Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve TOBB-TEPAV

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK Kenan TOPCU SHÇEK Etik Kom.Üyesi
Advertisements

KİŞİSEL VE KURUMSAL GELİŞİM OLARAK
T.C. SULTANDA Ğ I KAYMAKAMLI Ğ I KAMU GÖREVL İ LER İ ET İ K DAVRANI Ş İ LKELER İ.
SLAYTLARI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…
T.C. NURDAĞI KAYMAKAMLIĞI
Zinde İSG Etiği DRUZ.
Kamu Yönetimi Etiği Personel Genel Müdürlüğü Ahmet DÜZGÜN
Doç. Dr. Ömer Faruk Gençkaya T.C. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu – Avrupa Konseyi Ankara, 18 Şubat 2009.
Bankacılık Etik İlkeleri
1 Akla gıda sorular *“Memur” muyuz? “Kamu görevlisi” miyiz? “Kamu hizmetçisi” miyiz? *Vatandaşa arz.
KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ İÇİNDEKİLER MİSYONUMUZ 2 VİZYONUMUZ 2 TEMEL DEĞERLERİMİZ 2  Dürüstlük 2  Tarafsızlık,
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU
T.C. ADIYAMAN VALİLİĞİ Etik Haftası Çalışmaları
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
ETİK KAVRAMI Prof. Dr. İnayet Aydın
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
Mehmet YERTUTANOL Mali Hizmetler Uzmanı
MESLEK ETİĞİ Prof. Dr. Tamer Akça.
İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ İdari ve Mali İşler Şube Müdürü
ÇIKAR ÇATIŞMASI VE HAKSIZ MENFAAT SAĞLAMA
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI  Mayıs
Hazırlayanlar: Ahmed Özdemir Enes Sartaş Ali Caner Akyüz Atakan Cengiz
MESLEK ETİĞİ Meslek etiği’ ‘mesleki davranışla ilgili neyin doğru, neyin yanlış, neyin haklı, neyin haksız olduğu hakkında inançlara dayalı ilkeler ve.
‘Yerel Yönetimler-Etik Kodları’ 2012-İZMİR sunum: Prof. Dr
Ersoy N, Akpınar A. KOU, Tıp Fak. Tıp Tarihi ve Etik AD.
Etik Davranış İlkeleri
KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU
Kamu Görevlileri Etik Kurulu
Bülent Ecevit Üniversitesi
“Yerel Yönetimlerde Yönetişimin Etik Kodları 2010-İSTANBUL sunum: Prof
Etik, bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan ortak yaşamı mümkün kılan ahlaki açıdan doğru - yanlış ya da iyi – kötü gibi terimleri içinde.
Samsun Ticaret İl Müdürlüğü
Kamu Yönetiminde Çıkar Çatışması Ömer Faruk Gençkaya “Kamuda ve Toplumda Etik Algılaması” Toplantısı Ankara, 27 Mayıs 2009.
ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ
ETİK SÖZLEŞME.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK KAVRAMI
1/8. 2/ 8 İÇİNDEKİLER I. KISIM GENEL OLARAK  GENEL OLARAK MEVZUAT  BİR KISIM HUKUKÎ TABİRLER  NORM / NORMLAR HİYERARŞİSİ İKTİDAR / ERK / GÜÇ  İDARİ.
Kamuda Etik 1. 1.Kamuda Etik Bütünlüğün sağlanması temel hedef olmak üzere etik değerler, demokrasi ve hukuk devletinin esasıdır. Bu değerler vatandaşları.
KAMU GÖREVLİLERİNİN UYMALARI GEREKEN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ.
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 04 Kasım 2015 KAMU’DA ETİK KÜLTÜRÜ.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK KAVRAMI Strateji Geliştirme Başkanlığı.
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
KAMUDA ETİK KÜLTÜRÜ HAFİZE ZÜLÜFLÜ TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KAYNAK GELİŞTİRME VE İŞTİRAKLER DAİRESİ BAŞKANI.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ
Vergi Denetiminde Şüphecilik ve Mesleki Yargı
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
1 Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve İlgili Mevzuat.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
Etik Davranış İlkeleri Görevin yerine getirilmesinde kamu hizmeti bilinci Madde 5 — Kamu görevlileri, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde; sürekli.
Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında.
Yolsuzluğun önlenmesİ ve etİğİn teşvİkİ İçİn teknİk destek projesİ
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK.
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
YONT221 KAMU YÖNETİMİNDE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ KAMU YÖNETİMİNDE ETİK Araştırma Görevlisi Ph.D. Mehmet Necati Cizrelioğulları.
Çıkar Çatışması ve Etİk
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
Kamu Görevlileri Etik Kurulu
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
MESLEK ETİK İLKELERİ.
ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ EĞİTİMİ
Hesap Verebilirlik ile İlgili Düzenlemeler
Doç. Dr. Murat Kurt Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
Test 1.
Etik TANIMI ETİK, KİŞİNİN DAVRANIŞLARINI TEMEL ALAN AHLAK İLKELERİNİN TÜMÜDÜR. ETİK, İNSANLARA İŞLERİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BELERLEMEDE YARDIMCI.
Etik TANIMI ETİK, KİŞİNİN DAVRANIŞLARINI TEMEL ALAN AHLAK İLKELERİNİN TÜMÜDÜR. ETİK, İNSANLARA İŞLERİN NASIL YAPILMASI GEREKTİĞİNİ BELERLEMEDE YARDIMCI.
Sunum transkripti:

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve TOBB-TEPAV Çıkar Çatışması ve Etik Prof. Dr. Ömer Faruk Gençkaya Marmara Üniversitesi Etik Kültürünün Geliştirilmesinde Kamu Yönetimi-Özel Sektör İşbirliği Sempozyumu Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve TOBB-TEPAV Ankara, 25 Mayıs 2010

Seçilmiş ya da atanmış bir kamu görevlisi makamına kendi geçmiş ve deneyimlerini de birlikte getirir …

Bu durum çıkar çatışması şeklinde etik sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir …

Etik davranış - tanım Her zaman kamu güvenini sağlayacak şekilde hareket etmektir. Kamu görevlileri görevlerini ve özel işlerini yönetimin bütünlüğü (dürüstlüğü), nesnelliği ve tarafsızlığı konularında kamusal güveni sağlayacak şekilde hareket ederler; Kamu görevlileri her zaman sadece hukuka uygun değil aynı zamanda kamunun denetimine açık bir şekilde davranırlar; Kamu görevlileri görevlerini yerine getirirken kamu yararı ilkesini esas alırlar ve Kamu hizmetini yerine getirirken özel ve kamu çıkarı arasında ortaya çıkacak bir çatışma kamu yararı lehine çözülür.

Çıkar çatışması yanlış ya da olağandışı bir durum değildir! Oğlum, bir işe hazırlanırken kayırılırsan buna şans deriz!

Çıkar Çatışması- tanım Çıkar çatışması genel olarak “siyasetçiler de dahil olmak üzere güven duyulması gereken bir konumda bulunan herhangi bir kimsenin göreviyle ilgili çıkar (kamu yararı) ile kişisel çıkarı arasındaki çatışma durumudur.”

Kimin Yararı? Bakanlar, belediye başkanları ve üst düzey kamu görevlileri Ulusal ve yerel meclis üyeleri, meslek kuruluşları temsilcileri Yargı erkinin üyeleri Kamu hizmetinde görevli uzmanlar ve kamu hizmeti yapan taşeron kuruluşlar

Hangi Çıkarlar ? (Özel ve Kamu) 1. Kamu görevlilerinin resmi görevlerini tarafsız ve nesnel olarak yerine getirmelerini etkileyen ya da etkiliyormuş gibi gözüken kişisel çıkarlar 2. Kamu görevlilerinin kişisel çıkarları kendisine, ailesine, yakın akrabalarına, arkadaşlarına ya da iş bağlantısı veya siyasi ilişki içerisinde olduğu kişi ya da kuruluşlara sağlanan her türlü menfaati … ve onlarla ilgili mali ya da diğer türlerdeki her türlü yükümlülüğü kapsar.

Hangi Çıkarlar ? (Kamu ve Kamu) a) Bir kamu kuruluşunun hem düzenleyici hem de işletimci olarak hizmet verdiği alanlar, örn. Telekomünikasyon. b) Bir kamu kuruluşunun genel ekonomik politikilar geliştirmesi yanında aynı zamanda bir ekonomik sektörde faaliyet göstermesi (KİT) c) Bir kamu kuruluşunun hem imar planı yapması hem de buna izin vermesi d) Devlete görüş veren bir kuruluşun bu konuda daha sonra yargılama işlevini de yerine getirmesi

Çıkar Çatışması Türleri Gerçek çıkar çatışması : Bir kamu görevlisi görevini yerine getirirken kişisel çıkarlarının etkisinde kalacağı bir konumdadır. Algılanan çıkar çatışması : Bir kamu görevlisi görevini yerine getirirken özel çıkarlarının etkisinde kalacağı bir konumda görünür. Potansiyel çıkar çatışması : Bir kamu görevlisi ileride görevini yerine getirirken özel çıkarlarının etkisinde kalacağı bir konumdadır.

Çıkar Çatışması Kategorileri Menfaat temini Hediye almak Nüfuz ticareti Kamu kaynaklarını kullanmak Mahrem (gizli) bilginin kullanılması Resmi görevi dışında bir başka işte istihdam edilmek Görev sonrası istihdam

Çıkar Çatışmasını Önleme Çıkar Çatışmasının Beyanı Çekilme

Bir örnek olay Şakir Dürüst defterdarlıkta çalışmaktadır ve işe alım komiyonu üyesidir. Şakir Dürüst’ün kızı Jale Dürüst, KPSS’den yüksek bir puan tutturarak defterdarlıktaki açık bir göreve başvurmuştur. Ön koşulları sağlayarak görüşmeye çağrılır. Şakir Dürüst kamu hizmetindeki uzun kariyerinden dolayı tarafsızlık ve liyakat ilkelerine sadık bir kamu görevlisidir. Bu nedenle, işe alım komisyon üyeliğinden ayrılmayı düşünür. Bunu defterdar yardımcısı ve işe alım komisyonu başkanı Cahit Dostel'e söylemeye karar verir. Ancak görüşmeden ayrılırken, kızının uzun bir süredir işsiz olduğunu ve psikolojik depresyon içinde bulunduğunu anlatır ve yardımını rica eder. Sayın Dostel de onlara yardımcı olur. Daha nitelikli adaylar olmasına karşın Jale Dürüst işe alınır.

Türk Kamu Yönetiminde Etik Değerler, 2009 YÖNETMELİK İLKELERİ GÖRÜŞMECİ İFADESİ Kamu hizmeti bilinci Halka hizmet bilinci KAMUYA SADAKAT Hizmet standartlarına uyma Amaç ve misyona bağlılık HUKUK DEVLET Dürüstlük ve tarafsızlık Tarafsızlık Dürüstlük Eşitlik Saygınlık ve güven Nezaket ve saygı EMPATİ Yetkili makamlara bildirim Çıkar çatışmasından kaçınma Nüfuz kullanmama Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı Kamu malları ve kaynaklarının kullanımı Savurganlıktan kaçınma Bağlayıcı açıklamalar ve gerçek dışı beyan Bilgi verme, saydamlık ve katılımcılık SAYDAMLIK Yöneticilerin hesap verme sorumluluğu SORUMLULUK Eski kamu görevlileriyle ilişkiler Mal bildiriminde bulunma

Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, Madde 13 Çıkar çatışması; kamu görevlilerinin görevlerini tarafsız ve objektif şekilde icra etmelerini etkileyen ya da etkiliyormuş gibi gözüken ve kendilerine, yakınlarına, arkadaşlarına ya da ilişkide bulunduğu kişi ya da kuruluşlara sağlanan her türlü menfaati ve onlarla ilgili mali ya da diğer yükümlülükleri ve benzeri şahsi çıkarlara sahip olmaları halini ifade eder. Kamu görevlileri, çıkar çatışmasında şahsi sorumluluğa sahiptir ve çıkar çatışmasının doğabileceği durumu genellikle şahsen bilen kişiler oldukları için, herhangi bir potansiyel ya da gerçek çıkar çatışması konusunda dikkatli davranır, çıkar çatışmasından kaçınmak için gerekli adımları atar, çıkar çatışmasının farkına varır varmaz durumu üstlerine bildirir ve çıkar çatışması kapsamına giren menfaatlerden kendilerini uzak tutarlar.

Etik Kurul Kararlarında Çıkar Çatışması . Belediye Başkanı: Uygulama İmar Planında değişiklik yapılarak, anılan parselin bulunduğu alanın mesken bölgesinden çıkarılıp ticaret alanına dahil edildiği, inşaat taban alanının 0,40’tan 0,60’a çıkarıldığı, bu değişiklikle arsa sahibine (belediye başkanının eşine) haksız kazanç sağlandığı; (2008) . Kaymakam: Başkanı olduğu … Organize Sanayi Başkanlığında oğlunu işe aldığı; Kaymakamlığı emrine tahsis edilen 2 adet konteynırdan birinin yakın arkadaşı … verilmesi için talimat verdiği; (2009) . SGK Kurum Başkan yardımcısı: Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden önce 5 ve 13 yaşlarındaki iki çocuğunu erken emeklilik ve diğer avantajlardan yararlanabilmeleri için bir matbaada sigortalı olarak çalışıyor gösterdiği