BESLENME İLE İLGİLİ HASTALIKLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
C vitamini Sağlık ve İş Güvenliği Bölümü.
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
VİTAMİNLER.
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Doğadaki En Sağlıklı 60 Besin....
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
MENOPOZ VE BESLENME.
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
Canlılarda madde ve enerji
Besin ve İçerikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
BESLENMENİN ÖNEMİ
A VİTAMİNİ HAZIRLAYANLAR: Gökçe Selin Şahin İrem İnal Zeynep
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
Antioksidanlar Antioksidan nedir?
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Vİtamİnler BAŞLA.
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
VİTAMİNLER.
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
VİTAMİNLER VİTAMİN NEDİR?
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VİTAMİNLER.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
VİTAMİNLER.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Beslenme İlkeleri - 7.
Sunum transkripti:

BESLENME İLE İLGİLİ HASTALIKLAR ...................................Y I L L A R...................................... BESLENME İLE İLGİLİ HASTALIKLAR Prof.Dr.A.Murat Tuncer

YENİDOĞAN AKCİĞER HASTALIKLARI İSHAL SITMA KIZAMIK AIDS TRAVMA Bilinmeyenler

Protein Enerji Mikrobesinler Demir İyot Çinko Selenyum Vitaminler Folik asit Vit A Vit D Vit C

Mikrobesinler Vitaminler Mineraller A, beta karoten, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K Mineraller Ca, P, K, Flor, magnezyum, çinko, selenyum, krom, demir, Na, bakır, mangan

Meyve ve sebzeler birçok vitamin, mineral ve tabii maddenin kaynağı olup akut ve kronik hastalıklardan vucudumuzu korumaktadır.Benzer birçok madde değişik kaynaklarda değişik oranlarda bulunmakta olup, beslenmede denge sağlıklı beslenme için en önemli kriterdir. Lifli beslenme koroner kalp hastalığı ve barsak hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın önlenmesinde önem taşır. Fasulye, mercimek , enginar, bezelye, nohut ve böğrülce bu açıdan en önemli kaynaklardandır.

Vitamin C bağışıklık sistemimiz ve vucudumuzda oluşan yara iyileşmelerinde önemli rol oynayan bir vitamin olup kırmızı ve yeşil biber, kiwi , çilek, brokkkoli, Brüksel lahanası, portakal, domates, lahana ve karnabahar en önemli kaynaklardır.

Vitamin A özellikle cilt ve göz sağlığı için en önemli vitaminlerdendir. Enfeksiyonlardan korunmada da önemli görev yapar. Patates, kabak, havuç, şalgam, hardal, lahana, ıspanak, kırmızı biber önemli vitamin A kaynaklarındandır.

Vitamin D; kemik gelişimi ve kalsiyum metabolizmamız için en önemli vitamindir. Genellikle 0-13 yaş arasında günlük alınması önerilen miktar 200-400 ünitedir. Güneş ışığı (UV) önemli bir kaynaktır. Bir bardak tam süt 100 Ünite, bir yumurta 20 Ünite D vitamini içerir. Bir çorba kaşığı morina balığı karaciğerinde (cod fish oil) 1.300 ünite D vitamini vardır. Kalsiyum kemik ve hücre fonksiyonlarımız için hayati önem taşıyan bir mineraldir. Başlıca kaynak süt ve süt ürünleridir. Günlük 200-800 mg alımı önerilir.

Folate veya folik asit bir vitamin olup başta kan hücreleri olmak üzere hücre çoğalmasının en temel desteğidir. Doğum öncesi alınması doğacak çocuklarda beyin ve sinir sistemi anomalilerinin riskini azaltır. Ispanak, bezelye, böğrülce, kuşkonmaz (asparagus) en önemli folat kaynaklarındandır.

Potasyum bir elektrolit olup kan basıncı başta olmak üzere sağlığın devamı için önemli bir elementtir. Patates, domates, bezelye, havuç, pancar ve erik en önemli kaynaklardandır.

Çinko bağışıklık sistemi, tad duyusu, iştah ve büyüme için önemli bir mineraldir. Deniz ürünleri, zenginleştirilmiş gıdalar , fındık fıstık, fasulye en önemli kaynaklardandır. Selenyum antioksidan etkili eser elementtir. Kanser, kalp hastalıkları, yaşlanma ile ilgili önemli fonksiyonlar yapar. Fındık, fıstık, beyaz ve kırmızı et, yumurta , pirinç değişik oranlarda selenyum içerir. Günlük 20-50 mikrogr a ihtiyacımız vardır.Keshan Hastalığı (kalp fonksiyon bozukluğu), hipotiroidism, Kashin-Beck (osteoartrit) hastalıkları selenyum eksikliklerinde görülebilir.

Zararlı Gereksinim Protein Kalori Yağ KH Demir İyot Çinko Vit D Vit C Kaynaklar Yararları Eksiklik Zararlı Protein 13-80gr %12-15 Et,süt yumurta Doku yaşamı Malnurisyon Böbrek hasarı Kalori 650-2700 kCal Enerji Malnutrisyon Obesite Yağ %25-30 yağlar Hücre devamlılığı KH %55-60 Tahıl ve sebzeler Hücre metabolizması Metabolik hast. Obesite, diyabet Demir 11-15 mg Et yumurta Oksijen trans,kan,hücre fonk. Anemi 40-45 mg Demir zehirlenmesi İyot 150 mikrogr Deniz ürünleri ve deniz havası,tuz Tiroid fonksiyonu Hipotiroidi 1000 mikrogr/g tiroidit Çinko 3-8 mg Deniz ürünleri, fındık,fıstık, fasulye Bağışıklık, tad, İştah, cilt, tırnak Kilo kaybı, kansızlık, iştah kaybı Kusma, bulantı 5-40 mg Vit D 200-400 ünite Deniz ürünleri, güneş ışığı Kemik yapımı, kalsiyum tutulması Raşitizm Hipervitaminoz 100.000 Unite Vit C 60 mg Limon, portakal, brokkoli,domates Enfeksiyon, doku bütünlüğü Skorbüt 2000 mg başağrısı, ishal ? Vit A 1000-3000 ünite Süt, yumurta, et, ıspanak, havuç Bağışıklık, hücre fonksiyonları Körlük, enfeksiyonlar 4000-10000 ünite hipervitaminoz

- ? Zararları Gereksinim Kalsiyum Selenyum Magnezyum Folat Vitamin E Kaynaklar Yararları Eksiklik Zararları Kalsiyum 210-1300 mg Süt ve süt ürünleri Kemik Raşitizm Hiperkalsemi Selenyum 20-55 mikrogr Deniz ürünleri, fındık-fıstık Antioksidan, antikanser Keshan (kalp ytmz) Selenosis Magnezyum 80-400 mg Yeşil sebzeler Sİnir iletisi, kas fonk, hücresel f. Havale, yorgunluk, iştahsızlık İshal, kramp ? Folat 150-400 mikrogr Et, bezelye, pirinç, ıspanak Hücre bölünmesi Kansızlık, doğumsal anomali - Vitamin E 6-15 mg Bitkisel yağlar, geiş yeşil yapraklı sebzeler Serbest radikallere karşı koruyucu Kısırlık, hemolitik anemi, kanser Vitamin K 70-80 mikrogr Lahana,ıspanak, Hardal, endojen Kanamayı önleyen faktörler yapımı Kanama Vitamin B6 1,3-2 mg Sebze ve meyve, beyaz et Protein metabolizması, kan, sinir sistemi Anemi,depresyon, havale, dermatit 500mg, nöropati Vitamin B12 0.9-2mikrogr Hayvansal ürünler Hücre metabolizması Anemi, denge bozukluğu, havale Vitamin B1 1.1-1.5 mg Tahıllar,karaciğer Hücre enerji siklusu Beri-beri Krom 0.2-15 mikrogr Brokkoli,grayfurt Cr+3aktif,Cr+6toksik, İnsuline destek, hormonal etkin Şeker regulasyonu ?

Beslenme Bozukluğu ve Sonuçları Aşırı beslenme ; Obezite Az enerji-protein alma; Malnutrisyon, beslenme hastalığı Dengesiz beslenme; Özel hastalıklar Folik asit, B12, demir ; kansızlıklar Vitamin A; Gece körlüğü Vitamin C; Skorbüt, kanama Vitamin D; Raşitizm, kemik erimesi İyot, omega-3; Zeka geriliği, başarısızlık

Beslenme Bozukluğu Belirtileri Fiziksel gelişim geriliği Performans düşüklüğü, okul başarısızlığı Cilt bozuklukları, kanamalar Enfeksiyonlara eğilim, zor düzelme Solukluk, halsizlik Saç dökülmesi, tırnak değişiklikleri Kemik değişiklikleri, dişlerde sağlıksız değişimler Uyku bozuklukları

İşin Sırrı DENGE