SAĞLIKLI BESLENME.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Advertisements

VELİLERE YÖNELİK SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
ESKİŞEHİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlikli beslenme ve zararli alişkanliklar
ÇOCUKLARDA OBEZİTE VE BESLENME
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTESİ VE BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Sağlıklı bir çocuk olmak için nasıl beslenmeliyiz ?
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL DÖNEMİNDE BESLENME
BESLENME REHBERİ 2.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
Yemek Listesi NİSAN 2015 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
BAŞARIYI DESTEKLEYEN BESLENME PROGRAMI
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
SAĞLIKLI BESLENME Adölesan Beslenmesi.
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Yemek planlamada ana ilke; beslenme bilgilerini uygulayarak, birey, aile ya da grupların iyi beslenmesini sağlamaktır. Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
SAĞLIKLI BESLENME.
Ezogelin Çorba, Hasanpaşa Köfte, Spagetti Makarna, Havuç Salatası,Muz
SAĞLIKLI BİREY SAĞLIKLI BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Defnem Anaokulu Temmuz Ayı Yemek Listesi
EYLÜL 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI Salı
Defnem Anaokulu 2016 Aralık Ayı Yemek Listesi
Sağlıklı Beslenme.
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Yemek Listesi ARALIK 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
Yemek Listesi OCAK 2018 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
03/10/2016 S-Mini Sandviç,Beyaz peynir,Siyah Zeytin, Domates,Süt
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN SAĞLIKLI BESİNLER KAHVALTILIKLAR Peynir- Zeytin- Haşlanmış Yumurta Reçel-Bal-Domates Salatalık-Tost-Simit-Poğaça.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
EYLÜL 2018 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI
Sunum transkripti:

SAĞLIKLI BESLENME

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI MERHABA ÇOCUKLAR! SÖYLEYİN BAKALIM DÜN NELER YEDİNİZ? E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Besinler 4 gruba ayrılır: Ekmek ve Tahıl Grubu Süt Grubu Et-Yumurta- Kurubaklagil Grubu Taze Sebze ve Meyve Grubu E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Süt Grubu Süt, yoğurt Peynirler Ayran Süt tozu Sütlü tatlılar Bu grupta bulunan besinler: Süt, yoğurt Peynirler (beyaz peynir, kaşar, çökelek gibi) Ayran Süt tozu Sütlü tatlılar (sütlaç, muhallebi, dondurma gibi) Sağladığı Önemli Besin Ögeleri: Kalsiyum, protein, D vitamini, bazı B grubu vitaminler Günlük tüketilmesi önerilen toplam miktar 2-3 su bardağı süt veya yoğurt (350-450 gram) + 1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir (30 gram) • 1 su bardağı ayran içtiğiniz zaman yarım su bardağı yoğurt yemiş sayılırsınız • 1 kase sütlü tatlı yediğinizde, 1 su bardağı süt içmiş sayılırsınız • 1 su bardağı süt veya yoğurt tüketmediğinizde, ek olarak 30 gram daha peynir yemelisiniz. E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

Günlük tüketmeniz gereken miktar 2-3 su bardağı süt yoğurt + 1 porsiyon peynir E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

Et-Yumurta-Kuru baklagil Grubu Kırmızı etler (dana, kuzu…) Beyaz etler (tavuk, hindi, balık) Yumurta Kuru baklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut) Et ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma) Bu grupta bulunan besinler: Kırmızı etler (dana, kuzu vb.) Beyaz etler (tavuk, hindi, balık) Yumurta Kuru baklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut) Et ürünleri (salam, sosis, sucuk, pastırma) Sağladığı Önemli Besin Ögeleri: Protein, demir, bazı B grubu vitaminler. (kuru baklagiller yukarıdakilere ek olarak posa yönünden de zengindir) Günlük tüketilmesi önerilen toplam miktar 2-3 köfte kadar et-tavuk-balık-hindi + 1 adet yumurta veya o kadar et-tavuk-balık-hindi Haftada 3-4 kez 1 porsiyon kurubaklagil • Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagilleri daha sık tüketiyorsanız et miktarını azaltabilirsiniz • Etlerin yağlı olan bölümlerini ve sucuk, salam gibi et ürünlerini fazla yemezseniz daha sağlıklı beslenmiş olursunuz E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

Günlük tüketmeniz gereken miktar 2-3 köfte kadar et-tavuk-balık-hindi + 1 yumurta o kadar et-tavuk-balık-hindi Haftada 3-4 kez 1 porsiyon kurubaklagil E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Sebze ve Meyve Grubu Bütün taze sebzeler Bütün taze meyveler Bu grupta bulunan besinler: Bütün taze sebzeler: Domates, havuç, salatalık, taze fasulye, patlıcan, yeşil biber, pırasa, karnabahar, lahana, ıspanak, kereviz, patates, maydanoz, dereotu, marul gibi besinler Bütün taze meyveler: Elma, portakal, mandalina, çilek, armut, karpuz, kiraz, dut, şeftali, üzüm, muz, incir gibi besinler Sağladığı Önemli Besin Ögeleri: Vitaminler (özellikle C ve A vitaminleri), mineraller, posa Günlük tüketilmesi önerilen toplam miktar GÜNDE 5 KEZ YEMEYE ÇALIŞINIZ • Sabah kahvaltısında, öğlen ve akşam yemeklerinde, 2 ara öğünde taze sebze veya meyve yerseniz 5’i tamamlayabilirsiniz. • Günde 5 kez yemeniz gerekenin en az 3’ünü salata veya meyve olarak tüketebilirseniz daha çok vitamin almış olursunuz. E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

Günlük tüketmeniz gereken miktar GÜNDE 5 KEZ SEBZE-MEYVE YEMEYE ÇALIŞIN E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Ekmek ve Tahıl Grubu Her çeşit ekmek Simit, poğaça Yufka Makarna Şehriye İrmik Un Pirinç Bulgur Bu grupta bulunan besinler: Buğday, çavdar, yulaf ve mısırdan yapılmış ekmekler, bazlama, makarna, şehriye, bulgur, irmik, un, pirinç, yufka gibi besinler Sağladığı Önemli Besin Ögeleri: Karbonhidrat, bazı B grubu vitaminler, mineraller, posa Günlük tüketilmesi önerilen toplam miktar 4-6 orta dilim ekmek (200-300 gram) + 1 küçük kase pilav-makarna (6-8 yemek kaşığı) veya 1 orta dilim börek 1 kase kadar çorba • 1 küçük kase pilav-makarna veya 1 dilim börek yediğinizde 1 orta dilim ekmek yemiş olursunuz. İstediğiniz zaman ekmek hakkınızı bu tür besinlerle değiştirebilirsiniz. • 4-6 adet bisküvi, grisini veya 1-1.5 paket kraker yediğinizde yine 1 orta dilim ekmek yemiş olursunuz. Bu tür besinlerden yediğinizde ekmek hakkınız azalacaktır. • Vücut ağırlığınız fazla ise yukarıda belirtilen miktarlardan daha fazla yememeye özen göstermelisiniz. E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

Günlük tüketmeniz gereken miktar 4-6 orta dilim ekmek + 1 küçük kase pilav-makarna (6-8 yemek kaşığı) 1 orta dilim börek 1 kase çorba E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI ÖĞÜNLERİMİZ 3 ana öğün: Sabah kahvaltısı Öğle yemeği Akşam yemeği 2 ara öğün: Sabah ile öğle arası: Kuşluk Öğle ile akşam arası: İkindi E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Kahvaltı Mutlaka Süt grubu Yumurta Ekmek ve tahıl grubu Taze meyve –sebze olmalı Örnek: Peynir Haşlanmış yumurta Taze meyve suyu Ekmek Süt Poğaça Mandalina-portakal Fazla kilolu olmayanlar kahvaltılarına pekmez, bal, reçel veya marmelat ekleyebilirler. Örneklerdeki meyve ve sebzeler mevsime göre değişebilir. Değişik bir kahvaltı yapmak istenirse süt veya yoğurt içine mısır gevreği, yulaf ezmesi gibi kahvaltılık tahıllardan konabilir. Yanında meyve yenilmelidir. E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Şimdi oyun zamanı… E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Süt Haşlanmış yumurta Domates-salatalık Ekmek Peynirli omlet Ihlamur Kaşarlı tost Taze meyve suyu Ballı ekmek Portakal E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

Öğle veya Akşam Yemekleri Mutlaka Et-yumurta-kuru baklagil grubu Ekmek ve tahıl grubu Taze meyve-sebze olmalı Örnek: Kuru fasulye Bulgur pilavı Karışık salata Ayran Kıymalı kabak yemeği Makarna Yoğurt E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Yine oyun zamanı… E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Kıymalı tepsi böreği Domates salatası Ayran Mercimek çorbası Etli yaprak sarma-yoğurtlu Meyve Fırında tavuk Pirinç pilavı Havuç-marul salatası Püreli köfte Zeytinyağlı taze fasulye Sütlaç E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Ara öğünlerde: Meyve Ayran Süt Taze meyve suları Peynir-ekmek Küçük kek veya poğaça Sütlü tatlılar E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

Yeterince süt, et, yumurta, kuru baklagil almazsak ne olur? Büyüme ve gelişmemiz yavaşlar Kolay hasta oluruz Hastalıklar daha uzun sürer Saç, deri, tırnak gibi dokularımızın sağlığı bozulur Organlarımızın çalışması aksar E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

ŞİŞMANLAMAMIZA NEDEN OLUR VE Şeker, şekerli içecekler, çikolata, gofret, tatlı bisküviler, kağıt helva, pamuk şekeri ve diğer tatlı yiyecekler ŞİŞMANLAMAMIZA NEDEN OLUR VE DİŞLERİMİZİ ÇÜRÜTÜR! Günlük yaşamınızda fazla hareketli değilseniz ve spor yapmıyorsanız, şeker içeriği yüksek besinlerden aldığınız enerji harcanamaz. Bu tür yiyecekleri fazla tüketmek şişmanlığa neden olur. Ayrıca, hızla kana karıştıkları için iştahınızı azaltarak vücudunuz için gerekli olan diğer besinleri yeterli miktarda yemenizi engeller. Bu nedenle böyle besinlerin özellikle yemek saatine yakın tüketilmesi sakıncalıdır. E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

yiyecekler, yağlı etler, sucuk, salam, sosis, Cips, kızarmış patates, mayonez, kremalı yiyecekler, yağlı etler, sucuk, salam, sosis, çikolatalar ve çikolatalı yiyecekler çok yağlıdır. Ekmeğin üzerine yağ sürmek veya yağa ekmek bandırmak, yağ içeriği çok olan besinlerden fazla miktarda yemek yağ tüketiminin artmasına neden olur. E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Günlük olarak tüketmemiz gereken besinleri yeterli miktarda tüketebilirsek, vücudumuz için gerekli bütün vitaminleri almış oluruz.. BOL BOL TAZE MEYVE-SEBZE TÜKETİN! E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

Süt, yoğurt, peynir yemezsek ne olur? Kemik ve dişlerimiz yeterince sağlam olamaz Kemiklerimizin uzaması yavaşlar, boyumuz kısa kalır Kaslarımız yeterince güçlü olamaz E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI SU Vücudun çalışabilmesi için günde 1-1.5 litre su içmeliyiz Vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için gerekli olan sıvının çoğunluğunu su ve diğer içeceklerden (yaklaşık 1-1.5 litre) sağlarız. Geriye kalan miktarı ise yiyeceklerimizin bileşiminde bulunan ve farkında olmadan aldığımız su ile karşılamış oluruz. Vücudumuza aldığımız su idrar,ter ve dışkıyla atılır. Bir miktar da solunum yoluyla kaybederiz. Sıcak havalarda ve fazla fiziksel aktivite sırasında terleme nedeniyle su kaybımız artar. Ayrıca ishal sırasında dışkı ile daha fazla su atarız. Günlük olarak kaybettiğimiz miktarı karşılayacak kadar sıvı almadığımızda vücut hücrelerinin çalışması aksar. E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Güvenli besin nedir? Temiz, bozulmamış ve içinde sağlığa zararlı maddeler bulunmayan besinler E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI DİKKAT ! Açıkta satılan yiyecekler alınmamalı Son kullanma tarihine bakılmalı Yiyecekler buzdolabında saklanmalı E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI DİKKAT ! Tabak, çatal, kaşık, bardak temiz olmalı Yemekten önce ve sonra eller yıkanmalı Sebze ve meyveler çok iyi yıkanmalı E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

Fast-food ve abur-cuburla DİKKAT ! Fast-food ve abur-cuburla karnımızı doyurmayalım! E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Vitaminler en çok… E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Kalsiyum en çok… E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Yemekle birlikte içilmemeli ! E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI Sağlıklı günler… E.Ü.T.F. HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI