BÖLÜM 13 GAZ KARIŞIMLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ
Advertisements

DİFERANSİYEL AKIŞ ANALİZİ
Bölüm 2: Akışkanların özellikleri
Bölüm 12 TERMODİNAMİK ÖZELİK BAĞINTILARI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Konu Başlıkları 1. Gerçek Gazlar 2. ideal Gaz Varsayımından Sapmalar
GAZLAR.
A) Saf Madde : Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere.
Verim ve Açık Devre Gerilimi
1-SAYICA-ORTALAMA MOL KÜTLESİ(Mn)
Basıncın Suyun Kaynamasına Etkisi
Madde ve Maddenin Özellikleri
Bölüm 8 EKSERJİ: İŞ POTANSİYELİNİN BİR ÖLÇÜSÜ
Bölüm 3 SAF MADDENİN ÖZELLİKLERİ
Doymuş Sıvı-Buhar Karışımı
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
Bölüm 3 SAF MADDENİN ÖZELLİKLERİ
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
Bölüm 7 ENTROPİ.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
KİMYANIN TEMEL KANUNLARI
HAL DEĞİŞİMİ.
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
Entalpi - Entropi - Serbest Enerji
Kimya Bölümü, Yıldız Teknik Üniversitesi,
Genel Kimya GAZLAR Iron rusts Natural gas burns
Maddenin tanecikli yapısı
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem.
GAZLAR.
Çözelti Termodinamiği
RAYLEIGH YÖNTEMİ : EFEKTİF KÜTLE
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Termodinamiğin 2. ve 3. yasaları. Entropi. Serbest enerji.
Termodinamik. Termodinamiğin 0. ve 1. yasaları. Hess yasası.
• KİMYASAL DENGE Çoğu kimyasal olaylar çift yönlü tepkimelerdir.
Çözelti Termodinamiği
DOKUZUNCU HAFTA Daltonun kısmi basınçlar kanunu.
MADDELERİN ÖLÇÜLMESİ VE DEĞERLERİ
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Kapalı ve Açık Sistemler Arş. Gör. Mehmet Akif EZAN
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
GERÇEK GAZLAR. Örnek : Aşağıda belirtilen gazlardan eşit hacimde ve eşit mol sayısında, 0°C’de bir karışım hazırlanıyor. Buna göre hangi gaz ideal gaza.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Madde ve özellikleri.
GAZLAR Not eklemek için tıklatın.
Bölüm 3 SAF MADDENİN ÖZELLİKLERİ
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
GAZLAR 6. Ders.
Bölüm 3 SAF MADDENİN ÖZELLİKLERİ
GAZLAR VE GAZ KANUNLARI
Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ
KİMYASAL TEPKİMELERİN HIZLARI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Entropi tünelinden çıkmanın tek yolu ekserji iksirini içmektir! (A. Midilli)
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için
Bölüm 7 ENTROPİ.
MADDENİN HALLERİ MADDENİN KATI HALİ MADDENİN SIVI HALİ
Bölüm 12 TERMODİNAMİK ÖZELİK BAĞINTILARI
Gazlar ve Gaz Kanunları
Harun TEKİN KİMYA GAZLAR Harun TEKİN KİMYA
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem. ONUNCU HAFTA.
Sunum transkripti:

BÖLÜM 13 GAZ KARIŞIMLARI

Amaçlar Kimyasal reaksiyona girmeyen gaz karışımlarının incelenmesi. Bir karışımın karışanlarını tanımlamak için kullanılan kütle oranı,mol oranı ve hacim oranını tanımlamak. İdeal-gaz karışımları ve gerçek-gaz karışımlarının karışım özeliklerini belirlemek için gerekli kuralları incelemek. Gaz karışımlarının P-v-T davranışını Dalton’un toplanan basınçlar ve Amagat’ın toplanan basıçlar yasalarına dayanarak belirlenmesi. Karışım işlemlerinin enerji ve ekserji analizinin yapılması

BİR GAZ KARIŞIMIN MOL VE KÜTLE ORANLARI Karışımın özelliklerini belirlemek için, karışımı oluşturan karışanların miktarlarını ve ayrı ayrı özelliklerini bilmek gerekir. Bir karışımda karışanların miktarları mol olarak veya kütle olarak belirtilebilir. Bu yöntemlerden birincisi mol analizi, ikincisi de kütle analizi diye adlandırılır. Mol analizi: herbir karışanın mol miktarı belirtilir Kütle analizi: herbir karışanın kütle miktarı belirlenir Bir karışımın kütlesi karışanların kütlelerinin toplamına eşittir. Kütle oranı Mol oranı Kimyasal reaksiyona girmeyen bir karışımın mol miktarı, karışanların mol miktarlarının toplamına eşittir.

Görünür (veya ortalama ) mol kütlesi Bir karışımın kütle ve mol oranlarının toplamı 1’e eşittir. Gaz sabiti Karışımın mol kütlesi Bir karışımın kütle ve mol oranları aşağıdaki gibi ifade edilebilir Bir karışımın mol oranlarının toplamı 1’dir.

BİR GAZ KARIŞIMIN P-v-T DAVRANIŞI: Mükemmel ve Gerçek Gazlar Gaz karışımlarının P-v-T davranışlarını açıklamak için iki model ortaya Konmuştur: Dalton’un toplanan basınçlar yasası : Bir gaz karışımının basıncı, karışanların karışım sıcaklığında olmaları ve ayrı ayrı toplam hacmi kaplamaları durumunda sahip olacakları basınçların toplamıdır Amagat’ın toplanan hacimler yasası : Bir gaz karışımının hacmi, karışanların karışım sıcaklığı ve basıncında olmaları durumunda ayrı ayrı kaplayacakları hacimlerin toplamıdır İki mükemmel gazdan oluşan bir karışım için Dalton’un toplanan basınçlar yasası İki mükemmel gazdan oluşan bir karışım için Amagat’ın toplanan hacimler yasası

Pi karışan basıncı Vi karışan hacmi Pi /Pm basınç oranı Vi /Vm hacim oranı İdeal gazlar için, Dalton’un ve Amagad’nın kuralları aynıdır ve aynı sonuçları verirler Karışım sıcaklığı T ve karışım basıncı P’de bir karışanın tek başına kapladığı hacim karışan hacmi diye bilinir. Mükemmel gazlar için bu değer yiVm veya kısmi basınca eşittir.

İdeal-Gaz Karışımları Bu denklem sadece mükemmel gaz karışımları için geçerlidir, çünkü hem karışım hem de karışanlar için mükemmel gaz hal denklemini kullanarak çıkarılmıştır. yiPm karışanın kısmi basıncı, yiVm karışanın kısmi hacmi diye tanımlanır. Mükemmel gazlar için karışan basıncıyla kısmi basınç, karışan hacmiyle kısmi hacim eşanlamlıdır. Mükemmel gaz karışımındaki bir karışan için, mol oranı, basınç oranı ve hacim oranının birbirine eşit olduğu not edilmelidir. Bir mükemmel gaz karışımındaki karışanların miktarları, örneğin yanma odasından çıkan gazların miktarları, çoğu kez hacimsel analiz denklemiyle belirlenir. (Orsat Analysis)

Gerçek Gaz Karışımları Sıkıştırılabilme Çarpanı Kay Kuralı Zi, ya Tm ve Vm kullanılarak (Dalton yasası) veya Tm ve Pm kullanılarak (Amagat yasası) belirlenir. Dalton’un yasasını kullanmak daha doğru sonuçlar verir. Gerçek gazlardan oluşan bir gaz karışımının P-v-T davranışını belirlemenin bir başka yolu,karışımı kritik özellikleri Pc′r veTc′r olan sanki-saf madde gibi kabul etmektir. Karışımın sıkıştırılabilme çarpanı Zm, sanki-kritik özeliklerden yararlanarak kolaylıkla belirlenir. Kay kuralını kullanarak elde edilen sonuçlar, geniş bir sıcaklık ve basınç aralığında yüzde 10 hata sınırı içinde kalmaktadır, bu da mühendislik uygulamaları için yeterlidir. Gerçek gazlardan oluşan karışımların P-v-T davranışlarını belirlemek için sıkıştırılabilme çarpanları kullanılır.

GAZ KARIŞIMLARININ ÖZELİKLERİ Mükemmel ve Gerçek Gazlar Gaz karışımının yaygın özelikleri Bir karışımın yaygın özellikleri, karışanların özelliklerini toplayarak bulunur. Gaz karışımının özeliklerindeki değişimler

Gaz karışımının yeğin özelikleri Bir karışımın yeğin özellikleri, karışanların özelliklerinin ağırlıklı ortalamasını alarak bulunur Birim kütle için özelikler kütle oranı (mfi) ile birim mol için özelikler ise mol oranı (yi) ile ifade edilmiştir. Yukarıda verilen bağıntılar genellikle hem mükemmel hem de gerçek gaz karışımları için geçerlidir.

İdeal-Gaz Karışımları Gibbs–Dalton Yasası:Mükemmel gaz kabulü yapıldığı zaman, bir gazın özelikleri diğer gazların varlığından etkilenmez. Her gaz karışan, karışım sıcaklığında (Tm) ve karışım hacminde (Vm) tek başına bulunuyormuş gibi davranır. Mükemmel bir gazın h, u, Cv ve Cp özelikleri sadece sıcaklığa bağlıdır, mükemmel gaz karışımının basınç ve hacminden bağımsızdır. Mükemmel gaz karışımlarının entropi değişimlerini hesaplarken, karışım basıncı değil, karışanların kısmi basınçları kullanılır.

Gerçek Gaz Karışımları Bir gaz karışımı için T ds bağıntısı Bu önemli bir sonuçtur, çünkü bu denklem entalpi ve entropi için genelleştirilmiş bağıntıları ve diyagramları geliştirmenin başlangıç noktasıdır. Bu denklem, 12. Bölümde gerçek gazlar için geliştirilen genelleştirilmiş özelik bağıntılarının ve diyagramlarının, gerçek gaz karışımını oluşturan gazlar için de kullanılabileceğini belirtmektedir. Fakat her kansan için indirgenmiş sıcaklık, TR ve indirgenmiş basınç Pm, karışım sıcaklığı Tm ve karışım basıncı Pm'de hesaplanmalıdır. Karışım basıncı ve sıcaklığı yerine karışım hacim ve sıcaklığı verilirse izlenecek olan yol, Dalton'un toplanan basınçlar yasasını kullanarak yaklaşık bir karışım basıncı belirlemektir. Gerçek bir gaz karışımının özeliklerini belirlemenin bir başka yolu da, karışımı sanki-kritik özelikleri olan, sanki-saf bir madde gibi ele almaktır. Burada sanki-kritik özelikler, karışanların kritik özeliklerinden Kay kuralını kullanarak belirlenir. Gerçek gaz karışımlarının davranışlarını belirlemek zordur, çünkü birbirinden farklı moleküllerin karşılıklı etkilerini göz önüne almak gerekir.

ÖZET Bir gaz karışımının kütle ve mol oranları Gaz karışımının P-v-T davranışı Ideal-gaz karışımları Gerçek-gaz karışımları Gaz karışımının özelikleri