GAZİANTEP HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOMUZ GRİBİ Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Advertisements

KİST HİDATİK HASTALIĞI
KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA
GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2006 OKUL EĞİTİMLERİ.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
THY A.O. SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN PERSONELİMİZİ SARS KONUSUNDA BİLGİLENDİRMEK AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR Sağlık Müdürlüğü.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
KKKA NEDİR.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
KUDUZ HASTALIĞI VE KUDUZ PROFİLAKSİSİ (SAĞLIK PERSONELİNE YÖNELİK)
Ahmet TEMUR Nurettin IŞIK Uz.Veteriner Hekim Uz.Veteriner Hekim
KUŞ GRİBİ AVİAN İNFLUENZA.
******KIRIM KANGO KENELERİ******
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve.
T.C. Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Nurcan SAYDAM KENE KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ.
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ. Hastalık her yıl Nisan-Eylül ayları arasında görülmekte ve Temmuz ayında pik yapmaktadır yılında başlayan salgın halen.
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Hayvan ısırmaları neden önemlidir?
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
BURÇ Genetik Tanı Merkezi

KUDUZLA MÜCADELE VE PROFİLAKSİ UYGULAMALARI GENELGESİ (2014/30)
KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI
TULAREMİ.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
Grip ve Hijyen Alaplı Devlet Hastanesi Fatma KARAKUŞ AKIN
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
IX. BÖLÜM ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
10-HAYVAN ISIRMA VE SOKMASINDA İLKYARDIM
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
DOMUZ GRİBİ.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
KIRIM – KONGO KANAMALI ATEŞİ
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
Hayvan Isırıkları Ve Sokmalarında İlkyardım Uygulama
RABİES.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
Kuduz Prof.Dr. Oğuz KARABAY.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ. insanlara kenelerin bulaştırdığı bir hastalıktır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA). KKKA ilk olarak 12.yüzyılda Tacikistan’da tanımlandı yıllarında Rusya’nın Kırım bölgesindeki Sovyet askerleri.
Hayvan Isırmaları Bölüm 10. Kapsam: Hayvan ısırmaları neden önemlidir? Kedi, köpek ısırmaları Arı sokmaları Akrep sokmaları Yılan sokmaları Deniz canlıları.
Campylobacter jejuni. Campylobacter jejuni Genel Özellikleri  Gram negatif  S veya virgül seklinde basiller  Polar monotrişiyöz flagellaları ile hareket.
Viral Ansefalitler.
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
Kuduz Kuduz ; hasta hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri yada mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
KUDUZ NEDİR Kuduz, Rabies ya da Lyssa. Merkezi sinir sistemini ağır şekilde tutan viral bir zoonoz (insanlara hayvanlardan geçen hastalık). Bugün bile.
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)
MEVSİMSEL GRİP HASTALIĞI
KUDUZ. Virüsle oluşan, santral sinir sistemini tutan enfeksiyon hastalığıdır. Etken ve Bulaşma Yolları : Kuduzun etkeni rabies virüsüdür. Sinir hücrelerine.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Sunum transkripti:

GAZİANTEP HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Araban Toplum Sağlığı Merkezi

Kuduz nedir ? Kuduz Hastalığı, et yiyen hayvanların çok kez tükürük bezlerinde bulunan, çoğunlukla salyadan yaraya bulaşan ve beyin iltihabına neden olan hastalıktır. insanlara hayvanlardan geçen bir hastalıktır.

Ülkemizde Kuduza Yakalanma Olasılığı Olan Hayvan Türleri: Vahşi Hayvanlar: Kurt, Kır kurdu, Tilki, Çakal, Yaban Kedisi, Kokarca, Gelincik,Yarasa Evcil Hayvanlar: Köpek, Kedi, Sığır, Koyun, Keçi, At. Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma bir risk oluşturmaz.  Ülkemizde Kuduza Yakalanma Olasılığı Olan Hayvan Türleri:

Hayvanlarda kuduz belirtileri Başlangıçta hasta hayvanların huyunda değişim gözlenir. Uysal hayvanlar huysuzlaşırken, huysuz hayvanlar sakinleşirler. Kuduz hayvanlarda genellikle şiddetli ısırma isteği vardır. Bunların havayı ısırdıkları gözlenir. Işığa ve suya karşı aşırı duyarlılık bulunur. Yutkunma güçlüğü, salya akması, kasılmalar gibi belirtiler gözlendikten sonra, bunlarda da felç dönemi başlar. Bulgular görülmeye başladıktan sonra, kuduz hayvanlar genellikle 7-10 gün içerisinde ölürler.

Kuduz Hastalığının Bulaşma Şekli Kuduza yakalanmış bir memeli hayvanın (özellikle köpek) ısırması ve yaralaması ile, Kuduz hayvanın salyasının sıyrık veya çatlak deriye, göz ağız veya buruna temas etmesiyle, Kuduz hayvanın salyası ile bulaşık eşyanın (tasma, yular, dizgin vb.) yaralı deri ile temas etmesi ile, Kuduz hayvan tarafından tırnaklanarak meydana gelen yaralanmalar ile, (hayvanın tırnağı kendi salyası ile bulaşıktır.) Kuduz hayvanın eti ve sütünün çiğ olarak yenmesi ile, Kuduza yakalanmış bir insan ile yakın temasta bulunulması ile bulaşabilir.  Kuduz Hastalığının Bulaşma Şekli

Bulaşma süresi Köpek ve kedilerde, belirtiler başlamadan 3-7 gün önce bulaştırıcılık başlar ve hastalık belirtileri olduğu sürece bulaştırıcılık devam eder.

İnsandaki belirtileri Kuduz bir hayvan tarafından ısırılıp tedavi edilmeyen bir insanda ilk belirtiler kuluçka devrinden sonra ortaya çıkar.

İlk belirtiler Ateş Baş ağrısı İştahsızlık Bulantı Boğaz ağrısı Aşırı halsizlik Isırık yerinde hassasiyet ve kaşıntı Kuru öksürük

İleri belirtiler İçine kapanma, her şeyden alınma Gözlerinde korku hissi, yüz mimiklerinde değişme, hırçınlaşma, Beş duyuya ait hayaller, kavgacılık, 

Neden sudan korkarlar ? Yutkunma kaslarında şiddetli ağrı vardır. Salyasını yutamayan hastanın ağzı köpürür.

KUDUZ HASTALIĞI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR? Tedavi Edilmeyen Hastalar Solunum kaslarının felç olması sebebi ile 7 gün içinde ölür. KUDUZ HASTALIĞI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Tedavi şartları İnsana sebepsiz saldıran hayvanlar mümkünse yakalanmalıdır.Yakalanan vahşi veya aşısız evcil hayvanlar 10 gün süresince sağlıklı şartlarda izlem altında tutulmalı,bu süre içinde ölürse en kısa zamanda beyin dokusu bir labaratuvara gönderilmelidir. Sonuçta kuduz virüsü bulunmazsa saldırıya maruz kalan kişinin tedavisi gerekmez. Yakalanamayıp kaçan hayvanlar kuduz kabul edilir ve tedaviyi gerektirir.

ŞÜPHELİ HAYVAN ISIRMASI HALİNDE NE YAPMALISINIZ? Isırık yeri bol sabunlu su ile yıkanmalı ve durulanmalıdır. Yara yeri tentürdiyot ile de yıkanabilir. NOT : 1). EN KISA ZAMANDA BİR SAĞLIK KURULUŞUNA BAŞVURUN. Bu tedbirler ısıran ya da ısırılan hayvanların kuduz olma ihtimaline karşı alınan tedbirlerdir.

BULAŞMA SONRASI AŞILAMA 0…. 3…. 7…. 14… 28….. Günlerde TOPLAM 5 doz uygulanır. 

KİMLERE AŞI UYGULANMAZ Aşılı hayvan tarafından ısırılma, temas Halen sağlam olan bir hayvan tarafından 10 günden önce ısırılmış olan Fare gibi diğer kemiriciler tarafından ısırılan Soğukkanlı hayvanlar tarafından ısırılan Kuduz veya kuduz şüpheli hayvanı besleyen, kan, idrar, dışkısı ile temas eden,etini sütünü pişirerek yiyen Kuduz olmayan insan ısırıkları Kuduz hastasına rutin bakım uygulayanlar

KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI? Evcil hayvanlar kontrol altında tutulmalı.Özellikle geceleri serbest bırakmamaya çalışın. Evde beslediğiniz hayvanların kuduz aşılarını zamanında yaptırın. Tanımadığınız hayvanlara yaklaşmayın ve oynamayın. Hasta gibi görünen hayvanlara yardım etmek için dokunmayın. Ölü hayvanlara yaklaşmayın ve dokunmayın. Çevrede başıboş, hasta, garip davranışlar sergileyen veya ölmüş hayvan görüldüğünde ilgili yerler haberdar edilmelidir(belediyeler, muhtarlıklar, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri gibi). Aşılı olup olmadığını bilmediğimiz hayvanlarla temasta bulunulmamalıdır. Şüpheli ısırıklarda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Evde beslenen etçil hayvanlar mutlaka aşılanmalıdır , veteriner kontrolünde olmalıdır. Aşılama programı aksatılmadan uygulanmalıdır.

TEŞEKKÜR EDERİZ…