HOŞGÖRÜ Kazanım: *Kişiler arası ilişkilerde esnek ve hoşgörülü olur.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKAN YÜKSEL Tıkır Top.
Advertisements

Iletişimde üç filtre
PATRONU ONDAN MEMNUN.
Bunu okursanız iyi olur
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Nilüfer Değerler Eğitimi Projesi (Nildep)
Küçük bir jest….
Duygularımızı Nasıl Kontrol Edebiliriz?
Sabır Örneği: Hz. Eyüp Hz. Eyüp denince akla hemen sabır gelir. Eyüp a.s. çok zengin idi. Sayısız malı-mülkü, bir çok oğlu kızı bulunuyordu. Bu zenginliği.
HAMZAKOCAKOĞLU2006 KİM DAVALI KİM DAVACI BİR HİKAYE AMA BELKİ DE GERÇEK.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
DEĞERLERİMİZİ YAŞATIYORUZ, DEĞERLERİMİZİ YEŞERTİYORUZ!
Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın ilk cümlesi olabilir
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
İngilizceden çeviri : Orkideler İngilizceden çeviri : Müzik: Autumn Rose.
Cömertlikte ve yardım etmede akarsu gibi ol.
TIKANDI BABA Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.
KOŞULSUZ KABUL Kazanım: İnsanları olduğu gibi kabul eder.
(Rehberlik Danışmanı)
Temel, arkadaşıyla yolda giderken elindeki çakısıyla parmağını kesti
Adam ve hayattaki tek arkadası olan köpeği
Pes ettim... Daldaki yapraktım yaşamda, Hayat denilen ağacın dallarından, En yalnız olanında bir küçük yaprak, Yalnızdı üzerinde bulunduğum dalım,
Bir yaz günü üçgen tek başına parkta oynuyordu.
DiŞ DOKTORU Diş hekiminin odasına giren genç ve güzel kadın:
NEDEN STRES *Bu etkinlik özel bilgi ve deneyim gerektirdiği için okul rehber öğretmeni tarafından uygulanacaktır. Okul rehber öğretmeninin etkinliği.
ÖFKENİN ETKİLERİ Kazanım: *Öfkenin yarattığı fiziksel, duygusal ve düşünsel etkileri açıklar. 9. Sınıf 31 nolu kazanım etkinliği *Bu etkinlik özel bilgi.
GÜZEL YAŞAMIN 10 ANAHTARI
ÜNİTE 2:İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
Göl’ün Hikayesi.
KİM KİMİ YENECEK? Kazanım: *Öfke ile baş etmede yapıcı yollar kullanır. 9. Sınıf 33 nolu kazanım etkinliği *Bu etkinlik özel bilgi ve deneyim gerektirdiği.
KARARIM ETKİLİ Mİ? *Etkinlik işlenirken etkili karar vermede sorun yaşayan öğrencileriniz için okul rehber öğretmeni, okul rehber öğretmeni yoksa RAM.
1/20 Yapısına Göre Fiiller A B C D “ Annesi sonunda bebeği uyutabildi.” cümlesindeki fiilin çeşidi aşağıdakilerden hangisidir? Tezlik Yaklaşma Sürerlik.
Başkalarına karşı saygılı ve incelikle davranma, incelik, naziklik
Kazanım: Akran baskısıyla baş eder. 9. Sınıf 36 nolu kazanım etkinliği
Felsefe Performans Ödevi
ÖĞRETMEN: BETÜL KARAVELİOĞLU
KURALLARA UYMAK.
Hoşgörü, her şeyi anlayışla karşılayarak olabildiği kadar hoş görme durumudur. Hoşgörülü olabilmek için insanın öncelikle karşısındakini anlaması, ona.
TUTUNMAK Birinci Bölüm.
AHMET ERDEM ANADOLU LİSESİ NİLÜFER /BURSA B. Ayça Turan 11-E -250
40 Yaşımda ben….
İBRETLİK BİR HİKAYE.
Tıkır Top
Arkadaşlar trafikte araba kullanırken hangi trafik ışığında neler yapmamız gerektiğini biliyor musunuz?
HOŞGÖRÜ.
NİSAN- MAYIS AYI DEĞERİ
Bir bilgeye sormuşlar:
EDATLAR.
HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN NETİCESİ
Hoşgörü ve Paylaşım.
GÜNGÖREN ANADOLU LİSESİ DEĞERLER EĞİTİMİ PROGRAMI
2. İnanca Bağlılığı.
ŞÜKRAN AŞKINCI 1-C SINIF ÖĞRETMENİ
PROJENİN HEDEFİ İstanbul’da faaliyet gösteren, eğitilebilir öğretilebilir düzeyde zihin engeline sahip çocuk ve gençlerin öğrenim gördüğü 2 İş Okulu’nda.
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
DÜZENLİ OLMAK.
Bunu okursanız iyi olur. Bir şey kaybetmezsiniz....
Anne Aslan ve Yavruları
ALAY ETME İLE BAŞEDEBİLME
MEVLÂNÂ CElÂLEDDÎN-İ RÛMÎ
 Öğrencinin; 1. Adı:Ahmet Fatih 2. Soyadı:Seven 3. Sınıfı:9/C 4. Numarası:1339  Öğretmenin; 1. Adı:Ramazan 2. Soyadı:  Okul:Ali Güral Lisesi.
Ormandaki Bisiklet (Okuma Metni 6) MEB Türkçe Ders Kitabı 1
ESKİLERİ HATIRLATMA Belki de en başından belliydi kaderimiz.
HZ.MEVLÂNÂ’DA SEVGİ VE HOŞGÖRÜ
Keloğlan ve Kuyu Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, bir Keloğlan’la ninesi varmış. Bunlar çok yoksul insanlarmış. Keloğlan’ın.
MEVLANA’nın yedi öğüdü
Duygularımızı Nasıl Kontrol Edebiliriz (Öfkeyle Başetme)
ÖĞRETMENİM ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN.
MEVLANA’nın yedi öğüdü
Sunum transkripti:

HOŞGÖRÜ Kazanım: *Kişiler arası ilişkilerde esnek ve hoşgörülü olur. *Bu etkinlik özel bilgi ve deneyim gerektirdiği için okul rehber öğretmeni tarafından uygulanacaktır. Okul rehber öğretmeninin etkinliği gerçekleştiremediği durumlarda, öğrencilerin gelişim özellikleri ve ihtiyaçları, okulun özellikleri göz önünde bulundurularak okul rehber öğretmeniyle iş birliğinde sınıf rehber öğretmeni tarafından farklı etkinlikler uygulanabilir ya da diğer etkinliklere daha geniş yer verilebilir. *Etkinlik işlenirken etkili karar vermede sorun yaşayan öğrencileriniz için okul rehber öğretmeni, okul rehber öğretmeni yoksa RAM ile işbirliği yapılarak öğrenciye destek hizmeti sağlanmalıdır. Kazanım: *Kişiler arası ilişkilerde esnek ve hoşgörülü olur. 10. Sınıf 45 nolu kazanım etkinliği

BİR HİKAYE... İftar yaklaştığı için yollar kalabalık, trafik sıkışıktı. Halil Bey günün yoğun geçmesinden dolayı diğer günlere kıyasla daha fazla acıkmıştı. Bu açlık kendisinde halsizlik oluşmasına, başının dönmesine sebep oluyordu: “Bir kaza olmadan, sağ salim eve ulaşırım inşallah!” diye dua ediyordu. 

İşte bu anda anîden yanan kırmızı ışığı görünce geçip geçmemekte kararsız kaldı. Önündeki araba durunca oda firene bastı, ama biraz geç kalmıştı. Tekerlekleri kayan araba öndeki araca hafifçe çarptı. Halil Bey önemli bir kaza olmadığı için şükür ediyordu ki gözlerine inanamadı; Çarptığı aracın iri yarı şoförü hızla kapıyı açmış, elinde koca bir bezbol sopasıyla öfkeli öfkeli kendisine doğru geliyordu. “Gelişinden belli, kesin dövecek” diye düşündü. Karşılık mı verseydi acaba? “Hayır! Bu hiçbir işe yaramaz” dedi kendi kendine, “Adam dev gibi, elimi kaldırmaya fırsat vermeden beni mahveder” diyordu. Ne yapmalıydı Allah’ım! İşte adam iyice yaklaşmıştı. Bekli de az sonra kendini kaybedecek, gözlerini hastanede açacaktı. Adam varmıştı işte kapıya. Sağ eliyle sopayı sıkıyor sol eliyle de kapıyı açıyordu. Hemen adamı yatıştıracak bir şeyler söylemeliydi. Halil Bey, daha adam kapıyı açar açmaz, ağzını açmasına bile fırsat vermeden, zoraki tebessümle sağ elini ona doğru uzatıp; “bayramınız mübarek olsun” dedi, “size bir şey olmadı inşallah?” dedi. 

Adam kendisine uzanan bu dost eli karşısında kısa bir şok geçirdi Adam kendisine uzanan bu dost eli karşısında kısa bir şok geçirdi. Az önce avına saldırmak için bekleyen aslanın hırçın bakışlarını andıran bu gözlerde şimdi mahcubiyet okunuyordu. Halil Bey adamın sopayı saklamaya çalıştığını fark etti. Hala korkudan titreyen ellerini onun omzuna koyup; “size bir şey olmadıysa endişelenmeye gerek yok. Cana gelecek olan mala gelsin. Öyle değil mi?” dedi. Adam söyleyecek söz bulamıyordu. Ağzından dökülen iki üç cümleyle ancak şunları diyebildi: “Sizinde bayramınız mübarek olsun efendim. Bizde de, arabalarımızda da önemli bir hasar yok. Hadi! İftara geç kalmayalım. Size uğurlar olsun…

Kişiler arası ilişkilerde esneklik ve hoşgörüyü benimsemeyen toplumlarda insan ilişkileri nasıl olur?

Böyle bir toplumda insanlar mutlu olabilir mi? Neden?

Hoşgörüden uzak ve katı tutumlarla karşılaştığınızda kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

İnsanlara bakış ve yaklaşımlarınızda hoşgörülü ve esnek davranabiliyor musunuz?

“Mevlana’nın yedi öğüdü:  Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.  Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.  Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.  Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.  Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.  Hoşgörülülükte engin deniz gibi ol.  Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.”

“Gel, gel yine her neysen, kimsen yine gel; Hıristiyan, Mecusi, Putperest olsan yine de gel… Bin kere tövbe etmiş ve tövbeni bin kere bozmuş olsan bile yine de gel. Mevlana

“Hoşgörü insanlığın bir parçasıdır “Hoşgörü insanlığın bir parçasıdır. Hepimizin hataları ve eksikleri var; gelin karşılıklı olarak birbirimizin hata ve eksiklerini bağışlayalım, çünkü hoşgörü doğanın ilk yasasıdır.” Voltaire

Kişilerarası ilişkilerde hoşgörülü esnek, davranabilen, farklılıklara karşı anlayışlı ve duyarlı, insani değerleri her şeyin üzerinde tutabilen kişilerin oluşturduğu toplumlarda barış içinde huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşanılır. Böyle toplumların dünya barışı için de hizmet edeceği ve barış içinde yaşanılan bir dünyayı oluşturacağı unutulmamalıdır.

Dinlediğiniz için teşekkürler…