KARAGÖZ OYUNU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KARAGÖZ ve HACİVAT.
Advertisements

Matematik Öğretmeni RAGIP ŞAHİN
ANLATIM BOZUKLUKLARI UYGULAMALAR
KIŞ SPORLARI.
Motivasyon ve Motivasyon Teknikleri MERAL HORASANLI
HANGİ OYUNLARI OYNUYORUZ
KARAGÖZ VE HACİVAT.
GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU
ORTAOYUNU.
BİLMECELER.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
Erişim Kuralları Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi
BÜYÜKLERİMİZİN ÇOCUKKEN OYNADIĞI OYUNLAR.
OYUNLAR.
KARAGÖZ HACİVAT OYUNU.
Okuma Oyunu Oyuna başlamak için herhangi bir yere tıklayınız.
SATRANÇTA BERABERLİKLER
Karagöz Oyunu Karagöz, bir gölge oyunudur.
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
ROL OYNAMA.
BASKETBOL OYUN KURALLARI
KUVVET VE HAREKET SELİN ÇIRAK 1.
TEST – 1.
Sunum: Ahmet YORDAM Bursa-Mustafakemalpaşa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni.
TİYATRO ve GÖLGE OYUNU.
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
ÇEMBER MEHMET SAYDAN
Hacivat: -Hayrola Karagöz’üm,ne işin var buralarda?
YILIN BÖLÜMLERİ.
SÖZCÜKTE ANLAM.
SES BİLGİSİ.
Hacivat: _Hayrola Karagöz’üm,ne işin var buralarda?
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Merhametli - Hoşgörülü ve Affediciydi
YA Ş ASIN TÜRKÇE ÖĞRENDİM. HAZIRLAYANLAR MEHMET İLHAN ORAL ŞEYHMUS TARKAN AFİF ALTUNKAYA.
GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU
Yazar: Hüseyin Başar TURHAN Konu: Başkent Üniversitesi Kayıt İşlemleri Metin: Dosya Adı:tanıtım.doc Metin: Dosya Adı:tanıtım.doc Ses: Dosya Adı: Ses: Dosya.
TİYATRO.
KARAGÖZ- HACİVAT GÖLGE OYUNU
AVUSTURYA.
Cümle Bilgisi.
herhangi bir yere tıklayınız
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
GELENEKSEL T ÜRK TİYATROSU
Bünyamin ÖZDEŞ. c)- HALKADA OYUNLAR Bünyamin ÖZDEŞ.
GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU TÜLERİ
FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
Yönleri Öğreniyorum.
Bu hareketini 24 saatte tamamlar. Gece ve gündüz meydana gelir. Bizler sabah erken uyandığımızda doğuya baktığımızda Güneş’in doğuşunu görebiliriz.
SİZCE KÜLTÜRÜ OLMAYAN TOPLULUK VEYA MİLLET VAR MI ?
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
NEDİR TİYATRO?.
GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU
Prizren Üniversitesi Eğitim Fakültesi DERS: Beden Eğitim Metodolojisi KONU:Beden Eğitimi Oyunları EĞİTİM GÖREVLİSİ:Mr. Nuri BRİNA HAZIRLAYANLAR:Aydan KATRPARE.
 Selçuklular döneminde, eğlenmek için de tiyatro oynanmaya başlanmıştı.Osmanlılar dönemindeyse eğlendirmek bir uğraş haline geldi.Evlenme,doğum,sünnet.
Erbaa | 2009 DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ Erbaa | 2009.
Sevimli kahramanımız Pinokyo, her zamanki gibi yalan söylemekten kendini alamıyor. Pinokyo, her yalan söylediğinde burnu 20cm uzuyor. Pinokyo 1 tane yalan.
Okuma Oyunu Oyuna başlamak için herhangi bir yere tıklayınız.
SAKLAMBAÇ OYUN.  Saklambaç (ya da saklanbaç), bütün dünyada yaygın bir biçimde oynanan bir çocuk oyunudur.  Saklambaç oynarken oyuncu sayısına bir.
KARAGÖZ ve HACİVAT GELENEKSEL TÜRK TİYATROSU. ÖTEKİNE GEÇELİM.
TÜRK EDEBİYATI AD:ÖMER SOYAD:ÖZER NO/SINIF:5291/10-A KONU:KARAGÖZ.
GÖLGE Arş.Gör. Belkıs Garip.
BASKETBOL OYUN KURALLARI
Karagöz İle Hacivat 1.
 Karagöz'ün oynatıldığı beyaz perdeye "ayna" adı verilir.. Figürler deliklidir ve bu deliklere uygun uzunluktaki tahta çubuklar geçirilir. İç tarafta.
KARAGÖZ VE HACİVAT.
BASKETBOL BASKETBOL TARİHİ BASKETBOL SAHASI ÖLÇÜLERİ
Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına hayali,
KARAGÖZ VE HACİVAT.
Etkinlik Adı: Bilgisayardaki çocuk bana benzesin Etkinlik Kazanım: Kendini Tanıyabilme, Başkalarıyla ilişkilerini başlatabilme Etkinlik Gün: 2 Etkinlik.
Sunum transkripti:

KARAGÖZ OYUNU

Karagöz Oyunu Diğer adı ‘’Gölge Oyunu’’ dur. Uzak doğu ülkelerinden çıkmış 13. yy da Araplar eliyle Yakındoğu’ya getirilmiştir. Daha sonra da Batıya yayılmıştır.

Kişiler Karagöz Ustası : Hayalî / Hayalbaz Çırağı : Sandıkâr Şarkıları okuyan : Yardak Tef çalan : Dayrezen Tasvirleri ve sandığı taşıyan : Hamal

Hayalî / Hayalbaz

Karagöz oyunu Yazılı , sabit bir metin yoktur. Doğaçlama oynanır. Ramazanın ilk gecesi ‘’Mandıra’’ oyunuyla başlar , arife gecesi ‘’Meyhane’’ oyunuyla son bulur.

Karagöz oyunu Tasvirler genellikle manda , sığır , deve derisinden ve saydam ali kurna kağıdından yapılır.

Tarihsel Bilgi Sultan Orhan devrinde Ulu Cami yapımında çalışan demirci ve duvar ustası iki ustanın nükteli konuşmalarına dayanmaktadır . İsçileri oyaladıkları için padişah tarafından idam edilirler. Padişah daha sonra pişman olunca musahibi Şeyh Küşteri onları canlandırır. Şeyh Küşteri oyunun kurucusu kabul edilir

Şeyh Küşteri Meydanı Günümüzde karagöz perdesine ‘’Şeyh Küşteri Meydanı’’ da denir.

Ülkemize Gelişi Kurucusu Şeyh Küşteri kabul edilse de kayıtlar Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fethetmesiyle 16.yy da Mısırlı gölge oyuncularını davet etmesiyle bu oyunların bizde sergilenmeye başladığını gösterir.17 yy ise oyun kesin biçimini almıştır.

Oynatan Çubuklar Tasvirleri oynatan değnekler 60 cm. civarında , gürgen ağacındandır.

Dört Bölümden Oluşur ; 1-GİRİŞ BÖLÜMÜ Hacivat semaî söyleyerek perdeye gelir. ‘’off hay hak’’ diyerek perde gazeline başlar. Bu bölümde Allah ve peygamber övülür. Karagöz sahneye atlar ve Hacivat’ı gürültü yaptığı için döver. Hacivat kaçar. Karagöz tekerleme ile yakınır. Hacivat geri döner. Muhavere başlar.

Bölümleri 2-MUHAVERE BÖLÜMÜ İkilinin karşılıklı atışmalarına dayanır. Asıl konuyla ilgisi olmayan konuşmalardır. Birbirlerine ters düşen yaratılışları ortaya konur. Okumuş Hacivat ile okumamış Karagöz arasındaki yanlış anlamalar üzerine kuruludur.

Bölümleri FASIL BÖLÜMÜ Oyuna adını veren bölümdür. İkincil tipler de devreye girer ve asıl konu ele alınır. Muhavereden farkı muhavere sadece söze dayanırken fasılda olay olmasıdır.

Bölümleri BİTİŞ BÖLÜMÜ Karagöz Hacivat’ı döver. Hacivat’ta ‘’Yıktın perdeyi eyledin virân varayım sahibine haber vereyim hemân’’ şeklinde kalıp cümleyi söyler. Karagöz’de ‘’Her ne kadar sürç-i lisan ettiysek affola yarın ……. Oyununda yakan elime geçerse bak ben de sana ne oyunlar oynarım’’ diyerek gider.

Bitiş Mumun söndürülmesiyle oyun biter.

Karagöz ustasından ;

Karagöz ve Hacivat oyunu