Risk Yönetim Prensipleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MIT563 Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi
Advertisements

TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
TAM SAYILAR.
5. BİRİKİMLERİM.
Mesleki Eğitim Ögrenci ve Çalışan Hareketlilik Bütçeleri Katılımcı ve rafakatçi için seyahat edilecek ülkeye gidiş dönüş için Seyahat Edilen mesafe 100.
Faiz Problemleri.
Alım Satım Planlaması Rehberi. Alım satımın 9 bileşeni 1.Alım satım yapılacak ortamın seçin 2.Psikolojik hazırlığınızı yapın 3.Risk seviyenizi bilin 4.Hedeflerinizi.
İŞLETME - MUHASEBE Naim DENİZ.
TİCARİ İŞLEMLER VE VARLIK KAYNAK YAPISINA ETKİLERİ
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Eczane ve Finans Yönetimi Sunumu 2014
ÜPK FİNAL ÖNCESİ ÇALIŞMA SORULARI
2 3 ÜST YÖNETİMİN LİDERLİĞİNDE, TAKIM HALİNDE BELİRLENEN HEDEFLER DOĞRULTUSUNDA, İŞLETME PROBLEMLERİNE GÖRE ÇÖZÜM BULUNMASIDIR. 4.
Ücret Sistemleri Tasarım, uygulama ve ötesi... Binnur Zaimler Doğan Yayın Holding.
FAİZ ORANI DAVRANIŞI.
NİYE VARIZ? NELER YAPTIK? GELECEK PLANLARIMIZ?
VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI İŞLEM SİSTEMİ
Bölüm 6 Yatırım Kriterleri
Ek 2A Diferansiyel Hesaplama Teknikleri
FUTURES SÖZLEŞMELER.
Yrd. Doç. Dr. Niyazi Kurnaz
17 Kasım 2014 EUR/USD Euro bölgesinde Ticaret Dengesi ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin konuşması pariteye yön verebilecek verilerdir.
01 Aralık 2014 EUR/USD Euro Bölgesi'nde Cuma günü CPI verisi, beklentiler doğrultusunda 0,3% olarak açıklandı. İşsizlik oranında değişiklik gözlemlenmedi.
Chapter 1 Learning Objectives
Telekomünikasyon Sektörü ve Vergi Düzenlemelerinin Etkileri Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. 30 Ekim 2007 Gazi Üniversitesi İİBF Ankara.
SPTTRY.
11 Aralık 2014 EUR/USD Euro Bölgesi’nde Fransa Tarım Dışı Bordrolarda beklenti -0,2% iken -0,3% olarak açıklandı. Doların küresel bazda diğer paritelere.
Hatalar için niceliksel hesaplar
5. İşletme Dönemi Finansman Planının Hazırlanması
Toplama ve Çıkarma işlemi
21 Ekim 2014 EUR/USD  ABD’de PPI(Aylık) -0,1%’den 0,0% seviyesine yükseldi. Yıllık bazda ise beklentilere göre 1,0% geriledi.  ABD ve Euro bölgesinde.
EGZOTİK OPSİYONLAR Klasik Avrupa ve Amerikan tipi opsiyonlardan daha karmaşık bir yapıya sahip olup firmaların spesifik ihtiyaçları için düzenlenmiş ve.
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
12 Ocak 2015 EUR/USD EURUSD paritesi, Dolar Endeksindeki pozitif ilerleyiş nedeniyle aşağı yönlü hareketlerini sürdürdüğünü ve son 9 yılın en düşük seviyelerinde.
VİOP / Türev Piyasalar Bora Akdeniz Ürün Geliştirme Kıdemli Uzmanı
Günlük Haftalık /Günlük Aylık / Günlük Uzun Süreli TL TL Proje Tarihine Göre Fiyatlandırılacaktır TL TL
ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARACI İHRACI
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
09 Şubat 2015 EUR/USD EURUSD paritesinin 16 Aralık 2014 tarihinden beri devam eden düşüşlerini trendin üst noktası olan direncini kırmasının ardından.
Kaldıraçlı Alım Satım İşlemleri
Nakit Yönetimi Dairesi
12 Şubat 2015 EUR/USD EURUSD paritesi aşağı yönlü baskılarına devam etmektedir seviyesinden başlatılan satıcılı seyir ile seviyesine kadar.
13 Şubat 2015 EUR/USD EURUSD paritesi 3 Şubat tarihinden itibaren sürdürdüğü düşüş trendinin sonlandığı görülmektedir. Düşüş trendinin üst noktası olan.
17 Şubat 2015 EUR/USD EURUSD paritesinin – arasında bant aralığında hareketine devam ettiği görülmektedir. Bant aralığının dışına çıkması.
27 Ocak 2015 EUR/USD EURUSD paritesinin seviyesi ile düşüşlerini sınırlandırdığını ve tepki alımlarını seviyesine kadar devam ettirdiğini.
Günümüzde internet, en çok kullanılan haber kaynağı Gazetecilerin % 97’si haber yazmadan önce mutlaka Google’da ve sosyal medyada araştırma yapıyor.
23 Şubat 2015 EUR/USD EURUSD paritesi 1,1270-1,1455 bant aralığında hareketine devam etmektedir. Bant aralığının dışına çıkması hareketlerin netleşmesi.
Prof.Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
11 Şubat 2015 EUR/USD EURUSD paritesi aşağı yönlü baskılarına devam etmektedir seviyesinden başlatılan satıcılı seyir ile seviyesine kadar.
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
ORAN (RASYO) ANALİZLERİ
HARİTALARDA UZUNLUK HESAPLARI
10 Şubat 2015 EUR/USD EURUSD paritesi aşağı yönlü baskılarına devam etmektedir seviyesinden başlatılan satıcılı seyir ile seviyesine kadar.
Doğal Sayılarla Bölme İşlemi.
Çalışma Sermayesi Finansmanı
BAŞA-BAŞ NOKTASI (BREAK EVEN POINT)
27 Ekim 2014 EUR/USD Euro Bölgesinde Almanya GFK Tüketici güveni 8,5 puan ile beklentilerin üzerinde açıklanırken, ABD’de yeni ev satışları ise 0,2% artış.
Duran Varlıklar Rasyosu
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
OPSİYON STRATEJİLERİ ÖRNEKLERİ
Faiz Oranlarının Davranışı
Dikey yüzdeler analizi
Hisse Senetleri ve Piyasalarda Alım Satım İşlemleri
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA. “Müşteri değeri olgusu, müşteri tatmini unsurlarına ek olarak, ürünün rakipler arasından nasıl seçildiğini, seçim kriterlerinin.
Forex Yatırımcıları için VİOP Ürünleri
-2- Türev Araç İşlemleri
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
InvestAZ Yurtiçi Piyasalar Direktörü
Sunum transkripti:

Risk Yönetim Prensipleri RİSK YÖNETİM REHBERİ

İyi risk yönetiminin prensipleri %2 kuralı Doğru pozisyon büyüklüğünü yakalamak Kar/Zarar Durdur oranının pozitif olması Pozisyonu yapılandırma Günlük/haftalık/aylık zarar limitleri Dengeli alım satım

%2 kuralına bir örnek: Hesabınızda 50,000 EUR var: 2,000,000 EURUSD’lık pozisyon alıyorsunuz ve fiyatlar pozisyonunuzun tersi yönde hareket ediyor. Hesabınızdaki toplam tutarın %2’si kadar (1000 EUR) zararı ne zaman elde edersiniz? 2,000, 000 X 0,0007 = 1400 USD (yaklaşık 1000 EUR) Karşılanabilecek en yüksek fiyat hareketi 7 bips Sonuç : Alınan pozisyonun büyüklüğü nakit hesabına göre fazla büyük!

Doğru pozisyon büyüklüğüne bir örnek: Hesabınızda 50,000 EUR var: 250,000 EURUSD’lık pozisyon alıyorsunuz ve fiyatlar pozisyonunuzun tersi yönde hareket ediyor. Hesabınızdaki toplam tutarın %2’si kadar (1000 EUR) zararı ne zaman elde edersiniz? 250, 000 X 0,0056 = 1400 USD (yaklaşık 1000 EUR) Karşılanabilecek en yüksek fiyat hareketi 56 bips Sonuç : 250,000 EURUSD’lik pozisyonun büyüklüğü nakit hesabına göre daha uygun! Bazı traderlar %2’lik zarar limitini %3 veya %1 olarak da uygulayabilirler. Burada belirleyici olan esaslardan birisi pozisyonun ne kadar süre için alındığıdır. Fiyat hareketlerine göre uzun vadeli alınan pozisyonlarda çok az veya kısa vadeli pozisyonlarda çok fazla olabilecek makaslarda zarar limitleri oluşturulması kar edilmesine engel olabilir. Bu noktada kararınızı yatırımınızın kar getirmesini beklediğiniz zaman dilimi ve risk iştahınıza göre doğru vermelisiniz.

Pozitif Kar/Zarar Durdur Rasyosu 1,38 EURUSD seviyesinden uzun pozisyon alıyorsunuz 1,3850 seviyesinden karınızı alıyorsunuz(=50 pips kar) Zararınızı hangi fiyat seviyesinde durdurmalısınız? 1,3775’den daha aşağı inmemelisiniz (=25 pips zarar) Neden? Pozitif kar/zarar durdur rasyosunu elde edebilmek için. Zarar durdur emirlerini kar hedeflerinin 1/2 veya 1/3’ü olarak belirlemek yanlış bir düşünce tarzıdır. Zarar durdur emirlerinin girileceği fiyat seviyesi teknik analiz yöntemleri ile belirlenen ve kar hedefinden çok uzak olmayan bir fiyat seviyesi olarak seçilmelidir.

Pozisyon Yapılandırma 1,38 EURUSD seviyesinden 200,000EURUSD’lik uzun pozisyon alıyorsunuz. 1,3850 seviyesine emir girişi yapıyorsunuz.(=50 pips kar) Pozisyonunuzun 100,000 EURUSD’lik bölümü için 1,3875 seviyesine emir girişi yapıyorsunuz.(=75pips kar) Pozisyonunuzun 50,000 EURUSD’lik bölümü için Pozisyonunuzun kalan 50,000EURUSD’lik bölümü ile piyasanın hareketlerine paralel emir girişi yapıyorsunuz. Zarar durdur emrinizi kar eder etmez giriyorsunuz. Her fiyat değişikliği piyasada bir trend değişiminin işareti olmayabilir. Ancak poziyonunuzu yapılandırarak fiyat değişimlerine karşı farklı çıkış noktaları yaratabilirsiniz. Bir örnek verelim:

Günlük/haftalık/aylık zarar limitleri Geçtiğimiz ay göstermiş olduğunuz alım satım performansına bakıyorsunuz. Kar ettiğiniz işlemlerdeki karlılık ortalamanızın 50 pips, zarar ettiğiniz işlemlerdeki zarar ortalamanızın 75 pips olduğunu görüyorsunuz. Bu durumda 50 pips’in üzerinde zarar ettiğiniz durumlarda alım satım yapmayı bırakmanız gerekiyor. Neden? “Kötü” geçen bir gün tüm kar tutarınızı bir anda yok edebilir. ve Kar ve zarar seviyeleri arasında sağlıklı bir denge oluşturmak gerekir.

Dengeli alım satım FAZLA RİSK ALANLAR Durulması gereken yer bilinmez Kar yapar – ama hepsini aynı gün kaybedebilir! Piyasadaki en küçük fiyat hareketinden kar yaratmaya çalışır, zararları tesadüfi olarak görür. AZ RİSK ALANLAR 2% kuralına uyar... ...ama kar yazar yazmaz pozisyonu kapar! Kar yaratma fırsatı olan bir çok fiyat hareketini kaçırır.

Dengeli alım satım FAZLA RİSK ALANLAR AZ RİSK ALANLAR Ikiside günlük kar hedefleri belirlemeli Fazla risk alanlar kar hedefine ulaşıldığında alım satımı bırakmalı Az risk alanlar kar hedefine ulaşmadan alım satımı bırakmamalı İkisi de günlük zarar limitine ulaştığında alım satımı bırakmalı