DIABET Kan şekerinin yüksekliği Diabet 1Diabet 2 Genetik Yaşam stili ve gıda Genetik Yaşam stili ve gıda
DIABET 1 Genetik DIABET 1 Genetik Pankreas Insulin
DIABET 2 Yanlış (Yaşam stili+Gıda) Yanlış (Yaşam stili+Gıda)Oksidasyon O 2 + gıdatoksik radikalŞeker
Oksidasyon Hayvansal yağ Hayvansal yağ Margarin Margarin Sıvı yağ Sıvı yağ Şeker, un, mamülleri Şeker, un, mamülleri Nikotin Nikotin Kızartma Kızartma Tuz Tuz Çay, kahve, cola Çay, kahve, cola Hareketsizlik Hareketsizlik Et, süt, mamulleri Et, süt, mamulleri İşlenmiş gıda İşlenmiş gıda
Normal kan şekeri miktarı mg/dL >70 mg/dLDIABET
Diabet ve kalp-damar hastalıklarına karşı korunma’da Diabet ve kalp-damar hastalıklarına karşı korunma’da n-3 omega ischemia-aryhtmia ischemia-aryhtmia <3 g/gün EPA&DHA GRAS Şeker Şeker Lee and Lip(2003) Leaf et al(2003)
Hangi balık eti Omega 3 yönünden daha zengin???
Enfeksiyona duyarlılık Görme rahatsızlıkları Kilo alma veya kilo verme DIABETYorgunluk, halsizlik Sinir sistemi hastalıkları Diş ve diş eti rahatsızlıkları Kas ve eklem rahatsızlıkları
GenetikŞişmanlık(obesite)Alkol Hareketsizlik Hareketsizlik Yanlış gıda Yanlış gıdaIrkYaş
Isoflavon
Glisemik indeksi yüksek olanlar Glikoz100 Fırında patates(2 orta boy)98 Pişmiş havuç(2 orta boy)92 Bal(4 yemek kaşığı)87 Mısır gevreği (2 su bardağı)83 Beyaz pirinç(1/2 çay bardağı)72 Beyaz ekmek(2 adet orta dilim)69 Çikolatalı bar(10 parça)68 Kuru üzüm(1/2 su bardağı)64 Muz(4-5 adet)61
Nispeten düşük olanlar; Mısır(1 büyük su bardağı)58 Bezelye(1.5 çay bardağı)51 Yulaf(3/4 su bardağı)49 Portakal suyu(1 su bardağı)46 Üzüm(3 su bardağı)43 Portakal(2 orta boy)43 Çavdar ekmeği(2 orta dilim)42 Mercimek(1 çay bardağı)29 Elma(3 küçük boy)39 Kuru fasulye(1 çay bardağı)33 Çiğ havuç(2 büyük boy)16
Az kaloriAz şeker Kcal/100g; Kuş üzümü:54 Yaş maya:86 Sirke:12 Turşu:10 Haşlanmış mısır:91 Yer elması:75 Siyah turp: 19 Yeşil soğan:36 Taze bezelye:84 Taze biber: 22 Yeşil domates:24 Enginar: 53 Ebegümeci:47 Taze fasulye: 32 Havuç: 42
Salatalık: 15 Kışlık kabak: 26 Yazlık kabak: 19 Karnabahar:27 Kereviz: 40 Kıvırcık:20 Ispanak: 26 Kuşkonmaz: 26 Beyaz lahana: 24 Brüksel lahana: 63 Kara lahana: 45 Madımak:22
Mantar: 28 Marul:14 Taze bamya: 36 Maydanoz: 44 Nane: 65 Kırmızı pancar: 43 Patlıcan:25 Pazı:33 Patates:76
Manda sütü: 97 Keçi sütü: 69 Koyun sütü: 108 Soya sütü: 33 Krem peyniri, kaşar peynir, raquophort, süt tozu: >300 Ördek, kaz,hindi,bıldırcın,tavuk yumurtaları:
Pırasa:52 Roka:33 Sarımsak(baş): 137 Semiz otu: 32 Mercimek, kuru fasulye, susam,nohut: Karpuz,kiraz,incir,kavun,kayısı,elma,limon,muz,nar,portak al,üzüm,vişne,kivi,şeftali,mandalina, erik:<100
Az yağlı yada orta yağlı koyun, keçi, sığır,kaz,ördek etleri:>150 Et ürünleri:>150 Sakatat:>100 Ceviz:651 Fındık:634 Fıstık:635
Palamut, Sardalya, Uskumru, Levrek,Alabalık,Somon,İstavrit,uskumru:
Gymnema sylvestreGymnemic asit beta hücreleri Krom(Cr): İnsülin etkinliği mantar μg
Çemen(fenugreek)lif ve trigonellin
Tarçın(Cinnamon) Tarçın(Cinnamon)Glikoz Acı kavun(bitter melon) Acı kavun(bitter melon)Glikoz
Alpha Lipoic acid(ALA)(200 mg/gün) Diabethic Neuropathie(600 mg/gün) GlutathionA ve C Hücreye şeker girişi
InositolCarnosineBenfothiamin Glukoz GlukozMethylcobalamin
Niasin Folik asit Bira mayasıKarnabahar Tahıl BalıkBalık BaklagilYeşil yapraklı
Margarin H-H-H-H-H-H-H-H-H- H-H-H-H-H-H-H-H-H- C - c-c-c-c-c-c-c-c - Normal (cis) form C - c-c-c-c-c-c-c-c - Normal (cis) form H-H-H-H-H-H-H-H-H- H-H-H-H-H-H-H-H-H- H-H-H-H-H-H-H-H-H- ך H-H-H-H-H-H-H-H-H- ך C - c-c-c-c-c-c-c-c -Trans yağ asitleri C - c-c-c-c-c-c-c-c -Trans yağ asitleri H-H-H-H-H-H-H-H-H- H-H-H-H-H-H-H-H-H-
Trans yağ asitleri; Hazır çorbalar CipsKraker Hazır salata sosları Kırık kırak Bisküvi
Çok doymamış bağlı yerine Tek doymamış bağlı zeytinyağı kanola yağı soya yağı H-H-H-H- - H-H- H-H- C-c-c- c- c- c-c-c-c- H-H-H-H- -H-H- H-H-
Diabet’e karşı Lif ÇözünürÇözünmez HemorhoidGlucomannan Konstipation Divertikul Kanser Şeker Alerji Kolesterol
Kepek unu(Birer çorba kaşığı) Sabahöğleakşam
TarçınSarımsakMaydanoz Ginkgo bloba TebocanCumadinAspirin/coraspirinZencefil Omega 3
Diabet ve Karaciğer Manuka veya çam balı elma sirkesi kereviz, enginar, turşu,baklagil, beyaz lahana,havuç, elma, antalya salatası Diabet ve Karaciğer Manuka veya çam balı elma sirkesi kereviz, enginar, turşu,baklagil, beyaz lahana,havuç, elma, antalya salatası
Böbrekler ve Diabet Potasyum; ıspanak, et, süt, et-süt ürünleri,kakao,çikolata,şeftali,kayısı,fıst ık, fındıkceviz,domates, domates sosları kolesterol C vitamini fosfor, fosfat trans yağ tuz Ca doymuş yağ
çok az çok çok fazla daha fazla daha az çok çok fazla en az
Katılım ve ilginiz için teşekkürler; Soru ve irtibat için; ☺