ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

DİLEK KİPLERİ.
EYLEMDE KİP.
FİİLLERDE ZAMAN
SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Hazırlayan: ömer faruk özer.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Öğretmen:SELMA ERASLAN BÜŞRA NUR GÜRSES
Cümle Türleri.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA Çamkent Ortaokulu.
(BELİRTEÇ) ZARF.
CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
DİLEK KİPLERİ.
1.CÜMLELERDE YAKIN ANLAMLILIK CÜMLELER ARASINDAKİ ANLAM İLİŞKİLERİ
HAZIRLAYAN :Arda UZUNOĞLU
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
DİLEK (TASARLAMA) KİPLERİ
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
CÜMLE.
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
FİİLDE ÇATI Fiillerin özne ve nesne ile olan ilişkisine çatı denir.
1 CÜMLENİN ÖGELERİ Öge: Bir cümleyi oluşturan sözcük veya sözcük gruplarına öge denir. Ögeler bulunurken önce temel ögeleri (yüklem, özne), daha sonra.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
SORULAR.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
CÜMLE ÇEŞİTLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE 2) ÖĞELERİNİN DİZİLİŞİNE GÖRE
Erciyes Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
TC.ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
TÜRKÇE / Fiillerde Soru ve Olumsuzluk / Anlam Kayması
FİİLLERDE KİP A-HABER KİPLERİ(Bildirme) Bu kiplerde belirli bir zaman kavramı vardır,işin yapılıp yapılmadığı bellidir.Fiilin yapıldığını,yapılmakta.
CÜMLE TÜRLERİ.
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
Mustafa DİNÇ Türkçe Öğretmeni
HABER CÜMLESİDİLEK -İSTEK CÜMLESİ Cümlede anlatılan işin olup olmadığını veya sözü edilenin var olup olmadığını bildirir. Bir isteği,dileği,emri,şartı,tasarıyı.
CÜMLENİN ÖGELERİ TEMEL ÖGELER YARDIMCI ÖGELER NESNE YER TAMLAYICISI
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
GENEL TEKRAR - 7 CÜMLE ÇEŞİTLERİ FEM DERSHANELERİ
Hazırlayan Zahide KURT 9/A -23
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
Sunum transkripti:

ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER Beyza Güran 8/A 36 Sevgi Koleji

Anlamlarına Göre Cümleler 1-Olumlu Cümle 2-Olumsuz Cümle 3-Soru Cümlesi 4-Ünlem Cümlesi 5-Şart Cümlesi 6-İstek Cümlesi 7-Emir Cümlesi

OLUMLU CÜMLE ÖRNEKLER: Yarın yağmur yağacak. Bütün gün evde oturdum. İş,oluş veya hareket yapıldığı,gerçekleştiğini veya gerçekleşeceğini bildiren cümlelere ‘olumlu cümle’ denir. ÖRNEKLER: Yarın yağmur yağacak. Bütün gün evde oturdum.

DİKKAT ! Olumsuz bir değer yargısı taşıyan bazı cümleler şekil bakımından olumsuz görünmelerine rağmen anlamca olumludur. ‘Hırsız,kasadaki tüm paraları çalmıştı.’ Çalmak fiili,olumsuz bir davranıştır.Anlamca cümle olumludur.Cümlenin bildirdiği iş (çalma)gerçekleşmiştir.

OLUMSUZ CÜMLE İş,oluş veya hareketin yapılmadığını,gerçekleşmediğini bildiren cümlelere denir. Bütün gün evde oturma dım. Yarın yağmur yağma yacak. Yüklemi fiil olan bir cümleyi olumsuz yapmak için,fiil kök yada gövdelerine’’-me (ma)’’olumsuz eki gelir.

DİKKAT! ÖRNEKLER: Beni ne aradı ne sordu. Bakkalda ekmek yok. Yüklemi isim olan cümleleri olumsuz yapmak için ‘‘ –sız,-siz’’ eklerinden ,‘‘değil ’’ , ‘‘ yok’’ sözcüklerinden veya ‘‘ ne…..ne’’ bağlarından yararlanılır. ÖRNEKLER: Beni ne aradı ne sordu. Bakkalda ekmek yok.

Bu soruyu yapmayan yok.(Herkes yaptı;olumlu cümle) Bir cümlede iki tane olumsuz unsuru varsa, o cümle anlamca olumludur. Örneğin; Bu soruyu yapmayan yok.(Herkes yaptı;olumlu cümle) Bu bahçede güzel çiçekler yok değil.(güzel çiçekler var;olumlu cümle)

ÇIKMIŞ SORULAR Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumludur? A)Bize ne zaman geldi ki şimdi gelsin. B)Oraya ne gittim,ne de giderim. C)Beni de senide tanımıyor değil. D)Benimle bir kere bile konuşmuş değil. (1993-DPY)

SORU CÜMLESİ İş,oluş hareketin yapılıp yapılmadığını,gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini soru yoluyla öğrenmek için kurulan cümlelere denir. Soru cümlelerinin sonuna soru işareti(?)konur. ÖRNEK: O da bizimle gelir mi? İçerisinde soru sözcüğü veya soru eki bulunan her cümle soru cümlesi değildir.

ÖRNEKLER: Beni ne zaman dinledi ki!(Hiç dinlemedi;olumsuz cümle) Aşağıdakilerden hangisi soru cümlesidir? A)Neden canın sıkılıyor diye sordu. B)Nasıl başarılı olduğumu göreceksin. C)İşin içinden nasıl çıkacağımı bilemiyorum. D)Kitapları nasıl bulduğunu mu anlatacaksın. (1995-FL)

ÜNLEM CÜMLESİ Sevinç,korku,üzüntü,heyecan,şaşkınlık gibi duyguları ifade eden cümlelere ‘ünlem cümlesi’ denir. Ünlemlerin veya içerisinde ünlem bulunan cümlelerin sonuna ünlem işareti(!)konulur. Oh! sonunda rahatladım. Sakın ha dediklerimi unutma! Yaşasın sınavı kazanmışım! v.b

ŞART CÜMLESİ İşin,hareketin yada oluşun yapılmasının veya yapılmamasının belli bir şarta bağlı olduğunu bildiren cümlelere denir.Cümlede şart anlamı –se(-sa)ekiyle kazanılır. ÖRNEKLER: Sınavı kazanırsan dünyalar benim olur. Çok okursanız kültürünüz artar.

DİKKAT! Cümlelere şart anlamı –se(-sa)ekiyle kazandırılır.Ancak bir cümlenin şart anlamı taşıması için,o cümlede-se(-sa) ekinin bulunması zorunluluğu yoktur. Örnekler: Ankara’ya geldiğinde bize uğrayacak. Tekrar dönek üzere gide bilirsin.

İSTEK CÜMLESİ İş,oluş veya hareketin yapılmasının veya gerçekleşmesinin arzulandığı cümlelerdir.Cümlelere istek anlamı -e(-a) ekiyle kazandırılır. ÖRNEKLER: Gel seni bir seveyim. Artık bu konuyu kapatalım.

DİKKAT! ‘‘HANGİ CÜMLADE İSTEK söz KONUSUDUR?’’ şeklindeki sorularda seçeneklerde sadece’’-e,-a’’ eki almış istek cümleleri aranmaz.Bu ekleri almadığı halde’’istek’’anlamı taşıyan ‘‘emir’’ve ‘‘zorunluluk’’ifade eden cümlelerde vardır. Bahçedeki otları temizle.

SORU! Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir istek söz konusudur. A)Belki yarın imtihana gireceksin. B)Nihayet oraya benden önce gideceksin. C)Ziyaretten sonra tekrar eve döneceksin. D)Öyle sanıyorum ki bir hayli yürüyeceksin. (1992-ö.o.)

EMİR CÜMLESİ Bir işin yapılmasını veya yapılmamasını emredildiği cümlelerdir. ÖRNEKLER: Gürültü yapmayınız. Yerdeki taşları hemen topla.

SORULAR! Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumludur? A)İstediğim gitmemek değil. B)Ne aradı ne sordu bizi. C)Gelmemeliydi buraya D)Bu havaları sevdiğimi söyleyemem.

Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna soru işareti (?)getirilebilir? A)Güzel bir ev mi gördün B)Ne kadar güzel bir rüya C)Okula nasıl geldiğini biliyorum D)Birden karşıma dikili vermesin mi CEVAP:A

CEVAP:D ‘‘Bu ilaçların faydasını görmemiş olmazsınız’’ cümlesinin ‘‘olumsuz-soru’’şekli aşağıdakilerden hangisidir? A)Bu ilaçların faydası görülmemiş olmaz mı ? B)Bu ilaçların faydasını görmemiş olmaz mısınız? C)Bu ilaçların faydasını görmediniz mi? D)Bu ilaçların faydasını görmemiş olabilir misiniz?

Beni dinlediğiniz için çok teşekkür ederim.