Sigarasız Bir Dünya Günü 31 Mayıs 2003. Her yıl 31 Mayıs “Sigarasız Bir Dünya Günü” olarak kutlanır. Dünya Sağlık Örgütüne üye devletler 1987 yılında.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DÜNYA SİGARASIZ GÜNÜ’NE
Advertisements

TÜTÜN KULLANIMI “EKONOMİK KAYIPLAR” Dilek ASLAN HÜTF Halk Sağlığı AD.
Ayda A. Yurekli, Ph.D World Bank Washington, DC
SİGARANIN ZARARLARI ve SİGARA BIRAKMA YÖNTEMLERİ
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
SİGARA VEYA SAĞLIK.
SİGARA VEYA SAĞLIK TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Prof.Dr.Numan Numanoğlu Özel TOBB ETÜ Hastanesi
Sigarayı Bırakma Doç. Dr
İÇİNDEKİ MADDELER VE BAĞIMLILK
SİGARA BİLGİLENDİRME AMAÇLI QUIZLER SERİSİ QUIZ 2 QUIZ’İ BAŞLAT
Sigaranın zararlarını hepimiz biliriz. mi?
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Çokuluslu Sigara Firmalarının
SİGARA VE ÖLÜM Alaaddin Attar DEBGİCİ Psikolojik Danışman
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
TÜTÜN VE YOKSULLUK Dr. Zeynep Aytemur Solak
SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
Sigara ve Nikotin Nikotin, sigaranın alışkanlık yapmasına neden olan etken maddedir. Tütün yaprağı içinde doğal olarak bulunur.
TÜRKİYE’de TÜTÜN SALGINI BOYUTLARI ve ÇÖZÜMLER Prof. Dr. Nazmi Bilr Hacettepe Tıp Fakültesi 28 Mayıs 2008.
Sigara içmeyi deneyen her 4 kişiden 3’ü sigara tiryakisi olmaktadır.
SİGARA EKONOMİSİ TEMMUZ-ARALIK 2009 Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) Basın Toplantısı İstanbul,
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Salgını Durdurmak: Yönetimler ve Tütün Kontrolünün Ekonomisi Tütün kontrolü dünya sağlık gündeminde neden önceliklidir? Dr. Joy de Beyer World Bank Washington.
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
Hazırlayan:Yunus Başaran
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ

TÜTÜN ve İNSAN SAĞLIĞI.
KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA VE
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TÜTÜN POLİTİKALARINDA ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI;
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
KİLİS HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ TÜTÜN BİRİMİ
SİGARANIN ZARARLARI GÜNEŞ ORTAOKULU.
FORMULA MI? SAĞLIK MI?.
Volkan Kanat Sercan Şener
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
TÜTÜN SALGINININ EKONOMİK ETKİLERİ
TÜTÜN KONTROLUNDA GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANININ SORUMLULUĞU.
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Dumansız Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Itır Tarı Cömert, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır.
NEDENLERİ SONUÇLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
Sigaranın Zararları.
Sigara ve sigara dumanı çok miktarda ve değişik özellikte zararlı madde içermektedir.
Diferansiyel Denklemler
SİGARANIN ZARARLARI.
Gençlerin Sağlığı Prof.Dr.Hilal Özcebe Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim.
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü.
SİGARAYI DEĞİL KENDİNİZİ YAKIYORSUNUZ
Psk.Danışman ve Rehber Öğretmen
31 MAYIS DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ. TÜTÜN GERÇEĞİ Toraks Derneği Tütün ve Sağlık Çalışma Grubu 2005.
SİGARANIN ZARARLARI Müslüm KARAKAŞ.
İBN-İ SİNA A.S.M.L SİGARA VE ZARARLARI Fidal SOYLU Rehber Öğretmen.
KOCAELİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
BALIKESİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2007 Halk Eğitimleri Serisi.
Sigara Neden Zararlıdır? Sigara dumanında nikotin, katran ve zehirli gazlar bulunmaktadır. Katran maddesinin içerisinde yaklaşık olarak 4000 kimyasal.
SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ
Sigara sağlığa zararları
SİGARAYI DEĞİL KENDİNİZİ YAKIYORSUNUZ SİGARANIN ZARARLARI.
Sunum transkripti:

Sigarasız Bir Dünya Günü 31 Mayıs 2003

Her yıl 31 Mayıs “Sigarasız Bir Dünya Günü” olarak kutlanır. Dünya Sağlık Örgütüne üye devletler 1987 yılında bu günü sigara salgını ile oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek için etkinlik günü olarak belirlemişlerdir.

Sigara neden benzeri olmayan bir sağlık sorunudur Her dozu zararlıdır Vücudun her kısmına zarar veren binlerce kimyasal içerir. Yüksek bağımlılık yapıcı etkiye sahiptir Dünyanın en güçlü endüstrisi tarafından saldırgan reklam ve promosyon taktikleri ile satılır. Sadece kullanana değil, maruz kalana da zarar verir. Üreticinin önerdiği gibi kullanıldığında kullanıcıyı öldürür.

Önümüzdeki 30 yıl içinde sigara, AIDS, Tüberküloz, Trafik kazaları, Anne ölümleri, İntihar, Cinayetlerin toplamından daha fazla insan öldürecektir.

Bugünkü sigara içme oranları aynı şekilde devam ettiği takdirde halen yaşayan 250 milyon çocuk sigara nedeniyle ölecektir.

Dünya Tütününün % 73’ü gelişmekte olan ilkelerde yetişir Bu ülkelerin % 63’ü tütün ürünlerinin ithalatı için kazandıklarından daha fazlasını harcarlar Tütün neden ekonomik silahtır?

Dünya sigaralarını kim içiyor? Bölge Tüketim Kuzey Amerika% 4.7 Latin Amerika% 8.9 Batı Avrupa% 9.3 Orta ve Doğu Avrupa% 10.8 Afrika ve Orta Doğu% 11.8 Asya% 54.5

Pazarlar arası artış Global % 5 Asya% 33 ( )

Gelişmekte olan Ülkelerin Dünya tütün tüketimindeki payı 1976 % % % 71

Komşu ülkeye sigara fabrikası kur Hükümeti kaçakçılığı önlemek üzere ülkede sigara fabrikası kurmaya ikna et Kamuoyunu yeni tada alıştır Kuvvetli ve saldırgan reklam kampanyası yap Tekel ve hükümetten bağımsızlık kazan Tekele ortak ol Tekelin özelleştirilmesi için basınç yap TEKELİ AL

Felç Damar tıkanıklığı  Koroner arter hastalığı Akciğer kanseri KOAH zatürre Ağız kanseri Mesane kanseri Böbrek kanseri Yemek borusu Mide, karaciğer,pankreas kanseri Rahim başı kanseri

ÇOCUKLAR Dünya çocuklarının yarısından fazlası sigara dumanına maruz kalmaktadır. Astımlı çocukların % 20sinde krizler ortaya çıkmaktadır.

Pasif sigara dumanı solumak çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları, ani beşik ölümü, astım nöbetlerinin artışına neden olmaktadır.

Sigarayı Bırakmanın Sağlık Yararları 20 Dakika- Kan basıncı ve nabız normale döner 8 saat- Kandaki nikotin ve karbon monoksit düzeyleri yarılanır, kandaki oksijen düzeyi normale döner. 24 saat- kan ve ciğerler Karbon monoksit temizlenir. Akciğerler çökelmiş kirleri temizlemeğe başlar. 48 saat- Vücutta nikotin kalmaz, tat ve koku duyusu düzelmeye başlar. 72 saat- Solunum kolaylaşır, havayolları gevşer, enerji düzeyi yükselir hafta – Dolaşım kolaylaşır, Yürüme ve koşma rahatlar. 3-9 ay- Öksürük, hırıltı azalır, Akciğer kapasitesi % 10 artar.

Tüketimin Azaltılması için Yasal Önlemler Reklam yasağı, Fiyat politikaları

Özellikle gençlere sigara satışını özendirecek en etkili bir başka araç sigara reklamlarıdır. Reklamlar kullanıcısının yarısını öldüren bu maddenin, sağlık, zenginlik ve güç gibi öğelerle bağdaştırılmasını sağlar. Dünya Bankası raporuna göre 101 ülkede yapılan çalışma sonucunda sigara reklamları yasak olan ülkelerde sigara tüketimi daha hızlı düşmektedir.

Dünya Bankası Önerilerilerine Göre Yapılması Gerekenler

Türkiye’de sigara reklamlarını yasaklayan tarihli 4207 sayılı kanunla Sigara tüketiminin artışı durmuştur. Sigara reklam yasağı korunmalıdır

Türkiye’de sigara içme oranları 7.sınıf10.sınıf 1996 % 4.5% % 2.1% %0.9% öğrenci 17 il, 34 ilçe Hacettepe Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD

TÜRKİYE SİGARA TÜKETİMİ MİLYAR ADET – yabancı sigara firmalarının Türkiye’ye girişi sigara reklam yasağı

Dünya Bankası Raporu Dünya Bankası, sigara fiyatlarının arttırılmasının hükümetin gelirlerini arttırdığını ve tüketimi azalttığını göstermiştir. Hükümetler sigara fiyatını yükselterek hem gelir elde etmekte hem de halkın sağlığını korumaktadırlar.

Sigara fiyatı Vergi Geliri

Sigara fiyatları düşük tutulursa tüketim artar.

Dünya Bankası Önerilerilerine Göre Yapılması Gerekenler Sigara fiyatlarının ve vergilerinin enflasyon üzerinde artışı Tüketim Reel fiyat

4733 sayılı tütün kanunu ile sigara fiyatlarını belirleme yetkisini yabancı sigara firmalarına bırakmış olan ülkemizde, hükümetlerin fiyat politikaları ile halkı kouyacak ve gelir temin edecek tek araçları vergilerdir. Sigara vergileri her yıl enflasyon ve gelir artışı üzerinde bir oranda düzenli olarak arttırılmalı, sabitlenmesi için hiç bir anlaşmaya girilmemelidir.

SİGARA TÜKETİMİNİN AZALTILMASI İÇİN ÖNLEMLER 1)Sigara bıraktırma tedavisinin yaygınlaştırılması 2)Sigara reklam yasağının korunması 3)Sigara vergilerinin düzenli olarak enflasyon üzerinde arttırılması 4) Sigara pazarının çokuluslu firmalara terkedilmemesi