IX. BÖLÜM ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DS FA.EU.TE5 04.SNM.EG
Advertisements

FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ. M. BROMİDİN İNSANLARA VE SICAK KANLILARA ETKİSİ Bu ilacın insan ve memelilere etkisi gaza maruz kalma süresine göre değişir.
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
BOĞULMALARDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
VII. BÖLÜM KIRIK,ÇIKIK ve BURKULMALARDA İLKYARDIM
ACİL DURUMLAR Kazanım: Acil durumlarda nasıl davranacağını açıklar.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM -9-.
BİLİNÇ KAYBI NEDİR? Beynin normal fonksiyonlarındaki bir aksama sonucu; uyku halinden başlayarak, hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden, BİLİNCİN.
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Hayvan ısırmaları neden önemlidir?
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM -10-.
FÜMİGANTLARIN ZEHİRLİLİĞİ ve ZEHİRLENMELERDE ALINACAK ÖNLEMLER.
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMALARI
BİYEM Zehirlenme.
YANIK-SICAK ÇARPMASI VE DONMADA
BOĞULMALARDA İLKYARDIM
6-YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMALARINDA İLKYARDIM
YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLK YARDIM
9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELER, BÖCEK SOKMASI ve HAYVAN ISIRMALARINDA İLK YARDIM
10-HAYVAN ISIRMA VE SOKMASINDA İLKYARDIM
XII. BÖLÜM BOĞULMALARDA İLKYARDIM
İLK YARDIM YAŞAMI TEHLİKEYE DÜŞÜREN HERHANGİ BİR DURUMDA SAĞLIK GÖREVLİLERİNİN YARDIMI SAĞLANINCAYA KADAR OLAY YERİNDEKİ MALZEMELERİ KULLANARAK HASTA VE.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLK YARDIM
ŞOK VE İLK YARDIM Nazife ŞENYÜREK.
Hayvan Isırıkları Ve Sokmalarında İlkyardım Uygulama
KANAMALAR NİŞANTAŞI SMYO_2015.
ACİL BAKIM GEREKTİREN HASTALIKLARDA İLK YARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
İLK YARDIM SUNUSU HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ.
(9)- ZEHİRLENMELERDE İLK YARDIM
Kedi- Köpek Gibi Hayvan Isırmalarında İlk Yardım.
Yaralanmalar Bölüm 5.
Hayvan Isırmaları Bölüm 10. Kapsam: Hayvan ısırmaları neden önemlidir? Kedi, köpek ısırmaları Arı sokmaları Akrep sokmaları Yılan sokmaları Deniz canlıları.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLK YARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
YANIKLAR, DONMALAR VE SICAK ÇARPMALARINDA İLKYARDIM
Ş O K.
DELİCİ GÖĞÜS YARALANMALARINDA İLKYARDIM
ZEHİRLENMELER Sağlık Sunumları:
(12)- BOĞULMALARDA İLK YARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. Zehirlenme Nedir? Vücuda Toksik Bir Maddenin Girmesiyle Veya Normal Dozda Toksik Olmayan Bir Maddenin Yüksek Dozda Alınmasıyla.
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
Isı dengesi bozukluklarında ilkyardım uygulama
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM.
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ Dr.İlknur G.Derin Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Çalışan Sağlığı Şubesi.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
İLK YARDIM YAŞAMI TEHLİKEYE DÜŞÜREN HERHANGİ BİR DURUMDA SAĞLIK GÖREVLİLERİNİN YARDIMI SAĞLANINCAYA KADAR OLAY YERİNDEKİ MALZEMELERİ KULLANARAK HASTA VE.
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Sunum transkripti:

IX. BÖLÜM ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

Zehirlenmeler Belli miktarlarda vücuda girdiklerinde vücuda zarar veren veya ölüme yol açan maddelere “zehir”, zehirlerin vücutta oluşturduğu tabloya ise “zehirlenme” denir. Zehirlerin Vücuda Giriş Yolları; Sindirim yolu Solunum yolu Deri yolu

Sindirim Yolu Zehirlenmelerinde Belirtiler Bulantı Kusma Kanlı ya da müküslü ishal Karında yaygın ağrı Karında hassasiyet Bağırsaklarda gaz, şişlik Zehrin genel etkisiyle; baş ağrısı, baş dönmesi, solunum güçlüğü, çift görme, bitkinlik hali ve şok belirtileri

Sindirim Yolu Zehirlenmelerde İlkyardım Solunum yolu açık tutularak solunumun devamı sağlanır Zehir danışma merkezi (114) aranarak yardım istenir. Ağızdan bir şey verilmez, hasta kusturulmaya çalıştırılmaz Hasta kusuyorsa kusmuğun solunum yoluna gitmemesi için hasta yan yatış pozisyonunda tutulur. Tıbbi yardım istenir(112). Olayla ilgili bilgiler (zehirli maddenin türü, hastanın ilaç yada uyuşturucu kullanıp kullanmadığı, saat kaçta bulunduğu, evde ne tip ilaçların olduğu) toplanarak kaydedilir . Ulusal Zehir Danışma Merkezi (Uzem) Telefonu 114

Solunum Yolu Zehirlenmeleri Solunum yolu zehirlenmesi belirtileri; Baş ağrısı Baş dönmesi Kulaklarda çınlama Bulantı, kusma Morarma Kaslarda aşırı gevşeme Hareket edememe Cildin kırmızı renk alması

Zehirlenmelerinde İlkyardım Solunum Yolu Zehirlenmelerinde İlkyardım Olay yeri güvenliği sağlanır. Kazazede derhal olay yerinden alınıp, temiz havaya çıkarılır / ortam havalandırılır. Hava yolu açık tutularak solunum sağlanır,gerekirse suni solunum yapılır. Hasta hareket ettirilmez, bilinçli ise yarı oturur pozisyonu, hastanın bilinci tam değilse sabit yan yatış (koma) pozisyonu verilerek, salya ve benzeri çıkartıların soluk yoluna kaçması önlenir. Tıbbi yardım istenir.

Deri Yolu İle Zehirlenmeler Deri Yolu İle Zehirlenmelerde Belirtiler; Yerel Belirtiler; Ciltte kaşıntı Ağrı Yanma Kızarma Şişlik Alerjik belirtiler

Deri Yoluyla Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirle kirlenmiş giysiler çıkarılır. Cilt bol su ve sabunla yıkanır. Cilde bulaşan madde, toz türü bir madde ( kireç tozu) ise önce toz madde ciltten uzaklaştırılıp,sonra bol suyla cilt yıkanmalıdır. Tıbbi yardım istenmelidir.

Zehirlenmelerde Genel İlkyardım Kuralları Genel ilkyardım ilkeleri her zaman dikkate alınmalıdır (ilkyardımda yaşamsal fonksiyon ve öncelikler vs.) . Zehirleyici madde tespiti yapılmalıdır. Hastalar kusmaya zorlanmamalı,kusuyorsa yan yatış pozisyonu verilmeli, Ağızdan hiçbir şey verilmemeli, sıkı giysiler gevşetilmeli, Tarım ilacı gibi ilaçla zehirlenmelerde giysiler çıkarılmalı, vücuda bulaşmış bir şey varsa bol suyla yıkanmalıdır. Gaz zehirlenmesi durumlarında hasta açık havaya çıkarılmalıdır. Sık aralıklarla (2-3 dak.) yaşamsal fonksiyonlar kontrol edilmelidir. En kısa zamanda sağlık yardımı almak için gerekenler yapılmalıdır.

X. BÖLÜM HAYVAN ISIRMA VEYA SOKMASINDA İLKYARDIM

Hayvan Isırık ve Sokmasında İlkyardım Yaralı sakinleştirilir, Yara 5 dakika süreyle soğuk su ve sabunla yıkanır, Yara dış etkenlerden korumak için steril bir bezle ya da eldeki en temiz bezle sarılarak yaralı bölge sabitleştirilir. Isıran hayvan belirlenip, veteriner kontrolünde müşahede altında tutulur, Tıbbi yardım sağlanır.

Hayvan Ve Böcek Sokmalarında Belirtiler Genel Belirtiler; Kusma Soğuk terleme Kaslarda ağrılı kasılmalar Baş ağrısı Şok belirtileri Bulantı Koma Felç ve ölüm

Yılan sokmaları Belirtileri: Genel belirtilere ek olarak; Isırılan yerde diş izleri Isırılan yerde morarma ve şişlik

Yılan Sokmasında İlkyardım Yaralı ABC yönünden değerlendirilip, derhal tıbbi yardım istenir. Kişi sakinleştirilir, korkusu ortadan kaldırmaya çalışılır. Isırılan bölge kalp seviyesinden aşağıda tutulur. Isırılan bölge soğuk sabunlu suyla yıkanır. Isırılan bölgenin 3-4 cm. yukarısından elastik bandaj uygulanır. Isırılan bölgeye soğuk uygulama yapılır. Hastanın hareketleri kısıtlanır. Yaşam belirtileri takip edilir. Tıbbi yardım istenir.

Akrep Sokmalarında İlkyardım Kişi sakinleştirilir, korkusu ortadan kaldırmaya çalışılır. Sokulan bölge kalp seviyesinden aşağıda tutulur. Sokulan bölge soğuk sabunlu suyla yıkanır. Sokulan bölgenin üzerinden elastik bandaj uygulanır. Sokulan bölgeye soğuk uygulama yapılır. Hastanın hareketleri kısıtlanır. Yaşam belirtileri takip edilir. Tıbbi yardım istenir.

Arı Sokmalarında İlkyardım Kişi sakinleştirilir. Arının iğnesi deride kalmışsa, zehir kesesi patlatılmadan çıkarılmaya çalışılır. Sokulan bölge soğuk uygulama yapılır. Ağızdan sokmalarda buz emdirilir. Alerjik kişilerde soluk yolu açık tutularak solunum sağlanmaya çalışılır. Hastanın hareketleri kısıtlanır. Yaşam belirtileri takip edilir. Tıbbi yardım istenir.

Isırılan ya da sokulan yer elastik bandaj uygulanamayacak vücut bölgesindeyse; sadece soğuk uygulama yapılır, hareketlerin kısıtlamasına gidilir.

Deniz Canlıları Sokmasında İlkyardım Yaralı bölge hareket ettirilmez. Yaralar dış etkenlerden korunur. Deniz kestanesi gibi dikenli canlıların sokması halinde,diken görülüyorsa çıkarılır. Yaralı bölgeye sıcak (su ile) uygulanma yapılır. Deniz anası çarpması halinde bölge tuzlu su ile yıkanır. Tıbbi yardım sağlanır.