Yem yapım teknikleri ve yem formulasyonu hazırlanması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Advertisements

FAİZ HESAPLARI ÖMER ASKERDEN PİRİ MEHMET PAŞA ORTAOKULU
DOĞAL SAYILAR.
PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
TİE Platformu Yürütme Kurulu Başkanı
KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETTE GAZİANTEP’İN ÖNEMİ
TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMUNUN
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
ÇÖZÜM SÜRECİNE TOPLUMSAL BAKIŞ
Diferansiyel Denklemler
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
VOLEYBOL İNDEKS (OYUNCULARIN FİZİK YETENEKLERİNİN ÖLÇÜMÜ)
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ BAKIM TALİMATLARI B.E.Ü
1/27 GEOMETRİ (Kare) Aşağıdaki şekillerden hangisi karedir? AB C D.
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
ÜRE Saf üre  % 46.6 N, % HP Yem olarak kullanılan üre  % 42 N, % HP
100 SORUDA KAVRAM HARİTALARI İLE FONKSİYON ANALİZİ & MANTIK
Orta Öğretimden Üniversiteye Gelen Öğrencilerin Temel Bilgisayar Bilgilerinin İl ve Bölge Bazında İncelenmesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Uygulaması.
A-GÜNEŞ SİSTEMİ GEZEGENLERİ
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
HOŞGELDİNİZ 2005 Yılı Gelir Vergisi Vergi Rekortmenleri
HİSTOGRAM OLUŞTURMA VE YORUMLAMA
Soruya geri dön
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
Özel Üçgenler Dik Üçgen.
GÖK-AY Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
1/20 PROBLEMLER A B C D Bir fabrikada kadın ve çocuk toplam 122 işçi çalışmaktadır. Bu fabrikada kadın işçilerin sayısı, çocuk işçilerin sayısının 4 katından.
2012 YILINA AİT ÖZET SUNU T.C. UZUNKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
USLE R FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
1/20 BÖLME İŞLEMİ A B C D : 4 işleminde, bölüm kaçtır?
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Sayı Doğrusunda Toplama İşlemi Yapalım
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEDAŞ 2007 OSMANGAZİ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).
Katı eriyik oluşumu Sıvı eriyikten katı eriyik oluşumu belirli bir sıcaklık aralığında tamamlanır ve sonuçta tek bir katı faz meydana gelir. Sıvı Sıvı.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Otomotiv Sanayi ve Çevre Prof. Dr. Göksel N
4 X x X X X
MAHALLİ İDARELERİN MALİ ÖZERKLİĞİ
Mukavemet II Strength of Materials II
Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2
Getiri Ltd. Şir. Mayıs 2008 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak bu ticari.
Bir bölme işleminde bölen 8,Bölüm 7, kalan 1ise bölünen Kaçtır?
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
1 DEĞİŞMEYİN !!!
BÖLÜNEBİLME KURALLARI
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
BİREYSEL YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE DENETİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Katsayılar Göstergeler
Proje Konuları.
TARIM İŞLETMELERİ-46 Çizelge 31. İşledikleri Arazi Genişliğine Göre Tarım İşletmelerinin Dağılımı İşletme Büyüklüğü (da) Sayısı İşlenen.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEMLER VE YEMLEME İLKELERİ
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
Dolgu Maddesince Zengin Yemler
Sunum transkripti:

Yem yapım teknikleri ve yem formulasyonu hazırlanması Hüseyin SEVGİLİ Ziraat Yüksek Mühendisi Akdeniz Su Ürünleri Araştırma ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü ANTALYA Nisan- 2006

Yetiştiricilikte besleme masrafları toplam masrafların %40-60’nı oluşturur. Gereksinim duyulan tüm besin maddelerinin her partikülde eşit olarak bulunması gerekmektedir. Hammaddeler en uygun şekilde formüle edilmeli ve işlenmelidir.

BALIKLARDA ENEJİ AKIŞ DİYAGRAMI (NRC,1993) BOŞALTIMLA OLAN KAYIPLAR ISI ARTIŞI KAYIPLARI ALINAN ENERJİ SİNDİRİLEBİLİR ENERJİ METABOLİK ENERJİ NET ENERJİ ÇEVRİLEBİLİR (TUTULAN) ENERJİ DIŞKI KAYIPLARI SOLUNGAÇ VE İDRAR YOLU İLE KAYIPLAR ISI ARTIŞI ATIKLARIN OLUŞUMU VE ATILMASI ÜRÜN OLUŞTURMA SİNDİRİ VE ABSORBSİYON YAŞAMA PAYI ENEJİSİ BAZAL METABOLİZMA DİNLENME AKTİVİTESİ VÜCUT ISISI DÜZENLEME

20 MJ/kg enerji içeren bir yemin alabalığa verildikten sonra görülen akış diyagramı

1 ton tilapia üretiminde, azot dengesi 128 Toplam yem N verilen 128 kg azotun 98 kg’ı farklı yollarla atılmaktadır. 102.4 Tüketilen yem N 30 Vücut N 54 İdrar N 25,6 yenmeyen yem N 128 Dışkı N

Yem Hazırlanmasında Bilinmesi Gereken Hususlar Yetiştirilen türün besin madde gereksinimi Türün beslenme alışkanlığı Hammadde bulunabilirliği, fiyatı ve besin madde kompozisyonu Hammadde veya hazırlanan yemin söz konusu tür tarafından değerlendirebilme yeteneği Hazırlanan yemin beklenen tüketimi Gerekli olan yem katkıları Arzu edilen yem işleme tekniği ( peletleme, ekstrüzyon vs)

 Hamaddeler KM % HK %ORG.MD % HP % HY % HS % N.Öz Md. Arpa Danesi 89,6 2,5 87,1 10,9 1,6 5,8 68,8 Mısır Danesi 87,2 1,4 85,8 9,5 3,9 3,1 69,4 Bonkalit 88,4 1,9 86,5 14,5 3,5 1,7 66,8 Buğday Kepeği 88,9 4,7 84,2 13,6 10,6 57 Pirinç Kepeği 87,5 8,3 79,2 13,1 16,7 10,4 39,1 Buğday Glüten Unu 90,6 89 74,6 2,9 11,1 Mısır Glüten 90,7 2,7 88 54,9 4,3 1,1 27,7 Ayçiçeği Tohumu Küspesi,(Ekstraksiyon,Kabuksuz Tohumdan) 91,5 7,4 84,1 40,5 1,5 14,3 27,8 Ayçiçeği Tohumu Küspesi,(Ekspeller,Kabuksuz Tohumdan) 91,8 7,5 84,3 43,6 5,1 11,5 24,1 Ayçiçeği Tohumu Küspesi(Ekspeller Kabuklu Tohumdan) 6,9 84,9 28 5,6 23,8 27,5 Pamuk Tohumu küspesi(Ekspeller Kabuksuz Tohum) 92,6 6,8 41,4 5 Pamuk Tohumu Küspesi(Ekspeller Kabuklu Tohum) 93,1 88,1 28,8 7,1 21,6 30,6 Soya Fasülyesi Küspesi 90,5 6,6 83,9 43,7 2 6,3 32 Soya Fasülyesi Küspesi(Ekspeller) 6,4 86,7 41,8 8,1 Et-Kemik Unu 92,2 32,5 59,7 42 11,8 6 Kan Unu 4,9 84,7 78,8 1,2 4,6 Balık Unu 80 64,8 9,6 Hamsi Balığı Unu 92,5 81,6 67,5 12,2

Bazı yem hammaddelerinin farklı türlerdeki besin madde sindirilebilirliği

Fomulasyon Hazırlama Yöntemleri Pearson karesi Çift pearson karesi Deneme – yanılma metodu Kademeli denkleştirme yöntemi Bir maddeyi sabit tutarak formulasyon hazırlanması Doğrusal programlama ( linear programming)

Pearson kare 28 Balık unu 65 45 20 Bonkalite 17 48 28 ise 100’de X X=58,3 Balık ununun yüzdesi 100-58,3=41,7 bonkalitenin yüzdesi

Bazı yem formulasyon programları ADIFO NV--BESTMIX,(Belçika, başlama yılı 1974) www.adifo.com Creative Formulation Concepts, LLC--Concept5 and Concept4.(Amerika, başlama yılı 1978) www.creativeformulation.com Domit & Domit Ltd.—OptiMix (Brezilya, başlama yılı 1986) www.optimix.com.br Feed Management Systems--Brill Formulation (Amerika, başlama yılı 1968) www.feedsys.com Feedsoft Corporation--Feedsoft Formulation (Amerika, başlama yılı 2004) www.feedsoft.com Flanders Nutritional Technologies N.V.--Alfablend (Belçika, başlama yılı 1999) www.fnt.be Format International Limited--Single-Mix® (Amerika, başlama yılı 1981) www.formatinternational.com Ücretsiz---http://ansc.une.edu.au/ansc/nutrition/downloads.html.

Örnek bir yem formulasyon programının kullanımı UFFDA

Peletleme Karışımı arzu edilen büyüklükte-çapta şekillendirir. Sıcaklık materyale bağlı olarak 85 °C’e kadar çıkar. Materyal peletlenmeden önce buhar ile şartlandırılır.

Ekspander Ekspander yemi 100  C ‘nin üzerinde pişirmek ya da şartlandırmak üzere kullanılan bir işlemdir. Bu konik şekilli bir parçayı ekspander çıkışına zorlayarak yem çıkışının yavaşlatılmasıyla gerçekleştirilir. Bu esnada materyale uygulanan ekstra mekanik enerji, basınç salımı ile birlikte materyalde genleşme ve sıcaklı artışı olur.Koninin basıncı ayarlanarak sıcaklık, yoğurma ve enerji tüketimi değiştirilebilir. Bu yolla sıcaklık 160 C ‘e, basınç 40 bar’a kadar çıkarılabilir. Bu işlemlerden sonra son ürün elde etmek üzere materyal pelet makinesine aktarılır.

Ekstruder Ekstruder ham materyalin kısa sürede yüksek sıcaklık ve basınca tabi tutulduğu “biyoreaktör” olarak tanımlanmaktadır. Sıcaklık, vidaların dönmesi ile sağlanan mekanik enerji, yem partiküllerinin kendi aralarındaki, yem partikülleri ile vida arasındaki ve yem partikülleri ile ekstruder kovanı arasındaki sürtünmeden oluşur. İşlem esnasında materyal çıkışa doğru zorlanır ve disk deliklerinin çapına göre basın. 200 atm’e kadar çıkabilmektedir. Yüksek sıcaklık ve basınç altında materyal sıvı benzeri plastik bir hal alır. Çıkışta aniden normal atmosfer basıncı ile karşılaşan materyaldeki su gaz haline gelerek ürünün genleşmesini sağlar. Buharlaşma ile oluşan küçük boşluklar sayesinde farklı yoğunluklarda yem elde etmeyi sağlar.

Yem karakteristiği Deniz suyu 20°C Tatlı su Hızlı batan >640 g/l Ekstrüzyonda elde edilen ürünün yoğunluk ve yüzerlik özellikleri arasındaki ilişki Yem karakteristiği Deniz suyu 20°C Tatlı su Hızlı batan >640 g/l >600 g/l Yavaş batan 580-600 g/l 540-560 g/l Nötral 520-540 g/l 480-500 g/l Yüzen <480 g/l <440 g/l

Teşekkürler…