Enflasyon ve Enflasyon Belirsizliği: Dinamik Bir Yaklaşım

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 10. Ders.
Advertisements

Enflasyon Hedeflemesi ve Kur Dinamikleri: Türkiye Örneği
ZAMAN SERİLERİ -1 ÖNGÖRÜ :
U.Mahir YILDIRIM Bülent ÇATAY
Sürekli Zaman Aktif Filtre Tasarımı
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 8. Ders.
TÜRKİYE’DE EĞİTİM VE İKTİSADİ BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN VAR MODELİ İLE ANALİZİ Yrd.Doç.Dr. Ceyda ÖZSOY Anadolu Üniversitesi Eskişehir 2007
Uludağ Üniversitesi Fizik Bölümü
İstatistik Tahmin ve Güven aralıkları
Doğrusal Olamayan Ayrık Dinamik Sistemler
ERASMUS Nedir? Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
Çatallanmalar (Bifurcations)
Halis Emre YILDIZ SUNAR
Filogenetik analizlerde kullanılan en yaygın metotlar
Asansör Simülatörünün Ürettiği Sonuçlar Üzerinde Yapılan K-means++ Kümeleme Çalışması ile Trafik Türünün Tahmini M. Fatih ADAK Bilgisayar Mühendisliği.
İletişim Lab. Deney 2 Filtre Tasarımı ve Özellikleri
9. ADİ DİFERANSİYEL DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜMLERİ
8. SAYISAL TÜREV ve İNTEGRAL
Dağıtık Simülasyon Sistemlerinde Sanal Global Zaman Hesaplamaları
EKO308 İKTİSADİ PLANLAMA 1. Hafta: Giriş.
HOŞGELDİNİZ YA/EM Doktora Öğrencileri Kolokyumu 2002.
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
YMT 222 SAYISAL ANALİZ (Bölüm 6a)
ORHAN EREN İLKOKULU 1-A.
YMT 222 SAYISAL ANALİZ (Bölüm 2b)
SİMÜLASYON VE BULANIK KÜME YAKLAŞIMI İLE PROJE RİSK DEĞERLEMESİ
Küresel kriz ve Türkiye ekonomisinin büyüme sorunu
GRUP DEM Durna Özer Esma Aydınoğlu Merve Yurttaş
Erasmus Staj Hareketliliği Programı Akademik Yılı Verileri Akademik Yılı Programı Uygulanışı.
VARYANS STANDART SAPMA
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2008/bby208/
SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK YOĞUNLUK FONKSİYONLARI
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
Makro İktisat İktisadi Analiz
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
YMT 222 SAYISAL ANALİZ (Bölüm 5)
Erkan ULKER & Ahmet ARSLAN Selçuk Üniversitesi,
© Copyright by Deitel & Associates, Inc. and Pearson Education Inc. All Rights Reserved. 1 Amaçlar Bu derste öğrenilecekler: –Uygulamaları “method”
ÖNGÖRÜMLEME (Forecasting)
A409 Astronomide Sayısal Çözümleme
YMT 222 SAYISAL ANALİZ (Bölüm 6b)
Öngörü Tekniğinin Seçimi-I
Box-Jenkins Metodolojisi-I
GÖRÜNÜRDE İLİŞKİSİZ REGRESYON MODELLERİ
Farklı Varyans Var(u i |X i ) = Var(u i ) = E(u i 2 ) =  2  Eşit Varyans Y X.
1 Figure 1 Node: 2 Mesh: 3 Number of equations needed to solve using Node- Voltage Method Düğüm gerilim yontemiyle cozmek icin gereken denklem sayısı Number.
İSTATİSTİKTE GÜVEN ARALIĞI VE HATALAR
Gazi University School of Medicine
Bilgi Destek Sistemlerin Kurulması Yrd. Doç. Dr
Otokorelasyon ut = r ut-1 + et -1 < r < +1 Yt = a + bXt + ut 
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
OTOKORELASYON.
OTOKORELASYON.
Karar Bilimi 1. Bölüm.
NÜKLEER MADDE İÇİN YENİ BİR LANDAU PARAMETRE SETİ
Farklı Varyans Var(u i |X i ) = Var(u i ) = E(u i 2 ) =  2  Eşit Varyans Y X 1.
Farklı Varyans Var(u i |X i ) = Var(u i ) = E(u i 2 ) =  2  Eşit Varyans Y X.
Simulink Örnekleri Örnek1: Aşağıdaki denklemi simülasyonda çalıştırınız Kullanılacak Bloklar:
Lineer Olmayan Denklem Sistemlerinin Çözüm Yöntemleri
Sayısal Analiz Sayısal İntegral 3. Hafta
Bazı Sorular Gerçekten de belirlenen ağırlıklar ile istenilen kararlı denge noktalarına erişmemizi sağlayacak dinamik sistem yaratıldı mı? Eğer evet ise,
Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş
Determination of uncertainties in energy and exergy analysis of a power plant Prof. Dr. H. Mehmet Şahin Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği.
Davranış durum Eğitilen sistem Değer Atama Ortam Kritik Ödül r δ Eğiticisiz Öğrenme Pekiştirmeli Öğrenme (reinforcement learning) Öğrenme işleminin her.
60x90 cm Title of the congress paper Author(s) Name Surname Özet
DERS 7 SAYISAL İNTEGRASYON DERS 7.1 TRAPEZOIDAL (YAMUK) KURAL
60x90 cm Title of the congress paper Author(s) Name Surname Özet
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
BBY208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II
Sunum transkripti:

Enflasyon ve Enflasyon Belirsizliği: Dinamik Bir Yaklaşım M. Hakan Berument   Department of Economics Bilkent University Ankara-Türkiye berument@bilkent.edu.tr Yeliz Yalcin Department of Econometrics Gazi University yyeliz@gazi.edu.tr Julide Yildirim TED University julide.yildirim@tedu.edu.tr

İki çelişen yaklaşım vardır Daha yüksek enflasyon Daha yüksek enflasyon belirzliği. Daha yüksek enflasyon belirzliği Daha yüksek enflasyon

Literatürde genellikle; Enflasyon belirsizliğinin ölçümü subjektif olduğu için, genellikle ARCH-GARCH modellerini kullanarak enflasyondaki beklenmedik şokların koşullu varyansı olarak tanımlanmıştır. Genellikle enflasyon ve enflasyon belirsizliği ya kısa ya da uzun dönem olarak incelenmiştir.

AMAÇ: Enflasyon ve enflasyon belirsizliğindeki direk ilişki incelenecektir. KATKI: Kısa ve uzun dönem ilişki dinamik bir yaklaşım çerçevesinde incelenmiştir GARCH modeline alternatif olarak Stochastic Volatility (SV) kullanılmıştır Enflasyon belirsizliğinin elde edilmesinde SV model Stochastic volatility in mean model (SVM) genişletilmiştir.

SV Model Ortalama denklemi Varyans denklemi

SVM Model

p-th order SVM Model p-th dereceden SVM model ve volatility-in-mean etkisinin gecikmeli değerlerinin bulunduğu ortalama denklemi

Tahmin The Generalized Method of Moments (GMM) The Quasi Maximum Likelihood (QML) The Efficient Method of Moments (EMM) Markov-Chain Monte Carlo (MCMC) Monte Carlo importance sampling tekniği ile Exact maximum likelihood metodu kullanılmıştır. (for more explanations Koopman and Hol Uspensky (2002))

Bu metodun üç önemli avantajı bulunmaktadır: (1) Kalman Filterisi ile yakınsama hızını yükseltmek için belirlenme yapısını kullanır (2) «Durum»un boyutunu olabilirlik oran yaklaştırması ile artırır (3) Taylor serisi genişletmesi kullanılarak da çok değişkenli yapıya genişletilebilir

SV model için olabilirlik fonksiyonu burada . Bir simülasyon için gerçek yoğunluk fonksiyonuna olabildiğince yakın olacak şekilde örneğin önemli dağılım fonksiyonu seçilir. Önemli yoğunluğun bir seçimi koşullu Gaussian yoğunluğudur. Çünkü dan simülasyon düzeltmelerini kullanarak örnek çekmede bunun anlaşılması daha kolaydır.

Kopman et al.(1999) tarafından SVM için Ox kullanılarak yazılan SsfPack kodlar çalışmada p-th sıra için genişletildi

Enflasyon ve enflasyon belirsizliğinde gerçekleşen şokların enflasyon ve enflasyon belirsizliği üzerindeki etkilerini açıklamak için, Koop, Pesaran and Potter (1996) ın genelleştirilmiş etki tepkileri (GI) elde edildi n dönem sonraki Genelleştirilmiş Etkiler t-1 deki verilen geçmiş ve birim şoku üzerine koşullandırılır

Alternatif Enflasyon Tanımları: (i) Consumers: All Items Less Food and Energy, (ii) Consumer Price Index Research Series Using Current Methods (CPI-U-RS) (iii) Personal Consumption Expenditures: Chain-type Price Index (iv) Personal Consumption Expenditures Chain-Type Price Index Less Food and Energy. Alternatif Zaman Aralıkları: the post Korean War (1955:01–2007:09) the post Volcker (Greenspan and Bernanke) era (1987:08–2007:09).

19

Sonuç Bu çalışma enflsayon ile enflasyon belirsizliği arasındaki ilişkiyi dinamik bir yaklaşımla araştırmıştır Ampirik sonuçlara göre enflasyon belirsizliğindeki şoklar enflasyonu artırmaktadır Bu sonuç farklı enflasyon tanımlarında ve farklı zaman dönemlerinde de tutarlıdır.