gelir Ayıklamak, ayırt etmek anlamında kullanılır Ciddi şekilde yaralanmış askerleri ölüme bırakıp daha hafif yaralı olanlara müdahale ederek yeniden savaş alanlarına geri dönmelerini sağlamak için uygulanmıştır. Bir olay yada yaralanmalarda hastaları acil tedavi ihtiyacına göre belirli bir sıraya sokarak yaşatılacak hasta sayısını maksimum seviyeye çıkarmaktır

Triaj Kavramı Neden Gerekmiştir? Savaş, toplu kazalar ve afetlerde eldeki kaynakların düzenlenme gerekliliği, Program dışı hasta başvurusunun fazla olduğu durumlar, Nüfus artışının acil başvuru sayısını artırması, Acil olmayan hasta başvurularının fazla olması nedeniyle acil bakım ihtiyacı olan hastaların ayrılma gerekliliği

Triaj alanları Sahada iletişime bağlı triaj Sahada afet triajı Acil serviste afet triajı Rutin acil servis triajı

Sahada iletişime bağlı triaj Birden çok hasta olduğunda hastanın hangi hastaneye gideceği, hangisine öncelik verileceği, hava ya da kara yoluyla mı taşınacağı, ışık ya da siren kullanımına kadar hasta ile ilgili tüm kararlar, kurulan iletişimle belirlenir.

Sahada afet triajı En fazla yaşama olasılığını artırma ve en hızlı ve etkin şekilde ölümü önlemeye yönelik olarak sınırlandırılmalıdır. Hastaların basit triajları ve hızlı tedavileri, yürüyebilme yeteneği, mental durumu, solunumunun olup olmadığı ya da kapiller perfüzyonu değerlendirilerek sınıflanır.

Yaralanma Oranı ve Yaralanma Tipleri Kazanın boyutu Kazanın tipi Mevcut yaralı sayısı Yaralıların bulguları Nedir?

Kazalardaki ölümlerin %75-80 ilk 20 dakikada meydana gelmektedir 1983 yılında yapılan bir araştırmada 29 afet olayı incelenmiş ve olay yeri kontrolü ve triajın yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır Yaralı dağıtımı sistematik yapılamadığı belirlenmiştir

İlk Birimin Sorumlulukları Olay yerine ulaşan ilk ambulanstaki paramedikler Afet Planı Başkanı Triaj Sorumlusu Olay yeri stabil mi unstabil mi? Kaç tane ambulansa ihtiyaç var ve ne şekilde organize etmeliyiz? Hangi hastalar Acil, bekleyebilir Hangi hastaları nereye nakletmemiz gerekir?

Olay yerinde yapılan triaj çok sağlıklı olmayabilir Tedavi alanında yaralıların tekrar triajı yapılmalıdır Yaralının durumu değişebilir ve tedavi alanında doktorlar tarafından daha iyi değerlendirilebilir Alanda bir hastanın değerlendirmesi maksimum 1 (bir) dakika sürmelidir (45 Yaralı 45 dakika ????????????????)

Triaj Sistemleri İyi bir triaj sisteminde her bir hastanın süratli ve doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir Öğrenilmesi ve hatırlanması kolay olmalıdır İleri tanı yöntemleri gerektirmemelidir Hayati tehlike yaratan sorunları süratle stabilize edebilecek BİR SİSTEM OLMALIDIR

START Sistemi (Simple Triage And Rapid Transport) KIRMIZI SARI YEŞİL SİYAH

KIRMIZI (Çok Acil) Kritik, ciddi şekilde yaralanmış problemleri veya yaralanmaları süratle tedavi edilmesi gereken hastalardır.

Örnekler kardiyopulmoner arrest, solunum sıkıntısı, anafilaksi, koma, havayolu obstrüksiyonları, kontrol edilemeyen kanama, şok, multipl travma, zehirlenme, ciddi ağrılı durumlar, doğum, febril infant

SARI (Acil) Yaralanmış bir şekilde tıbbi bakıma ihtiyacı var fakat siz başka hastalara bakarken o hastanın bakımının gecikmesi (1-2 saat) hastanın ex olmasına neden olmayacaktır

Örnekler karın ağrısı, çoklu veya açık kırıklar, kalça veya uzun kemik kırıkları, renal taşlar, orta derece yanıklar, kesiler, ciddi baş ağrısı (afebril), yutma zorluğu ile beraber olan boğaz ağrısı

YEŞİL (Acil Olmayan) Yürüyebilen yaralılar, kritik şekilde yaralanmamışlardır. Kendi bakımlarını kendileri yapabilirler

Örnekler döküntü, kronik başağrısı, burkulmalar, soğuk algınlığı belirtileri, vaginal akıntı, yara bakımı, sütür alımı, kronik eklem ağrısı, anaflaksi oluşturmayan böcek ısırıkları, minör kulak ağrısı, minör izole ekstremite yaralanması

(Ölmüş yada ölmek üzere) SİYAH (Ölmüş yada ölmek üzere) Ümitsiz olarak bilinen hastalar ex olmuş veya çok ciddi kotostrofik yaralanmalar olup yaşam beklentisi olmayan hastalar

SİYAH KIRMIZI KIRMIZI SARI KIRMIZI

TRİAJ KARTI

Triaj Yelekleri

Unutulmaması Gerekenler Öğrenmesi kolay ileri tanı yöntemlerini, becerilerini gerektirmeyen ve temel hasta girişimlerini sağlayan sistemi kullanmak. Her çağrıda olay küçük olsun, büyük olsun afet ile mücadele sistemini kullan, görevini gösteren yeleğini giy. İlk ve son hasta sayılarını iyi hesaplayın ve bu sayıları afet planı başkanına mutlaka iletin. Hastaların önceliğini ortaya koymak için göze hitap eden, renkli etiketleri kullanın.

Unutulmaması Gerekenler Sadece tek bir hastanın bakımıyla vaktinizi geçirmeyin. Hastaların triajlarını belirli aralıklarla tekrarlayın. Bu olayı hem alanda hem tedavi alanlarında yapın. Yürüyerek gelen yaralıların bir yerde beklediğinden ve tedavilerinin yapıldığından emin olun. Bulunduğunuz bölgede olabilecek olası afetleri önceden öngörün bunlara göre özel hazırlanın. Bu gelen acil sağlık ekibinin tehlike altında olduğunu unutmayın En son olarak tatbikat yapın, tatbikat yapın