Ses bilgisi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜNSÜZ YUMUŞAMASI SELMA ÇİMEN
Advertisements

SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
TÜRKÇE’DE SES BİLGİSİ=
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
SES OLAYLARI.
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
Ses bilgisi.
‘’De’’nin Yazımı.
I.Dönem Türkçe performans Ödevi
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
Büyük Ünlü Uyumu.
ÜNSÜZ BENZEŞMESİ (ÜNSÜZ SERTLEŞMESİ)
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
Ses olayları Ünlü (hece) düşmesi Ünlü türemesi Ünsüz yumuşaması
ÖRNEK SORU:1 “Senin resmini defterimin arasına sakladım” Cümlesinde hangi sözcükte ünlü düşmesi var? A)Senin B)resmini C)Defterimin D)sakladım.
EKLER.
SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ SORULAR.
ÜNSÜZ YUMUŞAMASI Sonu (p, ç, t, k) sert ünsüzleri ile biten bir sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında "pb'ye, çc'ye, t  d'ye, k  g, ğ'ye" dönüşür.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
SESLİ UYUMLARI BÜYÜK SESLİ UYUMU KÜÇÜK SESLİ UYUMU.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN SES VE İŞARETLERİN TÜMÜNE DİL DENİR.
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi düz-geniş ünlülerinden meydana gelmiştir? A)Yapraklar B)Korkusuz C)Azimli D)duygusal.
SES BİLGİSİ SORULAR.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI - 1
1.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi Türkçenin ses yapısına uymaktadır ? A. Telefon B. Spor C. Yosun D. Saat.
1. "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."
Ses Bilgisi.
FİİL (EYLEM).
Ses bigisi soruları.
Paragrafta anlam.
Ses Bilgisi.
1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
TEST SORULARI YAZIM KURALLARI.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Test Soruları.
Binsem hülyaların beyaz atına
SES BİLGİSİ.
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
Biz uygarlıktan,bilimden ve fenden güç alıyor ve ona göre yürüyoruz.
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
‘’De’’nin Yazımı Türkçe Dersi Ödevi
SES BİLGİSİ.
Ses bilgisi.
CÜMLE TÜRLERİ.
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
SES BİLGİSİ AÇ.
OKYAY DAĞLAR DERSHANESİ
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİM;
Hakan Satılmış (Türkçe Öğretmeni) Biz uygarlıktan,bilimden ve fenden güç alıyor ve ona göre yürüyoruz.
DİL İnsanların duygu,düşünce ve isteklerini anlatmaya yarayan,insanlar arasında anlaşma sağlayan seslerin ve işaretlerin tümü dildir. Her milletin bir.
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
SES BİLGİSİ.
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
(KALINLIK – İNCELİK UYUMU)
SES BİLGİSİ 2 Not: Evde ders tekrarı yaparken defterinize konuya uygun görseller çizebilirsiniz. Görsel alanlarını şimdilik boş çerçeve çizerek belirtebilirsiniz.
ADI: ECE SOYADI:ARSLAN SINIFI-NO:6/K   Dilimizde 8 tane ünlü harf vardır. Bunlar ;  A,e,ı,i,o,ö,u,ü ÜNLÜ HARFLER.
Sunum transkripti:

Ses bilgisi

1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu 1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu.” bu cümlede büyük ünlü uyumuna uymayan kaç sözcük kullanılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

1.Soru cevabı C çünkü 4 tane uymayan kaç sözcük kullanılmış

B) dedikodu-ekşimtıra 2) Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi, aynı gerekçeyle büyük ünlü uyumuna uymaz? A) şişman-kıyafet B) dedikodu-ekşimtıra C) kardeş-model D) akşamki-seviyor

2.soru cevabı D çünkü büyük ünlü

A) Gazetedeki trafik kazasını görünce gözlerim yaşardı. 3) “Türkçe“de ekler, eklendikleri sözcüklerin son hecesindeki ünlüye uyar.” Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bu kurala uymayan bir sözcük kullanılmıştır? A) Gazetedeki trafik kazasını görünce gözlerim yaşardı. B) Damar sertliğine şişmanlarda daha çok rastlanıyor. C) Hanımböceği, çiçeklerin üzerinde çok zarif duruyor. D) Sabahki kavgadan sonra evin huzuru kaçtı.

3.Soru cevabı D çünkü uymayan bir sözcük kullanılmıştır

Aşağıdaki sözcüklerden hangileri, tümüyle bu kurala örnektir? 4) “Bir sözcüğün ilk hecesindeki ünlü düz ise, ondan sonra gelen ünlüler de düz olur.” Aşağıdaki sözcüklerden hangileri, tümüyle bu kurala örnektir? A) azık-ölgün-uzak B) bilge-süzgeç-sulak C) kahve-durgun-yüzden D) yazıcılar-başlamak-yıkanmış

4. .soru cevabı D çünkü tümüyle bu kurala örnektir

Yukarıdaki parçada küçük ünlü uyumuna uymayan kaç sözcük vardır? 5) “Alay, Çemberlitaş”tan, Sultanahmet”ten, Sirkeci”den Taksim”e yürüyor; her tarata coşkun alkışlarla karşılanıyordu.” Yukarıdaki parçada küçük ünlü uyumuna uymayan kaç sözcük vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

5.soru cevabı A çünkü uymayan 1 sözcük vardır

A) Parktaki kanepeye sessizce oturdu. 6) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, küçük ünlü uyumuna uymaz? A) Parktaki kanepeye sessizce oturdu. B) Yapılan haksızlıklar gücüne gidiyordu. C) Gün batarken her şey bir renge girdi. D) Karlı gecelerde bir masal kentine benzerdi.

6.soru cevabı B çünkü küçük ünlü uyumuna uymaz

Bu cümlede “küçük ünlü uyumuna ” uymayan kaç sözcük kullanılmıştır? 7.“Geçen gün, kırda dolaşırken ayağım bir konserve kutusuna çarptı.” Bu cümlede “küçük ünlü uyumuna ” uymayan kaç sözcük kullanılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

7.soru cevabı A çünkü uymayan 1 sözcük kullanılmıştır

8) “Güneşlerde uyuklayan yamaçları, Kalbi duran tarlaları bıraktı. Gölge veren ağaçları, Sevmiyoruz biz artık.” Yukarıdaki parçada büyük ve küçük ünlü uyumlarının ikisine birden uymayan kaç kelime kullanılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

8.soru cevabı B çünkü ikisine birden uymayan 2 kelime kullanılmıştır

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılamaz? A) Çevirmen, eseri kendine özgü üslubuyla şekillendirerek okuyucuya ulaşmaya çalışır. B) Bir çevirmen, her eserin çevirisinde başarılı olmayabilir. C) Çevirmen, üslupça kendine yakın sanatçıların eserlerini seçmelidir. D) Sanatçıların belirli kurallara uyma zorunluluğu vardır.

9.soru cevabı D çünkü ulama yapılamaz

10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir? A) Başarılı roman yazmak, hayalini işletebilen yazarlara özgüdür. B) Şiir çevirisinde başarı, çevirmenin şiiri iyi anlamış olmasına bağlıdır. C) Düşüncelerimizi konuşarak daha canlı ve etkili bir biçimde anlatabiliriz. D) Sanatta önemli olan, anlamın gizli kalmasıdır.

10.soru cevabı D çünkü ulama yapılabilir

Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala uymayan bir sözcük kullanılmıştır? 11) “Türkçe“de p,ç,t,k sert ünsüzleri ya da ünlüyle başlayan ek aldıklarında yumuşar:sağlık, sağlığı; kitap, kitabı…” Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala uymayan bir sözcük kullanılmıştır? A) Tatlı dil, yılanı deliğinden çıkarır. B) Evde pikabı koyacak yer bulamadı. C) Paketi arabanın bagajına yerleştirdi. D) Ağaca yuva yapan kuşu hepimiz sevdik.

11.soru cevabı C çünkü uymayan bir sözcük kullanılmıştır

A) Durağı yolun gerisine taşımışlar. 12) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, “ünsüz değişimine” örnek olamaz? A) Durağı yolun gerisine taşımışlar. B) Yurdunu korumak senin görevindir. C) Dalgıcı görünce oğlum korktu. D) Dolabın çekmecelerini yerleştirdim

12.soru cevabı A çünkü örnek olamaz

13) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A) Tenisci, raketlerini yere bıraktı. B) Kadınca sezgileriyle olaya bakıyordu. C) Yavaşça içeriye süzüldü. D) Bu işin olmayacağını açıkça söyledim.

13.soru cevabı A çünkü yazım yanlışı vardır

A) Dünden beri adını sayıklıyor. B) Her okul çıkışı beni bekliyor. 14) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -yor ekinin daraltıcı etkisi (özelliği) yoktur? A) Dünden beri adını sayıklıyor. B) Her okul çıkışı beni bekliyor. C) Çarşıdan her gördüğünü istiyor. D) Yapma çiçeklerden harikalar yaratıyor.

14.soru cevabı D çünkü (özelliği) yoktur

Aşağıdaki sözcüklerin hangisi bu kurala uymaz? 15) “Geniş, düz ünlüyle biten eylem köklerine -yor eki getirilince sözü edilen eylemin kökündeki ünlü darına dönüşür.” Aşağıdaki sözcüklerin hangisi bu kurala uymaz? A) Elliyor B) Başlıyor C) Temizliyor D) Soluyor

15.soru cevabı D çünkü kurala uymaz