FİİLDE KİP (ANLAM) KAYMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Advertisements

EYLEMDE KİP.
FİİLLERDE KİP.
FİİLLERDE ZAMAN
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
HABER KİPLERİ.
ZAMANLAR Geçmiş Zaman Şimdiki Zaman Gelecek Zaman Geniş Zaman.
Hazırlayan: ömer faruk özer.

Okul – koş – kitap – bulut
DİLBİLGİSİ DERS SENARYOSU (PLANI) NASIL OLMALIDIR?
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
DİLBİLGİSİ ETKİNLİKLERİ
Fiilimsi Nedir? Eylem kök veya gövdelerinden belli eklerle türeyerek girişik bileşik cümlelerde yan cümleciğin yüklemi görevini üstlenen sözcüklerdir.
TÜRK DİLİ I HAFTA : 11 ÇEKİM EKLERİ II Fiil Çekim Ekleri.
Fiiller …Egitimhane.com….
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
Gerçek Anlam Mecaz Anlam
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
FİİL ÇEKİMLERİ.
EK FİİLLER.
DİLEK KİPLERİ MUNİBE CANBAY.
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
TÜRKÇE / FİİLLER ( EYLEMLER )
FİİL (EYLEM).
FİİLLER.
SÖZCÜĞÜN YAPISI.
Fiiller.
Ailem dört kişiden oluşuyor.Annem, babam kardeşim Ayla ve ben.
1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II
Fiillerde Anlam (Zaman) Kayması
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
=>CÜMLEDE ANLAM<=
FİİLLER.
FİİLLER. 1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum. III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış? IV. Hastalıktan.
TÜRKÇE / HABER KİPLERİ HABER KİPLERİ.
FİİLLERDE ZAMAN GELECEK Z. FİİLLER ŞİMDİKİ Z. GENİŞ Z. GEÇMİŞ Z.
Fiiller (Eylemler).
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
(-iyor) (-uyor) (-üyor) ŞİMDİKİ ZAMAN (-ıyor) (-yor)
 Ben uyu - yor - um  Sen uyu - yor - sun  O uyu - yor  Biz uyu - yor -uz  Siz uyu - yor - sunuz  Onlar uyu - yor - lar  Ben yürü - yor - um  Sen.
ZAMAN PROBLEMLERİ.
EYLEMDE (yapılan işte) ZAMAN
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
SIFAT ( ÖN AD ).
SIFAT ( ÖN AD ).
Kılış (İş) Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır. Kadın.
FİİLLERDE KİP.
EK FİİL / EK EYLEM /.
GURBET DUYMUŞ FİİLLER (EYLEMLER).
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
FİİLDE MASTAR VE KİP.
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
ÖZEL HİSAR İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI
ÇEKİM EKLERİ Eklendiği kelimenin anlamını değiştirmeyen ancak kelimelere yeni anlamlar yükleyen eklerdir.
Yazılışları aynı anlamları farklı olan sözcüklere
Hazırlayan Zahide KURT 9/A -23
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
Çekİmlİ Fİİl Nedİr ? Fiilin en temel özelliği; o eylemi yapan bir kişisinin ve yapılma zamanının bulunmasıdır. Yani işin kim tarafından ve ne zaman yapılmış.
KÖKLER EKLER.
FİİLER Abdulcelil KAHVECI
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
HATIRLAYALIM.
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
Sunum transkripti:

FİİLDE KİP (ANLAM) KAYMASI

FİİLDE KİP (ANLAM) KAYMASI Kip eklerinin, cümlede kendi kip anlamının dışında başka bir kip ekinin yerinde kullanılmasına kip kayması denir.

Sınav bir hafta sonra yapıl-ı-yor. Sınav bir hafta sonra yapıl-ı-acak. AÇIKLAMA Yapılmak eylemi cümlede şimdiki zamanda değil,gelecek zamanda olacak bir eylemdir.Dolayısıyla yapılmak eylemi kip kaymasına uğrayarak gelecek zamanda kullanılmıştır.

Geçenlerde bir gün okula gid-er. Geçenlerde bir gün okula git-ti. İşlerimi bitirdikten sonra ben de sizin yanınıza gel-i-r-im. İşlerimi bitirdikten sonra ben de sizin yanınıza gel-eceğ-im.

Örneklere devam!!! Hafta sonu arkadaşımla alışverişe gid-eceğ-iz. Hafta sonu arkadaşımla alışverişe gid-yor-uz. (kip kayması) Ödevlerini bu gece mi yap-ar-sın? Ödevlerini bu gece mi yap-acak-sın?

Bir gün oynarken topum patla-r. Bir gün bahçede oynarken topum patla-dı. Bundan sonra sabahları süt içi-yor-sun. Bundan sonra sabahları süt içi-er-sin.

Fatih Sultan Mehmet, o gün İstanbul’u doya doya seyred-er. Fatih Sultan Mehmet, o gün İstanbul’u doya doya seyred-miş. Büyük ihtimalle bu yaz,tatile Trabzon’a gid-er-iz. Büyük ihtimalle bu yaz,tatile Trabzon’a gid-eceğ-iz.

Başka bir fotoğrafta babamla masa başında pasta yi-yor-uz. Başka bir fotoğrafta babamla masa başında pasta ye-di-k. Usta yazar, bu kitabın yazımına iki yıl önce başlı-yor. Usta yazar, bu kitabın yazımına iki yıl önce başla-mış.

Sizi yarın durakta bekli-yor-um. Sizi yarın durakta bekle-y-eceğ-im. SBS-2 15.SORU Sizi yarın durakta bekli-yor-um. Sizi yarın durakta bekle-y-eceğ-im.

Örnek Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kip kayması vardır? Sonbahar, Ankara’da sürekli soğuk geçiyor. Çocuk şu anda odada uyuyor. Herkes işin sonucuna sevindi. Konuyu yeniden ailesiyle görüşecek.

Örnek Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman (anlam) kayması olmuştur? Çocuk ödevlerini yapmışmış. Anlattıklarını bütün ahali biliyordu. Bu yokuşu her gün çıkıyorum. Bunu bir de o anlasaydı.