HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİTOZ VE MAYOZ BÖLÜNME.
Advertisements

SADETTİN AVCI 8/B 312 FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ.
Hücre Bölünmeleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
BİYOLOJİ DÖNEM ÖDEVİ ÖĞRETMEN ADI: ALİ ÖZGÜR AKDAYI
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
MAYOZ BÖLÜNME
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
KALITIM Hazırlayan: Tuncay AYDEMİR Zonguldak /Devrek İSTİKLAL İ.Ö.O.
KONU: MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ
HÜCRE BÖLÜNMELERİ.
MERAM ABDULLAH AYMAZ İLKÖĞRETİM OKULU
Eşeyli Üreme Nedir ? Dişi eşey hücresi (yumurta) ile erkek eşey hücresinin (sperm ya da polen) birleşmesiyle oluşan zigottan yeni bir canlının meydana.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Hücre bölünmesi.
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
MAYOZ BÖLÜNME.
CANLILARDA ÜREME.
MAYOZ BÖLÜNME.
MAYOZ BÖLÜNME.
CANLILARDA ÜREME.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
MAYOZ BÖLÜNME.
MİTOZ BÖLÜNME HAZIRLAYANIN ADI SOYADI : ALİ KESKİN SINIFI : 3.SINIF
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME
MİTOZ BÖLÜNME.
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Mayoz Bölünme.
Mayoz bölünme.
Mitoz Bölünme Hayvan Hücresinde
MİTOZ BÖLÜNME MAYOZ BÖLÜNME
CANLILARDA ÜREME.
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
MİTOZ BÖLÜNME.
Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ GÜNDÜZ 2-A
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ GÜNDÜZ 2-A
Türünün Devamlılığını Sağlayan Canlılık Olayı(Üreme)
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~
HÜCRE BÖLÜNSİ Hücre Döngüsü:
8. Sınıf fen ve teknoloji MİTOZ BOLÜNME.
ANA SORU: Hücre bölünmesi perspektifinden bakıldığında, neden vücudunuzdaki trilyonlarca hücrenin tümü genetik olarak aynıdır?
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
Ü NITE - 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi bütün canlılarda görülür. (tek hücreli, çok hücreli, çekirdekli ya da çekirdeksiz)
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MİTOZ BÖLÜNME
MİTOZ BÖLÜNME. MİTOZ BÖLÜNME Bütün hücreler bölünerek kendine benzer hücreler meydana getirir.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.
BİYOLOJİ ÖDEVİ  ÖĞRETMEN ADI: Gülfer KOÇ  KONU: MAYOZ VE MİTOZ BÖLÜNME  ADI SOYADI:FURKAN MUTLU  SINIFI: 10/G.
MAYOZ BÖLÜNME.
Hücre Bölünmesi Ve Kalıtım Konular MitozKalıtımMayozDNA Genetik Kod.
Mitoz bölünme sonucunda kromozom sayısı sabit kalmış 2 hücre oluşur. Oluşan hücreler kalıtsal olarak birbirinin aynısıdır. Mitoz bölünme sayesinde insanlarda.
ÜREME Canlıların nesillerini devam ettirmesi için kendilerine benzer canlı oluşturmasına denir. üreme, canlıların ortak özelliklerinden biridir. ÜREME.
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
HÜCRE DÖNGÜSÜ.
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME GAMET HÜCRELERİ ve SOMATİK HÜCRELER Üremek için özelleşmiş hücrelere gamet hücreleri denir.Gamet hücreleri haploit (n)
M İ TOZ BÖLÜNME VE A Ş AMALARI BAŞAK MORAL 10-D 43.
Sunum transkripti:

HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM www.egitimcininadresi.com Mayoz www.egitimcininadresi.com

www.egitimcininadresi.com

Mayoz, 1. mayoz ve 2. mayoz olmak üzere iki aşamada gerçekleşir. Dişi eşey hücresi (yumurta) ile erkek eşey hücresinin (sperm ya da polen) birleşmesiyle oluşan zigottan yeni bir canlının meydana gelmesi olayı eşeyli üreme olarak adlandırılır. Kalıtsal özelliklerin yavrulara aktarılabilmesi için canlılarda mitozdan farklı bir hücre bölünmesi gerçekleşir. Mayoz olarak adlandırılan bu bölünme sonucunda üreme hücreleri oluşur. Mayoz, 1. mayoz ve 2. mayoz olmak üzere iki aşamada gerçekleşir. 1. mayozda kromozomlar kısalıp kalınlaşmaya başlar. Biri anneden diğeri babadan gelen aynı büyüklük, şekil ve kalıtsal özelliklere sahip olan kromozom çiftine homolog kromozomlar adı verilir. www.egitimcininadresi.com

1. Mayoz Hücre, bölünme için gerekli hazırlıkları yapar. Homolog kromozomlar yan yana gelerek birbirleri üzerine kıvrılır. Kromozomlar arasında parça değişimi olur. Parça değişimi, homolog kromozomlar arasındaki gen alış verişidir. Parça değişimi sayesinde mayoz sonucunda oluşacak kromozomlar anne ve babanın kromozomlarından farklı özellikte olur. Kromozomlar hücrenin ortasına dizilir. Homolog kromozom çiftleri birbirinden ayrılarak kutuplara çekilir. Böylece bölünme sonucu oluşacak her bir hücrenin kromozom sayısının yarıya inmesi sağlanmış olur. Sitoplazma bölünmesi ile hücre ortadan ikiye boğumlanır. www.egitimcininadresi.com

2. Mayoz Birinci mayozun sonucunda kromozom sayısı "2n“ olan ana hücreden kromozom sayısı "n" olan iki yavru hücre oluşur. 2. Mayoz mitoza benzer. Kromozomlar hücrenin ortasına dizilir. Kromozomlar ikiye ayrılarak hücrenin kutuplarına doğru hareket eder. Sitoplazma bölünmesi sonunda her bir hücreden kromozom sayısı “n” olan iki yavru hücre oluşur. Böylece mayoz sonunda toplam dört tane "n" sayıda kromozoma sahip hücre oluşmuş olur. www.egitimcininadresi.com

Mayoz, bitki ve hayvanlarda üreme hücrelerinin oluşmasını sağlar. Oluşan üreme hücreleri “n” sayıda kromozom içerdiği için, döllenme sonucu oluşan zigot “2n” kromozoma sahiptir. Bu şekilde, canlılarda nesiller boyunca kromozom sayısının sabit kalması sağlanır. Ayrıca mayoz sırasında gerçekleşen parça değişiminden dolayı oluşan hücreler ana hücreden farklı genetik yapılara sahip olur. Genetik yapıdaki bu farklılık canlıların birbirinden farklı özellikler göstermesine neden olarak tür içinde çeşitliliği sağlar. Çeşitlilik, aynı türün bireylerinin kalıtsal yapısının farklı olmasıdır. www.egitimcininadresi.com

www.egitimcininadresi.com

Mitoz ile Mayoz Arasındaki Farklar www.egitimcininadresi.com

HÜCRELERİMİZ BİZİM İÇİN BÖLÜNEREK ÇOĞALIYOR, SİZ BÖLÜNMEDEN , EKSİLMEDEN, EKSİLTMEDEN HAYATINIZA GÜZELLİKLER EKLEYEREK ÇOĞALIN… SİZİ SEVİYORUM. www.egitimcininadresi.com

www.egitimcininadresi.com www.egitimcininadresi.com