SU HALDEN HALE GİRER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE ve ISI.
Advertisements

MADDENİN HALLERİ VE ISI
MADDENİN HALLERİ ve ISI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
GAZLAR.
Basıncın Suyun Kaynamasına Etkisi
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞİM
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
Fizik Dersi Performans Ödevi
ISININ MADDE ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Bölüm 3 SAF MADDENİN ÖZELLİKLERİ
Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi tanımamıza yarayan özelliklere denir.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ.
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ KASIM 2005 agri.ankara.edu.tr/~sonmez
6.Ünİte Madde ve IsI.
YOĞUNLAŞMABUHARLAŞMAKAYNAMA tersidir hızlı olur.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
HAL DEĞİŞİMİ.
Maddenin şekli ve durumu ısı aldığında yani ısıtıldığında
ISI VE SICAKLIK.
MADDE İLE ISI ARASINDAKİ İLİŞKİ
ISI ve SICAKLIK.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ISI VE SICAKLIK Maddeyi oluşturan atom yada moleküller sürekli hareket halindedir. Bu hareket katı maddede denge konumu etrafındaki titreşimler , sıvı.
MADDENİN HALLERİ ve ISI
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
YOĞUNLAŞMA BUHARLAŞMA KAYNAMA hızlı olur tersidir.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Maddenin Hal Değiştirmesi
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
SEN ŞİMDİ GÖRÜRSÜN!!.
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
Gazlar. Gazların kinetik teorisi. İdeal gaz kanunu.
MADDENİN HALLERİ.
SU HALDEN HALE GİRER.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
1. Kaynama noktası Ayırt edici özellik, bir maddenin diğer maddelerden farklı olduğunu gösterir. Maddelerin kaynama, erime, donma noktaları ve yoğunluk.
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
HATİCE AKKOYUNLU  Sıcaklık maddenin bir molekülünün ortalama kinetik enerjisidir.  Isı maddenin molekülleri arasındaki toplam enerjidir.
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 4. HAFTA
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDE VE ÖZELLİKLERİ MADDE.
Madde ve özellikleri.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Kimya Koligatif Özellikler.
ISI: Bir maddenin bütün moleküllerinin sahip olduğu çekim,potansiyel enerjileri ile kinetik enerjilerinin toplamına ısı denir.Isı bir enerji türüdür.Başka.
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
+ = Çözelti Çözücü ve çözünenden oluşmuş homojen karışımlardır.
GAZLAR 6. Ders.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
Maddenin Halleri ve Isı
MADDENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ SEZEN DEMİR.
Maddenin Halleri.
MADDENİN HALLERİ MADDENİN KATI HALİ MADDENİN SIVI HALİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
KONULAR Maddenin Ayrıt Edici Özellikleri Suyun Serüveni.
KAYNAMA ve SÜBLİMASYON
MADDENİN HALLERİ KATILAR HAL DEĞİŞİMLERİ SIVILAR GAZLAR.
Kaynama Noktası: Isıtılan bir sıvının gaz fazına geçtiği sıcaklıktır
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

SU HALDEN HALE GİRER

BUHARLAŞMA Herhlangi bir sıcaklıkta , yüzeyde olan sıvı moleküllerinden ,kinetik enerjisi yüksek olan tanecikler, tanecikler arası çekim kuvvetini yenerek sıvı halden gaz hale geçerler. Bu olaya buharlaşma denir. Buharlaşma sırasında geride kalan sıvı moleküllerinin ortalama kinetik enerjisi azaldığı için, çevreden ısı alarak enerjisini yükseltir.Buharlaşma olayı bu şekilde devam eder.

YOĞUNLAŞMA Hava sahip olduğu sıcaklığa bagli olarak su buharı taşımaktadır. Bu değer sıcaklık ile artmakta olup teknik tablolardan ölçüm değerlerine ulaşılabilmektedir. Havanın bağıl nemine bağlı olarak da çiğ noktası değeri vardır. Bu sıcaklık ise havanın temas ettiği yüzey sıcaklığından yoğunlaşmanın başladığı sıcaklığı göstermektedir.

Çiğ noktası olarak adlandırılır Çiğ noktası olarak adlandırılır. Şafak vaktinde yerde gördüğümüz çiğ aynı kanunun sonucudur. Yer sıcaklığı gece bulutsuz havada, hava sıcaklığından aşağı düşmekte ve hava yere temas ettiği yerlerde soğuyarak su moleküllerini yere bırakmaktadır. Bu olaya teknikte yoğunlaşma denmektedir.

KAYNAMA Sıvı halden buhar hale geçiş olayıdır. Bu ise sıvının buhar basıncının, sıvı üzerindeki atmosfer basıncına eşit veya ondan daha büyük olması ile olur. Bir sıvının normal kaynama noktası, sıvının maksimum buhar basıncının normal şartlardaki atmosfer basıncına yani 760 milimetrelik cıva basıncına eşit olduğu sıcaklıktır.

Sıvı üzerindeki basınç değiştiğinde, söz konusu sıvıya ilişkin sıcaklık ve buhar basıncı bağıntısına göre gerçek kaynama noktası da değişir. Mesela normal olarak 100 °C’de kaynayan su, basınç 17 milimetreye indirildiğinde oda sıcaklığında kaynar. Sıvıda bir katı eritilirse veya içine daha az uçucu başka bir sıvı karıştırılırsa kaynama noktası daha yüksek bir değere çıkar.

Sıcaklığı kaynama noktasına ulaşan bir sıvının hemen kaynamaya başlaması gerekmez. Tamamen hareketsiz tutulur ve ayrıca da üstü ince bir yağ tabakasıyla örtülürse su, kaynama noktasının üstündeki sıcaklıklara kadar çıkarılabilir. Daha da ısıtılırsa patlamaya yakın bir şiddetle aniden kaynar ve daha sonra gerçek kaynama noktasına döner.