TÜTÜN KONTROLUNDA GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANININ SORUMLULUĞU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜNYA SİGARASIZ GÜNÜ’NE
Advertisements

OBEZİTE İSTATİSTİKLERİ
TÜTÜN KULLANIMI “EKONOMİK KAYIPLAR” Dilek ASLAN HÜTF Halk Sağlığı AD.
ADANA VEREM SAVAŞI DERNEĞİ VEREM HAFTASI ETKİNLİKLERİ OCAK 2012
KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETTE GAZİANTEP’İN ÖNEMİ
SİGARA VEYA SAĞLIK TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Sigarayı Bırakma Doç. Dr
İÇİNDEKİ MADDELER VE BAĞIMLILK
-Demografik- Nüfus Analizi
SAĞLIK EKONOMİSİ.
Çokuluslu Sigara Firmalarının
MADDE BAĞIMLILIĞINDA BİZE DÜŞENLER
SİGARA VE ÖLÜM Alaaddin Attar DEBGİCİ Psikolojik Danışman
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
NİKOTİN BAĞIMLILIĞININ FARMAKOLOJİK TEDAVİSİ
TÜTÜN VE YOKSULLUK Dr. Zeynep Aytemur Solak
Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü
Sigara içmeyi deneyen her 4 kişiden 3’ü sigara tiryakisi olmaktadır.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Salgını Durdurmak: Yönetimler ve Tütün Kontrolünün Ekonomisi Tütün kontrolü dünya sağlık gündeminde neden önceliklidir? Dr. Joy de Beyer World Bank Washington.
Hazırlayan:Yunus Başaran
DÜNYADA TÜRKİYE’DE VE ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NDE TÜTÜN SALGINI Prof.Dr Recep Akdur.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Alkolün Sağlık,Ekonomik ve Sosyal Etkileri Dr. Peter Anderson Ankara, Türkiye Kasım 2005.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
Toplum Kökenli Pnömoniler
KİLİS HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ TÜTÜN BİRİMİ
Sigara İçmenin Bedeli Prof Dr Elif Dağlı. Modern ekonomik teori Tüketici bireyler paralarını en iyi nasıl harcıyacaklarına karar veren değerlendiricilerdir.
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH)
İlköğretim sınıflar ve ortaöğretim öğrencileri için eğitim seti
SİGARANIN ZARARLARI MADDE BAĞIMLILIĞI AKŞEHİR SELÇUKLU LİSESİ
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
FORMULA MI? SAĞLIK MI?.
KOAH HALK EĞİTİM BİLGİLENDİRME MATERYALİ Konya il Sağlık Müdürlüğü
MADDE BAĞIMLILIĞI BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
Volkan Kanat Sercan Şener
Tütün dumanında bulunan diğer bazı zararlı maddeler
Tutuklu ve Hükümlü Ergenlerde Madde Kullanımı Özellikleri
Sigarasız Bir Dünya Günü 31 Mayıs Her yıl 31 Mayıs “Sigarasız Bir Dünya Günü” olarak kutlanır. Dünya Sağlık Örgütüne üye devletler 1987 yılında.
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Tedavisi
GENÇLERDE SİGARA SALGINI
TÜTÜN SALGINININ EKONOMİK ETKİLERİ
ALKOLLÜ İÇKİ İÇMEK VE UYUŞTURUCU KULLANMAK 2
DÜNYADA SAĞLIK SORUNLARI VE SAĞLIK DÜZEYLERİ
SİGARA VE KADIN SAĞLIĞI
İ. Ü. CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ
Sigaranın Zararları.
EKONOMİK ARAŞTIRMALAR VE DEĞERLENDİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
HAYAT NEFESLE BAŞLAR NEFESLE DEVAM EDER. AKCİĞERLERİMİZ ÇOK ÖNEMLİDİR.
Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği
KONU: SAĞLIĞA ZARARLI MADDELER
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü.
Psk.Danışman ve Rehber Öğretmen
SİGARANIN ZARARLARI Müslüm KARAKAŞ.
Recep ŞAHAN /Viyana 1 SİGARA Ve ZARARLARI SİGARA Ve ZARARLARI.
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE.
SİGARA VE GERÇEKLER Sigara: İyi Düşün Ey İnsan Sen mi Beni Tüketiyorsun Yoksa Ben mi Seni?
SİGARA SAĞLIĞA ZARARLI DEĞİLDİR...!
Sunum transkripti:

TÜTÜN KONTROLUNDA GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANININ SORUMLULUĞU

Sigara neden benzeri olmayan bir sağlık sorunudur Her dozu zararlıdır Vücudun her kısmına zarar veren binlerce kimyasal içerir. Yüksek bağımlılık yapıcı etkiye sahiptir Dünyanın en güçlü endüstrisi tarafından saldırgan reklam ve promosyon taktikleri ile satılır. Sadece kullanana değil, maruz kalana da zarar verir. Üreticinin önerdiği gibi kullanıldığında kullanıcıyı öldürür.

Gelecek otuz yılda sigara AIDS, tüberküloz, trafik kazası, anne ölümleri, intihar ve cinayetlerin toplamından daha fazla öldürecektir.

Düşük gelirli ülkelerin tütün tüketimindeki payı 1976 % % % 71 Düşük gelirli Ülkelerin tükettiği Dünya tütünü oranı

Pazarlar arası artış Global artış ( %) Asya’da - 33%

Global Yıllık Mortalite Gelişmekte olan ülkeler 7 milyon 3 milyon

Akciğer hastalıkların çoğu ya sigara ile oluşur ya da sigara ile kötüleşir

Dünya Sağlık Örgütüne göre yaşlar arası Akciğer kanserlerinin % 90’u, Kronik bronşit ve anfizemlerin %75’i Sigara içmeye bağlıdır.

KOAH en önemli beşinci sağlık sorunudur. *20 yıl içinde ilk üçüncü ölüm nedeni olacaktır. *Halen 12. en sık sakatlık nedenidir *2020 yılında beşinci en sık görülen Hastalık nedeni olmuştur.

Dünya bankası KOAH’ın 29 milyondan fazla DALY (disability-adjusted life-years) dan sorumlu olduğunu öngörmektedir. Ayrıca yılda bir milyondan fazla ölümün Sorumlusudur.

KOAH tedavisi yılda kişi başına 1,522 Amerikan Dolarına mal olmaktadır. Bu değer Astım tedavisinin üç katıdır. Koah hesap edildiğinde sağlık harcamaları KOAH dikkate alınmadan yapılan hesaplardan 2.5 kat fazladır. (8,482 Dolar karşısında 3,511 Dolar).

Koah Hastane yatışları Yılda Almanya 125,598 İngiltere 73,372 İspanya 45,624

İngiltere’de KOAH ekonomik yükü 1996’da 846 milyon sterlin veya yılda kişi başına 1,154 sterlin (2,300 $) 402 milyon £( % 47.5)ilaç tedavisi 207 milyon £(%24.5)oksijen tedavisi 151 milyon £(%17.8)hastane bakımı 89 milyon £(%10.2)ayaktan bakım

Ölüm Relatif risk adam/yıl ömür boyu halen içmeyen içici Akciğer kanseri KOAH British MedicalBulletin 1996;52:5

1981 report by researcher Myron Johnson sent to Robert Seligman, Vice president of Research and Development, Philip Morris SİGARA FİRMALARININ AĞZINDAN: “Bugünün genci yarının devamlı müşterisidir. Sigara İçicilerinin büyük kısmı onlu yaşlarda iken sigaraya başlarlar. Bu yaş grubunun sigara içme davranışları Philip Morris için özellikle önemlidir.

İngiltere 3 milyonhasta Maliyet: 846 milyon £ hastane yatışı İspanya 1.5 milyon hasta hastane yatışı Almanya 2.7 milyon hasta İtalya 2.6 milyon hasta Fransa 2.6 milyon hasta Türkiye 3 milyon hasta Rusya Sigara ilişkili ölüm Avrupa’da KOAH

Sigara içen göğüs hastalıkları uzmanlarının 1)Sigara ilişkili riski gözardı ettikleri saptanmıştır (p<0.001) 2)Hastanedeki sigara içme yasaklarına uymadıkları bulunmuştur. Nardini Eur Respir J 1998;12:1450 DR

Sigara içme yüzdesi (%) Avrupa Birliği İngiltere Portekiz Hollanda Lüksemburg İtalya İrlanda Fransa İspanya Yunanistan Almanya Danimarka Belçika Pratisyen hekim Genel toplum

Romanyada doktorlar arasında sigara içme oranı Didilescu C, Munteanu I. Pneumologia 2000 Apr;49(2): hekim Sigara içme prevalansı % 43.2, (erkeklerde % 50.1 kadınlarda % 38.6 ). Asistan doktorların % 45. 7’si sigara içicisidir.

[Polonyalı Göğüs hastalıkları uzmanlarının sigara içme konusunda bilgi tutum ve davranışları Pneumonol Alergol Pol 1991;59(3-4): Polonya’lı göğüs hastalıkları uzmanının sigaraştırılmıştıra içme tutum ve davranışları araştırılmıştır. Sigara içme oranı erkeklerde % 38 kadınlarda % 29 Çoğunluğu sigara içen bir grup uzman 15 sigaraya kadar sigara içmenin zararlı olmadığını bildirmiştir.

Basnyat PS Ann R Coll Surg Engl 2000 Nov;82(6): Vasküler cerrahlar söylediklerini yapıyorlar mı? İngiltere ve İrlanda’dan dernek üyesi 422 vasküler cerrah çalışmaya alınmıştır. Sigara içenler % 10 Sigarayı bırakanlar % 37 Hiç sigara içmeyenler % 53 Ankete cevap verenlerin % 98’i hastalarını sigara bırakma konusunda düzenli olarak uyarmakta % 10’u nikotin bandı ve çikleti önermekte, % 39’u bilgilendirme broşürleri dağıtmakta, % 11’, sigara bıraktırma kliniklerine katkıda bulunuyor, % 74’ü hastalarının sigara içmeye devam edip etmediklerini kontrol etmekte,

Hastanede sigara içme yasakları ve çalışanların davranışları Longo DR, JAMA 1996 Apr 24;275(16): Hastanelerde sigara içme yasağı uygulanmaya başladıktan beş yıl sonra hastane çalışanlarının sigara bırakma oranlarının bu yasakların uygulanmadığı sağlıkkuruluşlarına göre ciddi olarak daha yğksek olduğu saptandı(P<.001).

İşyeri sigara içme kısıtlamaları sağlık harcamalarını azaltan, güvenliği arttıran, teknik ekipman ve çalışanların harcamalarını azaltan önlemlerdir.

İspanyol göğüs hastalıkları uzmanları ve Toraks cerrahlarında sigara bıraktırma çalışması Jimenez Ruiz CA Arch Bronconeumol 1996 Mar;32(3): Ortalama yaşları 40 yıl olan 21’i kadın 55 hekim çalışmaya alınmış. Fagerstrom test skorlarına göre değişik dozlarda 16 saatlik nikotin bandı uygulanmış. 6 aylık takipte öalışmaya katılan hekimlerin % 23.6 sının sigara içmediği bulunmuş.

1972 ve 1999 arası sigara içisini inceleyen 34 çalışma ele alınmıştır. 16 çalışmanın toplanmış verisi basit önerilerin hiç öneri yapmamaktan iyi olduğunu göstermiştir. ( odds ratio 1.69 % 95 güvenlik sınırında 1.45 ile 1.98). Sigara içme oranında % 2.5 değişikliğe neden oluyor. Cochrane Database Syst Rev 2001;2:CD Sigara Bıraktırma konusunda hekim önerisi (Cochrane Review). Silagy C, Stead LF. Sigara içenlerin sayısı göz önünde bulundurulduğunda sadece basit bir uyarının bile binlerce kişinin hayatını kurtaracağı ortaya çıkmaktadır.

% 0.3 % 1.6 % 3.3 % 5.1 KontrolAnketAnket ve bilgilendirme Anket, bilgilendirme, Broşür, bırakmayı isteme izleme 1 ay ve 1 yıl takipte sigara içmeme oranları Fowler G. Bollijer CT, Fagerström K. Eds. The tobacco epidemic Prog Respir Res 1997;28:169

Doktorların tütün kontrolunda etkili olabilecek özel güçleri vardır. Hastalık konusunda ayrıntılı tıbbi bilgiye sahiptirler. Sadece sağlığa taraf olan bağımsız, sigara konusunda çıkar gütmeyen bireylerdir. Çeşitli toplumsal veya özel kuruluşlara, basına danışmanlık görevleri olabilmektedir. Hastaların en hazır olduğu zaman teke tek ilişki içinde Olabilmektedirler. Karar vericilere ulaşabilmektedirler. Çoğunlukla toplumda güvenilir ve saygın bir konumları vardır.

Tütün Kontrolu Çerçeve Sözleşmesi Nedir? 191 üye devletin tartışdığı 2003 yılında gerçekleşecek İlk halk sağlığı anlaşmasıdır. Amaçları: * Sigara kaçakçılığının engellenmesi * Tam reklam yasağı * Vergilendirme *Eğitim, veri toplama ve paylaşma Dünya Sağlık Örgütü Direktörü

Göğüs hastalıkları uzmanları ne yapabilirler? -Sigaranın bir hastalık etkeni olduğunu kabul etmek -Hekimlerde ve göğüs hastalıkları uzmanlarında sigara içimi azaltmak -Tıp öğrencilerine sigaranın zararlarını öğretmek Tıp müfredatına konunun alınmasını sağlamak -Hükümetleri güçlü yasal önlemlerin alınması için ikna etmek -Sigara endüstrisi ile ilişkileri olan politikacıları deşifre etmek -Uluslarası Tütün Kontrolu Çerçeve Sözleşmesini desteklemek