DOSYA İŞLEMLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm 11 Metin Dosyaları Metin Dosyaları Dosya Açma ve Kapama
Advertisements

Java Programlama Giriş/Çıkış
String fonksiyonları:
Dizi Kullanan Örnekler
Dosya ve Klasör İşlemleri
Bölüm 12 ÜST DÜZEY KONULAR Dinamik Bellek Ayırma Önişlemci
Göstericiler (Pointers)
Internet Tabanlı Programlama Dr. Erman Yukselturk
void medyan(int cevap[]) { int j; siralama(cevap);
Bölüm 7 Fonksiyonlar GÖSTERGELER Gösterge Tanımı
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
Nesneye Yönelik Programlama
String Diziler(Katarlar)
Tanım Birbirleriyle ilişkili ve bitişik iki ya da daha fazla bellek hücresinden oluşan yapı Örnek dizi tanımı: int tamsayiDizi[10]; tamsayiDizi[0] /*ilk.
Değişken Bildirimleri
Dosyaya Bilgi Yazmak ve Dosyadan Okumak
Soru1: kuvvet(taban,us) Şeklinde bir yinelenen fonksiyon yazın
Bölüm 9 Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri
MATLAB’ de Programlama
Bölüm 10 Yapılar ve Birleşimler
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar
12. HAFTA Mayıs 2010.
PHP-Dosya ve Dizinler Internet Tabanlı Programlama Dr. Erman Yukselturk.
DOSYA İŞLEMLERİ.
Fonksiyonlar.
METODLAR.
Paralel Programlamaya Giriş
FONKSİYONLAR.
METOTLAR.
Diziler Adres Kavramı Nesnelerin Adresleri sizeof Operatörü
Bilgisayar Programlama
C# ile Seri İletişim Aslı Ergün.
Algoritma & Programlama
PHP Dosya İşlemleri.
Fscanf fonksiyonu fscanf () : Dosyadan bilgiyi okumak ve değişkenlere aktarmak için kullanılır. int fscanf(FILE *dosya, char* format, değişken adres listesi);
Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar
Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı
Algoritma & Programlama
Diziler (Arrays).
SINIFLAR VE DİNAMİK BELLEK YÖNETİMİ VE SINIFLARIN DİĞER ÖZELLİKLERİ Yılmaz Kılıçaslan.
© Copyright 1992–2004 by Deitel & Associates, Inc. and Pearson Education Inc. All Rights Reserved. 1 Chapter 11 – Dosya İşleme Outline 11.1Giriş 11.2Veri.
Bölüm 6 Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar
Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri Dizgi Çıktı İşlemleri Dizgi Fonksiyonları Karakter Fonksiyonları Gösterge Dizgileri.
Örnek Adam asmaca oyununun programının yazılması.
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
Dosya ve Klasör İşlemleri
1 Yapılandırılmamış programlama Prosedür/Fonksiyon gerekliliği Prosedural Programlama Fonksiyon Tanımlama/Prototip/Çağırma Örnek fonksiyonlar Fonksiyon.
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
Seri Port ile İletişim.
PROGRAMLAMA Dosyalama İşlemleri
BİLGİSAYAR programlama II
1 7. HAFTA. 2 Referanslar  Referanslar adres temsilcisidir  İşaretçilerin görevlerini kısmi olarak yapabilirler  Değişken değildirler.  Bellekte yer.
Fonksiyonlar.
String Diziler(Katarlar)
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar Yazım ve Noktalama Kuralları C Kütüphaneleri C Dilindeki Sözcükler Değer Sabitleri Veri Tipleri Değişkenler.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 10: Dosyalama İşlemleri
Örnek Sorular Bilgisayar Programlama BIL 107. Soru 1: Ekran çıktısında 66 yazması için boşlukları doldurunuz ______ i = 'A'; printf(____, i__); CEVAP:
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 7. DERS NOTU Konu: Dosya Yönetim.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 10: Dosyalama İşlemleri
Bölüm 7 Fonksiyonlar GÖSTERGELER Gösterge Tanımı
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş - VII
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş - VII
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
GRAFİK Basit grafik işlemlerinin gerçekleştirilmesi
Bölüm 11 Metin Dosyaları Metin Dosyaları Dosya Açma ve Kapama
C ile Programlamaya Giriş
Sunum transkripti:

DOSYA İŞLEMLERİ

Dosyanın açılması Dosya işlemi yapabilmek için önce dosyanın açılması gerekir. FILE * fopen (char * filename, char * mode) fopen fonksiyonun 1. parametresi dosya ismi 2. Parametresi ise dosya işlem türüdür.

fopen fonksiyonu dosyanın açılmaması durumunda NULL değerine geri döner Dosyanın açılıp açılmadığı mutlaka geri dönüş değerine bakılarak kontrol edilmelidir.

dosya açma örnekleri FILE * hFile; hFile = fopen( dosya_ismi, "r"); if (hFile == NULL) { // hata, dosya bulunamadı } else { // dosyayı kapat fclose(hFile); }

dosya açma örnekleri FILE *fp; fp=fopen("c:\\test.txt", "r"); char filename[80]="c:\\my_file.txt";  if((pfile = fopen(filename, "r")) == NULL){        printf(" %s dosyası acilamadi", filename);        return -1;  }

dosya kapatma örneği FILE * hFile; if ((hFile = fopen( dosya_ismi, “w") == NULL) { printf(“ dosya açılamadı\n”); exit(1); } ….. fclose(hFile);

r w a r+ w+ a+ Açılış Modu İşlem türü Yalnız okuma Dosya diskette olsada olmasada yeniden yaratır a Var olan dosyanın sonuna ekleme yapar r+ Hem okuma hem yazma yapar. Daha once DOSYA AÇILMIŞ OLMALI w+ Hem okuma hem yazma yapar. Önce açılması gerekmez a+ Hem okuma hem yazma yapar. Var olan dosyanın sonuna ekleme yapar

Dosyadan bir karakter okuyup yazan fonksiyonlar int fgetc(FILE *fp) Fonksiyonun geri dönüş degeri, okuma başarılı ise okunan karakter ile, başarısız ise EOF (-1) değeri ile geri döner.

Dosya Sonu Tespiti Dosya sonuna gelip gelmediği feof( ) fonksiyonu ile tespit edilir. Fonksiyon dosya sonuna geldiğinde geri dönüş değeri “1” değerini alır. Eğer dosya sonuna ulaşmamışsa “0” değerine geri döner

Dosya Sonu Tespiti while(!feof(fp)) { if(fgets(str, 126, fp)) printf("%s", str); }

#include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main() { FILE *fp; char kaynak_liste[40]="sinifliste.txt"; char str[128]; if((fp = fopen(kaynak_liste, "r"))==NULL) { printf("Dosya acilamadi.\n"); exit(1); } while(!feof(fp)) { if(fgets(str, 126, fp)) printf("%s", str); fclose(fp); return 0; fgetsornek.c Bir dosyanın icerigini Ekrana yazdırır. fgetsornek.c

Bir dosyadan diğer bir dosyaya kopyalama yapıldı. #include <stdio.h> int main () { FILE *kaynak, *hedef; char kaynak_dosya[40]="sinifliste.txt"; char hedef_ dosya[40] ="kopyaliste.txt"; char ch; if((kaynak = fopen(kaynak_dosya, "r")) == NULL){ printf("Kaynak dosya acilamadi... "); exit(1); } if((hedef = fopen(hedef_dosya, "w")) == NULL){ ch = fgetc(kaynak); while (ch != EOF) fputc(ch, hedef); printf("dosya kopyalandi\n"); fclose (kaynak); fclose (hedef); return 0; Bir dosyadan diğer bir dosyaya kopyalama yapıldı.

fgets ve fputs fonksiyonları char *fgets(char *line, int maxline, FILE *fp) Dosyadan bir dizi karakter okumak için kullanılır. int fputs(char *line, FILE *fp) Dosyaya bir dizi karakter yazmak için kullanılır. fgetsornek1.c fgetsornek2.c örnekleri incele

fread fonksiyonu int fread(void * buffer, int size, int num, FILE * hFile) Dosyada bulunan bir bilgiyi blok olarak beleğe alır 1. parametre 4. parametredeki dosyadan blok bilginin hafızaya alınacağı yeri gösterir 2. Parametre okuyacağı byte sayısıdır 3. Parametre okuma sayısıdır 4. Parametre bilgilerin okunacağı dosyayı gösterir.

fread fonksiyonu int fread(void * buffer, int size, int num, FILE * hFile) Bellekten okunan byte sayısı “size * num” kadardır. Fread fonksiyonun geri dönüş değeri okuyabildiği num sayısıdır.

fwrite fonksiyonu int fwrite(void * buffer, int size, int num, FILE * hFile) Bellekte bulunan bir bilgiyi blok olarak dosyaya yazar 1. parametre blok bilginin hafızada bulunduğu yeri gösterir 2. Parametre okuyacağı byte sayısıdır 3. Parametre okuma sayısıdır 4. Parametre 1. parametredeki bilgilerin yazılacağı dosyayı gösterir.

Dosya işlemleri fonksiyonları fprintf() fscanf() fgets() fputs() fopen() fclose() getc() ungetc() putc() fgetc() fputc() feof() fread() fwrite() ftell() fseek() rewind() fflush() Ödev: bu fonksiyonların kullanımlarını araştırınız.