CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

CÜMLENİN ÖGELERİ Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin ögeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
HAZIRLAYAN: DERYA ERDOĞAN
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR VE EDATLAR Fidan Çiftçi
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
HÜSEYİN OKAN EROĞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
Köylü ulusun efendisidir.
(BELİRTEÇ) ZARF.
FİİLLERDE ÇATI.
CÜMLE TÜRLERİ.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
CÜMLENİN ÖGELERİ.
TÜRKÇE PERFORMANS GÖREVİ
 Yoldan geçenler bu ilginç arabaya bakıyordu.  İhtiyar adam merdivenleri yavaş yavaş çıktı.
CÜMLENİN ÖĞELERİNDEN ‘ÖZNE’
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
KONU HAKKINDA GENEL BİLGİ
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
CÜMLENİN ÖGELERİ NECİP YAĞCI GAZİANTEP VEHBİ DİNÇERLER FEN LİSESİ
CÜMLENİN ÖĞELERİ Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
ZARF (BELİRTEÇ).
CÜMLE TÜRLERİ VE CÜMLENİN ÖĞELERİ
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö) 2.SINIF
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
YAPI BİLGİSİ.
1 CÜMLENİN ÖGELERİ Öge: Bir cümleyi oluşturan sözcük veya sözcük gruplarına öge denir. Ögeler bulunurken önce temel ögeleri (yüklem, özne), daha sonra.
CÜMLENİN YARDIMCI ÖGELERİ
HAZIRLAYAN: KISMET YAŞAR 8-A ÖĞRETMEN : SELMA ERASLAN
CÜMLENİN ÖĞELERİ Evlerin bölümleri odalardır; cümlenin bölümleri de öğelerdir. Cümle öğeleri, cümlenin parçaları demektir. Evin bölümleri odalar, salon,
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
FİİL ÇATISI.
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
CÜMLENİN ÖĞELERİ /ÖZNE
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
ADILLAR (ZAMİRLER) BURAK SÖKÜCÜ
TÜRKÇE / Cümlenin Ögeleri (Nesne) 1 1 ) N E S N E Öznenin yaptığı işten, hareketten etkilenen varlığı gösteren ögedir. Nesneler ek alıp almamasına göre.
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
CÜMLENİN ÖGELERİ Cümle; bir düşünceyi, bir duyguyu, bir olayı, bir isteği, bir yargıyı tam olarak anlatan sözcük veya söz grubuna denir. Cümleyi oluşturan.
CÜMLE TÜRLERİ.
ADIN DURUMLARI (İSMİN HALLERİ)
ZARF (BELİRTEÇ).
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ÖZNE YÜKLEM UYGUNLUĞU.
CÜMLENİN ÖĞELERİ 1. YÜKLEM Türkçe bir cümlede, yüklem mutlaka olmalıdır. Yüklemi olmayan bir cümle olmaz. Yüklem, tümcede iş, oluş, hareket, davranış,
CÜMLENİN ÖGELERİ.
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Mustafa DİNÇ Türkçe Öğretmeni
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
CÜMLENİN ÖGELERİ TEMEL ÖGELER YARDIMCI ÖGELER NESNE YER TAMLAYICISI
ADILLAR (ZAMİRLER).
CÜMLENİN ÖĞELERİ Yüklem Özne Nesne Dolaylı Tümleç Zarf Tümleci.
TÜRKÇE DİL BİLGİSİ CÜMLE ve ÖGELERİ
Fiilde Çatı Öznesine Göre Etken Edilgen Dönüşlü İşteş
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
Hazırlayan:Süleyman Duman s_4
Sunum transkripti:

CÜMLENİN ÖĞELERİ ………………

TEMEL ÖĞELER YARDIMCI ÖĞELER YÜKLEM ÖZNE NESNE Belirtili Nesne Belirtisiz Nesne DOLAYLI TÜMLEÇ ZARF TÜMLECİ

YÜKLEM …..?

Bu sınava çok çalışmalısın. Yukarıdaki cümlede hangi sözcüğü çıkarırsak yargı ortadan kalkar ve anlam bozulur? ………….. Bir cümlede yargı bildiren sözcüklere yüklem denir. Yüklem isim ya da fiil olabilir.

Yarın yağmur yağacakmış. Cümlesinde altı çizili sözcük yüklemdir. Aşağıdaki cümleleri inceleyerek yüklemlerini bulunuz. Sınava çalışmak için erkenden eve gitti. Yüklem: …………… Satıcı durmadan konuşuyordu. Yaşlı teyzeye yardım ettik.

Yüklemsiz Cümleler (Eksiltili Cümle) Yüklemi söylenmeyen cümlelere eksiltili (kesik) cümle denir. ─Kardeşin kaçıncı sınıfta okuyor? ─İkinci sınıfta.

ÖZNE …..?

Yukarıdaki cümlelerin yüklemlerini bulunuz. Çocuklar bahçede oyun oynuyorlar. Elimdeki defter yere düştü. Göçmen kuşlar yine yolculuğa başladı. Cevdet Bey, bahçeyi suluyordu. Yukarıdaki cümlelerin yüklemlerini bulunuz. Yüklemlerde bildirilen iş, oluş ya da hareketi yapan öğeleri gösteriniz.

Yükleme kim ve ne soruları sorularak bulunur. Annesi dün okula gelmiş. Özne: Yüklemde bildirilen işi, oluşu, hareketi, durumu, kılışı yerine getiren; hakkında bilgi ve haber verilen öğedir. Yükleme kim ve ne soruları sorularak bulunur. Annesi dün okula gelmiş. Özne Yüklem

ÖZNE ÇEŞİTLERİ Gerçek Özne Sözde Özne Açık Özne Gizli Özne Gizli Özne

Ayşe durmadan koşuyordu. Sokakta oynayan çocuklara bakıyordu. Gerçek Özne: Cümle içinde gizli ya da açık bir biçimde yer alan ve yüklemde belirtilen yargının yapıcısı olan öznelerdir. Ayşe durmadan koşuyordu. Açık Özne Yüklem Sokakta oynayan çocuklara bakıyordu. Yüklem (O):Gizli özne

Soruların tümü bir saatte çözüldü. Sözde Özne: Yüklemde belirtilen yargının yapıcısı olmayan ,fakat yükleme sorulan kim ve ne sorularına karşılık gelen öğedir. Soruların tümü bir saatte çözüldü. Sözde özne Yüklem Çözme işini kimin yaptığı belli değildir.Ama yükleme “ne” sorusunu yönelttiğimizde “soruların tümü” cevabını alırız. Sözde özne edilgen çatılı fiillerin yüklem olduğu cümlelerde görülür.

ÖZNE YÜKLEM UYGUNLUĞU TEKİLLİK ÇOĞULLUK UYGUNLUĞU KİŞİLER YÖNÜNDEN UYGUNLUK Özne insansa;Yüklem özne arasında tekillik çoğulluk uyumu vardır. Özne bir insan topluluğu ise,çoğul olsa da yüklem tekil olabilir. Özne insan dışında bir varlıksa;çoğul olsa da yüklem tekil olur. Özne tekil olsa da bazen saygı amacıyla yüklem çoğul olabilir. Birden çok özne varsa ve cümlede “biz” anlamı varsa yüklem birinci çoğul kişi olur. Cümlede “siz” anlamı varsa yüklem ikinci çoğul şahıs olur.

Hilal bütün soruları doğru cevapladı. Oyuncular sahneye çıktı. Özne(tekil) Yüklem(Tekil) Oyuncular sahneye çıktı. Özne (çoğul) Yüklem( Tekil) Masalar içeri alındı. Sözde Özne(Çoğul) Yüklem(Tekil) Müdür Bey sizi sordular. Özne(Tekil) Yüklem(çoğul)

Sen ve ben sınıfta bekleyeceğiz. Özne(Biz) Yüklem(1.çoğul kişi) Sen ve Melih yarın döneceksiniz. Özne(siz) Yüklem( 2.çoğul kişi)

NESNE …..?

Nesne: Cümlede yüklemin bildirdiği, öznenin yaptığı işten etkilenen öğedir. Nesne ikiye ayrılır. Belirtili Nesne: Yükleme “kimi” ve “neyi” soruları sorularak bulunur.Belirtili nesne ismin belirtme halinde bulunur. Hep birlikte sınıfı temizledik. Belirtisiz Nesne: Yükleme “kim” ve “ne” soruları sorularak bulunur. Arkadaşıma doğum gününde kazak aldım.

DOLAYLI TÜMLEÇ …..?

Dolaylı Tümleç: Cümlede yer bildiren öğedir. Yükleme; Kime,kimde,kimden,nereye,nerede,nereden vb. sorular sorularak bulunur. Yoldan geçenler bu ilginç arabaya bakıyordu. özne Dolaylı Tümleç Yüklem Çocukların sesi sınıfta çınlıyordu. Özne D.T. Yüklem Sokaktan geçen insanlardan yardım istemişti. Dolaylı Tümleç B.siz.n Yüklem

ZARF TÜMLECİ …..?

Nasıl, neden, niçin, niye, ne zaman, nereye, Zarf Tümleci: Cümlede, yüklemin anlamını durum, zaman, yer-yön, nicelik, soru yönlerinden tamamlayan öğelerdir. Yükleme; Nasıl, neden, niçin, niye, ne zaman, nereye, ne kadar vb. sorular sorularak bulunur. Geç yattığı için sabah kalkamamış. Zarf Tümleci Z.T. Yüklem Seninle çok eğleneceğiz. Z.T. Z.T. Yüklem İhtiyar adam merdivenleri yavaş yavaş çıktı. Özne B.li Nesne Zarf Tümleci Yüklem

“YÜKLEM, ÖZNE, DOLAYLI TÜMLEÇ, ZARF TÜMLECİ, NESNE”

Aşağıdaki cümlelerin öğelerini bulunuz. Suyun üstünde domates,salatalık, patlıcan çürükleri, boş şişeleri vardı. Sözü edilen kitabı okumalısın. Mutluluk ve sevgi yalnızca gönülde yaşar. Ben onu sınıfta görmedim. Bu konuları hepimiz eskiden biliyorduk. Kapının kolunu kim kırdı? Sokakta kavga vardı. İnsanlar düşünmeden konuşmamalı. Oraya yıllar önce gittiğini söyledi.