Deney No: 14 Elektrokimyasal Piller

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SICAK DALDIRMA GALVANİZLEME BİZİM İŞİMİZ
Advertisements

KOROZYON ve KATODİK KORUMA
Deney No: 7 İndirgenme-Yükseltgenme Reaksiyonları
GENEL KİMYA II LABORATUVARI Prof. Dr. Baki Hazer
Deney No: 13 Elektrolitik Kaplama
Yükseltgenme/İndirgenme (Redoks) Reaksiyonları
Verim ve Açık Devre Gerilimi
Kimyasal tepkimeler.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTROKİMYA.
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
Potansiyometri Çalışma ilkesi: Karşılaştırma elektrodu ile uygun bir ikinci elektrottan oluşan Elektrokimyasal hücreden akım geçmezken Potansiyel ölçümüne.
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
ELEKTRİK AKIMI
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
1. ATOM VE ELEKTROLİZ.
Elektrokimya Kimyasal olaylardan yararlanarak elektrik enerjisi elde etmeyi yada elektrik enerjisinden yararlanarak kimyasal olayları gerçekleştirmeyi.
9. SINIF KİMYA 24 MART-04 NİSAN.
DİRENÇLERİN BAĞLANMASI
Genel Kimya I (KİM-153) Öğretim Yılı Güz Dönemi
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
Deney No: 3 Sıcaklığın Tepkime Hızına Etkisi
Elektro-Kimyasal İşleme
Hafta 3: KİMYASAL DENGE.
Deney No: 8 Bazı Tuzların Asitlerle Reaksiyonu SEKİZİNCİ HAFTA.
Deney No: 4 Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
Yükseltgenme-İndİrgenme (Redoks) Tepkİmelerİ
HAZIRLAYAN KUMRAL KERDİĞE
Termodinamiğin 2. ve 3. yasaları. Entropi. Serbest enerji.
Termodinamik. Termodinamiğin 0. ve 1. yasaları. Hess yasası.
YÜKSELTGENME – İNDİRGENME
Deney No: 2 Yer Değiştirme Reaksiyonlarının İncelenmesi
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
ALTINCI HAFTA Elektrokimya. Faraday yasası. Pil gösterimleri ve elektrot çeşitleri. Elektromotor kuvvet ve endüstriyel piller. 1.
ONUNCU HAFTA Geçiş metalleri. Krom, mangan, demir, kobalt, nikel. Kompleks bileşikleri. Geçiş metallerinin reaksiyonları. 1.
REAKSİYON HIZI.
ELEKTRO MIKNATIS VE ONUN YAPILARI …
ELEKTROLİZ.
Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
Elektrokimyasal Piller
MİKROBİYAL YAKIT PİLLERİ
ELEKTROKİMYA.
REDOKS TEPKİMELERİ. 2 Elektron alış-verişi olan kimyasal tepkimelere redoks tepkimeleri denir. Denklemde nötral (yüksüz) durumda olan çinko (Zn), +2 değerlikli.
KİMYASAL TEPKİMELERİN HIZLARI
ENSTRÜMENTAL ANALİZ; 1-Sspekroskopik, 2-ELEKTROANALİTİK ,
ELEKTRİK AKIMI.
ELEKTROKİMYASAL HÜCRELER
POTANSİYOMETRİ Elektrokimyasal hücreler; redoks reaksiyonlarının oluştuğu hücrelerdir. Bu hücrelerde potansiyel oluşması için redoks reaksiyonlarına yani.
Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz.
Adı ve soyadı: İlayda GÜNEŞ Numarası:
ELEKTROKİMYA Madde içinden elektriksel enerjinin kimyasal enerjiye dönüşümü veya kimyasal enerjinin elektriksel enerjiye dönüşümü ile ilgilenen kimya dalına.
ELEKTROKİMYA Yrd.Doç.Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
POTANSİYOMETRİ.
BÖLÜM 2 Elektrokimyasal hücreler : Elektrokimyasal hücrelere giriş, elektrotlar, çalışma elektrodu çeşitleri, referans elektrotlar, yardımcı elektrotlar.
ELEKTROKİMYA Elektrokimya: Maddenin elektrik enerjisiyle etkileşmesi ve sonucunda meydana gelen kimyasal dönüşümler ile fiziksel değişiklikleri ve kimyasal.
Elektroanalitik kimya, bir çözeltinin elektriksel özelliklerinin ölçümüne dayanan bir gup kalitatif ve kantitatif analitik yöntemi içerir. Elektroanalitik.
Bölüm 7 Polarografik ve voltametrik yöntemler
Yakıt pilinde katalizör
Elektrik akımı, Direnç ve Potansiyel fark
KOROZYON.
Korozyon ve Katodik Koruma
ELEKTROANALİTİK KİMYA
ELEKTROKİMYA.
POTANSİYEL-pH DİYAGRAMLARI
Bölüm 4: Elektroliz ZKÜ Fen-Ed. Fak. Fizik Bölümü.
Redox Teorisi Bir iyon atom veya molekülden diğerine elektron geçişi olan reaksiyonlara oksido redüksiyon adı verilmektedir. Yükseltgenme ve indirgenme.
B-310 BİYOKİMYA II DERSİ XI.HAFTA.
Bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin.
Sunum transkripti:

Deney No: 14 Elektrokimyasal Piller ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Deney No: 14 Elektrokimyasal Piller 1

Elektrokimyasal Piller Deney No:14 Elektrokimyasal Piller İndirgenme-Yükseltgenme tepkimelerinde yükseltgen madde ile indirgen madde birbirleri ile temas halinde aynı kabın içerisindedir ve bu durum indirgen maddeden yükseltgen maddeye doğru elektron aktarımına yol açar. Kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesinde yükseltgenme indirgenme tepkimelerinden yararlanılabilir. Bu tür özel düzeneklere “elektrokimyasal pil” adı verilir ve indirgen madde ile yükseltgen madde iki ayrı kapta bulunur. Alessendro Volta ve Luigi Galvani tarafından geliştirilmiş olan bu türler piller Voltaik veya Galvanik piller olarak adlandırılır. Elektrokimyasal pillerle ilgili temeller şu şekilde sıralanabilir. • İndirgenme yarı reaksiyonu ile yükseltgenme yarı reaksiyonu iki ayrı kapta yürütülür.

Deney No:14 • Pil düzeneğinde elektrolit çözeltiye batırılan iletken çubuklar (elektrotlar) farklı isimlerle ayırtedilir. İndirgenme yarı tepkimesinin gerçekleştiği elektroda "katot" yükseltgenme yarı tepkimesinin gerçekleştiği elektroda "anot" denir. • Pil düzeneğinde iki elektrotun bir telle bağlanmasından “elektrik akımı”, iki elektrolit çözeltinin bir tuz köprüsü ile bağlanması ile “iyon akımı” gerçekleştirilmiş olur. • Anot ve katod elektrodlarını birbirine bağlayan tele gerilim-akım ölçer (galvanometre) bağlanırsa gerilim farkı veya geçen akımın şiddeti ölçülebilir. • Anot ve katotta gerçekleşen yarı reaksiyonlar toplandığında "pil reaksiyonu" elde edilir.

Deney No:14 • Eğer pil reaksiyonu standart koşullarda (25°C, 1atm, 1M) gerçekleştirilirse ölçülen pil gerilimi "standart pil gerilimi" dir. Katotta oluşan yarı tepkimesine ilişkin standart indirgenme gerilimi (E°K) ile anotta oluşan yarı tepkimeye ilişkin standart indirgenme geriliminin (EºA) farkı ile bir pilin standart gerilimi (ΔE°AH) bulunabilir. Standart pil gerilimi (ΔE°pil) sıfırdan büyük ise pil reaksiyonu kendiliğinden gerçekleşiyor demektir. Örneğin Cu2+ ile Zn arasındaki pil tepkimesine ait standart gerilimi:

olur ve standart pil gerilimi, Deney No:14 Standart pil gerilimini hesaplamak için, hem katot hem de anotta gerçekleşen yarı tepkimelere ait indirgenme gerilimlerinin farkı alınmalıdır. Buna göre anotta gerçekleşen yarı tepkime de indirgenme olarak yazılırsa, (indirgenme gerilimi) olur ve standart pil gerilimi, olarak bulunur.

Deney No:14

Deney No:14 Deneyin Yapılışı Dört behere sırasıyla, 1M CuSO4, 1M ZnSO4, 0,5M CuSO4 ve 0,5M ZnSO4 ile doldurulur. Her bir çözeltini sıcaklıkları kaydedilir. Tuz köprüsü oluşturmak için bir U boru içerisine Doymuş KCl ve agar-agar doldurulur ve uçları cam pamuğu ile kapatılır. Bakır elektrot 1M CuSO4 çözeltisine ve çinko elektrot 1M ZnSO4 çözeltisine daldırılarak şekildeki düzenek hazırlanır. Akım-gerilim ölçer (avometre) ile değer okunur. Veriler: