MAYOZ BÖLÜNME.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİTOZ VE MAYOZ BÖLÜNME.
Advertisements

HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Günay GEÇKİN Fen Bilgisi Öğretmeni
BİYOLOJİ DÖNEM ÖDEVİ ÖĞRETMEN ADI: ALİ ÖZGÜR AKDAYI
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
MAYOZ BÖLÜNME
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
KALITIM Hazırlayan: Tuncay AYDEMİR Zonguldak /Devrek İSTİKLAL İ.Ö.O.
KONU: MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ
HÜCRE BÖLÜNMELERİ.
MERAM ABDULLAH AYMAZ İLKÖĞRETİM OKULU
KALITIM.
Eşeyli Üreme Nedir ? Dişi eşey hücresi (yumurta) ile erkek eşey hücresinin (sperm ya da polen) birleşmesiyle oluşan zigottan yeni bir canlının meydana.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Hücre bölünmesi.
GENETİK.
CANDAN DURAN BOSTANBAŞ
Hayvanlar Ve Bitkilerde Üreme
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
MAYOZ BÖLÜNME.
CANLILARDA ÜREME.
MAYOZ BÖLÜNME.
MİTOZ BÖLÜNME HAZIRLAYANIN ADI SOYADI : ALİ KESKİN SINIFI : 3.SINIF
FEN ve TEKNOLOJİ / DNA ve GENETİK KOD
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
MİTOZ BÖLÜNME.
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Mayoz Bölünme.
Mayoz bölünme.
Mitoz Bölünme Hayvan Hücresinde
MİTOZ BÖLÜNME MAYOZ BÖLÜNME
CANLILARDA ÜREME.
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ GÜNDÜZ 2-A
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ GÜNDÜZ 2-A
KALITIM.
Türünün Devamlılığını Sağlayan Canlılık Olayı(Üreme)
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~
HÜCRE BÖLÜNSİ Hücre Döngüsü:
8. Sınıf fen ve teknoloji MİTOZ BOLÜNME.
Hücre Zarı. Sitoplazma Çekirdek DNA Sentrioller.
ANA SORU: Hücre bölünmesi perspektifinden bakıldığında, neden vücudunuzdaki trilyonlarca hücrenin tümü genetik olarak aynıdır?
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
Ü NITE - 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi bütün canlılarda görülür. (tek hücreli, çok hücreli, çekirdekli ya da çekirdeksiz)
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MİTOZ BÖLÜNME
MİTOZ BÖLÜNME. MİTOZ BÖLÜNME Bütün hücreler bölünerek kendine benzer hücreler meydana getirir.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.
DNA VE GENETİK KOD.
BİYOLOJİ ÖDEVİ  ÖĞRETMEN ADI: Gülfer KOÇ  KONU: MAYOZ VE MİTOZ BÖLÜNME  ADI SOYADI:FURKAN MUTLU  SINIFI: 10/G.
MAYOZ BÖLÜNME.
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım Konular MitozKalıtımMayozDNA Genetik Kod.
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
HÜCRE DÖNGÜSÜ.
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME GAMET HÜCRELERİ ve SOMATİK HÜCRELER Üremek için özelleşmiş hücrelere gamet hücreleri denir.Gamet hücreleri haploit (n)
M İ TOZ BÖLÜNME VE A Ş AMALARI BAŞAK MORAL 10-D 43.
Sunum transkripti:

MAYOZ BÖLÜNME

MAYOZ BÖLÜNME Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında üreme ana hücreleri bulunur. 2n sayıda kromozom içeren bu hücreler, mayoz bölünme geçirerek n sayıda kromozom içeren üreme hücrelerini oluşturur.

Homolog kromozom: Kromozomların üzerinde DNA'nın görev birimi olan genler bulunur. Anne ve babaya ait kalıtsal özellikler genlerle yavru bireye aktarılır. Bu nedenle bireyin saç rengi, boy uzunluğu, göz rengi gibi her bir özelliğiyle ilgili genler hem anneden hem de babadan ayrı ayrı kromozomlarla yavru bireye aktarılır. Bir bireyde; karşılıklı olarak aynı özelliğe ait genleri taşıyan, biri anneden diğeri babadan gelen, genellikle aynı şekil ve büyüklükteki kromozom çiftlerine homolog kromozom denir.

Homolog Kromozom Çiftlerini İnceleyelim Homolog kromozomlar üzerinde aynı özelliğe ait genler bulunur. Fakat genlerin aynı olma şartı yoktur. Örneğin; yavru bireye saç rengiyle ilgili anne bireyden siyah saç geni (E) geçebilirken, baba bireyden ise sarı saç geni (e) geçebilir.

Mayoz Bölünmenin Evreleri Mayoz bölünme 1. mayoz ve 2. mayoz olmak üzere iki aşamada gerçekleşir. 1. mayoz sonunda 2n kromozomlu bir hücreden n kromozomlu iki hücre oluşur. 2. mayozun sonunda ise n kromozomlu dört hücre oluşur. Bu bölünmeler birbirini takip eden evrelerden meydana gelir. Aşağıda 2n = 4 kromozomlu bir hayvan hücresinde mayoz bölünmenin gerçekleşmesini sağlayan evreler ve özellikleri inceleyelim.

MAYOZ 1 Hücre bölünme için gerekli olan büyüklüğe ulaşmıştır. DNA kopyalanır ve kromozom oluşumu başlar. Kromozomların oluşumları tamamlanır. Homolog kromozomlar yan yana dizilerek birbiri üzerine kıvrılır. Kromozomların karşılıklı bölgeleri arasında parça değişimiyle gen alışverişi gerçekleştirilir.

Bu parça(gen) değişimini aşağıdaki resimde inceleyelim Not: Bu parça(gen) değişimi tür içinde çeşitliliği arttırır.

Parça değişiminden sonra kromozomlar, hücrenin ortasına dizilir. Homolog kromozom çiftleri birbirlerinden ayrılarak karşılıklı kutuplara doğru hareket ederler. Bu evre(homolog kromozomların ayrılması); hücrelerdeki kromozom sayısının yarıya inmesini sağlar.

Çekirdek bölünmesi tamamlanır. Sitoplazma bölünmesi başlar. Birinci sitoplazma bölünmesinde hücre ortadan boğumlanır ve 2n kromozomlu bir hücreden n kromozomlu iki hücre oluşumu tamamlanır.

MAYOZ 2 2. mayoz, mitoz bölünmeyle benzer şekilde gerçekleşir. Yani; kromozom sayısı n olan iki hücre, tekrar bölünerek n sayıda kromozom bulunduran dört üreme hücresini oluşturur. NOT: 2. mayoz bölünmenin başlangıcında, mitoz bölünmeden farklı olarak DNA eşlenmesi gerçekleşmez.

FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ HİDAYET GÜNEŞ FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ BEŞ EYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU NAZİLLİ/AYDIN Kaynak: Ana fen ve zambak dergileri