Sperm Seçiminde Yeni Yöntemler ve ART Başarısına Etkisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Spermden Doğuma Üreme Sağlığı VARİKOSEL AMELİYATI YAPILMAMALI!?
Advertisements

Riskler / Yan etkiler Ciddi OHSS Assit Plevral effüzyon tromboz PCO / PCOS x 3-4 MacDougall et al, 1990 BG.
In Vitro Maturasyon ve PKOS
Clinical evaluation of a fully automated CMV PCR assay Journal of Clinical Virology 50 (2011) 281–286.
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
KOH Sikluslarında Luteal Faz Desteği
IUI’DA BAŞARIYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Overyan Rezerv Koruyucu Cerrahi Teknikler
Bir Özellik İçin Kullanılan Seleksiyon Yöntemleri
Androlojik Değerlendirme
Semen analizinde standart ve isteğe bağlı test prosedürleri
Prof. Dr. Barış Altay Üroloji Anabilim Dalı
TESE ÖNCESİ TESTİS NASIL HAZIRLANMALI?
ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİLER BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ
İNFERTİLİTE DR.GÖKHAN GÜRSOY.
OLASILIK DAĞILIMLARI Bu kısımda teorik olasılık dağılımları incelenecektir. Gerçek hayatta birçok olayın dağılımı bu kısımda inceleyeceğimiz çeşitli olasılık.
ART öncesİ Hİsteroskopİ
Ejakülatta inflamasyon parametrelerinin sperm parametrelerine etkisi ve güncel tedavisi Doç. Dr. Engin KANDIRALI.
Tekrarlayan YÜT başarısızlıklarına nasıl yaklaşalım
Kadın Doğum Hekimi Gözüyle Sperm Parametreleri
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
AZOSPERMİK İNFERTİL ERKEKTE GENETİK TESTLERDE YENİLİKLER
ERKEK İNFERTİLİTESİ Prof. Dr. Barış ALTAY.
Tekrarlayan implantasyon başarısızlığında sperm faktörünün yeri
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
Karnitin’in Sperm Fizyolojisindeki Rolü
DEMİR METABOLİZMASI VE ANEMİLER I
Tekrarlayan Gebelik Kayıplarında Spermin Rolü
COH ajanları başarıyı etkiler mi?
(Polymerase Chain Reaction)
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Is premature LH surge a poor prognostic factor for IVF cycles
TÜRK ANDROLOJİ DERNEĞİ
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
Prof. Dr. Selahittin Çayan
MİTOKONDRİ YAPI VE FONSİYONLARI
EMBRİYO GELİŞİMİNDE KOKÜLTÜRÜN YERİ
İNSAN EMBRİYOLOJİSİNE GİRİŞ
Mitokondri Apoptozis ilişkisi
MİTOKONDRİ VE APOPTOZİS
FERTİLİZASYON- İMPLANTASYON
Varikoselektominin İnfertilite Tedavisindeki Yeri
Embriyo Değerlendirmesinde Temel Amaçlar
Tekrarlayan IVF Başarısızlığı (TIB)
STRES FİZYOLOJİSİ Bitkilerde Stres: Olumsuz koşullar
ICSI için Sperm Seçiminde Yeni Yaklaşımlar
GnRH Antagonist ve İmplantasyon
IVM’de Güncel Durum Prof Dr Bülent GÜLEKLİ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı.
PROF.DR.SEDAT KADANALI TSRM II. BAŞKANI IVF uygulamalarında daha sağlıklı embriyonun oluşturulması için klinisyenin labaratuvara maximum katkısı nasıl.
Preimplantasyon Genetik Tarama
HÜCRE BÖLÜNMESİ 1- Amitoz Bölünme 2- Mitoz Bölünme 3- Mayoz bölünme
Spermatogenezis
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
BMI DÜZEYİ VE ÜREME BAŞARISI DOÇ.DR.MUAMMER DOĞAN DR.RUHAT KARAKUŞ DR.AND YAVUZ DR.KIVANÇ ŞAHİN.
İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI)
Ankara Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D.
Teorik Dağılımlar: Diğer Dağılımlar
Mikrobiyoloji Laboratuvarı Ders 5
Yard Doç Dr Günseli Özdemir Medipol Üniversitesi IVF Ünitesi TJOD 2017
Erken Foliküler Fazdaki FSH/LH Oranının Matür Oosit Sayısına ve Embriyo Gelişimine Etkisinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
ICSI İŞLEMİ NASIL YAPILIR ?
IVM’de Güncel Durum Prof Dr Bülent GÜLEKLİ
Kromozomal Hastalıklar
Prof.Dr.Asuman Sunguroğlu
OLASILIK DAĞILIMLARI Bu kısımda teorik olasılık dağılımları incelenecektir. Gerçek hayatta birçok olayın dağılımı bu kısımda inceleyeceğimiz çeşitli olasılık.
BİYORESEPTÖRLERİN İMMOBİLİZASYONU
Tekrarlayan gebelik kayıplarında erkek faktörleri
Sunum transkripti:

Sperm Seçiminde Yeni Yöntemler ve ART Başarısına Etkisi Prof. Dr. Esat Orhon

Fertilizasyon kapasitesi olan spermi seçme yöntemleri Konvansiyonel Morfoloji Yeni yöntemler Intra cytoplasmic Morphologically Selected sperm Injection - IMSI Magnetic-activated cell sorting - MACS Hyaluronik Asit

IMSI Intra cytoplasmic Morphologically Selected sperm Injection Altı subselluler organelin morfolojik değerlendirilmesi Akrozom Post akrozomal lamina Boyun Mitokondria Kuyruk Nükleus Düz Simetrik Oval Bartoov B, Human Reprod, 2005

IMSI Small nuclear vacuoles Normal form Large nuclear vacuoles Large oval sperm cells Narrow postacrosomal region Partial acrosome

How to improve IVF-ICSI outcome by sperm selection Bartoov B, RBM Online, 2006

How to improve IVF-ICSI outcome by sperm selection X X Bartoov B, RBM Online, 2006

IMSI Intra cytoplasmic Morphologically Selected sperm Injection Avantajları Günümüzde pratik uygulamada en yüksek başarıya ulaşmış sperm seçim parametresi morfolojidir IMSI morfolojik kriterleri en yüksek detaylarıyla değerlendirebilir IMSI ile seçilmiş spermler bilinen en iyi parametre olan morfolojinin en yüksek isabetle uygulanabilmesini sağlar. Dezavantajları Morfoloji her ne kadar bilinen en iyi seçim parametresi ise de, sperm vitalitesi, fertilizasyon kapasitesi ve DNA integritesi hakkında % 100 informasyon sağlayabilen bir parametre değildir Morfolojik seçim kriterleri her ne kadar mükemmelliğe en yakın parametre olmakla birlikte, mükemmel değildir. Ucuz değildir, laboratuarlara yeni ekipman maliyeti getirmektedir.

Magnetic-activated cell sorting - MACS Apoptozis veya cryopreservation – thaw sonrasında hasarlanan spermler fertilizasyon ve implantasyon oranlarını olumsuz etkiler Apoptotik veya hasarlı spermler ile normal ve fertil spermleri görünüşleriyle (morfolojileriyle) ayırd etmek mümkün olmayabilir Apopototik özellikler taşıyan spermler normal görünüm verebilirler ve ICSI için seçildiklerinde olumsuz veya düşük başarı oranlarına yol açacaktır.

Normal ve apoptotik spermlerin plasma membranı altında phosphatidylserine (PS) rezidüleri vardır Apoptozis sonrasında plazma membranı degrade olacağı için PS rezidüleri eksternalize olurlar PS PS PS PS PS PS PS PS PS PS PS PS PS PS PS PS PS PS PS PS PS PS

Magnetic-activated cell sorting - MACS annexin V ile konjüge manyetik işaretlenmiş mikro kürecikler annexin V annexin V PS PS PS PS PS PS ~ 50 nm PS PS PS PS PS

Magnetic-activated cell sorting - MACS annexin V annexin V annexin V PS PS PS annexin V annexin V PS PS PS PS annexin V PS PS annexin V PS PS annexin V ile konjüge manyetik işaretlenmiş mikro kürecikler apoptotik spermlerden eksternalize olmuş PS ile bağlanırlar annexin V annexin V annexin V annexin V

Magnetic-activated cell sorting - MACS Böylece apoptotik spermler manyetik hale gelirler ve manyetik bir alana girdiklerinde bir kutuba doğru çekilirler Plazma membranı degrade olmamış normal spermlerin PS rezidüleri yoktur veya varsa bile hücre içinde kalmışlardır Bu nedenle annexin V ile konjüge manyetik küreciklerle bağlanmazlar ve manyetik alandan etkilenmeden serbest hareket edebilirler.

annexin V annexin V annexin V annexin V annexin V annexin V Mıknatıs PS annexin V PS annexin V PS annexin V PS annexin V PS annexin V PS annexin V

Magnetic-activated cell sorting - MACS

MACS Apopitotik sperm izolasyonu Genomik bütünlüğü tam sperm seçimi Kaliteli sperm seçimi Düzelmiş sperm fertilizasyon potansiyeli Yüksek oosit penetrasyon kapasitesi Tamer S, J Andrology, 2008

Magnetic-activated cell sorting - MACS Avantajları Morfolojik seçim kriterlerinin bir adım ötesine geçmiş bir yöntemdir Vitalite ve membran bütünlüğü gibi hayati önemi olan özellikleri belirlemede başarılıdır Çok kısa sürede sonuç alınabilen pratik bir yöntemdir. Dezavantajları Yeni bir yöntemdir, henüz yaygın kabul gördüğü söylenemez Yazarlar tarafından pratik bir yöntem olduğu iddia edilse de, laboratuarlara yeni ekipman maliyeti getirecektir MACS yöntemi ile seçilmiş spermlerle elde edilen gebeliklerin güvenli olacağına dair henüz yeterli çalışmalar yoktur.

Hyaluronic Acid - HA Daha önce creatine kinase M isoform olarak bilinen HspA2, testislerde üretilen bir proteindir HspA2, sperm matüritesi, sperm fonksiyonları ve fertilizasyon kapasitesinin önemli bir göstergesidir Sinaptonemal kompleksteki HspA2 varlığı, kromozomal anöploidilerde ve maturasyon arresti olan spermlerde düşük düzeyde kalır.

Hyaluronic Acid - HA HspA2 aktivitesi aynı zamanda elongating spermatidler ve spermatogenetik matürasyonla da yakın ilişkilidir Örneğin, sperm plasma membran remodelling, zona pellucida formasyonu ve HA bağlanma bölgeleri ile de yakın ilişkisi vardır.

Hyaluronic Acid - HA HA-coated slidelar veya petri kapları kullandığında, matür spermlerdeki HA reseptörleri belirgin bağlanma gösterirler Böylece matür sermlerin diğerlerinden ayırd edilebilmesi ve ICSI için seçilebilmeleri sağlanır.

Hyaluronic Acid - HA HA-selected spermlerde anöploidiler 4-6 kat daha az izlenir ICSI bebeklerinde görülebilecek kromozomal aberasyonlarda da azalma sağlanır.

Hyaluronic Acid - HA Sperm morfolojisi ve kromozom problarıyla yapılan kombine çalışmalar, morfolojinin sağlıklı haploid sperm seçiminde yeterli olmadığını ortaya koymuştur HA-sperm seleksiyonu, morfolojik seçim parametrelerinden iki adım öne geçmiş olarak kabul edilebilir.

HspA2 HspA2 : Sperm sellular maturite (Mayotik proses) Fertilizasyon potansiyeli Huszar G, Biology Reprod, 2000

Plasma membranının matürasyonu (remodelling) sırasında, elongating spermlerde belirgin olmayan HA bağlanma bölgeleri, matür spermlerde belirginleşir.

Viable spermler ve HA bağlanması Soldaki resimde, viable ve non-viabe spermlerin bir arada olduğu görülüyor Sağdaki resimde, sadece HA-bağlanmış viable spermlerin varlığı izleniyor.

Viable spermler ve HA bağlanması HA-bağlanmış matür spermlerde creatinine kinase içerikli sitoplazmik retansiyonlar, persistan histonlar ve DNA fragmantasyonları daha az oranda izlenir. Üst sıradaki resimlerde, bu özelliklerin çeşitli düzeylerdeki varlığı izleniyor Alt sıradaki resimlerde, HA bağlanmış viable spermlerin daha temiz görüntü veren paternleri izleniyor.

ICSI için Matür Viable Spermatazoa seçimi Soldaki resimde HA-coated bir slide üzerindeki spermler izleniyor Küme şeklinde toplanan spermler HA-bağlanmış viable spermler olup, halen kuyruk motiliteierini de sürdürmektedirler Kümenin dışında serbest yüzen spermler, HA-bağlanmayan matürasyon arresti olan spermlerdir Sağdaki resimde HA-bağlanmayan matürasyon arrestli spermler yıkanarak uzaklaştırıldığında, ortamda sadece matür spermler kalır ve ICS için seçilebilirler.

HA seçimli spermlerin anöploidi frekansları

HA-ICSI Klinik sonuçlar Parmegiani L, Fertility Sterility, Article in Press, 2009

Hyaluronic Acid – HA Sperm Seçimi Avantajları Sperm seçiminde morfolojik kriterlerin iki adım daha önüne geçmiş fonksiyonel bir testtir Fizyolojiktir. Zona pellucida’nın sperm seçimine benzer bir mekanizması vardır Pratik ve hızlı sonuç veren bir yöntemdir. Dezavantajları ?

İran tahtına varis olacak erkek çocuk doğuramadığı için İran Şahı Rıza Pehlevi, İran tahtına varis olacak erkek çocuk doğuramadığı için Prenses Süreyya’yı boşadı

Şebnem Kısaparmak Paylaştıkça Urfalı ………..

Studies on sperm antigenicity Marcus et al European Journal of Immunology