TÜRK ULUSAL SİTE LİSANSI (Turkish National Site License - TRNSL) Pamela Kontowicz Elektronik Kaynaklar Sorumlusu Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.
Advertisements

EFET GENEL ANLAŞMASI (ELEKTRİK) ÜZERİNDE TARTIŞMALAR
AKREDİTİF Mustafa KARAKAYA.
HERKESE KAZANDIRAN ACENTE SİSTEMİ
360Core Kütüphane Kullanıcıları için Kütüphaneciler için
LİSANS ANLAŞMALARI GRUBU “Anlaşmadan Olur Mu Hiç! Haydi El Sıkışalım…” 11. ANKOS YILLIK TOPLANTISI, MUĞLA ÜNİVERSİTESİ, 2011.
0 1 web ortamından gelen gelen bilgiler bilgiler Akademikkütüphanekaynakları eser 4000 yayın evi BTT ve Sosyal Sosyal Bilimler Bilimler Dünyanın.
İNTERNET ALAN ADLARI (İAA) YÖNETMELİK TASLAĞI ÇALIŞMALARI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
VERİTABANI DEĞERLENDİRME GRUBU (VDG) ve YAYINCI BAŞVURU SİSTEMİ
KİTS Hakkında ANKOS İşbirliği Grubu
Kaynak Paylaşımı: Neler Yapıyoruz. Neler Yapabiliriz
BARTER DOLARINIZI NAKİDE ÇEVİRİN - İSTEDİĞİNE ÖDE DEVRİMİ
SAYILI KAMU İHALE KANUNU İLE KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Şikayet Sistemine Etkileri Nisan 2009 ANTALYA.
Kütüphanelerarası İşbirliğinin ABC’si
Bu menü, ILL, Katalog, Konu başlıkları, Kütüphane Yönergesi dışında kalan tüm sayfalarda aktiftir Araştırma sürecinizi kolaylaştırmak, kütüphane kaynaklarına.
ANKOS 9. Yıllık Toplantısı, Nisan 2009, İnönü Üniv LİSANS ANLAŞMALARI ÇALIŞMA GRUBU İlkay Holt, Özyeğin Üniversitesi Zeynep.
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı
E-Journal A.M.S. (EJAMS) Kütüphaneciler için e-dergi koleksiyonlarının yönetiminde, kullanıcılar için ise bu koleksiyonlardan yararlanmada kolaylık sağlar.
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
6-7 June 20033rd International ANKOS Meeting1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi Hizmetiçi Eğitim Seminerleri
E-İhale, Elektronik İhale veya Online İhale sistemi B2B (şirketler arası ticaret) alanında kullanılan bir satınalma yöntemidir. Bir Alıcı şirketin ve.
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
HAFTA 7 OTEL SÖZLEŞMELERİ-DEVAM
ANKOS Veritabanı Değerlendirme Grubu
SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ VE HUKUKSAL SORUNLAR
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ KULLANICI/KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUBU Kullanıcı/Kütüphaneci Eğitimi Grubu ANKOS çatısı altında 2002’de.
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
LİSANS ANLAŞMALARI ÇALIŞMA GRUBU ANKOS 6. Yıllık Toplantısı Haziran 2006 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi.
İstanbul Medipol Üniversitesi
11. ANKOS YILLIK TOPLANTISI M UĞLA Ü NIVERSITESI, 2011 YAYINCI BAŞVURU SİSTEMİ VE DEĞERLENDİRME SÜRECİNE ETKİSİ.
ANKOS FİYATLANDIRMA MODELLERİ
Bilkent Üniversitesi Kütüphane Müdürü 41. Kütüphane Haftası, Ankara
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
Şişecam S ayısal Yönetimle Verim VIII. "Türkiye'de İnternet" Konferansı 20 ARALIK 2002 Canan Özcan Türkiye Şişe ve Cam Fab. A.Ş.
ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi 4. Uluslararası Yıllık ANKOS Toplantısı Koç Üniversitesi,
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Rektörler Toplantısı 28 Aralık 2005
VERİLERİ DÜZENLİYORUM ACCESS TANIMLAR Veri Tabanı: Düzenli bilgiler topluluğudur. Sistematik erişim imkanı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir,
TÜBİTAK ELEKTRONİK KAYNAKLAR ULUSAL AKADEMİK LİSANS EKUAL TÜBİTAK EKUAL STANDART LİSANS ANLAŞMASI STANDART LİSANS ANLAŞMASI Mayıs 2008, Çeşme Ahmet.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
GÜMRÜK KIYMETİNİN TESPİTİ
TÜRK İ YE’DE TÜKET İ C İ N İ N B İ LG İ LEND İ R İ LMES İ VE ÖRGÜTLENMES İ KONUSUNDA İ ZLENMES İ GEREKEN ADIMLAR.
URQUHART YASASI.  Urquhart Yasası bilimsel dergilerin “kütüphane ötesi kullanımı”nın (supralibrary use), bu dergilerin her kütüphanenin “kütüphane içi.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Ticari veri tabanları (Yerel)
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak Güz.
BBY 204 Derme Geliştirme VIII
İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN BORÇLAR
Aralık İçerik Dil seçimi Sisteme giriş ve şifre değiştirme Basit katalog sorgulama Materyal yeri belirleme Materyal ayırtma (Rezerve etme) Gelişmiş.
INCOTERMS 3. ) DELIVERED DUTY PAID ( DDP ) a
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
/etc/comar/model.xml /var/log/comar.log /var/run/comar.socket /var/db/comar/ ÇOMAR Sistem Modeli Kayıt Kütüğü Veritabanı Unix Soket Çomar Sistem Yerleşimi.
Kütüphane ve Dokümantasyon
ANTİVİRÜS ÇEŞİTLERİ ve ARALARINDAKİ FARKLAR
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
ANKOS ELEKTRONİK BİLGİ KAYNAKLARI ERİŞİMİNDE ULUSALLAŞMAYA DOĞRU
Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
Sunum transkripti:

TÜRK ULUSAL SİTE LİSANSI (Turkish National Site License - TRNSL) Pamela Kontowicz Elektronik Kaynaklar Sorumlusu Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi

Giriş 1. TRNSL, - nedir? - ne işe yarar? - niçin önemlidir? 2. Tanımlanmış başlıca noktalar - Değişik sözleşmelerden örnek maddeler 3. TRNSL’nin etkisi / geçerliliği

TRNSL nedir? TRNSL nedir? 1. TRNSL = Turkish National Site License = Türk Ulusal Site Lisansı 2. ANKOS için bir lisans modeli sunar. - ANKOS’un her sözleşmede bulmak istediği maddeleri içerir. - Satıcıların site lisanslarıyla karşılaştırmak için kullanılır.

Karşılaştırma süreci 1. adım : TRNSL maddeleri satıcının lisans anlaşmasıyla karşılaştırılır.

Karşılaştırma süreci 2. adım : İnceleme sonucunda satıcılar için bir soru listesi hazırlanır.

Karşılaştırma süreci – 3. adım : Veritabanı sorumlusu, soru listesini satıcıya gönderir. Eğer daha önceden gönderilmemişse, TRNSL’nin bir kopyasını da gönderir. – 4. adım : Satıcı soruları yanıtlar. – 5. adım : Anlaşma iki taraf için de kabul edilebilir olana kadar görüşmeler sürdürülür.

Niçin dikkat etmelisiniz? –Satıcılarla iletişim kuracak olan sizsiniz; onlardan size anlaşma ile ilgili sorular gelebilir. –ANKOS üyeleriyle iletişim kuracak olan da sizsiniz; üyelerin de anlaşma ile ilgili soruları olabilir. –Deneyiminizle diğer veritabanı sorumlularına da yardımcı olabilirsiniz. –Önemli maddeleri, terimleri iyi anlayarak kütüphanenizi sorunlardan uzak tutabilirsiniz.

TRNSL’nin incelenmesi ve örnek maddeler

Bölüm I - Tanımlar Anlaşmada kullanılan terimler tanımlanır. Her lisansta bir tanımlar bölümü bulunmayabilir. Bazen terimler, ilk geçtikleri yerde tanımlanabilirler. Önemli husus : Yetkili kullanıcıların tanımlanmasıdır.

Örnek maddeler Örnek 1 : Örnek 2 :

Bölüm II – Bir lisansın yürürlüğe girmesi ve ücretler Önemli hususlar : Anlaşmanın süresi, ödemeyle ilgili bölüm ve yeni üyeler için katılma koşullarıdır. –Anlaşma süresi belirlenmelidir. –Otomatik olarak (kendiliğinden) yenilenmemelidir. –Anlaşmanın süresi bir yıldan fazla ise, ilave yıllar için olası fiyat artışının azami oranı belirtilmelidir. –Son ödeme tarihi ne zamandır? Ödeme süresinin 90 gün olması istenmelidir. –Yeni üyeler istedikleri zaman konsorsiyuma katılabilirler mi? Bazen EVET, bazen HAYIR.

Örnek maddeler Anlaşmanın süresi (otomatik yenileme) Anlaşmanın süresi (otomatik bitiş)

Örnek maddeler Ücretlerin ödenmesi Yeni üyeler

Bölüm III – Kullanım hakları Veritabanı ile neyi yapabileceğinizin, neyi yapamayacağınızın belirtilmesi çok önemlidir. Kural ihlali, veritabanına erişiminizin bitirilmesiyle sonuçlanabilir. Önemli husus : Kütüphanelerarası ödünç vermeye, ders paketlerine ve elektronik rezervlere izin verilmiş olup olmadığıdır.

Örnek maddeler Kütüphanelerarası ödünç verme Kütüphanelerarası ödünç verme

Örnek maddeler Kütüphanelerarası ödünç verme (izin verilmez)

Örnek maddeler Ders paketleri ve elektronik rezervler (izin verilmiştir) Ders paketleri ve elektronik rezervler (izin alınmalıdır)

Bölüm IV – Kullanım yasakları Veritabanıyla yapamayacağınız şeyleri içerir. Bunlar yapıldığı takdirde, veritabanına erişim hakkınızı kaybedersiniz. Genelde lisanslar, robot programlar aracılığıyla tüm sayıların veya bir yayının tümünün indirilmesine ve elektronik ortamda ödünç verilmesine (dağıtılmasına) izin vermemektedir.

Bölüm V – Yayıncının verdiği güvenceler, sorumluluk sınırlamaları, tazminatlar vb. Bu maddeler çok dikkatle incelenmelidir. Metinlerde, ANKOS’un ya da herhangi bir üyenin yayıncıya dava açmasını engelleyici nitelikte hukuksal bir dil kullanılır. Eğer büyük ve koyu harflerle yazılmış bir bölüm görürseniz, bu genellikle güvence ve sorumluluk sınırlamaları ile ilgilidir. Bunlar normalde sorun yaratacak maddeler değildirler; ancak oldukça ayrıntılıdırlar.

Bölüm VI - Yayıncının üstlendiği işler Bunlar, yayıncının yapmayı kabul ettiği şeylerdir. –Veritabanını “her zaman erişilebilir” kılmak için uygun ve gerekli çabayı harcamak. –Veritabanının bakım çalışmaları ile ilgili olarak önceden bilgi vermek. –Veritabanı ile ilgili önemli değişiklikler yapılacaksa, önceden bildirmek. Önemli husus : Yayıncı, kullanım istatistiklerini sağlamayı kabul eder mi?

Örnek madde Kullanım istatistikleri

Bölüm VII – Konsorsiyumun üstlendiği işler Bunlar ANKOS’un yapmayı kabul ettiği şeylerdir. Kullanımdaki sınırlamalar kullanıcılara bildirilmelidir. Önemli husus : Kuraldışı kullanım söz konusu olduğunda, konsorsiyum ve üyeler bu kullanıma neden olmadığı, göz yummadığı ve yardım etmediği sürece lisans ihlali olmayacağı konusunda bir madde olması istenmelidir.

Örnek madde Konsorsiyum ihlalden sorumlu değildir.

Bölüm VIII – Her iki tarafın yükümlülükleri Böyle bir bölümün bulunması çok hoş olur.

Bölüm IX – Lisans süresi ve bitişi Önemli bir bölümdür. Önemli hususlar : –Her iki taraf da anlaşmayı bitirme hakkına sahip olmalıdır. –Anlaşmanın bitiminden sonra, abone olunmuş materyalin arşivine erişim var mı? Bunu her zaman sormalısınız.

Örnek maddeler Lisans bitiş maddesi

Örnek maddeler Abonelik bitiminden sonra arşive erişilebilirlik : EVET Abonelik bitiminden sonra arşive erişilebilirlik : HAYIR

Bölüm X - Genel “Standart metin” maddelerini içerir. Önemli hususlar : –Anlaşmada değişiklikler nasıl yapılır? –Değişikliklerin haber verilme süresi. –Olası bir uyuşmazlıkta yargı yeri neresidir?

Örnek maddeler Anlaşmada değişiklikler Haber verme süresi Yargı yeri

Bunca uğraşa değer mi? Elbette. TRNSL sayesinde ANKOS, kimi satıcılardan daha uygun, avantajlı koşullar elde etmeyi başarmıştır. Anlaşma maddeleri ne kadar standart olursa, anlaşılmaları ve uyulmaları o kadar kolay olur.