DIABET Kan şekerinin yüksekliği Diabet 1Diabet 2 Genetik Yaşam stili ve gıda Genetik Yaşam stili ve gıda.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KANSER VE BESLENME.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Şeker Hastalığı-DİYABET
Ünlü Türk Doktor Mehmet Öz’ün Kitabından Öğütler
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
Ünlü Türk Doktor Mehmet Öz’ün Kitabından Öğütler (Bu maili İyi İnsanlara Gönderin. Kötüler Yeterince Uzun Yaşıyor Zaten..)
Kaliteli yaşam : Hastalıklara direnç, iyi hissetmek Yaşlılığın geciktirilmesi(Antiaging): Yaşlılığa neden olan faktörlerin kontrol altına alınması.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
MEYVELER VE KURUYEMİŞLER
MEYVELER VE VÜCUDA YARARLARI
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
Doğadaki En Sağlıklı 60 Besin....
Ünlü Türk Doktor Mehmet Öz’ün Kitabından Öğütler (Bu maili İyi İnsanlara Gönderin. Kötüler Yeterince Uzun Yaşıyor Zaten..)
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
Beslenme ve Kanser Riski
ADAÇAYI Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir.Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir. Göğsü yumuşatır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDA+OKSİJEN:ENERJİ(YAŞAM)+HASTALIK
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
TOHUM OLUŞUMU.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
SEBZELERİN GENEL EKİM – DİKİM BİLGİLERİ
BESLENME İLE İLGİLİ HASTALIKLAR
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
BESLENMENİN ÖNEMİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME UZ. DYT. GÜLAY OKAY.
BESİNLER.
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
Hazırlayan:Tuba Kalaycı
SAĞLIKLI BESLENME.
BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı
BAŞARIYI DESTEKLEYEN BESLENME PROGRAMI
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Vİtamİnler BAŞLA.
OYUN VE OKUL ÇOCUĞU BESLENMESİ
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
VİTAMİNLER.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
TÜRK MUTFAĞI Meşhur Türk Yemekleri
MENÜ SEBZELER VE MEYVELER KIŞ SEBZELERİ YAZ SEBZELERİ KIŞ MEYVELERİ
LİPİTLER (Yağlar).
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
Prof.Dr. Birhan KUNTER BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı Ders:1
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
MEYVELER.
SAĞLIKLI BESLENME.
YİYECEKLER-İÇECEKLER
Sağlıklı Beslenme.
Menü Planlama.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
LİPİTLER.
SAĞLIKLI BESLENME.
Sunum transkripti:

DIABET Kan şekerinin yüksekliği Diabet 1Diabet 2 Genetik Yaşam stili ve gıda Genetik Yaşam stili ve gıda

DIABET 1 Genetik DIABET 1 Genetik Pankreas Insulin

DIABET 2 Yanlış (Yaşam stili+Gıda) Yanlış (Yaşam stili+Gıda)Oksidasyon O 2 + gıdatoksik radikalŞeker

Oksidasyon Hayvansal yağ Hayvansal yağ Margarin Margarin Sıvı yağ Sıvı yağ Şeker, un, mamülleri Şeker, un, mamülleri Nikotin Nikotin Kızartma Kızartma Tuz Tuz Çay, kahve, cola Çay, kahve, cola Hareketsizlik Hareketsizlik Et, süt, mamulleri Et, süt, mamulleri İşlenmiş gıda İşlenmiş gıda

Normal kan şekeri miktarı mg/dL >70 mg/dLDIABET

Diabet ve kalp-damar hastalıklarına karşı korunma’da Diabet ve kalp-damar hastalıklarına karşı korunma’da n-3 omega ischemia-aryhtmia ischemia-aryhtmia <3 g/gün EPA&DHA GRAS Şeker Şeker Lee and Lip(2003) Leaf et al(2003)

Hangi balık eti Omega 3 yönünden daha zengin???

Enfeksiyona duyarlılık Görme rahatsızlıkları Kilo alma veya kilo verme DIABETYorgunluk, halsizlik Sinir sistemi hastalıkları Diş ve diş eti rahatsızlıkları Kas ve eklem rahatsızlıkları

GenetikŞişmanlık(obesite)Alkol Hareketsizlik Hareketsizlik Yanlış gıda Yanlış gıdaIrkYaş

Isoflavon

Glisemik indeksi yüksek olanlar Glikoz100 Fırında patates(2 orta boy)98 Pişmiş havuç(2 orta boy)92 Bal(4 yemek kaşığı)87 Mısır gevreği (2 su bardağı)83 Beyaz pirinç(1/2 çay bardağı)72 Beyaz ekmek(2 adet orta dilim)69 Çikolatalı bar(10 parça)68 Kuru üzüm(1/2 su bardağı)64 Muz(4-5 adet)61

Nispeten düşük olanlar; Mısır(1 büyük su bardağı)58 Bezelye(1.5 çay bardağı)51 Yulaf(3/4 su bardağı)49 Portakal suyu(1 su bardağı)46 Üzüm(3 su bardağı)43 Portakal(2 orta boy)43 Çavdar ekmeği(2 orta dilim)42 Mercimek(1 çay bardağı)29 Elma(3 küçük boy)39 Kuru fasulye(1 çay bardağı)33 Çiğ havuç(2 büyük boy)16

Az kaloriAz şeker Kcal/100g; Kuş üzümü:54 Yaş maya:86 Sirke:12 Turşu:10 Haşlanmış mısır:91 Yer elması:75 Siyah turp: 19 Yeşil soğan:36 Taze bezelye:84 Taze biber: 22 Yeşil domates:24 Enginar: 53 Ebegümeci:47 Taze fasulye: 32 Havuç: 42

Salatalık: 15 Kışlık kabak: 26 Yazlık kabak: 19 Karnabahar:27 Kereviz: 40 Kıvırcık:20 Ispanak: 26 Kuşkonmaz: 26 Beyaz lahana: 24 Brüksel lahana: 63 Kara lahana: 45 Madımak:22

Mantar: 28 Marul:14 Taze bamya: 36 Maydanoz: 44 Nane: 65 Kırmızı pancar: 43 Patlıcan:25 Pazı:33 Patates:76

Manda sütü: 97 Keçi sütü: 69 Koyun sütü: 108 Soya sütü: 33 Krem peyniri, kaşar peynir, raquophort, süt tozu: >300 Ördek, kaz,hindi,bıldırcın,tavuk yumurtaları:

Pırasa:52 Roka:33 Sarımsak(baş): 137 Semiz otu: 32 Mercimek, kuru fasulye, susam,nohut: Karpuz,kiraz,incir,kavun,kayısı,elma,limon,muz,nar,portak al,üzüm,vişne,kivi,şeftali,mandalina, erik:<100

Az yağlı yada orta yağlı koyun, keçi, sığır,kaz,ördek etleri:>150 Et ürünleri:>150 Sakatat:>100 Ceviz:651 Fındık:634 Fıstık:635

Palamut, Sardalya, Uskumru, Levrek,Alabalık,Somon,İstavrit,uskumru:

Gymnema sylvestreGymnemic asit beta hücreleri Krom(Cr): İnsülin etkinliği mantar μg

Çemen(fenugreek)lif ve trigonellin

Tarçın(Cinnamon) Tarçın(Cinnamon)Glikoz Acı kavun(bitter melon) Acı kavun(bitter melon)Glikoz

Alpha Lipoic acid(ALA)(200 mg/gün) Diabethic Neuropathie(600 mg/gün) GlutathionA ve C Hücreye şeker girişi

InositolCarnosineBenfothiamin Glukoz GlukozMethylcobalamin

Niasin Folik asit Bira mayasıKarnabahar Tahıl BalıkBalık BaklagilYeşil yapraklı

Margarin H-H-H-H-H-H-H-H-H- H-H-H-H-H-H-H-H-H- C - c-c-c-c-c-c-c-c - Normal (cis) form C - c-c-c-c-c-c-c-c - Normal (cis) form H-H-H-H-H-H-H-H-H- H-H-H-H-H-H-H-H-H- H-H-H-H-H-H-H-H-H- ך H-H-H-H-H-H-H-H-H- ך C - c-c-c-c-c-c-c-c -Trans yağ asitleri C - c-c-c-c-c-c-c-c -Trans yağ asitleri H-H-H-H-H-H-H-H-H- H-H-H-H-H-H-H-H-H-

Trans yağ asitleri; Hazır çorbalar CipsKraker Hazır salata sosları Kırık kırak Bisküvi

Çok doymamış bağlı yerine Tek doymamış bağlı zeytinyağı kanola yağı soya yağı H-H-H-H- - H-H- H-H- C-c-c- c- c- c-c-c-c- H-H-H-H- -H-H- H-H-

Diabet’e karşı Lif ÇözünürÇözünmez HemorhoidGlucomannan Konstipation Divertikul Kanser Şeker Alerji Kolesterol

Kepek unu(Birer çorba kaşığı) Sabahöğleakşam

TarçınSarımsakMaydanoz Ginkgo bloba TebocanCumadinAspirin/coraspirinZencefil Omega 3

Diabet ve Karaciğer Manuka veya çam balı elma sirkesi kereviz, enginar, turşu,baklagil, beyaz lahana,havuç, elma, antalya salatası Diabet ve Karaciğer Manuka veya çam balı elma sirkesi kereviz, enginar, turşu,baklagil, beyaz lahana,havuç, elma, antalya salatası

Böbrekler ve Diabet Potasyum; ıspanak, et, süt, et-süt ürünleri,kakao,çikolata,şeftali,kayısı,fıst ık, fındıkceviz,domates, domates sosları kolesterol C vitamini fosfor, fosfat trans yağ tuz Ca doymuş yağ

çok az çok çok fazla daha fazla daha az çok çok fazla en az

Katılım ve ilginiz için teşekkürler; Soru ve irtibat için; ☺