Rasyonel Sayılarla Çarpma Ve Bölme İşlemi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GRUP 10 (BURAK KOÇAK, BEKİR YAMAN, ÖNDER SEVİNDİK, İSMAİL BAYRAM GÖKİN) Bu Powerpoint sunumunda konumuz olan ÜSLÜ SAYILAR hakkında ayrıntılı bilgiler verilecektir.
Advertisements

4. SINIF HAZIRLAYAN: NAZAN AKDAĞ
KESİRLERDE DÖRT İŞLEM a) Paydası eşit basit kesirlerde toplama işlemi: PAY ile PAY toplanır, PAYA yazılır,ortak PAYDALARDAN biri aynen yazılır.
Kesirlerle Çarpma İşlemi
TAM SAYILARDA BÖLME İŞLEMİ
HAZIRLAYAN İHSAN DURAK
Kesirler 1/2 1/8 1/3 6/8 3/4.
RASYONEL SAYILAR Q.
RASYONEL SAYILARDA İŞLEMLER
ONDALIK KESİRLER Paydaları 10, 100, … olan kesirlere ondalık kesirler denir. Paydası 10, 100,… olan basit, bileşik ya da tam sayılı bir kesir ondalık kesre.
Tarafından Yayınlanmaktadır.
ÜSLÜ SAYILAR.
Tarafından yayınlanmaktadır
RASYONEL SAYILARDA İŞLEMLER
KESİRLER.
KESİR ÇEŞİTLERİ 1- Basit Kesirler +(Birim Kesirler)
KESİRLER.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
KESİRLER.
KESİRLER.
KESİRLERDE TOPLAMA İŞLEMİNİ TANITMA
KESİRLER.
RASYONEL SAYILARLA İŞLEMLER
KESİRLERİ TANIYORUM Kesir nedir? Kesir çeşitleri
TAMSAYILI KESİRLERİ BİLEŞİK KESİRLERE ÇEVİRME
ONDALIK SAYILAR Her kesir sayısı aynı zamanda bir ONDALIK SAYIDIR.
Denk Kesirler Aşağıdaki şekilleri inceleyelim
KESİRLERİ TANIYALIM….
KESİRLERLE ÇARPMA İŞLEMİ
T M SAYI AR Z.
Rasyonel sayılar HAZIRLAYANLAR Sema Aydın Fidan Şule Yaman Nazlı Demir
2. Tam sayılı Kesirler Basit Kesirlere bir veya daha fazla bütün eklenen kesirlere Tamsayılı Kesir denir. Tam Kısım Pay Kesir Çizgisi Payda.
KESİRLER.
Kesirleri Birbirine Çevirme
RASYONEL SAYILARLA BÖLME İŞLEMİ
KESİRLER KESİRLER SİMGE SEVİM
Elif ÇAĞLAYAN Humayla ÖNDER Gamze Nur AYDIN Gülfer YÜKSEKDAĞ
RASYONEL SAYILARLA ÇOK ADIMLI İŞLEMLER
KESİR ÇEŞİTLERİ Kesirler 3 çeşittir: 1) Basit Kesir 2) Bileşik Kesir
RASYONEL SAYILAR Q.
Hep gördüğümüz çizginin gerçek yüzü ! 1 6 Selam arkadaşlar. Geçtiğimiz yıldan beri beni kesirler konusunda pay ve paydanın arasında görüyorsunuz. Ama benim.
Kesirleri Sıralama.
Bileşik Kesirler ● Payı paydasına eşit ya da payı paydasından büyük olan kesirlere bileşik kesir denir , , , , , ● Yukarıdaki.
KESİRLER Kesir Çeşitleri Birim Kesirler Basit Kesirler
HAZIRLAYAN TUĞÇE GÜLTAÇ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ
RASYONEL SAYILAR 1-RASYONEL SAYILARIN ÖZELLİKLERİ TOPLAMA VE ÇIKARMA
Bileşik ve Tam Sayılı Kesirler
KESİRLER.
KESİRLER.
İÇİNDEKİLER SY SAYFA 31 SAYFA 32 SAYFA 34 SAYFA 35 SAYFA 5 SAYFA 36
RASYONEL SAYILAR GÖKHAN YEŞİLYURT.
KESİRLERDE İŞLEMLER.
KESİRLER.
KESİRLER Bir bütünün eş parçalarını gösteren,a/b şeklinde yazılabilen ifadelere kesir denir.
RASYONEL SAYILAR Q.
Kesirlerde Toplama - Çıkarma İşlemi
KESİRLERDE TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMİ
Denk Kesirler ● Bir kesrin pay ve paydası aynı sayma sayısı ile çarpılırsa kesrin değeri değişmez. kesrinin paydasını 2 ile çarpalım: kesrinin paydasını.
RASYONEL SAYILAR.
RASYONEL SAYILAR.
KESİRLERDE TOPLAMA İŞLEMİ
ÜSLÜ SAYILAR.
KONU:KESİR-KESİR ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN: CUMA ARAYICI
KESİRLER Hikmet SIRMA.
RASYONEL SAYILAR MATEMATİK 7 A-) RASYONEL SAYILARDA ÇIKARMA İŞLEMİ
HAZIRLAYAN:ELİF CEYLAN.   Tam sayılarda toplama işlemi yapılırken, verilen tam sayıların aynı veya farklı işaretli oluşlarına göre işlem yapılır. Aynı.
Kesirler Oran Kesirlerle İşlemler Ondalık Gösterim.
ÜSLÜ SAYILAR Orijinal sunu 70 sayfadır.Örnek Sunu için belli bölümleri kesilmiştir.
7. SINIF MATEMATİK İRFAN KAYAŞ.
KESİRLER İLE TOPLAMA VE ÇIKARMA İŞLEMİ Paydaları eşit kesirlerle toplama işlemi yaparken paylar toplanır paya yazılır,ortak payda aynen kalır. ÖRNEK:
Sunum transkripti:

Rasyonel Sayılarla Çarpma Ve Bölme İşlemi

ÇARPMA İŞLEMİ

Anlama konusunda sıkıntınız olmayacaktır.Bu yüzden içiniz rahat olsun. Rasyonel sayılarda çarpma ve bölme işleminin geçen sene kesirlerde gördüğümüz çarpma işleminden pek farkı yok. Anlama konusunda sıkıntınız olmayacaktır.Bu yüzden içiniz rahat olsun.

RASYONEL SAYILARLA ÇARPMA İŞLEMİ Kesirlerdeki çarpma işleminde olduğu gibi iki kesir çarpılmadan önce şunlara dikkat edilir.

Varsa tam sayılı kesirleri bileşik kesre çeviririz. Paydası olmayan sayılar varsa.Paydasına 1 yazılır. Varsa sadeleştirme yapılır.

Sonrasında ise, geçen sene kesirlerde öğrendiğimiz gibi; pay ile payda çarpılır, payda ile de pay çarpılır. - Peki arkadaşım bu seneki fark nedir? Derseniz. - Bu sene işin içine - ve + işaretler dahil oluyor. Başka da bir farkı yok zaten.

Aşağıdaki örnekleri inceleyelim.

1.Birinci örnekte sadeleştirme olmadığı için direk pay ile payda çarpıldı ve eşittir işaretinin sonuna sonuç yazıldı. Tabiki bir - ve + işareti olduğu için, işlemin sonucu - olarak bulundu.

2. İkinci işlemde önce sadeleştirmeler yapıldı 2. İkinci işlemde önce sadeleştirmeler yapıldı. 5 ile 15, 4 ile de 8 çapraz sadeleştirildi ve sadeleştirdikten sonra çıkan sonuçlar üstlerine çizgi atılarak yanlarına yazıldı. Sadeleştirdikten sonraki sayılar birbiriyle çarpıldı.İşaret yine dikkate alındı.

3. Üçüncü işlemde 2 negatif rasyonel sayı çarpılmakta 3. Üçüncü işlemde 2 negatif rasyonel sayı çarpılmakta. Bunlardan biri tam sayılı kesir olduğu için önce bu kesri rasyonel sayıya çeviriyoruz. Zaten bir alt satırda çevrilmiş hali mevcut. Sonrasında ise 10 ile 20 sadeleştirildi. işaretler de dikkate alındı ve sonuç + işaretli çıktı.

4. Dördüncü örneğimizde ise birçok sayı çarpılmakta 4. Dördüncü örneğimizde ise birçok sayı çarpılmakta. Önce sadeleştirme var mı diye baktık ve çapraz sadeleştirme olduğunu gördük. 2 ile 4, 25 ile 50, 40 ile 7 birbiriyle sadeleşti ve sadeleştirme sonucu üstlerine yazıldı. Yeni çıkan sayılar birbiriyle çarpıldı. 2 tane - işaret de dikkate alındı ve sonuç +7/12 olarak bulundu.

BÖLME İŞLEMİ

“Birinci kesir olduğu gibi kalır ve ikinci kesir ters çevrilir “Birinci kesir olduğu gibi kalır ve ikinci kesir ters çevrilir. Sonra çarpma işlemi yapılır” …Çarpma işlemine dönüştürdükten sonra ise her şey tekrardan çarpma işleminin kuralına dönüyor. Yani çarpma işleminin kuralını uygulamaya başlıyoruz…

Aşağıdaki örnekleri inceleyelim

1) Birinci örnekte bir bölme işlemi verildi 1) Birinci örnekte bir bölme işlemi verildi. Örneğinde devamında da olduğu gibi birinci kesir sabit duruyor ve ikinci kesir ters çevriliyor. Aradaki bölme işlemine dikkat edin kayboldu, yerine ise çarpma işlemi geldi.

2) İkinci örnekte de bir bölme işlemi var fakat bu sefer bölme işlemi kesir şeklinde verilmiş. -10/7 birinci kesri -20/9 ise ikinci kesri ifade ediyor. O halde işlemin devamında; birinci kesir olduğu gibi kalıyor ve ikinci kesir ters çevriliyor. Tabiki işlem yine çarpmaya dönüşüyor. Devamında ise çarpma işleminde bahsettiğimiz kurallar uygulanıyor. Karşınıza daha uzun ve karmaşık sorular çıkarsa işlem önceliğine ve işaretlere özellikle dikkat edin. Ondan sonrası bol soru çözmeyle kolaylaşacaktır.