EVLENME Evlenmenin Maddi Şartları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
(BM kadına karşı şiddetin engellenmesi bildirisi mad.1).
Advertisements

KADININ ŞİDDETTEN KORUNMASINDA BAŞVURU REHBERİ VE AİLENİN KORUNMASI HAKKINDA 4320 SAYILI KANUN Ailenin korunmasıd.
AİLE SORUNLARININ YASAL ÇÖZÜM YOLLARI
Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Boğaziçi hukuk söyleşileri… “Mal ReJİmlerİ VE TASFİYE USULLERİ”
FİİL EHLİYETİ Çek keşide edecek kişinin ayırt etme gücüne yani temyiz kudretine sahip olması ve 18 yaşından küçük olmaması gerekmektedir. Ancak küçükler.
SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
İLAMSIZ İCRA Prof. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
HAKİKİ ŞAHSİYETİN EHLİYETLERİ
KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE KADININ MEDENİ KANUNDAN DOĞAN HAKLARI
EVLİLİĞİN GENEL HÜKÜMLERİ
KİŞİLER HUKUKU (ŞAHSIN HUKUKU)
İCRA ve İFLÂS HUKUKU İHTİYATİ HACİZ
HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK
AİLEİÇİ ŞİDDET ve CİNSEL TACİZDE YASAL DÜZENLEMELER
Kurulun İnceleme ve Araştırması
İCRA TEŞKİLATI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 17
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi   Aile Danışmanlığı Sertifika Programı (9 Şubat – 7 Ağustos 2013 dönemi)
AİLE HUKUKU Ailenin Korunması Projesi Elmadağ ilçe M.E.M. AR-GE BİRİMİ
HASTA HAKLARI ve SORUMLULUKLARI
Milli Eğitim Bakanlığı Parasız Yatılılık Ve Bursluluk Sınavı (PYBS)
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 16
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
Sözleşmenin hükümsüzlüğü
AİLE HUKUKU KONULAR AİLE HUKUKU HISIMLIK İKAMETGAH TABİİYET Nişanlanma
ÇOCUK İSTİSMARI ve İHMALİNİN HUKUKSAL BOYUTU
Miras hukuku (genel olarak)
ÖLÜME BAĞLI TASARRUFLAR (İradi Mirasçılık)
Temsil eden(temsilci)
NÜFUS MEVZUATI Aile kütüklerinin yenilenmesi
İNSAN HAKLARI STANDARTLARININ ETKİLİ UYGULANMASI BAĞLAMINDA KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE ULUSLARARASI SEMPOZYUM (07–08 Haziran 2012, İstanbul) KADINA.
BM EHS 12.maddesi ve Türkiye Bir paradigma değişikliği; yardıma muhtaç kişiden, haklara, onura ve özerkliğe sahip eşit yurttaşa.
T.C. ADALET BAKANLIĞI Ceza İşleri Genel Müdürlüğü KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER Ankara Nisan
T.C. ADALET BAKANLIĞI CEZA İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
1. Aşağıdakilerden hangisi iddia veya savunmanın genişletilmesi veya değiştirilmesi yasağı kapsamında değildir?   a) Dosyadan anlaşılamayan itirazların.
İDARİ DAVALAR Tam Yargı Davaları.
Madde 282- Çocuk ile ana arasında soybağı doğumla kurulur. Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hakim hükmüyle kurulur. Soybağı.
6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNUN UYGULANMASI.
AYRILIK KARARI VE SONUÇLARI BOŞANMA KARARI VE SONUÇLARI
AİLE HUKUKU III Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç.
NİŞANLILIK NİŞANLILIK KAVRAMI VE NİŞANLANMA NİŞANLILIĞIN HÜKÜMLERİ
EVLENME EVLENMENİN HUKUKİ NİTELİĞİ
AİLE HUKUKU II Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç.
VESAYET VESAYET İLE VELAYET ARASINDAKİ FARKLAR VESAYET ORGANLARI
ÇOCUĞUN HUKUKİ KİMLİK ÖZELLİKLERİ
ÇOCUK HUKUKU’NUN HUKUK SİSTEMİNDEKİ YERİ VE ÖZEL HUKUKTA ÇOCUK HAKLARI
VELAYET VELAYET, VELAYETE SAHİP OLANLAR VE VELAYET ALTINDA BULUNANLAR
SOYBAĞININ KURULMASI KAN BAĞINA DAYANAN SOYBAĞININ KURULMASI
AİLE DANIŞMANLIĞI PROGRAMI AİLE HUKUKU DERSİ
Kadın Suçluluğu - Aile İçi Şiddet
Kişiler Hukuku-12. Hafta.
EVLİLİĞİN SONA ERMESİ I. EŞLERDEN BİRİNİN ÖLÜMÜ: Eşlerden birinin ölmesiyle herhangi bir işleme gerek kalmaksızın evlilik kendiliğinden sona erer. II.
Kişiler Hukuku-10. Hafta.
Başlangıç Hükümleri -5. Hafta
Kişiler Hukuku-11. Hafta.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yabancı mahkeme kararlarına Türkiye’de hukuki sonuç bağlanması: Tanıma/ Tenfiz Yabancı mahkemelerin kararları Türkiye’de kendiliğinden hukukȋ sonuç doğuramaz.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DAVA İŞLEMLERİ 12 – 16 ARALIK 2016.
V. Bireysel Başvuru Usulü
Aile Hukuku-20. Hafta.
AİLE.
HUKUKA GİRİŞ ÖZEL HUKUKUN DALLARI.
Sunum transkripti:

EVLENME Evlenmenin Maddi Şartları Evlenme, karşı cinsten iki kişinin, sürekli bir hayat arkadaşlığı ve aile birliği kurmak amacıyla iradelerini birleştirmeleri olarak tanımlanabilir. Evlenmenin Maddi Şartları a) Evlenme Ehliyeti b) Evlenme Engelleri

Evlenme Ehliyeti Ayırt etme gücüne sahip olmak Belli bir yaşta bulunmak 18 Yaş 17 Yaş 16 Yaş

Evlenme Engelleri Kesin Evlenme Engelleri Yakın Hısımlık Mevcut Evlilik Akıl hastalığı Kesin Olmayan Evlenme Engelleri Kadının bekleme süresine uymaması Bulaşıcı hastalıklar Askeri öğrencilik

Evlenmenin Şekil Şartları Evlenme sözleşmesi sıkı şekil şartlarına tabidir. Evlenme Öncesi İşlemler: Evlendirme memurluğuna başvurmak Evlenme başvurusu “Evlenme Beyannamesi” ile yapılır. Başvuru, sözlü olarak da yapılabilir. Evlendirme memuru, belediye bulunan yerlerde… Yurtdışında evlendirme memurluğu yetki ve görevi… Evlenme başvurusuna; nüfus cüzdanı ve nüfus kayıt örneği evlenmeye engel hastalığının bulunmadığını gösteren sağlık raporu önceki evlilik sona ermiş ise buna ilişkin belge küçük/kısıtlı için yasal temsilcinin imzası onaylı yazılı izin belgesi… - Evlendirme memuru başvuruyu kabul eder veya reddeder.

a) Evlenme iradesinin bizzat ve aynı anda açıklanması Evlenme Sırasındaki İşlemler 1) İhlali “Yokluk” Yaptırımına Bağlı Şekil Şartları a) Evlenme iradesinin bizzat ve aynı anda açıklanması b) Yetkili evlendirme memuru önünde yapılması 2) İhlali Geçersizliğe Yol Açmayan Şekil Şartları Evlenme töreni, evlendirme dairesinde evlendirme memurunun ve ayırt etme gücüne sahip ergin iki tanığın önünde açık olarak yapılmalıdır. Ancak… - Evlenme, evlendirme memuru tarafından “Evlenme kütüğü”ne kaydedilir ve 10 gün içinde nüfus idaresine bildirilir.

Evliliğin Genel Hükümleri Eşlerin Yükümlülükleri: Birliğin mutluluğunu sağlama Sadakat gösterme Yardımlaşma Çocukların eğitim ve gözetimi Birlikte yaşama Aile bütçesine katılma

Eşlerin Hakları Aile konutunu seçme hakkı Evlilik birliğini yönetme hakkı Evlilik birliğini temsil hakkı Eşlerin iş ve meslek seçimi hakkı

Evlilik Birliğinin Korunması ve Hâkimin Müdahalesi Medeni Kanun Uyarınca: • Yükümlülüklere uyulmaması ve birliğin yönetimi veya temsilinde anlaşmazlığa düşmeleri durumunda, hâkimin müdahalesi... • Hâkimin müdahalesi için temel kural, tarafların ayrı ayrı veya birlikte başvurmalarıdır. • Tarafların talebi üzerine müdahale edebilecek hâkimin sahip olduğu yetkiler de belirlenmiştir:

- Hâkim eşleri yükümlülükleri konusunda uyarır - Onları uzlaştırmaya çalışır - Eşlerin ortak rızası ile uzman kişilerin yardımını isteyebilir - Eşlerin aile bütçesine katkı payını belirleyebilir - Konut ve ev eşyasından yararlanma ve ortak malların yönetimine ilişkin önlemleri alır. - Eşlerin ergin olmayan çocukları ve ana-baba ile çocuklar arasındaki ilişkiler hakkında da gereken önlemleri alır. - Eşlerden biri, birliğin giderlerine katılma yükümlülüğünü yerine getirmezse, hâkim onun borçlularına, ödemeyi tamamen veya kısmen diğer eşe yapmalarını emredebilir. - Eşlerin tasarruf yetkisini sınırlama yoluna da gidebilir.

b) 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun Uyarınca Şiddete maruz kalan aile bireyinin başvurusu veya Cumhuriyet Başsavcılığının bildirmesi üzerine, Aile Mahkemesi Hâkimi kendiliğinden kanunda öngörülen tedbirlerden bir ya da bir kaçına birlikte veya uygun göreceği benzeri başkaca tedbirlere de hükmedebilecektir. Aile hâkiminin “kusurlu eş”e uygulayabileceği tedbir ve yaptırımlar şöyle sıralanabilir: Diğer eşe veya çocuklara veya aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireylerine karşı şiddete yönelik davranışlarda bulunmaması, Müşterek evden uzaklaştırılarak, eş ve çocukların oturmakta olduğu eve veya iş yerlerine yaklaşmaması, Diğer eşin, çocukların veya aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireylerinin eşyalarına zarar vermemesi, Diğer eşi, çocukları veya aynı çatı altında yaşayan aile bireylerini iletişim vasıtasıyla rahatsız etmemesi, Varsa silah ve benzeri araçlarını zabıtaya teslim etmesi, Alkollü veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanmış olarak ortak konuta gelmemesi veya ortak konutta bu maddeleri kullanmaması.

Evliliğin Sona Ermesi Ölüm Gaiplik Cinsiyet değişikliği Evlenmenin hükümsüzlüğü ve iptali (Hükümsüz=Yok Hükmünde) - Evlenmenin aynı cinsten kişiler arasında yapılmış olması - Evlenmenin resmi evlendirme memuru önünde yapılmamış olması - Adaylardan birinin evlenme iradesine sahip olmaması (Mutlak Butlan) - Ayırt etme gücünden sürekli yoksunluk - Yasak derecede hısımlık - Evlenmeye engel ölçüde akıl hastalığı (Nisbi Butlan) - Ayırt etme gücünden geçici yoksunluk, - Yanılma, aldatma ve korkutma gibi irade bozukluğu halleri, - Yasal temsilcinin izninin bulunmaması e) Boşanma

Boşanma Sebepleri Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme Terk Akıl hastalığı Evlilik birliğinin temelinden sarsılması Eşlerin anlaşması Ortak hayatın yeniden kurulamaması

Boşanma Davası Boşanma davası açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma, dilerse ayrılık isteyebilir. Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

Boşanma Davasında Uygulanacak Yargılama İlkeleri Hâkim, boşanma veya ayrılık davasının dayandığı olguların varlığına vicdanen kanaat getirmedikçe, bunları ispatlanmış sayamaz. Hâkim, bu olgular hakkında gerek re’sen, gerek istem üzerine taraflara yemin öneremez. Tarafların ikrarı hâkimi bağlamaz ve hâkim delilleri serbestçe takdir eder. Boşanma veya ayrılığın sonuçlarına ilişkin anlaşmalar, hâkim tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz. Hâkim, tarafların istemi ile duruşmanın gizli yapılmasına karar verir. “Tedbir Nafakası”

Boşanmanın Hukuki Sonuçları Boşanma, evlenme ile kazanılmış erginliğe zarar vermez. Boşanma, evlenme ile doğmuş olan kayın hısımlığına zarar vermez. Boşanan kadın, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Boşandıktan sonra eşlerin artık birbirine mirasçı olmasına imkân yoktur. Evli iken bir ölüme bağlı tasarruf yapmışlarsa, bunlar boşanma ile kendiliğinden hükümsüz sayılır. Kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat istenebilir. Kusurlu taraftan manevi tazminat istenebilir. Yoksulluk Nafakası: Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler. İştirak nafakası… Eşlerin boşanmış olması, çocukların anne ve babalarına karşı olan mirasçılık haklarına zarar vermez.