ÇOK BOYUTLU DİZİLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİZİLER – I. Kısım YRD.DOÇ.DR. CİHAD DEMİRLİ
Advertisements

PHP ile Lab Örnekleri Lab Çalışması.
Diziler Dizi, bellekte aynı isim altında toplanmış değişkenler kümesidir. Eğer ki aynı türden veriler grubunu bellekte tutmak gerekirse diziler kullanılır.
Dizi (array) değişkenleri
 Print() :  Print() : Ekrana bir değişkenin değerini veya bir metni yazdırmayı sağlar. print (“PHP Programlama”);// ekrana “PHP Programlama” yazdırır.
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 4: Diziler
DÖNGÜ İFADELERİ.
Dizi (ARRAY) Diziler grup halindeki değişkenler olarak tanımlanabilir. Dizi içersinde yüzlerce değişken olabilir. Dizi elemanları index adı verilen sıra.
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Diziler.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 9. Tek değişkende birden fazla bilgi tutulmak istendiğinde kullanılır. Kullanım şekli: var dizi_adı= new Array(eleman1,
Diziler Dizi, bellekte aynı isim altında toplanmış değişkenler kümesidir. Eğer ki aynı türden veriler grubunu bellekte tutmak gerekirse diziler kullanılır.
DÖNGÜLER.
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA
Bölüm 3: Diziler BTEP 102 – Veri Yapıları ve Programlama
DÖNGÜLER.
C#’TA DÖNGÜLER onbirc.com/133.
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
Göğüşhan KILIÇ twitter.com/gogushan_kilic PHP’ye Giriş OLMAYA HAZIR MIYIZ?
Göğüşhan KILIÇ twitter.com/gogushan_kilic OLMAYA HAZIR MIYIZ?
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 4: Diziler
PHP ve HTML İnternet Programlama - 2. Koşullu İfadeler ve Döngüler Döngü ya da çevirim diyebileceğimiz, belli şart ve koşullarda istenilen değerleri yapabilmemizi.
Seramik Dental İmplantlar
Yeniliği Benimseyen Kategorilerinin Bütüncül ve Analitik Düşünme Açısından Farklılıkları: Akıllı Telefonlar için Bir İnceleme Prof. Dr. Bahtışen KAVAK,
Doç. Dr. Hatice Bakkaloğlu Ankara Üniversitesi
PHP'de Program Denetimi
19. VE 20. YÜZYILDA BİLİM.
Enerji Kaynakları-Bölüm 7
Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Hayvansal Üretimde Kullanımı
MUHASEBE YÖNETMELİĞİ KONFERANSI
ÇOCUKLARDA BRONŞİOLİT VE PNÖMONİ
Alien hand syndrome following corpus callosum infarction: A case report and review of the literature Department of Neurology and Radiology, Yantai Yuhuangding.
TANJANT Q_MATRİS Aleyna ŞEN M. Hamza OYNAK DANIŞMAN : Gökhan KUZUOĞLU.
ADRESLEME YÖNTEMLERİ.
AZE201 ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖZEL EĞİTİM (EÇÖE)
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KARATAŞ TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK
EĞİTİMDE YENİ YÖNELİMLER
FACEBOOK KULLANIM DÜZEYİNİN TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU, DEPRESYON VE SOSYODEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER İLE İLİŞKİSİ  Psk. Asra Babayiğit.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ NEDİR?
PSİKO-SEKSÜEL (RUHSAL) PSİKO-SOSYAL
Sinir Dokusu Biyokimyası
Can, H. (1997). Organizasyon ve Yönetim.
ERGENLİKTE MADDE KULLANIMI
MOL HESAPLARINDA KULLANILACAK BAZI KAVRAMLAR:
AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 3. BASINÇ VE AKIŞKAN STATİĞİ
GAZLAR Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK. GAZLAR Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
Engellerin farkında mıyız?
CEZA MUHAKEMESİ HUKUKU
DİSİPLİN HUKUKU.
ACİL YARDIM ve AFET YÖNETİMİ ÖĞRENCİLERİNİN KARAR VERME DÜZEYLERİ
TEMEL MAKROEKONOMİ SORUNLARI VE POLİTİKA ARAÇLARI
Mikrodalga Sistemleri EEM 448
Örnekler Programlama Dillerine Giriş
Modülasyon Neden Gereklidir?
A416 Astronomide Sayısal Çözümleme - II
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 1.
4.BÖLÜM ÇAĞDAŞ BÜYÜME MODELLERİ
Ayçiçeği Neden Stratejik Ürün Olmalı?
Aydınlanma Işığın doğası ile ilgili bilgilerin tarihsel süreç içindeki değişimini farkeder. a. Dalga ve tanecik teorisinden bahsedilir,
ULUSLARARASI FİNANS.
Elektrik Enerjisi Üretimi, Dağılımı ve Depolanması
PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI
Gerçek Veri Setlerinde Klasik Makine Öğrenmesi Yöntemlerinin Performans Analizi Metin BİLGİN.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI 1
ÜRETİM YÖNETİMİNE GİRİŞ
ÖRNEKLEME METOTLARI VE ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜ 9. HAFTA
MALİYYƏ SAVADLILIĞININ İNSANLARIN MALİYYƏ DAVRANIŞLARINA TƏSİRİ
Yuhanna‘ya kuvvet veriliyor
BÖLÜM 4 (ATLAS-ALICE-LHCb)
Sunum transkripti:

ÇOK BOYUTLU DİZİLER

Java dillerinde,birden fazla boyuta sahip dizi tanımlamak gerçekten de ileri seviye uzmanlık gerektiren kavramlardır. PHP de ise bu konu için,kimsenin başını ağrıtmadan kısaca tanımlanabilecek ve uygulanabilecek yazım kuralları geliştirilmiştir. Bir diziye istediğiniz kadar çok boyut katabilirsiniz. PHP içinde bir diziyi kullanırken ona iki'den fazla boyut katmak,çok ta güzel bir programcılık tekniği değildir. Bu hem sizin hem de PHP ’nin yapısı itibari ile bir çok extra yükü beraberinde getirir. Sizin için, kodun sonradan başka kişiler tarafından bakımının zorlaşması ,sunucu için ise kaynaklarının yok edilmesi bakımından önemli ve düşünülmesi gereken,ve hatta mümkünse iki den fazla boyut için kaçınılması gereken programlama teknikleridir.

Tek Boyutlu Diziler Tek boyutluydu. Tek boyutlu diziler, sadece aynı özellikteki bir değer grubunu barındırmak için kullanılırlar. Kullanım şekli aşağıdadır Dizi değişkenimize değer atamak için : $dizi_degisken_adi = Array ("değer1" , "değer2" , "değer3" . . . ); yada $dizi_degisken_adi[] = "değer1"; $dizi_degisken_adi[] = "değer2"; $dizi_degisken_adi[] = "değer3"; . . Dizi değişkenimiz içinde bulunan her elemanın bir sıra numarası vardır. Örneğin diziye atadığımız "değer1" elemanının sıra numarası 0'dır. Diziden bu elemanı çağırmak istediğimizde , $dizi_degisken_adi[0] şeklinde çağırdığımızda "değer1" e ulaşırız.

< ?php $dizi1 = array("Ahmet","Mehmet","Hasan","Hüseyin","Ali"); echo $dizi1[2]; //Hasan değerini döndürür ?>

değer gruplarını tek dizide, yani tek kapta barındırmaktır. Çok Boyutlu Diziler Çok boyutlu dizilerin, kullanım amacı da, farklı özellikteki değer gruplarını tek dizide, yani tek kapta barındırmaktır. Kod: < ?php $dizi2 = array(array(adi=>"Yavuz",soyadi=>"Düzgün"), array(adi=>"Ender",soyadi=>"Gündoğdu"), array(adi=>"Tülin",soyadi=>"Şahika"), ); echo $dizi2[1][adi]; //Ender değerini döndürür ?>

$telefonlar=array( "Nokia"=>array("6310","5310","N95","N97"), "Sony Ericsonn"=>array("K750i","K790i"), "Samsung"=>array("E250","U600"));

Çok zor olmayan bir yöntemle çok boyutlu diziler oluşturabiliyoruz. Şimdi bu dizileri foreach ile yazdıralım… foreach ($telefonlar as $marka=>$modelno){ echo $marka."<br>"; foreach ($modelno as $model){ echo "   ".$model."<br>"; }}

foreach ($ogrenciler as $ogrenci) { print ("$ogrenci<br>"); } Foreach döngüsü, bir dizi değişkenin adını içinden değer çekilecek kaynak olarak ister; Bunu "as" (olarak) kelimesi izler; Sonra diziden alınacak her bir değeri geçici olarak tutacak değişkenin adı verilir. Buradaki print() komutumuz, bu geçici değişkenin tuttuğu değeri browser'a gönderecektir. Bu değer ise döngünün her adımında dizi değişkendeki bir değer yani öğrencilerin listesi olacaktır.