UGUR KOCA Konu : OLASILIK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 OLASILIK • Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı.
Advertisements

OLASILIK ÇEŞİTLERİ.
OLASILIK Hatırlatma : Örnek: Bir torbada 1 den 10 a kadar numaralanmış etiketler bulunmaktadır. Bir çekilişte asal sayı olan bir etiket çekme olasılığı.
OLASILIK.
10.Hafta istatistik ders notlari
MODÜLER ARİTMETİK.
1 OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı.
MATEMATİK.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
İstatistik eİKT-203 Hafta 04: Permutasyon, Kombinasyon, Olasılık
RASYONEL SAYILAR.
Rassal Değişken S örnek uzayı içindeki her bir basit olayı yalnız bir gerçel (reel) değere dönüştüren fonksiyona rassal değişken adı verilir. Şu halde.
MADE IN BAL.
Olasılık ve Olay Çeşitleri
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
BİNOM DAĞILIMI.
Örnek Alıştırmalar 1. Hilesiz bir zar atıldığında zarın üst yüzünün
PERMÜTASYON.
Olasılık Çeşitleri OLASILIK ÇEŞİTLERİ.
PERMÜTASYON.
PİYANGO SAYISAL LOTO.
Olasılık Hesapları Rassal herhangi bir olayın, belli bir anda meydana gelip gelmemesi konusunda daima bir belirsizlik vardır. Bu sebeple olasılık hesaplarının.
BAĞIMLI VE BAĞIMSIZ OLAYLAR
KÜMELER.
Şartlı Olasılık Bir olayın olasılığından söz edebilmek için bir alt kümeyle temsil edilen bu olayın içinde bulunduğu örnek uzayının belirtilmesi şarttır.
İŞLEM TANIM: A boş olmayan bir küme olmak üzere,A×A nın bir R alt kümesinden A ya tanımlanan her fonksiyona, işlem denir.İşlemi tanımlarken,’’
OLASILIK.
DENKLEMLER. DENKLEMLER ÜNİTE BAŞLIĞI X kimdir neye denir,neden gereksinim duyulmuştur.Bilinmeyeni denklem kurmada kullanırız.Bilinmeyen problemlerde.
D O G A L S A Y I L A R.
DOĞAL SAYILAR VE TAM SAYILAR
OLAY, İMKÂNSIZ OLAY, KESİN OLAY
OLASILIK.
TAM SAYILAR Pınar AKGÖZ.
TEMEL KAVRAMLAR.
KESİKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK DAĞILIMLARI
ÜNİTE 2 OLASILIK, İSTATİSTİK VE SAYILAR
SORU: Bir madeni para ardı ardına 10 kez atıldığında kaç kez tura gelir? Tahmin edin. : : : :
1. Bir zar ardı ardına iki kez atılıyor. Birinci atışta 6 ve
İLKÖĞRETİM MATEMATİK 6.SINIF
10-14 Şubat Fonksiyonların Grafiği
OLASILIK İÇİNDEKİLER: Çıktı Evrensel Küme Örnek Uzay Olay
KÜME ÇEŞİTLERİ 2. Sonlu ve Sonsuz Küme 1.Boş Küme 3. Evrensel Küme
GERÇEK SAYILAR (REEL SAYILAR)
KÜMELER ERDİNÇ BAŞAR.
OLASILIK İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ.
TAM SAILAR İÇİNDEKİLER TAM SAYI KAVRAMI MUTLAK DEĞER
OLASILIK İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
İSTATİSTİK UYGULAMALARI
Olasılık dağılımları Normal dağılım
İSTATİSTİK YGULAMALARI: SINAVA HAZIRLIK
Olasılık.
Tacettin İnandı Olasılık ve Kuramsal Dağılımlar 1.
NED İ R? Olasılık, sonucu kesin olmayan olayları sayılarla ifade eder. Olasılık teorisi günümüzde şans oyunlarının yanısıra, ekonomi, spor,siyaset, bilimsel.
MUSTAFA ŞAHİN MATEMATİK ÖĞRETMENİ
Rastgele Değişkenlerin Dağılımları
Kümeler Küme, matematiksel anlamda tanımsız bir kavramdır. Bu kavram "nesneler topluluğu veya yığını" olarak yorumlanabilir. Bu tanımdaki "nesne" soyut.
KARMAŞIK SAYILAR DİLEK YAVUZ.
OLASILIK. OLASILIK Olasılık olayların olabilirliğinin sayılarla ifadesidir. Olasılığın günlük hayatımızda bir çok uygulama alanı vardır. Örneğin; sayısal.
DÖRT İŞLEM PROBLEMLERİ
1 OLASILIK 2. 2 TÜMLEYEN, BİRLEŞİM, KESİŞİM E ve F olaylarına sahip bir örneklem uzayı S olsun. olduğu açıktır. S de olup da E de olmayan noktaların kümesine.
Bölüm 4 Olasılık.
DERS1 Prof.Dr. Serpil CULA
DÖRT İŞLEM PROBLEMLERİ
KÜMELR Kümelerin çeşitleri.
OLASILIK HAZIRLAYAN : MUSTAFA ÖZÇELİK.
KÜMELERDE KESİŞİM VE BİRLEŞİM İŞLEMİ
OLASILIK İrfan KAYAŞ.
1- Değişim Aralığı (Menzil) Bir serideki en büyük değer ile en küçük değer arasındaki fark olarak tanımlanır. R= X max –Xmin 2 – Ortalama Sapma Seriyi.
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
Sunum transkripti:

UGUR KOCA Konu : OLASILIK Giriş

OLASILIK Tanımlar Bir olayın olasılığı Ayrık iki olayın birleşiminin olasılığı Ayrık olmayan iki olayın olasılığı

Olasılık, sonucu kesin olmayan olaylarla uğraşır. olasilik Tanımlar Olasılık, sonucu kesin olmayan olaylarla uğraşır. Örneğin; bir zar atıldığında, zarın yere düşeceği kesin; fakat üst yüze hangi sayının geleceği kesin değildir.

olasilik Tanımlar Bir madeni para atıldığında üst yüze yazının gelmesi, olasılık hesabında bir olaydır. Bir paranın havaya atılması bir deneydir. Bir torbadan bilyelerin çekilmesi bir deneydir. Bir deney sonunda elde edilebilecek sonuçlara çıkanlar denir. Bir madeni para atıldığında üst yüze yazı gelmesini Y, tura gelmesini T ile gösterirsek çıkanların kümesi {Y,T} olur. Tüm çıkanların oluşturduğu kümeye örnek uzay denir. Ve E ile gösterilir.

Kesin olay: Gerçekleşmesi kesin olan olaya kesin olay denir. olasilik İmkansız olay: Gerçekleşmesi mümkün olmayan olaya denir. Özel olarak boş kümeye imkansız olay denir. Kesin olay: Gerçekleşmesi kesin olan olaya kesin olay denir. Ayrık Olaylar: Aynı zamanda gerçekleşmesi mümkün olmayan olaylardır.

Deney: Bir zarın havaya atılması Çıkanlar: {1,2,3,4,5,6} olasilik Örnekler Deney: Bir zarın havaya atılması Çıkanlar: {1,2,3,4,5,6} Örnek Uzayı: E={1,2,3,4,5,6} A olayı: Zarın üst yüzüne 2 gelmesi B olayı: Zarın üst yüzüne 4 gelmesi İmkansız Olay: Zarın üst yüzüne 8 gelmesi Kesin Olay: Zarın üst yüzüne 7 den küçük bir sayma sayısının gelmesi Ayrık Olaylar: A ve B olayları

olasilik Bir olayın olasılığı Örnek uzayı “E”, bir olayı “A” ve A olayının olasılığını da O(A) ile gösterirsek; S(E) Bu ifadenin çok iyi öğrenilmesi gerekir. Diğer olasılık hesapları da bu ifade üzerine inşa edilmiştir. S(A) İstenilen durumların sayısı O(A) = = Tüm durumların sayısı dır.

olasilik Bir olayın olasılığı Örnek: Bir kalem kutusunda 5 inin ucu açık 15 kalem vardır. Gelişigüzel çekilen bir kalemin ucu açık olması ihtimali nedir?

Tüm kalemlerin sayısı; s(E) , Ucu açık kalem sayısı; s(A), olasilik Bir olayın olasılığı Örnek: Bir kalem kutusunda 5 inin ucu açık 15 kalem vardır. Gelişigüzel çekilen bir kalemin ucu açık olması ihtimali nedir? Çözüm Tüm kalemlerin sayısı; s(E) , Ucu açık kalem sayısı; s(A), Ucu açık kalem çıkma olasılığı ;O(A) olsun. Buna göre Cevap B

1. Bir olayın olasılığı 0 ile 1 arasında bir sayıdır. olasilik Bir olayın olasılığı 1. Bir olayın olasılığı 0 ile 1 arasında bir sayıdır. O(A)=0 ise, A olayının gerçekleşmesi mümkün değil demektir. O(A) = 1 ise, A olayı kesinlikle gerçekleşecek demektir. 2. O(A), A olayının olma olasılığı, O(A’), A olayının olmama olasılığı olmak üzere, O(A)+O(A’) =1 dir. Bu ifadeyi , O(A)=1-O(A’) şeklinde düşünebiliriz.

Ayrık iki olayın birleşiminin olasılığı olasilik Ayrık iki olayın birleşiminin olasılığı ise A ve B olayları ayrıktır. O halde; A ve B ayrık olaylar ise, dir

olasilik Ayrık iki olayın birleşiminin olasılığı Örnek: Bir zar atılıyor. Zarın üst yüzüne gelen sayının 4 veya 3 olma olasılığı kaçtır?

olasilik Ayrık iki olayın birleşiminin olasılığı Örnek: Bir zar atılıyor. Zarın üst yüzüne gelen sayının 4 veya 3 olma olasılığı kaçtır? Çözüm Bu olaylar ayrık olaylar olduğu için Cevap A

Ayrık olmayan iki olayın birleşiminin olasılığı olasilik Ayrık olmayan iki olayın birleşiminin olasılığı O(A veya B) = O(A B) ifadesi A veya B den en az birinin gerçekleşmesi olasılığı demektir. ise A ve B olayları ayrıktır. O halde; A ve B ayrık olaylar ise, dir.

olasilik Ayrık olmayan iki olayın birleşiminin olasılığı Örnek: Bir zar atılıyor zarın üst yüze gelen tarafının tek sayı veya 2 den büyük olma olasılığı kaçtır?

olasilik Ayrık olmayan iki olayın birleşiminin olasılığı Örnek: Bir zar atılıyor zarın üst yüze gelen tarafının tek sayı veya 2 den büyük olma olasılığı kaçtır? Çözüm A= {1,3,5} ise, s(A) =3 B= {3,4,5,6} ise, s(B) =4 A B={3,5} ise s(A B) =2 idi Cevap D